planos o manchas de vino, puntos rubí, angioma estelar, etc.
lauak edo ardo-orbanak, errubi-puntuak, izar-formako angiomak eta abar.
Materiala: Elektroestetika
en el agua de baño, mezclada en el vino, con azúcar, como baño bucal, en compresas, etc.
bainu-uretan, ardoarekin nahasita, azukrearekin, aho-garbigarri gisa, konpresetan eta abarretan.
Materiala: Elektroestetika
perfuma-ban sus ropas y sus cuerpos, incluso la comida y el vino.
jantziak eta gorputzak lurrintzen zituzten, baita janaria eta ardoa ere.
Materiala: Elektroestetika
Vulgarmente el angioma es conocido como "mancha de vino".
Angiomari “ardo-orban” esan ohi zaio.
Materiala: Elektroestetika
Esta especia está muy solicitada desde el siglo XVI, tan-to en pastelería, como en la elaboración de vinos generosos, como en perfumería.
XVI. mendetik eskaera handia izan du espezie horrek, bai gozogintzan, bai ardo oparoen ekoizpenean, bai lurringintzan.
Materiala: Elektroestetika
Vitaminas A, E Y C, grupo B, oligómeros procianidólicos, ácido Iipoico, bioflavonoides, Iicopeno, polifenoles de oliva, polifenoles de uva, resveratrol de vino tinto.
A, E eta C bitaminak, B taldekoak, oligomero prozianidolikoak, azido lipoikoa, bioflabonoideak, likopenoa, oliba-polifenolak, mahats-polifenolak, ardo beltzaren resberatrola.
Materiala: Elektroestetika
Irudia eta soinua (3)
Martinis, Vinos Olorosos, Vino blanco y tinto
Martiniak, ardo usainduak, ardo zuria eta beltza
Materiala: Irudia
Compota de frutas al vino tinto
Fruta-konpota ardo beltzaz
Materiala: Irudia
Por ejemplo, un anuncio de vinos, donde vemos uno pies pisando la uva y el texto que le acompaña dice "Hecho a mano".
Adibidez, ardoen iragarki bat: oinak ikusten ditugu mahatsa zapaltzen eta testuak “eskuz egina” dio.
Materiala: Irudia
Ostalaritza eta turismoa (31)
Stellembosch , cerca de Ciudad El Cabo se ha especializado en el turismo gastronómico y enológico con visitas a las bodegas y viñedos de los famosos vinos sudafricanos.
Lurmutur Hiritik hurbil dagoen Stellembosch turismo gastronomiko eta enologikoan espezializatu da; hain ezagunak den Hegoafrikako ardoa egiten duten mahasti eta upelategietarako bisitak eskaintzen ditu.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Es el mayor puerto y centro turístico litoral, desarrolla una intensa actividad cultural con su carnaval, festivales de teatro y del vino.
Kostaldeko portu eta gune turistiko handiena da, eta kultura-jarduera handia du: inauteria, antzerkiaren eta ardoaren jaialdiak eta abar.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Gran Canaria elabora los vinos acogidos a la D.O. El Lentiscal. El Hierro ,La Palma y Lanzarote , cuentan también con denominaciones de su mismo nombre.
Kanaria Handian El Lentiscal jatorri-izendapeneko ardoak egiten dira. Hierro, Palma eta Lanzarotek ere izen bereko jatorri-izendapenak dituzte.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Sopas de verduras o ensaladas como la “trempó”, anteceden a platos mas consistentes como el “escaldum “(guiso de pavo) o los arroces, siempre regados con vinos de la denominación de origen Benissalem (Mallorca).
Barazki-zopak edo entsaladak, hala nolatrempóa, plater sendoagoen aurrekari izaten dira; azken horien artean daudeescalduma (indioilar-gisatua) eta arrozak, beti Binissalem (Mallorca) jatorri-izendapeneko ardoarekin bustiak.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Los quesos caprinos amparados por la D.O. Queso de Murcia son elaborados en tres variedades, al vino, curado y fresco.
Murtziako gaztaren jatorri-izendapenaren pean hiru eratako ahuntz-gaztak egiten dira: ardoztatua, ondua eta freskoa.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Son muy variados los productos catalanes cuya calidad queda protegida bajo figuras de denominación de origen, específica o geográfica, entre ellos los aceites de oliva de Siurana (Tarragona) y Les Garrigues (Lérida), los vinos del Penedés (Barcelona), Priorat (Tarragona), los blancos de Alella (Barcelona), y los de Costers del Segre (Lérida), además del cava que cuenta en Cataluña con la mayor extensión de viñedos destinados a la elaboración de esta bebida.
Jatorri-izendapenek eta izendapen espezifiko eta geografikoek babestutako produktu katalanak hainbat dira: Siuranako (Tarragona) eta Les Garrigues-eko (Lleida) oliba-olioak, Penedéseko (Bartzelona) eta Priorateko (Tarragona) ardoak, Alellako (Bartzelona) eta Costers del Segre-ko (Lleida) ardo zuriak eta, nola ez, Kataluniako mahasti zabalenen emaitza den Cava.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
o la denominación de calidad ternera navarraque regadas con los vinos de idéntica denominación de origen como las afamadas bodegas Chivite son clave para el éxito de cualquier banquete.
bestalde, txekor nafarraren kalitate-izendapena duen haragia, jatorri-izendapen bereko ardoarekin lagunduta, hala nola Chivite upeltegi ospetsukoekin, arrakasta ziurra da edozein oturuntzatan.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Mayor proyección fuera de La Rioja tienen las danzas de los zancos en las fiestas de la Magdalena de Anguiano, la batalla del vino de Haro y la fiesta de la Vendimia en honor de San Mateo en la capital.
Errioxatik kanpo ezagunagoak dira Anguianoko Magdalena jaietako trikimakoen dantzak, Haroko ardoaren borroka eta hiriburuan San Mateoren ohoretan egiten den mahats-bilketaren jaia.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Parte de sus caldos están amparados bajo denominaciones de origen de gran prestigio como Rias Baixas con el reconocido vino albariño, y la D.O. Ribeiro, menor proyección son otras D.O. como Monterrei, Ribeira Sacra y Valdeorras.
Ardo batzuek jatorri-izendapen entzutetsua dute: albariñoaren Rías Baixas izendapena eta Ribeiro izendapena. Entzuteko txikiagokoak dira beste batzuk: Monterrei, Ribeira Sacra eta Valdeorras.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Museo del vino (Peñafiel)
Ardoaren Museoa (Peñafiel)
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Gizarte eta kultura zerbitzuak (2)
El desarrollo de rutas turísticas vinícolas o el enoturismo, que incluye la visita a bodegas, degustación y venta de vinos, lo que promueve un interés cultural en la producción vinícola, el conocimiento y apreciación de modos de producción, los tipos de cultivos y las formas de vida de una comarca determinada.
Ardoaren inguruko ibilbide turistikoak edo enoturismoa garatzea, upeltegien bisitak, ardo-dastaketa eta -salmenta barne direla; horrek ardogintzari buruzko interes kulturala areagotzen du, eta eskualde jakin bateko ardoa egiteko moduak, laborantza motak eta bizimodua ezagutzea eta estimatzea bultzatzen du.
Separar los componentes del vino mediante destilación simple y rectificación comparando la eficacia de ambos sistemas.
Ardoaren osagaiak destilazio sinple bidez eta errektifikazio bidez bereiztea, eta bi sistemen eraginkortasuna alderatzea.
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
Un vino es una mezcla muy compleja; contiene agua, etanol, azúcares, ácidos orgánicos, pigmentos (que le dan color) y otros ingredientes.
Ardoa oso nahaste konplexua da; ura, etanola, azukreak, azido organikoak, pigmentuak (kolorea) eta beste osagai batzuk ditu.
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
En el vino, el contenido en alcohol se expresa en porcentaje de volumen y es algo mayor del 10 %.
Ardoan, alkohol-edukia bolumen-ehunekotan adierazten da, eta % 10 baino zertxobait handiagoa da.
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
En la destilación de vino no se puede obtener ninguna fracción que contenga alcohol al 100 %, debido a que el “componente” más volátil es precisamente el azeótropo.
Ardoaren destilazioan, ezin da % 100 alkohol duen frakziorik lortu, "osagai" lurrunkorrena azeotropoa bera baita.
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
Se introducen 250 ml de vino en los matraces de destilación.
Sartu 250 ml ardo destilazio-matrazeetan.
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
Se utilizan para decoloraciones deazúcares, glicerina, cerveza, grasas, barnices, aceites, vinos, aguas, etc. También pueden emplearse para recuperación de disolventes y eliminación de olores.
Azukreak, glizerina, garagardoa, gantzak, bernizak, olioak, ardoak, ura eta beste hainbat produktu koloregabetzeko erabiltzen dira. Disolbatzaileak berreskuratzeko eta usainak desagerrarazteko ere erabil daitezke.
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
Animazio turistikoa (1)
Porrón con vino, baberos o bolsas, servilletas
Porroi bat ardoarekin, adur-zapiak edo poltsak, ezpainzapiak
Materiala: Animazio turistikoa
Komunikatzeko trebetasunak (1)
Brindar es manifestar, al ir a beber vino, licor u otra bebida alcohólica, el bien que se desea a alguien o la satisfacción por algo.
Topa egitea zera da, norbaiti opa diogun ongia edo zerbaitegatik dugun poza adieraztea, ardoa, likorea edo bestelako edari alkoholdunen bat edatean.
Materiala: Komunikatzeko trebetasunak
Instalatze eta mantentze lanak (2)
Hay evaporadores que enfrían líquidos, como la leche y el vino, y refrigerantes secundarios, como agua u otras mezclas de agua que congelen por debajo de 0oC.
Likidoak (esnea eta ardoa, adibidez) eta bigarren mailako hozgarriak (ura eta 0oC-tik behera izozten diren beste ur-nahaste batzuk, adibidez) hozten dituzten lurrungailuak daude.
Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak
Bodegas (vinos)
Upategiak (ardoak)
Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak
Zehar-lerroa (1)
Otro ejemplo es la producción de algunos alimentos y bebidas, como el vino o la cerveza, en reactores o cubas de un tamaño y por un tiempo determinado.
Beste adibide bat zenbait elikagai eta edariren produkzioa da: ardoa, garagardoa... Horrelakoak erreaktore edo tamaina jakin bateko upeletan egiten dira, aldi zehatz batean.
Materiala: Sistemen integrazioa
Edition permission request
You do not have permission to edit this dictionary. You can edit this dictionary when the dictionary manager accepts your request