Emaitzak: 17

ES EU
Ostalaritza eta turismoa (3)
El parque tiene dos temporadas lluvias y sequía. Parkean bi sasoi daude: eurite-sasoia eta lehorte-sasoia.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Los recursos naturales tampoco están ausentes de Burkina Fasso; tiene cuatro Parques Nacionales y, a pesar de que la sequía ha hecho estragos, en todos éstos la fauna está compuesta de leones, búfalos, hipopótamos, cocodrilos, hienas y antílopes. Burkina Fason ere badira baliabide naturalak, lau parke nazional ditu eta, lehorteak triskantza eragin duen arren, parke guztietan daude lehoiak, bufaloak, hipopotamoak, krokodiloak, hienak eta antilopeak.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Durante la temporada de sequía (entre mayo y septiembre) es cuando se puede visitar el parque. Lehorte-sasoia (maiatzetik irailera), berriz, parkea ikusteko garai egokia da.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Zurgintza, altzarigintza eta kortxoa (1)
Se producen por la acción demasiado fuerte del sol o del bochorno en la sequía. Eguzkiak oso bortizki jotzearen edo lehorte aldietako sargoriaren ondorioz sortzen dira,

Materiala: Egurraren teknologia

Nekazaritza (9)
Si las precipitaciones abundantes o riegos copiosos vienen en época de maduración de los frutos, o incluso después de la sequía sube la humedad ambiental, puede provocar el agrietamiento de los frutos, si la epidermis de los frutos no es suficientemente elástica (dependerá del especie y de la variedad), se producen grietas con extravasación de líquidos del fruto sobre los que se desarrollan hongos saprofitos, estropeándose en consecuencia aquéllos. Prezipitazio nahiz ureztapen handiak fruituak heltzen diren garaian gertatzen badira, edo lehortearen ondoren giroko hezetasunak gora egiten badu, fruituak zartatu egin daitezke, izan ere, fruituen epidermisa ez bada nahikoa elastikoa (espeziearen eta barietatearen araberakoa izango da hori), arrakalak aterako dira, fruituaren likidoen estrabasazioa gertatuko da eta bertan onddo saprofitoak haziko dira; ondorioz, fruituak hondatu egingo dira.

Materiala: Nekazaritza

El árbol sufre de sequía y puede, incluso, morir Zuhaitzak lehortea pairatzen du, eta hil ere egin daiteke.

Materiala: Nekazaritza

la resistencia o tolerancia a condiciones asfixiantes del suelo, a la caliza, a la sequía y a patógenos asociados al suelo. lurzoruaren baldintza asfixiagarriekiko, kareharriarekiko, lehortearekiko eta lurzoruari loturiko patogenoekiko erresistentzia eta tolerantzia.

Materiala: Nekazaritza

Se adapta a una amplia gama, pero su mejor comportamiento se obtiene en los suelos fértiles, soportando mal la sequía y la asfixia radicular Gama zabal batera egokitzen da, baina portaera onena lurzoru emankorretan izaten du. Ez ditu ondo jasaten lehortea eta sustraien asfixia.

Materiala: Nekazaritza

Resiste bien la sequía y la asfixia radicular Ondo jasaten ditu lehortea eta sustraien asfixia.

Materiala: Nekazaritza

El más resistente a sequía es el BA-29. Lehortearekiko erresistenteena BA-29a da.

Materiala: Nekazaritza

(% Caliza activa, Salinidad, suelos compactos, sequía, asfixia…) (kareharri aktiboaren %, gazitasuna, lurzoru trinkoak, lehortea, asfixia…)

Materiala: Nekazaritza

En zonas con tendencia a largos períodos de sequía, se aconseja realizar una pasada de cultivador a los pocos días de cualquier lluvia en los árboles de secano (olivos, almendros, algarrobos) para romper la capilaridad superficial del suelo y retener la humedad en profundidad y así mejorar el desarrollo de los árboles. Lehorte aldi luzeak egon ohi diren lekuetan, lehorreko arboletan (olibondoak, almendrondoak, algarroboak) kultibadorea pasatzea komeni da euria egin eta egun gutxira, lurzoruaren azaleko kapilaritatea hautsi, sakoneran hezetasunari eutsi eta, hala, arbolen garapena hobetzeko.

Materiala: Nekazaritza

la lechuga, la zanahoria, la col, la espinaca... Para ellas suele ser un inconveniente el exceso de calor o la sequía que provoca la floración prematura. letxuga, azenarioa, aza, espinaka… Halako barazkientzat eragozpena izaten da loratze goiztiarra eragiten duen gehiegizko beroa edo lehortea.

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (4)
2 l/m2 día en de 30 días sequía = 2 x 30 x 70 2 l/m2 eguneko; euririk gabeko 30 egun = 2 x 30 x 70

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Riego: 2 l por m2 por día sequía = 200 l por m2/año (varía según climatología). Ureztaketa: 2 litro, m2-ko eta lehorte-eguneko = 200 litro, m2-ko eta urteko (aldatu egiten da, klimatologiaren arabera).

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

En este caso vemos que la producción anual tiene un superávit de 22.062 l, por lo que el sistema es viable. Se recomienda el cálculo de la cisterna en base al período de sequía (datos estadísticos históricos que ofrecen el Instituto Nacional de Meteorología para cada observatorio del país). Urtean, behar dena baino 22.062 l gehiago bilduko dira; beraz, sistema bideragarria da. Komeni da andelaren neurriak kalkulatzean euririk gabeko egunak kontuan hartzea (datu estatistiko historikoak tokian tokiko Meteorologia Institutu Nazionalak eskaintzen ditu).

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

En este caso sería 5.221 l (63.588 l de demanda anual x (30/365) o factor días de sequía respecto al total anual). Adibide honetan, 5.221 litro lirateke; izan ere, urteko emari-eskaera 63.588 l da x (30/365) edo euririk gabeko egunen faktorea, urteko guztizkoarekiko.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx