Emaitzak: 51

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Ostalaritza eta turismoa (27)
Tres calderas , Mafate, Salazie y Cilaos, bañadas por ríos y cascadas , forradas de densa vegetación tropical son la meta de los 430.000 turistas, de ellos 395.000 europeos que se dirigen anualmente a Reunión. Urtero Reunionera joaten diren 430.000 turisten (horietatik 395.000 europarrak) helmuga nagusiak Mafate, Salazie eta Cilaos galdarak dira; landaredi tropikal sarriz, ibaiz eta ur-jauziz hornituta daude.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

La isla volcánica de Mauricio, a 900 Km de Madagascar, está rodeada de un arrecife coralino que protege casi todo su litoral del ímpetu de las olas, son esas playas de arena blanca y la exuberante vegetación de su interior montañoso los mayores recursos turísticos que consiguen atraer anualmente 678.000 visitantes del exterior. Maurizio uharte bolkanikoa Madagaskartik 900 km-ra dago, eta ia kostalde guztia olatuen eraginetik babesten duen koral-arrezifez inguratua dago. Harea zuriko hondartzek eta barnealde menditsuko landaredi oparoak urtean 678.000 turista atzerritar erakartzen dituzte.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

En la mitad occidental de la misma isla donde se ubica la República Dominicana; Haití, cuenta con recursos turísticos similares, (clima idóneo, vegetación tropical, playas...), sin embargo la falta de seguridad, infraestructuras , la miseria y el caos económico que domina el país desde la caída del régimen dictatorial de Duvalier, aleja por el momento esta fuente de riqueza , que sólo atrajo a 42.000 extranjeros en el año 2000. Dominikar Errepublika dagoen uharte beraren mendebaldeko erdian dago. Antzeko baliabide turistikoak ditu (klima egokia, landaredi tropikala, hondartzak...). Hala ere, Duvalier-en diktadura erori zenetik herrialdean nagusi den segurtasunik ezak, azpiegiturarik ezak, miseriak eta kaos ekonomikoak aberastasun-iturri hori eragozten du. 2000. urtean, 42.000 atzerritar besterik ez ziren izan bertan.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

La vegetación es muy escasa por el clima riguroso y las altas temperaturas del suelo, por el calor geotérmico. Klima gogorraren eta bero geotermikoaren ondoriozko lurreko tenperatura altuaren eraginez, landaredia oso eskasa da.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

La singularidad del paisaje y la vegetación de la isla, le han valido la consideración de Reserva de la biosfera por la UNESCO. Uharteko paisaiaren eta landarediaren berezitasuna direla medio, UNESCOk Biosfera Erreserba izendatu zuen.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Se ha consolidado como uno de los destinos estrella en la península para los aficionados al submarinismo, uniendo a la riqueza de sus fondos marinos , el paisaje de salinas y la vegetación adaptada a la aridez de su superficie. Penintsulako jomuga nagusi bilakatu da urpekaritzazaleentzat; itsas hondoen aberastasunaz gain, aipagarriak dira gatzaga-paisaiak eta gainazal idorrera egokitutako landaredia.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Picos de Peñalara en Guadarrama. Con formas de erosión glaciar y vegetación rupícola. Guadarramako Picos de Peñalara. Higadura glaziarreko formak eta haitzetako landaredia.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Peña Arcipreste de Hita en Guadarrama. Con muestras de vegetación de piornal. Guadarramako Peña Arcipreste de Hita. Landaredian isats espainiarra nabarmentzen da.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Es un espacio dominado por los llanos en el que se encaja el Tajo intermitentemente embalsado, la vegetación de las dehesas, (pastos salpicados de encinas) solo queda interrumpido por las rañas, depósitos sedimentarios recientes que cubren las hondonadas de la penillanura. Lautadak dira nagusi eremu honetan; bertatik igarotzen da Tajo ibaia, tarteka presetatik. Larreetako landaredian (bazka eta arte bakan batzuk)rañak daude, penilautadako sakonuneak betetzen dituzten jalkin-pilaketa nahiko berriak.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Oliwa es un barrio de gran interés que conserva los restos de su abadía, cubiertos, en la actualidad, por la vegetación. Oliwa interes handiko auzunea da, abadiako hondakinak dituena, gaur egun landareekin estalita.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Zurgintza, altzarigintza eta kortxoa (2)
La mejor época del año para efectuar la tala es hacia fines de invierno, antes de que se inicie en la primavera el nuevo período de vegetación. Zuhaitzak mozteko sasoirik onena neguaren amaiera aldekoa da, udaberri aurrekoa; izan ere, beste hazkunde aldi bat hasten da udaberrian.

Materiala: Egurraren teknologia

Se conoce a simple vista que su madera es apta para ser trabajada, cuando el tronco presenta una forma regular, su diámetro un desarrollo normal, y su corteza está entera, sin grietas ni separaciones; su copa vigorosa, especialmente en la parte alta donde las ramas, en plena vegetación, tienen hojas abundantes y resistentes hasta final de otoño. Begiratu batean bereizten da lantzeko egokia den egurra. Hain zuzen ere, egokia bada, forma erregularra du enborrak; diametroaren garapena normala da; azala osorik dago, arrail edo tarterik gabe; adaburua indartsua da, bereziki, goiko aldean, adarretan; adarrak hazkunde betean daude, eta hostoak oparo dituzte; eta hostoak udazken-amaierara arte irauteko moduan daude.

Materiala: Egurraren teknologia

Gizarte eta kultura zerbitzuak (2)
La guía debe tener un mínimo de seis páginas, con los datos identificativos de la visita, una breve historia del lugar y los puntos de interés –vegetación y fauna autóctona, paraje recomendado, etc.–. Gutxienez sei orri eduki behar ditu, eta bisitaren datu identifikatzaileak jaso behar ditu, lekuaren historia labur bat eta interesguneak —tokiko landaredia eta fauna, inguru gomendatua, etab.—.

Materiala: Animazio soziokulturalaren testuingurua

Es el color de la naturaleza y la vegetación. Naturaren eta landareen kolorea da.

Materiala: Animazio soziokulturalaren testuingurua

Nekazaritza (17)
Existe aún una buena vegetación y las necesidades de los árboles son muy elevadas. Begetazioa oparoa da artean, eta zuhaitzen beharrak oso handiak dira.

Materiala: Nekazaritza

En la madurez existe un equilibrio entre la vegetación y la producción, por poseer la planta las óptimas condiciones vegetativas. Helduaroan begetazioa eta produkzioa orekatuta daude, baldintza begetatibo onenetan baitago landarea.

Materiala: Nekazaritza

Cuando la insolación supera ciertos límites, lo normal es que se produzcan daños en el árbol, que pueden afectar a diversos elementos del mismo, básicamente frutos, vegetación y aun a la madera de ramas y tronco. Intsolazioak muga jakin batzuk gainditzen dituenean, normala da zuhaitzak kalteak izatea. Kalte horiek zuhaitzaren hainbat elementuri eragin diezaiekete, batez ere fruituei, landareari eta baita adarren zein enborraren zurari ere.

Materiala: Nekazaritza

Los daños en la vegetación se producen por marchitez, desecación y necrosis de las hojas y brotes, defoliándose a continuación el árbol. Hona hemen landareak berak izan ditzakeen kalteak: hostoak eta kimuak zimeltzea, ihartzea eta nekrosiak jotzea, eta, ondoren, zuhaitza hosto barik gelditzea.

Materiala: Nekazaritza

Bajo estas circunstancias, la transpiración se incrementa marcadamente y la vegetación no recupera con la suficiente rapidez el agua transpirada y se deshidrata, atabacándose y cayendo después, produciéndose la defoliación y debilitamiento del árbol. Baldintza horien pean, transpirazioa nabarmen handitzen da eta landareak ez du transpiratutako ura behar bezain bizkor berreskuratzen. Ondorioz, deshidratatu egiten da, tabako itxura hartzen du eta erori egiten da; hostoa galtzen da eta zuhaitza ahuldu egiten da.

Materiala: Nekazaritza

Otros accesorios son los distanciadores, que permiten un considerable ahorro en mano de obra en la recogida de la vegetación. Beste osagarri batzuk bereizgailuak dira. Bereizgailuen bidez, eskulana nabarmen aurrezten da landareak biltzean.

Materiala: Nekazaritza

Por otra parte, si se elimina la vegetación, eliminamos también transpiración, y el agua se evapora mucho más lentamente. Bestalde, landareak kentzen baditugu, transpirazioa ere desagerrarazten dugu eta ura askoz ere mantsoago lurruntzen da.

Materiala: Nekazaritza

En nuestro clima un suelo labrado puede tardar más en secarse que uno con vegetación y esto puede ser un inconveniente. Gure kliman, gerta daiteke landutako lurra nekezago lehortzea landareak dituen lurra baino, eta hori eragozpena izan daiteke.

Materiala: Nekazaritza

Observación del entorno, vegetación, actividades cercanas, posibles fuentes de contaminación, etc. Ingurunea, landaretza, gertuko jarduerak, iturri kutsagarri izan litezkeenak, etab. behatzea.

Materiala: Nekazaritza

1º- Se empieza picando y desbrozando la vegetación, abonos verdes, residuos de cosecha, etc. 1.- Hasteko, pikatu egiten da, eta landaretza, ongarri berdeak, uzta hondarrak, eta abar garbitu.

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (1)
En el agua, los malos olores y también los malos sabores se deben a los compuestos derivados del crecimiento biológico, actividades industriales, tratamientos químicos, o a la misma fontanería, pero la causa más común es la vegetación descompuesta. El cloro puede reaccionar con estos organismos causando malos olores; por ejemplo, el olor a «huevos podridos» es típico del sulfuro de hidrógeno, un gas muy corrosivo, que reaccionará con el hierro para formar un lodo negro de sulfuro de hierro. La presencia de algas verde-azuladas puede dar lugar a un olor a hierba, moho o especias. El olor a pescado, a moho o a tierra es debido a materia orgánica, generalmente inocua, que con frecuencia se encuentra en las fuentes de agua superficial. El olor a cloro es debido a una cloración excesiva. Uraren usain eta zapore txarraren eragileak izan daitezke hazkuntza biologikoaren ondorioz eratutako konposatuak, industria-jarduerak, tratamendu kimikoak eta, zenbait kasutan, instalazioa bera. Alabaina, landareen deskonposizioa da arrazoi ohikoena. Organismo horiek kloroarekin erreakzionatu eta usain txarrak sorrarazten dituzte. Esate baterako, hidrogeno ­sulfuroak arrautza ustelen antzeko usaina sorrarazten du (oso gas korrosiboa da, burdinarekin erreakzionatzen du, eta burdina sulfurozko lohi beltz bat eratzen). Alga urdin-berdeek belar-, lizun- edo espezia-usainak sorraraz ditzakete. Materia organikoak arrain-, lizun- edo lur-usainak eragin ditzake (sarritan agertzen da azaleko uretan, baina, oro har, ez da kaltegarria izaten). Gehiegizko kloratzeak, berriz, kloro usaina sorraraz dezake.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx