temperatura

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tenperatura > temperatura (152 testuinguru)
eu testuak es testuak
Ekarpen-materiala urtzeko, bero-iturria lortzen da oxigenoa eta azetilenoa sopletearen irteeran erretzean, eta sugarra 3.100 ºC-ko tenperaturara ere irits daiteke. La fuente de calor para derretir el material de aportación se obtiene por la combustión del oxí­geno y el acetileno a la salida de un soplete, pudiendo alcanzar la llama temperaturas de hasta 3.100 ºC.

Materiala: Segurtasuna ibilgailuen mantentze-lanetan

Erresistentzia ezin hobea ebakitzearen eta tenperaturaren aurka. Resistencia excelente al corte y temperatura.

Materiala: Segurtasuna ibilgailuen mantentze-lanetan

Taulan hau ere ikus daiteke: azetilenoa sukoitasun-tenperaturan adieraztea ez dela beharrezkoa, gasa baita, eta pirolisia (errekuntzarako gasa sortzea) ez da aplikagarria gasetan, horiek berez baitira gasak. En la tabla también se observa que la anotación del acetileno en temperatura de inflamabilidad no es necesaria, ya que este es un gas y la pirólisis (formación de gas para la combustión) no es aplicable a los gases, ya que de por sí­ estos ya son gases.

Materiala: Segurtasuna ibilgailuen mantentze-lanetan

1 atmosferako presioan, substantzia batek, airearekin kontaktuan, energia-ekarpenik gabe berez su hartzeko gutxieneko tenperatura da. es la temperatura mí­nima a presión de 1 atmósfera a la que una sustancia, en contacto con el aire, arde espontáneamente sin necesidad de ningún aporte energético.

Materiala: Segurtasuna ibilgailuen mantentze-lanetan

Beroa energia modu bat da, tenperatura desberdinean dauden gorputzen artean transmititzen dena. El calor es una forma de energía que se transmite entre dos cuerpos a distinta temperatura.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

presioa, bolumena eta tenperatura. la presión, el volumen y la temperatura.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

Gas batek pairatzen dituen aldaketak presioa eta bolumena aldatzen direnean, baina tenperaturari konstante eusten zaionean "Boyle-Mariotteren legearen" arabera arautzen dira. Lege horrek honako hau dio: Las transformaciones que sufre un gas, cuando varían la presión y el volumen, manteniéndose constante la temperatura, se rigen por la "ley de Boyle-Mariotte", que dice:

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

Hozteko instalazioetan txandaka erabiltzen da fluidoen konpresioa eta espantsioa, baita horien tenperatura-aldaketak ere egoera gaseosotik egoera likidora igaroarazteko, eta, alderantziz, beroa elkartrukatzearren. En las instalaciones frigorí­ficas se utiliza alternativamente la compresión y la expansión de un fluido, así­ como sus variaciones de temperatura, para hacerlo pasar del estado gaseoso al lí­quido y viceversa, con el fin de producir intercambios de calor.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

Hau da, tenperatura desberdinean dauden eta elkarrekin harremanetan dauden bi gorputzen artean, gorputzik beroena hotzenari beroa ematen diona izango da, tenperaturak berdintzen diren arte. Es decir, entre dos cuerpos en contacto que están a temperaturas diferentes, será siempre el más caliente el que ceda calor al más frí­o hasta que se igualen sus temperaturas.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

Ahalik eta denbora laburrenean, tenperatura atsegina eta egonkorra lortzea, eta ibilgailu barruan horri eustea. Conseguir, en el menor tiempo posible, una temperatura confortable y constante y mantenerla en el interior del vehí­culo.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

tenperatura > temperatura (11 testuinguru)
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Urtaro batzuetako eta besteetako tenperaturaren arteko aldaketek mugimendua eragiten dute, eta inguruneko hezetasun-mailen arteko alde handiek, aske daude elementuen kopadura. Horrek guztiak eta atal bete finkoen hanturak eta pitzadurak, tiraderen eta gainazalen hondamenak eta abarrek egurrarekin egiten dugun lana baldintzatzen dute, eta egurrar El movimiento ocasionado por las diferencias de temperatura de las estaciones, las grandes diferencias de humedad ambiental, que ocasionan el alabeo de los elementos libres; la hinchazón y el agrietamiento de las partes macizas fijas; el desarreglo de los cajones, de las superficies, etc., todo este conjunto de fenómenos más o menos acentuados, que comprometen las realizaciones con la madera, constituyen lo que se llama "Trabajo" de la madera.

Materiala: Egurraren teknologia

2. Tenperatura muturrekoa izatea (hala nola izoztea edo sute bat izatea hurbil). 2.º Temperaturas extremas, como pueden ser las heladas o la proximidad de un incendio.

Materiala: Egurraren teknologia

Hotzean kolatzeko, ez da beharrezkoa tenperatura jakin bat izatea, baina tenperatura inolaz ere ezin da izan 0 gradutik beherakoa. º Para el encolado en frí­o, no se exige una determinada temperatura; pero nunca deberá ser inferior a los 0o.

Materiala: Egurraren teknologia

Beroan, berriz, tenperatura 12 eta 18 gradu artekoa denean bakarrik kolatzen dugu. El encolado en caliente sólo se practica con temperaturas de 12º a 18º.

Materiala: Egurraren teknologia

Tenperatura hortik beherakoa bada, berotu egin behar da junturaren gainazala, kola ondo sar dadin egurraren poroetan, eta ez dadin aglutina egur hotza ukitzen duenean. Por debajo de esta temperatura, hay que calentar la superficie de junta, para que la cola penetre bien en los poros de la madera y no se aglutine al contacto con la madera fría.

Materiala: Egurraren teknologia

3. 140 graduko tenperaturari aurre egin diezaioke haien gainazalak, kaltetu gabe eta kolorerik galdu gabe. 3/ Su superficie resiste temperaturas de 140º C, sin deterioro ni pérdida de color.

Materiala: Egurraren teknologia

Elementu horiek guztiek presio handiari aurre egin behar diote tenperatura altua denean eta, hartara, bloke homogeneoa bihurtzen dute taula. Todo este conjunto de elementos está sometido a una gran presión con altas temperaturas, convirtiendo el tablero en un bloque homogéneo.

Materiala: Egurraren teknologia

Atmosferako agenteen eta tenperaturaren desorekaren aurkako erresistentzia, zuntzak iragazgaitzak, amorfoak eta ustelgaitzak direla eta. a Resistencia a los agentes atmosféricos y a los desequilibrios de temperatura, porque sus fibras son impermeables, amorfas, e imputrescibles.

Materiala: Egurraren teknologia

20 eta 25ºC artekoa da onddoak garatzeko tenperaturarik aproposena; altuagoa bada, txikiagotu egiten dira, eta, 45ºC-koa edo altuagoa bada, hil. La temperatura más favorable para su desarrollo es la comprendida entre 20º y 25º, decreciendo en temperaturas superiores, y muriendo a los 45º.

Materiala: Egurraren teknologia

Muturreko tenperaturek eta argi- eta aire-eskasiak lizunak garatzeari bide ematen diote. Las temperaturas extremas y la escasez de luz y ventilación favorecen el desarrollo de los mohos.

Materiala: Egurraren teknologia

tenperatura > temperatura (206 testuinguru)
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Egun horiek zein diren jakiteko gorputz-tenperatura erabiltzen da, obulazioaren ondoren gora egiten du eta. Bestela, umetoki-lepoak jariatzen duen mukiaren ezaugarriak aztertzen dira: lodiagoa da obulazioaren ondoren. Para saber cuáles son se utiliza la medida de la temperatura corporal, que aumenta tras la ovulación, o la observación de las caracterí­sticas del moco que segrega el cuello uterino, más espeso después de la ovulación.

Materiala: Anatomia

Goialdean, airea hezetu egiten da, arnasbideek sortzen duten mukiaren laguntzaz; odol-fluxuari esker, berotu egiten da (gorputz-tenperaturan) eta, partikula arrotzik gabe (hautsa), garbi geratzen da, partikula horiek harrapatzen dituzten biloak eta zilioak baitituzte. En su parte superior, el aire se humidifica con la ayuda del moco que producen, se calienta (a la temperatura corporal) gracias al riego sanguí­neo y queda limpio de partí­culas extrañas (polvo), porque disponen de pelos y cilios que las atrapan.

Materiala: Anatomia

Egiaztatu, basokada bat esne zenbait egunez giro tenperaturan eta geldirik utziz gero, esne freskoa mindu egiten dela. Comprueba que, dejando un vaso de leche durante varios días a temperatura ambiente y en reposo, la leche fresca se vuelve agria.

Materiala: Anatomia

Mihiak elikagaia ahoan zabaltzen laguntzen du. Horretaz gain, oso sentikorra izan daiteke zenbat estimulurekiko; esaterako, elikagaien zaporearekiko eta tenperaturarekiko. La lengua contribuye a distribuir el alimento dentro de la boca, además de ser muy sensible a ciertos estí­mulos, como el sabor y la temperatura de los alimentos.

Materiala: Anatomia

Likido hozgarrietan bustitako hesgailuak. Larruazalarekin kontaktuan jartzean, tenperatura jaitsi eta hodi-uzkurdura eragiten du. Vendajes impregnados en lí­quidos refrigerantes que, en contacto con la piel, hacen que disminuya la temperatura y se dé vasoconstricción.

Materiala: Anatomia

Zenbait faktorek sintomak areagotzen dituzte; esaterako, edari beroek, tenperatura-aldaketek eta emozioek. Algunos factores acrecientan sus sí­ntomas, como las bebidas calientes, los cambios de temperatura y las emociones.

Materiala: Anatomia

Giza gorputzak tenperatura igo egin dela hautematen duenean, hainbat erantzun eragiten ditu, horri aurre egiteko; esaterako, Cuando el cuerpo humano detecta un aumento de la temperatura, se producen diferentes respuestas para combatirla, como pueden ser:

Materiala: Anatomia

Erantzun horiek guztiak entzefaloak prozesatzen ditu, baina zer erantzun ematen diote larruazaleko nerbio-bukaerek tenperatura-igoerari? Si bien todos estas respuestas vienen procesadas por el encéfalo, ¿cuál es la respuesta de las terminaciones nerviosas de la propia piel a un aumento de temperatura?

Materiala: Anatomia

Tenperaturaren eta minaren estimuluei erantzuten diete. Responden a estí­mulos de temperatura y dolor.

Materiala: Anatomia

"Dastamen-papilak (e)(a)n daude, zapore eta tenperatura hautemateko, baina ere egon daitezke". "Las papilas gustativas se localizan en la para percibir sabores y la temperatura, pero también se pueden encontrar en ".

Materiala: Anatomia

tenperatura > temperatura (2 testuinguru)
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E. Ez, tenperatura altuak behar direlako. R. No, ya que implican altas temperaturas.

Materiala:

Kasu bakoitzari dagokion denbora igarotakoan kentzen dira. Birziklatu egin daitezke; izan ere, berriro likidotzeko ezartzen zaizkion tenperatura altuak nahikoak dira mikroorganismo gehienak ezabatzeko. Se retiran después del tiempo indicado en cada caso, siendo susceptibles de reciclado, ya que las altas temperaturas a las que son sometidos para licuarlos de nuevo son suficientes para eliminar la mayoría de los microorganismos.

Materiala:

tenperatura > temperatura (46 testuinguru)
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Oso-oso sukoiakSubstantzia eta prestakin likidoak dira, su-puntu oso baxua eta irakite-puntu baxua dutenak; baita, gasezko substantzia eta prestakinak ere, tenperatura eta presio normaletan airearekin su har dezaketenak. Extremadamente inflamablesLas sustancias y preparados lí­quidos que tengan un punto de ignición extremadamente bajo y un punto de ebullición bajo, y las sustancias y preparados gaseosos que, a temperatura y presión normales, sean inflamables con el aire

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

hipotentsioa, likido-falta eta tenperatura altuak. hipotensión, falta de lí­quidos y temperaturas elevadas.

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Arazorik gabe jasaten ditu 600º C arteko tenperaturak. Resiste sin problemas temperaturas de hasta 600 ºC.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

tenperatura baxua, presio txikia eta tarteko fase likidorik eza. baja temperatura, presión reducida y ausencia de fase lí­quida intermedia.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Mikroorganismoak inaktibatzeko duen eraginkortasuna hauen araberakoa da: zenbaterainoko tenperatura lortzen den, tenperatura horren eraginpean zenbat denbora egoten den eta ingurunean ura dagoen ala ez. Su eficacia para lograr la inactivación de los microorganismos depende de la temperatura alcanzada, del tiempo de exposición y de la presencia o ausencia de agua en el medio.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Tenperatura berean, bero lehorra baino eraginkorragoa da. Es más eficaz que el calor seco a igual temperatura.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Farmacopeak gomendatzen du 160º C-ko tenperatura erabiltzea, gutxienez 2 orduz. La Farmacopea aconseja utilizar una temperatura de 160 ºC durante al menos 2 horas.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Labe edo berogailu batean egiten da. Labe edo berogailu horrek aireztapen behartuko zirkulazio-sistema eta tenperaturaren kontrola ditu. Se realiza en un horno o estufa equipado con un sistema de circulación de aire forzado y con control de temperatura.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Gas horren jarduera handitu egiten da tenperaturarekin, baina 35 eta 55º C artean lan egiten da, produktu termolabilekin erabili ahal izateko. La actividad de este gas aumenta con la temperatura, pero se suele trabajar entre 35 y 55 ºC, lo que permite utilizarlo con productos termolábiles.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Industriaren alorrean, eremu zuria edo eremu garbia deritzo areto edo esparru batek edo batzuek (fluxu laminarreko kabinek edo isolagailuek) osatzen duten gune edo instalazioari. Eremu horretan, airearen garbitasun-maila, presioa, tenperatura, hezetasuna eta abar balio jakin batzuen barnean eduki behar dira. A nivel industrial, un área blanca o área limpia es una zona o instalación compuesta por una o varias salas y recintos (cabinas de flujo laminar o aisladores) cuyos niveles de limpieza del aire, presión, temperatura, humedad, etc. tienen que mantenerse dentro de unos lí­mites concretos.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan