Emaitzak: 9

ES EU
Nekazaritza (4)
Normalmente la corrección de factores edafológicos desfavorables suele ser viable, excepto cuando hay claras limitaciones en la profundidad o problemas acusados de salinidad, en el resto de los casos la corrección depende más de las posibilidades económicas que de las dificultades técnicas. Normalean, kontrako faktore edafologikoen zuzenketa bideragarria izaten da, salbu-eta sakoneran muga argiak edo gazitasun arazo nabarmenak daudenean; gainerako kasuetan, zuzenketa aukera ekonomikoen mende egoten da zailtasun teknikoen mende bainoago.

Materiala: Nekazaritza

El último factor edafológico a considerar por su incidencia en las plantaciones frutales sería la presencia de riesgo de salinidad, bien en el suelo o bien procedente del riego con aguas salinas. Fruta arbolen sailetan duen eragina dela eta, kontuan hartu beharreko azken faktore edafologikoa gazitasun arriskurik dagoen ala ez aztertzea da, jakinik arrisku hori lurzoruan bertan egon daitekeela edo bestela ureztatzeko erabilitako ur gazietatik etor daitekeela.

Materiala: Nekazaritza

Por lo general, los árboles afectados por problemas de salinidad muestran síntomas de clorosis, las hojas quedan pequeñas, pálidas y coriáceas, el crecimiento se restringe y la fruta es de pequeño tamaño y escaso. Gazitasun arazoek jotako arbolek, eskuarki, klorosi sintomak izaten dituzte, hostoak txiki, hits eta larrukara gelditzen dira, hazkundea geldotu egiten da eta fruitua tamaina txikikoa eta urria da.

Materiala: Nekazaritza

(% Caliza activa, Salinidad, suelos compactos, sequía, asfixia…) (kareharri aktiboaren %, gazitasuna, lurzoru trinkoak, lehortea, asfixia…)

Materiala: Nekazaritza

Zehar-lerroa (3)
Se trata de un tipo de control en lazo cerrado donde se actúa constantemente sobre un proceso para mantener una o varias magnitudes (temperatura, salinidad, caudal, presión, etc.) en torno a un valor o en un rango deseado. Begizta itxiko kontrol mota bat da, non prozesu bati etenik gabe eragiten zaion, magnitude bat edo gehiago (tenperatura, gazitasuna, emaria, presioa...) aldez aurretik hautatu den balio baten inguruan edo tarte baten barruan mantentzeko.

Materiala: Sistemen integrazioa

De medida desde los sensores y representando diversas posibles magnitudes (temperatura, velocidad, salinidad, acidez, distancia, presión, etc.). Neurketa-seinaleak sentsoreetatik; hainbat magnitude adieraz ditzakete (tenperatura, abiadura, gazitasuna, azidotasuna, distantzia, presioa, etab).

Materiala: Sistemen integrazioa

Para el control de procesos continuos, se ha estudiado el control en lazo cerrado, donde se actúa constantemente sobre un proceso para mantener una o varias magnitudes (temperatura, salinidad, caudal, presión, etc.) en torno a un valor o en un rango deseado. Prozesu jarraituak kontrolatzeko, begizta itxiko kontrola jorratu da, non prozesu bati etenik gabe eragiten zaion, magnitude bat edo gehiago (tenperatura, gazitasuna, emaria, presioa, etab.) aldez aurretik hautatu den balio baten inguruan edo tarte baten barruan mantentzeko.

Materiala: Sistemen integrazioa

Instalatze eta mantentze lanak (2)
El coste energético depende de la salinidad del agua bruta. Energia-kostua ur gordinaren gazitasunaren araberakoa da.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

S Salinidad: Es la concentración de las sales minerales solubles en el agua (principalmente, de los metales como el sodio, magnesio y calcio). S Gazitasuna. Uretan dauden ur mineral disolbagarrien kontzentrazioa (batik bat, metalena, hala nola sodioarena, magnesioarena eta kaltzioarena).

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx