osagai Bilatu osagai testuinguru gehiagotan

1
osagai > ingrediente (74 testuinguru)
eu testuak es testuak
Hauek dira Balearretako bi jaki estimatuenetakoak: Maó jatorri-izendapeneko behi-gaztak eta Mallorcako sobrasada, aldaera finenean zerri beltza osagai gisa erabiltzen duena. Dos de las elaboraciones mas alabadas de la cocina balear son los quesos con denominación de origen Mahón a base de leche de vaca, y la sobrasada mallorquina que en su versión mas exquisita emplea como ingrediente el cerdo negro.

Materiala: Turismo-zerbitzuen produkzioa eta salmenta bidaia-agentzietan

Hasierako gisa ohikoak dira cocak (barazkiekin edo beste osagai batzuekin egindako opilak), tumbet edo alberjinia eta beste barazki batzuk frijituta, barraskiloak edo pamboli (pá amb oli) sinplea. Saltsei dagokienez, Maók maionesaren sorleku izatea aldarrikatzen du. Como entrantes son caracterí­sticas las cocas (tortas de verduras u otros ingredientes), también el "tumbet" o frito de berenjenas y otros vegetales, los caracoles o el simple "pamboli" (pá amb oli), Entre las salsas , Mahón reclama la paternidad de la mahonesa o mayonesa.

Materiala: Turismo-zerbitzuen produkzioa eta salmenta bidaia-agentzietan

Labore mediterraneoa da, halaber, oliba-olio birjina estra (oliba-zukua); jaki gehienetako osagaia da, eta jatorri-izendapen hauek ditu: Baena, Sierra del Segura, Sierra Mágina eta Priego de Córdoba. Otro cultivo mediterráneo, el olivo con los aceites virgen extra (zumo de oliva), es ingrediente base de la mayoría de los guisos con las denominaciones de origen de Baena, Sierra del Segura, Sierra Mágina y Priego de Córdoba.

Materiala: Turismo-zerbitzuen produkzioa eta salmenta bidaia-agentzietan

Itsasoak plater kataluniarretako funtsezko osagaiak ematen ditu: zapoa, bakailaoa (gazitua), urraburuak, antxoak (L"Escala) eta Ebro ibaiaren deltako eta Palamós-eko mariskoa. El mar aporta ingredientes fundamentales de la mesa catalana como el rape, bacalao (salado), doradas, anchoas (L?Escala), y el marisco del Delta del Ebro y Palamós.

Materiala: Turismo-zerbitzuen produkzioa eta salmenta bidaia-agentzietan

Marianito gorria edo zuria trago laburreko edaria da. Oro har, kokteleko kopa batean zerbitzatzen da, izotz batekin edo birekin, eta trago luzeko bermutaren osagai berak erabiliz. Marianito rojo o blanco, bebida de trago corto, generalmente servida en copa de cóctel con uno o dos hielos, y con los mismos ingredientes que un vermut de trago largo.

Materiala: Sukaldaritzako prozesuak

Osorik edo xerratan erabil daitezke, plantxan berotuta (plateren osagarri izateko), edo fin xehatuta eta beste osagai batzuekin nahasita (kaneloiak, saltxitxak, hostopilak eta abar betetzeko). Se pueden utilizar enteras o fileteadas calentadas en la plancha (para acompañamiento de platos) o picadas finas y mezcladas con otros ingredientes (para rellenos de canelones, salchichas, hojaldres, etc...).

Materiala: Sukaldaritzako prozesuak

Materia koipetsuak dira; normalean, animalienak, beste osagai batzuk gehituta. Son materias grasas, normalmente de animales, adicionadas de otros ingredientes.

Materiala: Sukaldaritzako prozesuak

Hezurrak kendutako eta egositako burua oinarrizko osagaia da basurde-burua, beste zenbait sakote eta odolki mota batzuk egiteko. La cabeza deshuesada y cocida es el ingrediente fundamental para la elaboración de la cabeza de jabalí­, otros fiambres y algunos tipos de morcillas.

Materiala: Sukaldaritzako prozesuak

Osagaiak. Ingredientes

Materiala: Gozogintza

Egin kraterra eta jarri barruan osagaien gainerakoa: gurina pomada-puntuan dagoela, eragin ore homogeneoa eta fina lortu arte, eta utzi lo. Hacer un y colocar dentro de él el resto de los ingredientes con la mantequilla a punto de pomada, amasar hasta conseguir una masa homogénea y fina, dejar descansar.

Materiala: Gozogintza

2
osagai > elemento (3 testuinguru)
eu testuak es testuak
Balenciagaren lanetan parpaila erabil liteke apaingarri gisa edo egitura gisa; erabil liteke goizean zein gauean. Eror liteke brodatuaren eta apaingarrien pisuagatik edo "lebitatu" lezake berrikuntza argiei esker. Nabarmendu lezake marrazkia edo adieraz lezake gardentasunaren hutsunea, irmotasunez. Jostunaren beltz ospetsuaz tindatu liteke edo kolore aukera osora zabaldu. Koloniza lezake soinekoa edo izan liteke osagarri berri eta berezien oinarria. Parpailaren bitartez, beste ehunekin ez bezala, hiru osagai bateratu zituen jostunak: gorputza, airea eta ehuna. Balenciagak, Catherine Join-Dieterlek aurkezten digun lan zaindu honetan ikusiko dugun bezala, berreskuratu, berrezarri eta berrinterpretatu egin zuen parpaila, eta ohorezko lekua eman zion moda garaikidearen testuinguruan. Con el encaje Balenciaga consigue, como con ningún otro tejido, conjurar los tres elementos: cuerpo, aire y tela. Balenciaga, según veremos en esta cuidada selección que nos presenta Catherine Join-Diéterle, rescata, reintroduce y reinterpreta el encaje, reconquistando para él un lugar de honor en el contexto de la moda contemporánea.

Materiala: Ehungintza liburuak

Erdi Aroaz geroztiko berriak daude aditzera ematen digutenak zein garrantzizkoa zen parpaila Espainian, nahiz eta ez zuten inoiz lortu, ezta "Espainiako puntuak" izenekoak ere, Frantziakoek, Italiakoek edo Herbehereetakoek lortutako balio artistikoa eta ekonomikoa. Errenazimentuan eta Barrokoan, parpailak protagonismo handia izan zuen modaren munduan, batez ere alkandoren lepoan eta eskumuturretan, garai hartako erretretatu guztietan ikusten denez. Hala ere, XVIII. mendean lortu zuen parpailak protagonismo handiena, emakumeen herriko soinekoetarako material kutunena bihurtu zenean, batez ere mantelinak espainiar jantzien osagai bertakoena bihurtu zirenean. Parpailazko mantelinak, lore apaingarriekin, nortasun ikur garbi gisa agertzen dira, esaterako, Goyaren erretratuko majen eta andreen kasuan, Erromantizismoko Espainiako margolari kostunbristenengan eta baita Getariko jostunaren adiskide zen Ignacio Zuloaga margolariaren lanetan ere. Desde la época medieval, hay noticias de la importancia que los encajes tenían en España, aunque nunca alcanzaron, ni siquiera los llamados ''Puntos de España", ni el valor artístico ni económico de los de Francia, Italia, o de los Países Bajos. En el Renacimiento y en el Barroco, el encaje alcanzó un gran protagonismo en el mundo de la moda debido en gran parte al uso de llevarlos en el cuello y puños de la camisa como podemos observar en todos los retratos de la época. Sin embargo, fue en el siglo XVIII cuando el encaje alcanzó el mayor protagonismo, al convertirse en el material preferido del vestido femenino popular, especialmente en las mantillas que se convirtieron en el elemento más castizo del atuendo español. Como un claro signo de identidad, las mantillas de encaje, decoradas con motivos florales, las muestran las majas y las señoras que retrato Goya, los pintores costumbristas de la España del Romanticismo e Ignacio Zuloaga, pintor y amigo del modisto de Getaria.

Materiala: Ehungintza liburuak

Andregaien soinekoak alde batera utzita, tulak era askotako osagaiekin aparndu ohi dira, hala nola, lumekin, gazar zerrendekin edo brodatuekin. Zenbait apaingarrik parpaila imitatzen dute, esate baterako, zetazko loreez apaindutako tul bat, belusez brodatutako petalodun zetazko lorea, perla, strass, felpazko lokarria eta xafla urre-kolorez osatutako bihotza duena (96. or. il.). Tularen garneko brodatuek askatasun handia ematen diete brodatzaileei, mahats mordodun bolero ospetsuak erakusten duen moduan (101. or. il.). Dejando a un lado los vestidos de novia, los tules se adornan generalmente con elementos diversos, plumas, cintas de gazar, o incluso con bordados. Algunos adornos imitan el encaje con, por ejemplo, un tul adornado con flores de seda con pétalos bordados de terciopelo y con un corazón de perlas, strass, felpilla y láminas doradas (il. p. 96). Los bordados sobre tul ofrecen una gran libertad a los bordadores, tal y como lo demuestra el famoso bolero con uvas (il. p. 101).

Materiala: Ehungintza liburuak

3
osagai > componente (23 testuinguru)
eu testuak es testuak
Aire girotu kargatuaren osagaietan ez da soldadura-lanik edo eztainuztatze-lanik egin behar, ezta soldadura-lanik ere ibilgailuan. En componentes del aire acondicionado cargado, no se deben realizar trabajos de soldadura o estañado, al igual que trabajos de soldadura en el vehí­culo.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

Osagaiak aurkitzea eta egiaztatzea. Localizar y comprobar componentes.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

Kanpoko osagaien bitartez kontrolatzen da, esate baterako, erreleen edo transistoreen bitartez. Se controlan mediante componentes externos, como relés o transistores.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

Hortaz, nahitaezkoa izango da bi sistema mota (R12 eta R134a) elkarrekin kudeatzea; horren ondorioz, arreta berezia jarri beharko dugu zenbait osagai ez trukatzeko. Será necesario, por tanto, gestionar conjuntamente dos tipos de sistemas, R12 y R134a, lo que nos debe hacer prestar una atención muy particular a no intercambiar ciertos componentes.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

Izan ere, osagaiak, gehienetan, berak dira. De hecho, los componentes, en su mayoría, son los mismos.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

Lurrungailua hozte-sistemaren osagaia da; hor lurrun asea (espantsio-balbulatik etortzen dena) lurrun gainberotu bihurtzen da. El evaporador es el componente del sistema de refrigeración donde se transforma el vapor saturado, proveniente de la válvula de expansión, en vapor sobrecalentado.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

Konpresoreek beren barneko osagaiak lubrifikatzen dituen olio berezi kantitate jakin bat dute (% 60). Los compresores contienen una cierta cantidad de aceite especial (60 %) que lubrica sus componentes internos.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

Konpresorearen funtzionamenduari dagokionez, nahitaezkoa da konpresoreak soilik fluido gaseosoa xurgatzea; izan ere, likidoa konpresore barrura sartuko balitz, horko osagaiak suntsitu egingo lituzke. En su funcionamiento, es necesario que el compresor aspire solamente fluido en forma de gas, pues si penetrase lí­quido en su interior, destruiría sus componentes.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

Aire girotuaren sistemaren osagai guztiak zein diren jakin ondoren, funtzionamenduaren ziklo erreala deskribatuko dugu presioari eta tenperaturari buruzko balio errealak erabiliz. Después de conocer todos los componentes del sistema de aire acondicionado, vamos a describir el ciclo real de funcionamiento con valores reales de presión y de temperatura.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

Ez izatea ez oxidatzailea ez korrosiboa, sistemaren osagaiak ez hondatzeko. No ser oxidante ni corrosivo, para no deteriorar los componentes del sistema.

Materiala: Erosotasun- eta segurtasun-sistemak

osagai > componente (32 testuinguru)
eu testuak es testuak
Zer osagai ditu odolak? ¿Cuáles son los componentes de la sangre?

Materiala: Oinarrizko analisi klinikoa

Giza odolaren osagaien artean hauek daude: Los componentes de la sangre humana incluye lo siguiente:

Materiala: Oinarrizko analisi klinikoa

Bentzopirenoa (tabako-kearen osagaia) da biriketako, laringeko, ahoko, maskuriko, hestegorriko eta umetoki-lepoko minbizien zuzeneko erantzulea. El benzopireno (componente del humo del tabaco), es responsable directo de los de cánceres de pulmón, laringe, boca, vejiga, esófago y cérvix.

Materiala: Farmazia- eta parafarmazia-produktuen banaketa eta salmenta

Hezur guztiak hezur-ehunaz osatuak daude. Ehun hori gogorra da, eta, beste osagai batzuez gainera (kolagenoa, adibidez), hiru zelula-mota ditu: Todos estos huesos están formados por tejido óseo, que es un tejido duro que está formado por tres tipos de células además de otros componentes como el colágeno:

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Materiaren osagaiak dira. Son los componentes de la materia.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Digestio-aparatuaren osagaiek elkarrekin batera lan egiten dute, helburu bera lortzeko: jaten diren elikagaiak prestatzea hesteetako mukosan zehar xurgatzeko; xurgatu ondoren, organismo guztira banatzen dira, eta zelula guztien mantenugai bihurtzen dira. Los componentes del aparato digestivo trabajan en conjunto con un fin común, preparar el alimento ingerido para que sea absorbido a través de la mucosa intestinal a fin de que se distribuya por todo el organismo y sirva como nutriente a todas las células.

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Urdaileko mukosa ez da iragazkorra osagai gehienentzat; beraz, hemen ez da elikagairik xurgatzen. La mucosa estomacal no es permeable a la mayoría de los componentes por lo que la absorción no se realiza aquí­.

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Aire garbiaren osagaiak Componentes del aire puro

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

FIBRINA horrek sortzen ditu odolbilduak; izan ere, aktibatzen denean, disolbaezin bihurtzen da, eta gurutzaturiko hari-sail bat eratzen du. Horrek bidea ixten die odoleko osagaiei, alegia, odolbildua osatzen du, zauria itxiz eta odoljarioa galaraziz. Esta FIBRINA es la que forma los coágulos, ya que, cuando se activa se vuelve insoluble y forma una serie de hilos entrecruzados impidiendo el paso de los componentes sanguí­neos, es decir, formando el coágulo que taponará la herida e impidiendo la hemorragia.

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Prozesu honen bidez, disolbatuta dauden kontaminatzaileak kentzen dira, hala nola bakterioak. Hala ere, ez dira kentzen osagai lurrunkorrak, eta energia asko gastatzen da. Mediante este proceso eliminamos los contaminantes disueltos, por ejemplo, bacterias, pero no eliminamos los componentes volátiles y se gasta mucha energía.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

osagai > componente (4 testuinguru)
eu testuak es testuak
Almidoiaren osagaiak hauek dira: Los componentes del almidón son:

Materiala: Gozogintza

Bi osagaiak lo egon ondoren, eman bueltak ordena honetan: Una vez reposados ambos componentes dar las vueltas en el siguiente orden:

Materiala: Gozogintza

Oro har, produktuaren kanpoko bilgarrian ehuneko bat ageri da, txokolatearen osagai guztien artean kakaoak duena adierazten duena. Por lo general se denomina en el envoltorio exterior del producto un tanto por ciento que se refiere al cacao sobre el total de los componentes del chocolate.

Materiala: Gozogintza

Osagaien artean antolamendu handia transmititzen duen erakusleihoak enpresa serio, eraginkor, irizpide garbidun eta kalitatezko zerbitzua eskaintzen duenaren irudia ematen du. Un escaparate que transmita un alto grado de organización de sus componentes, proyecta la imagen de empresa seria, eficiente, con criterios claros y calidad de servicio.

Materiala: Gozogintza

4
osagai > elemento (10 testuinguru)
eu testuak es testuak
mugikortasun handia duten artikulazioak dira. Hauek dira tipikoenak, eta funtsean, osagai hauek dituzte: son articulaciones que gozan de gran movilidad, siendo estas las articulaciones las articulaciones más tí­picas y constando básicamente de los siguientes elementos:

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

BRONKIOEN paretaren egiturak zintzur-hestearenaren antza du, baina paretak zatitzen doazen neurrian, gero eta meheagoak izaten dira, eta kartilagozko osagaiak ere galduz doaz. Horregatik, BRONKIOLOETAN jada ez dago kartilagorik; bronkioetako epitelio ziliatuaren ordez, zelula lauek osaturiko geruza bat dago, eta odol-kapilarrekin zuzeneko lotura dute. La estructura de la pared de los BRONQUIOS es semejante a la de la traquea, pero según se van dividiendo las paredes, se van haciendo delgadas y se van perdiendo los elementos cartilaginosos de forma que en los BRONQUIOLOS ya no existe cartí­lago y se sustituye el epitelio ciliado de los bronquios por una capa de células planas y se encuentra en í­ntimo contacto con los capilares sanguí­ne

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Odola da zelulak bizitzeko behar diren osagai guztiak garraiatzen dituen likidoa. Es un lí­quido que transporta todos los elementos necesarios para la vida celular.

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Odoletik formadun osagaiak (zelulak) kentzen ditugunean, odol-plasma edo plasma deituriko likido horixka geratzen da. Cuando se retiran los elementos formes (las células) de la sangre queda un lí­quido de color amarillento llamado plasma sanguí­neo o plasma.

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Ingurune porotsuari iragazkia, ohe iragazlea edo ingurune iragazlea deitzen zaio. Oztopo bat da, fluidoari pasatzen uzten diona, baina ez bertan sakabanatuta dauden osagaiei. El medio poroso se denomina filtro, lecho filtrante o medio filtrante y es la barrera que permite el paso del fluido pero impide el de los elementos en él dispersos.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Esfigmomanometroak hainbat osagai ditu: El esfigmomanómetro está compuesto por varios elementos:

Materiala: Farmazia- eta parafarmazia-produktuen banaketa eta salmenta

Erakusleihoa funtsezko osagaia da, helburu garrantzitsu bat betetzen baitu, hain zuzen ere, oinezkoei farmaziaren irudia ematea eta haien arreta piztea; hala, baliteke oinezko horiek farmaziara sartzea, kalera irtetean horrelako asmorik ez bazuten ere. El escaparate es un elemento fundamental por cumplir una misión tan importante como es dar una imagen de la farmacia al transeúnte y poder captar la atención de éste, de forma que pueda dirigirse al interior de la farmacia sin haber sido éste su objetivo al pasar por la calle.

Materiala: Farmazia- eta parafarmazia-produktuen banaketa eta salmenta

Animalia- eta landare-osagai gehienek txikituta egon behar dute. La mayoría de los elementos animales y vegetales deben ir picados.

Materiala: Farmazia- eta parafarmazia-produktuen banaketa eta salmenta

bakterioa babestu eta forma ematen dion estalki gogorra da. Bakterioen osotasuna babesten duen osagaia dela irizten da. cubierta rí­gida que protege y da forma a la bacteria, considerándose como el elemento protector de la integridad bacteriana.

Materiala: Farmazia- eta parafarmazia-produktuen banaketa eta salmenta

osagai hori aukerakoa da. Zelula-paretari itsatsita dago, eta, batez ere, polisakaridoz osatzen da. elemento facultativo adherido a la pared celular constituida principalmente por polisacáridos.

Materiala: Farmazia- eta parafarmazia-produktuen banaketa eta salmenta

5
osagai > accesorio (3 testuinguru)
eu testuak es testuak
Ekipoak berekin dakartzan osagai guztiak daude, analizatu eta diseinatu beharreko zirkuituak martxan jartzeko erabiliko direnak. En ella se pueden ver todos los accesorios que incorpora el equipo y que se utilizarán para hacer funcionar los diferentes circuitos a analizar y diseñar.

Materiala: Elektronika digitaleko praktika gidatuak

Egiazta ezazu ekipoak dagokion entrega-orrian adierazten diren osagai guztiak dakartzala: Comprobar que el equipo está equipado con todos los accesorios indicados en la correspondiente nota de entrega:

Materiala: Elektronika digitaleko praktika gidatuak

Zirkuituak txartelaren gainean muntatzeko, protoboard plaketan erabiltzen diren osagai berak erabiltzen dira. El montaje de los circuitos sobre la tarjeta se realiza con los mismos accesorios que se utilizan en las placas protoboard.

Materiala: Elektronika digitaleko praktika gidatuak