Emaitzak: 101

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Gizarte eta kultura zerbitzuak (29)
Para garantizar el aporte mínimo diario de vitaminas y de minerales, es suficiente con tomar una ensalada variada de vegetales y otra de frutas frescas al día, incluso en forma de zumo. Eguneko gutxieneko bitamina eta mineralak eskuratzeko nahikoa da egunean barazki anitzeko eta fruta freskoko entsalada bana jatea, baita zuku moduan bada ere.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Para una mejor absorción es recomendable ingerirlo junto con la vitamina C, por ejemplo, comiendo un bistec de ternera y un zumo de naranja recién exprimido. Hobeto xurgatu ahal izateko C bitaminarekin batera hartzea aholkatzen da. Adibidez, txahal-xerra jatea zukutu berri den laranja zukuarekin batera.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

No se han visto excesos traducidos en dientes débiles y veteados, huesos quebradizos e inactivación de la absorción de algunas vitaminas por parte del organismo. Ez dira detektatu kasu hauek fluor gehiegi izatearen ondorioz: hortz ahulak eta zaindunak izatea, hezur hauskorrak eta organismoak zenbait bitamina xurgatzeari uztea.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Esta vitamina participa en el proceso de desintoxicación que realiza el hígado, interviene en el desarrollo del embrión, ayuda al crecimiento y la reproducción, y mejora la piel, las uñas y el cabello. Bitamina honek gibelak egiten duen desintoxikazio-prozesuan parte hartzen du, enbrioiaren garapenean parte hartzen du, hazkundean eta ugalketan laguntzen du, eta larruazala, azazkalak eta ilea hobetzen ditu.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Es una vitamina vital para la formación de glóbulos rojos, para el crecimiento y para la regeneración de los tejidos; además, se acumula en el hígado, de modo que se puede estar un tiempo sin consumirla. Globulu gorriak sortzeko eta ehunak birsortzeko eta hazteko ezinbesteko bitamina da. Gainera, gibelean metatzen da eta, beraz, denbora-tarte batez kontsumitu gabe egon daiteke.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Las vitaminas hidrosolubles son: Bitamina hidrosolubleak hauek dira:

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se debe tener en cuenta que estas vitaminas quedan disueltas en el agua de cocción de las verduras y que también se destruyen fácilmente con el calor. Kontuan hartu beharrekoa da barazkiak egostean bitamina horiek uretan disolbatuta geratzen direla eta beroarekin ere erraz suntsitzen direla.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Es muy sensible a la luz, al oxígeno del aire y a la temperatura, así, por ejemplo, cuantos más minutos se tarde en beber un zumo de naranja natural más cantidad de vitamina C se pierde. Argiarekiko, aireko oxigenoarekiko eta tenperaturarekiko oso sentikorra da. Beraz, esaterako, laranja-zuku naturala zenbat eta beranduago edan, orduan eta C bitamina gehiago galduko du.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

La vitamina C es importante para el transporte de oxígeno e hidrógeno y para asimilar el ácido fólico, el hierro y ciertos aminoácidos. C bitamina garrantzitsua da oxigenoa eta hidrogenoa garraiatzeko, eta azido folikoa, burdina eta zenbait aminoazido asimilatzeko.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

En el embarazo y lactancia se ven aumentadas las necesidades de esta vitamina, también precisan un mayor aporte las personas fumadoras y las que padecen estrés. Bitamina horren beharra areagotu egiten da haurdunaldian eta edoskitzaroan. Erretzaileek eta estresa dutenek ere behar handiagoa izaten dute.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (59)
Otra sustancia importante es el factor intrínseco gástrico, necesario para la absorción de la vitamina B12. Cuando existe una úlcera, el factor intrínseco gástrico no se forma y no se puede absorber la vitamina B12 Los alimentos deglutidos por una persona de pie, llegan al estómago antes que la onda peristáltica por efecto de la gravedad. Beste substantzia garrantzitsu bat barne-faktore gastrikoa da; izan ere, beharrezkoa da B12 bitamina xurgatzeko. Ultzera bat izatean, barne-faktore gastrikoa ez da osatzen, eta ezin da B12 bitamina xurgatu. Zutik dagoen pertsona batek irentsitako elikagaiak uhin peristaltikoa baino lehenago iristen dira urdailera, grabitatearen ondorioz.

Materiala: Elektroestetika

La bilis es necesaria para la digestión y la absorción de las grasas, de manera que si no llegara al duodeno, el 50% de la grasa ingerida en los alimentos se perdería con las heces, al igual que las vitaminas A, D, E Y K. Behazuna beharrezkoa da digestiorako eta gantzak xurgatzeko; beraz, duodenora behazunik iritsiko ez balitz, elikagaien bidez hartutako gantzen % 50 eginkariekin batera galduko litzateke, baita A, D, E eta K bitaminak ere.

Materiala: Elektroestetika

Aunque la función principal del intestino grueso es la de formar las heces, en él todavía se produce una absorción de sustancias que aún pueden utilizarse, como agua y sales minerales procedentes del quilo, o vitaminas y aminoácidos producidos por las bacterias que viven en él. Heste lodiaren funtzio nagusia eginkariak osatzea den arren, oraindik ere erabil daitezkeen substantziak xurgatzen dira hor; esaterako, kilotik iritsitako ura eta gatz mineralak, edo hestean bizi diren bakterioek ekoitzitako bitaminak eta aminoazidoak.

Materiala: Elektroestetika

Nutrientes como vitaminas y minerales no se digieren, solamente se absorben. Mantenugai batzuk ez dira digeritzen, xurgatu soilik egiten baitira; bitaminak eta mineralak, esaterako.

Materiala: Elektroestetika

Además los alimentos que llegan al intestino delgado son atacados por el jugo pancreático y la bilis, que, junto con los jugos intestinales, transforman sus componentes tras la acción de enzimas como las peptidasas, disacaridasas, lipasas y amilasas, en elementos como aminoácidos, azúcares, ácidos grasos y vitaminas. Horretaz gain, heste meharrera iristen diren elikagaiei eraso egiten diete pankrea-urinak eta behazunak eta, heste-urinarekin batera, elikagaiaren osagaiak eraldatzen dituzte entzimen (esaterako, peptidoak, disakaridoak, lipasak eta amilasak) ekintzaren ondoren; prozesu horretan, besteak beste, aminoazidoak, azukreak, gantz-azidoak eta bitaminak lortuko dira.

Materiala: Elektroestetika

¿Por qué una persona que no ingiera vitaminas como la C o la K puede tener problemas en la hemostasia? Zergatik izan ditzake arazoak hemostasian C edo K bitaminak hartzen ez dituen banakoak?

Materiala: Elektroestetika

Como la mayoría se forman en el hígado, si este no funciona bien o hay carencia de vitamina K, imprescindible para la síntesis de dichos factores, la coagulación no se realizará de forma adecuada. Gehienak gibelean osatzen direnez, gibelak ez badu ongi funtzionatzen, edo K bitaminaren gabezia badago (ezinbestekoa da faktore horiek sintetizatzeko), koagulazioa ez da egoki egiten.

Materiala: Elektroestetika

Se debe a anomalías en la síntesis del ADN de estas células causadas por una falta o déficit de vitamina B12(cobalamina) o de ácido fólico. Zelula horien DNAren sintesiaren anomaliek eragiten dute; anomalia horiek B12bitaminaren (kobalamina) edo azido folikoaren gabeziak edo urritasunak eragiten dituzte.

Materiala: Elektroestetika

aniones como el cloruro, fosfatos, bicarbonato, sulfates, etc.), metales (como el cobre, hierro, zinc, etc.), y otras sustancias (catabolitos del tipo del ácido úrico, urea, creatinina, pigmentos biliares, hormonas esteroídicas, cetonas, vitaminas, etc.), y gases respiratorios (como el oxígeno y el anhídrido carbónico). anioiak, esaterako, kloruroa, fosfatoak, bikarbonatoa, sulfatoak eta abar), metalak (esaterako, kobrea, burdina eta zinka), beste substantzia batzuk (katabolitoak, esaterako, azido urikoa, urea, kreatinina, behazun-pigmentuak, hormona esteroideak, zetonak, bitaminak eta abar) eta arnasketa-gasak (adibidez, oxigenoa eta karbono oxidoa).

Materiala: Elektroestetika

El origen de está descalcificación no es siempre una insuficiente ingestión de calcio y fósforo, sino la carencia de vitamina D, su mala absorción, el aumento en la movilización del calcio (como ocurre durante el embarazo y la lactancia) o algunos trastornos endocrinos (como el hiperparatiroidismo). Baina deskaltzifikazio horren jatorria ez da beti kaltzio- eta fosforo-gabezia izaten, hauek ere izan baitaitezke gaixotasun horren jatorriak: D bitaminaren gabezia, bitamina hori gaizki xurgatzea, kaltzioaren mugimendua areagotzea (hori gertatzen da haurdunaldian eta edoskitzaroan) edo zenbait asaldura endokrino (esaterako, hiperparatiroidismoa).

Materiala: Elektroestetika

Irudia eta soinua (1)
Por estados carenciales (vitaminas A y C). Gabeziaren baten (A eta C bitaminek gabeziaren) ondoriozkoa.

Materiala: Irudia

Ostalaritza eta turismoa (1)
La mezcla se deja enfriar y coge una consistencia pastosa, también se pueden añadir otros aditivos como colorantes, vitaminas, aromas, etc. Nahastea hozten uzten da, eta oretsu geratzen da. Beste gehigarri batzuk ere gehitu dakizkioke; besteak beste, koloratzaileak, bitaminak, lurrinak…

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Zehar-lerroa (4)
En el mercado de nutricosméticos existen productos como cápsulas para el cabello y uñas con zinc, cisteina, hierro, ácido pantoténico…; cápsulas antienvejecimiento con aceite de borraja, coenzima Q, vitamina C; cápsulas que potencian el bronceado como caroteniodes, vitamina E, licopeno. Nutrikosmetikoen merkatuan, hainbat produktu daude: ilerako eta azazkaletarako kapsulak, zinka, zisteina, burdina, azido pantotenikoa eta abar dituztenak; zahartzearen aurkako kapsulak, borraja-olioa, Q koentzima, C bitamina eta abar dituztenak; eta beltzaran-kolorea indartzeko kapsulak, karotenoideak, E bitamina, likopenoa eta abar dituztenak.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

Por ejemplo, si se consumen en exceso las vitaminas liposolubles ( más de 10 veces las cantidades recomendadas) pueden resultar tóxicas. Adibidez, bitamina lipodisolbagarri gehiegi kontsumituz gero (gomendatutako kantitateak baino 10 aldiz gehiago eta hortik gora), toxikoak izan litezke.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

Una ingesta elevada de vitamina A durante un largo periodo de tiempo puede ocasionar, entre otros síntomas, descamación de la piel o caída del cabello. Denbora luzez A bitaminaren kantitate handiak hartuz gero, baliteke azala ezkatatzea edo ilea erortzea, besteak beste.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

Este hecho, sumado a la dificultad de equiparar las distintas marcas existentes en el mercado, proporciona un claro riesgo de administrar concentraciones desconocidas de suplementos que, por exceso o por la acción antioxidante de muchas sustancias ( vitamina C, vitamina E y betacarotenos ), pueda resultar peligroso para la salud. Horri gehitzen zaio oso zaila dela merkatuan dauden markak alderatzea, eta, hala, osagarrien zer kontzentrazio hartzen ari garen ez jakiteagatik, eta, gehiegi izateagatik edo substantzia askok duten eragin antioxidatzaileagatik (C bitaminak, E bitaminak eta betakarotenoek), baliteke osasunerako arriskutsua izatea.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

Administrazioa eta kudeaketa (1)
Un grupo de atención de salud, con un presupuesto propio, organiza sesiones de masaje y fisioterapia en la empresa y ofrece fruta, vitaminas y sesiones diarias de gimnasia gratuitas. Osasun-arretarako talde batek —aurrekontu propioa du— masaje- eta fisioterapia-saioak antolatzen ditu, eta fruta, bitaminak eta gimnasia-saioak eskaintzen ditu doan egunero.

Materiala: RSCCAST (Giza baliabideak eta erantzukizun sozial korporatiboa)

Kimika (3)
En los países en desarrollo en los que prevalecen la malnutrición y las enfermedades infecciosas, los fármacos más necesarios son los suplementos nutricionales, las vitaminas y los antiinfecciosos. Garapen bidean dauden herrialdeetan, malnutrizioa eta infekzio-gaitzak gailentzen dira; beraz, medikamentu beharrezkoenak nutrizio-gehigarriak, bitaminak eta infekzioen aurkako botikak dira.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Los antibióticos, los esteroides y las vitaminas se producen por fermentación, mientras que muchos principios activos nuevos se producen por síntesis orgánica. Antibiotikoak, esteroideak eta bitaminak hartziduraz ekoizten dira, eta, aldiz,printzipio aktibo berri asko, sintesi organikoaren bitartez.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Se trata de un sistema analítico de gran importancia en el laboratorio y también de empleo en la industria, especialmente como separación de sustancias orgánicas complejas: vitaminas, proteínas, clorofilas, hidrocarburos, colorantes, etc. Tiene también gran aplicación en farmacia y bioquímica. Sistema analitiko bat da, asko erabiltzen dena laborategietan bai eta industrian ere, batez ere substantzia organiko konplexuak bereizteko, hala nola bitaminak, proteinak, klorofilak, hidrokarburoak, koloratzaileak, etab. Botikagintzan eta biokimikan ere asko erabiltzen da.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (3)
Se ha utilizado tradicionalmente como combustible, también para la obtención de gas (fermentación metánica), como abono y enmienda para el suelo (por ser un mejorante para suelos degradados y un activador de la vida microbiana) para la alimentación de ganado (es rico en fibra, aunque pobre en sales minerales, proteínas y vitaminas) y para las camas de ganado. Tradizioz erregai gisa erabili izan da, eta gasa lortzeko (hartzidura metanikoa), lurzorurako ongarri eta medeagarri gisa (lurzoru degradatuak hobetzen dituelako eta mikrobio bizitza aktibatzen duelako), ganadua elikatzeko (zuntz ugarikoa delako, nahiz eta gatz mineral, proteina eta bitamina gutxikoa izan) eta ganaduei azpiak egiteko.

Materiala: Nekazaritza

Su principal destino es la producción de aceite comestible de alto valor nutritivo, pues tiene una alta proporción de acido linoleico, provitaminas y vitaminas liposolubles (A, D y E). Batez ere nutrizio balio handiko jateko olioa ekoizteko erabiltzen da, proportzio handian baitauzka azido linoleikoa, probitaminak eta bitamina liposolubleak (A, D eta E).

Materiala: Nekazaritza

El grano de maíz tiene un alto contenido en fósforo y un alto contenido energético, pero es pobre en vitaminas, fibra y calcio. Arto aleak fosforo ugari eta eduki energetiko handia du, baina bitamina, zuntz eta kaltzio gutxi du.

Materiala: Nekazaritza