bitamina

1
bitamina > vitamina (36 testuinguru)
eu testuak es testuak
Organismorako onuragarri diren osagai batzuk ere sortzen ditu, hala nola K bitamina. También producen algunas sustancias útiles para el organismo, como la vitamina K.

Materiala: Oinarrizko analisi klinikoa

A bitamina (gibelaren haragia, esnea, kolore gorri-laranja duten barazkiak, kolore berde bizia duten berdurak). Vitamina A (en carne de hí­gado, leche, hortalizas de color rojo-naranja, verduras de color verde intenso).

Materiala: Farmazia- eta parafarmazia-produktuen banaketa eta salmenta

C bitamina (barazki gordinak, zitrikoak: laranja, limoia, kiwia, marrubiak...). Vitamina C (en verduras crudas, en cí­tricos como naranja, limón, kivi, fresas...).

Materiala: Farmazia- eta parafarmazia-produktuen banaketa eta salmenta

E bitamina (oliba-olioa, soja-olioa, arto-olioa, galorratza, intxaurrak...). Vitamina E (aceite de oliva, de soja, de maí­z, germen de trigo, nueces...).

Materiala: Farmazia- eta parafarmazia-produktuen banaketa eta salmenta

Helduen kasuan, ERRAKITISMOA deitzen zaio gaixotasun honi. D bitaminaren faltak eragiten du (izan ere, bitamina horrek Ca eta P xurgatzen laguntzen du), eta eragiten dituen sintomak hauek dira: bizkarreko mina, muskuluetako nekea eta bizkarrezurra, toraxa, pelbisa eta larruazalaren desitxuratzeak. En la edad adulta se denomina RAQUITISMO que suele deberse a falta de vitamina D (favorece la absorción de Ca y P) y sus sí­ntomas son; dolores de espalda, cansancio muscular y deformaciones de la columna vertebral, tórax, pelvis y piel.

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Gainera, garrantzitsua da, eremu horretan bakterio asko bizi delako (heste-flora). Bakterio horiek K bitamina eratzen dute, eta horrek odola gatzatzen parte hartzen du. Además tiene importancia porque en esta zona vive gran cantidad de bacterias (flora intestinal) que forman vitamina K, que interviene en la coagulación de la sangre.

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Bitaminak gordetzen ditu, eta horiek ere gorputzeko edozein zatitara bidal daitezke, behar direnean edo gaixotasun-kasuetan. Almacena vitaminas que también serán enviadas en caso de necesidad o enfermedad a cualquier parte del cuerpo.

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Gantz-azidoak, ILEONEAN, eta horiekin batera xurgatzen dira bitamina lipodisolbagarriak ere; adibidez, Los ácidos grasos en el íLEON y con éstas se absorben las vitaminas liposolubles como (vit.

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Hesteetako bakterioak (bakterio-flora) digeritu gabeko hondakinak erabiliz elikatzen dira, eta hartzidurak eta usteltzeak eragiten dituzte. Horien ondorioz, GASAK ETA USAIN TXARREKO SUBSTANTZIAK sortzen dira. Era berean, K bitamina ere ekoizten dute, odola gatzatzen parte hartzen duena. La acción de las bacterias intestinales (flora bacteriana) que se alimentan de los restos (que no se han acabado de digerir) produciendo fermentaciones y putrefacciones que dan lugar a GASES Y SUSTANCIAS MALOLIENTES.También forman vitamina K, que interviene en la coagulación de la sangre.

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Sintoma-multzo bat da: mantenugaiak, bitaminak, mineralak, ura eta beste elementu batzuk gaizki xurgatzeak ematen dituen sintomak dira. Elikagaiak gaizki digeritu direlako edo hesteetako xurgapen-azalera gutxitu delako gerta daiteke. Son un conjunto de sí­ntomas debidos a una absorción defectuosa de los nutrientes, vitaminas, minerales, agua y etc. que puede ser debido a una mala digestión de los alimentos, a una disminución de la superficie de la absorción intestinal

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

2
bitamina > vitamina (4 testuinguru)
eu testuak es testuak
Tradizioz erregai gisa erabili izan da, eta gasa lortzeko (hartzidura metanikoa), lurzorurako ongarri eta medeagarri gisa (lurzoru degradatuak hobetzen dituelako eta mikrobio bizitza aktibatzen duelako), ganadua elikatzeko (zuntz ugarikoa delako, nahiz eta gatz mineral proteina eta bitamina gutxikoa izan) eta ganaduei azpiak egiteko. Se ha utilizado tradicionalmente como combustible también para la obtención de gas (fermentación metánica), como abono y enmienda para el suelo (por ser un mejorante para suelos degradados y un activador de la vida microbiana) para la alimentación de ganado (es rico en fibra aunque pobre en sales minerales proteínas y vitaminas y para las camas de ganado.

Materiala: Nekazaritza

Era berean, kalitateak berekin dakar osasungarritasuna, hau da, eragin toxikorik eza, hala nola edukietan behar ez diren substantzia naturalak mugatzea (nitratoak eta glikoalkaloideak), produktu fitosanitarioen gehieneko hondakin mugak errespetatzea, eta nutrizio balioari eustea, hau da, osagaiak zaintzea kaloria, proteina, nahitaezko aminoazido bitamina, gatz mineral oligoelementu eta abarrei dagokienez. Asimismo, la calidad supone la sanidad es decir, la ausencia de cualquier acción tóxica, como limitación en los contenidos de sustancias naturales indeseables (nitratos y glicoalcaloides), respeto de los límites máximos de residuos de productos fitosanitarios, así como el valor nutritivo, es decir, la composición en términos de contenido en calorías, proteínas, aminoácidos indispensables, vitaminas sales minerales oligoelementos etc.

Materiala: Nekazaritza

Batez ere nutrizio balio handiko jateko olioa ekoizteko erabiltzen da, proportzio handian baitauzka azido linoleikoa, probitaminak eta bitamina liposolubleak (A, D eta E). Su principal destino es la producción de aceite comestible de alto valor nutritivo, pues tiene una alta proporción de acido linoleico, provitaminas y vitaminas liposolubles (A, D y E).

Materiala: Nekazaritza

Arto aleak fosforo ugari eta eduki energetiko handia du, baina bitamina, zuntz eta kaltzio gutxi du. El grano de maíz tiene un alto contenido en fósforo y un alto contenido energético, pero es pobre en vitaminas fibra y calcio

Materiala: Nekazaritza