Gainera, garrantzitsua da, eremu horretan bakterio asko bizi delako (heste-flora). Bakterio horiek K bitamina eratzen dute, eta horrek odola gatzatzen parte hartzen du.
Hesteetakobakterioak (bakterio-flora) digeritu gabeko hondakinak erabiliz elikatzen dira, eta hartzidurak eta usteltzeak eragiten dituzte. Horien ondorioz, GASAK ETA USAIN TXARREKO SUBSTANTZIAK sortzen dira. Era berean, K bitamina ere ekoizten dute, odola gatzatzen parte hartzen duena.
La acción de las bacterias intestinales (flora bacteriana) que se alimentan de los restos (que no se han acabado de digerir) produciendo fermentaciones y putrefacciones que dan lugar a GASES Y SUSTANCIAS MALOLIENTES.También forman vitamina K, que interviene en la coagulación de la sangre.
Sintoma-multzo bat da: mantenugaiak, bitaminak, mineralak, ura eta beste elementu batzuk gaizki xurgatzeak ematen dituen sintomak dira. Elikagaiak gaizki digeritu direlako edo hesteetako xurgapen-azalera gutxitu delako gerta daiteke.
Modu kimikoan ateratzen da eta, oro har, oliba-olio birjin pixka bat gehitzen zaio zapore handiagoa izan dezan, fintze-prozesuan ezaugarri organolpetiko asko (usaina, zaporea, etab.) galtzen baitira, baita oliba-olio birjinak dituen bitamina asko ere.
Se obtiene por extracción química y generalmente se le añade una pequeña cantidad de aceite de oliva virgen para proporcionarle más sabor, ya que en el proceso de refinado se pierden muchas características organolépticas (aroma, sabor, etc.) y gran parte de las vitaminas que contiene el aceite de oliva virgen.
Hoy se elaboran productos lácteos a partir de leche desnatada a la cual se le ha incorporado ácido oleico procedente del aceite de oliva, ácidos grasos omega-3, de origen marino, vitamina E, etc.
Aipatzekoa da A, C eta E bitaminak dituztela (bitamina horiek funtsezkoak dira gorputzeko zelulen defentsa antioxidatzailerako).
Cabe destacar la presencia de vitaminas A, C y E principalmente (estas vitaminasson fundamentales en la defensa antioxidativa de las células del organismo).
Fruten artean, badaude alde oso handiak bitaminei eta mineralei dagokienez; horregatik, behar den elikadura-ekarpena lortzeko, komeni da fruta-mota asko jatea.
La variabilidad en la composición de vitaminas y minerales entre las distintas frutas es a veces tan grande que se deben ingerir también de forma diversa para asegurar un adecuado aporte nutricional.
Presio-eltzean edo labean, irakite-tenperatura 115-118 ºC inguru izaten da; beraz, egoste-denborak motzagoak izan daitezke eta ohiko egostean (110ºC-tan) baino bitamina gutxiago galtzen dira.
Hala, esnekiek, elikatzeaz gain, hidratatzen dute eta elikagai funtsezko asko ematen dizkiote adindunari, baina, esnekiekin bakarrik elikatuta, zenbait bitaminaren falta sor daiteke.
Así, los derivados lácteos permiten alimentarse a la persona y también hidratarse, y aportan muchos nutrientes esenciales al anciano, pero una alimentación exclusivamente láctea puede dar lugar a déficit de ciertas vitaminas.
Tradizioz erregai gisa erabili izan da, eta gasa lortzeko (hartzidura metanikoa), lurzorurakoongarri eta medeagarri gisa (lurzoru degradatuak hobetzen dituelako eta mikrobiobizitza aktibatzen duelako), ganadua elikatzeko (zuntz ugarikoa delako, nahiz eta gatzmineral proteina eta bitamina gutxikoa izan) eta ganaduei azpiak egiteko.
Se ha utilizado tradicionalmente como combustible también para la obtención de gas (fermentación metánica), como abono y enmienda para el suelo (por ser un mejorante para suelos degradados y un activador de la vida microbiana) para la alimentación de ganado (es rico en fibra aunque pobre en salesminerales proteínas y vitaminas y para las camas de ganado.
Era berean, kalitateak berekin dakar osasungarritasuna, hau da, eragin toxikorik eza, hala nola edukietan behar ez diren substantzia naturalak mugatzea (nitratoak eta glikoalkaloideak), produktu fitosanitarioen gehieneko hondakinmugak errespetatzea, eta nutriziobalioari eustea, hau da, osagaiak zaintzea kaloria, proteina, nahitaezko aminoazidobitamina, gatzmineraloligoelementu eta abarrei dagokienez.
Asimismo, la calidad supone la sanidades decir, la ausencia de cualquier acción tóxica, como limitación en los contenidos de sustancias naturales indeseables (nitratos y glicoalcaloides), respeto de los límites máximos de residuos de productos fitosanitarios, así como el valor nutritivo, es decir, la composición en términos de contenido en calorías, proteínas, aminoácidos indispensables, vitaminassalesmineralesoligoelementos etc.
Batez ere nutriziobalio handiko jateko olioa ekoizteko erabiltzen da, proportzio handian baitauzka azido linoleikoa, probitaminak eta bitamina liposolubleak (A, D eta E).