Emaitzak: 174

ES EU
Elektrizitatea eta elektronika (2)
Se mide y regula el caudal del agua de refrigeración aportada al condensador de cabeza (lazo 5). Neurtu egiten da eta buruko kondentsagailuari gehitutako hozteko uraren emaria erregulatzen du (5. begizta).

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

si la temperatura medida está por encima del valor de consigna más el 5% de dicho valor, una salida tipo digital (contacto) se activará y esto hará que se ponga en marcha, de inmediato, un sistema de refrigeración (ventilador o similar) para conseguir bajar la temperatura. neurtutako tenperatura kontsigna-balioa baino handiagoa bada eta balio hori baino %5 gehiago bada, irteera digital bat (kontaktua) aktibatuko da. Horrek, berehala, hozteko sistemaren bat (haizagailua edo antzeko zerbait) jarriko du abian tenperatura jaisteko.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Fabrikazio mekanikoa (12)
Si se considera el caso de una cuchilla de corte elegida para mecanizar 200 piezas, a una velocidad de corte de Vc = 250 m/min, con refrigeración con taladrina, tardando en el mecanizado 8 horas se tendría: Berrehun pieza VC = 250 m/min-eko abiaduran taladrina bidezko hozte-sistemarekin mozteko hortz bat hartuz gero, eta mekanizatuan 8 ordu emanez gero, hauek genituzke:

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

- Estas fórmulas se han configurado a partir de un cilindrado sin refrigeración, exceptuando el caso del acero rápido (para el mecanizado de acero) donde se ha contado con la existencia de refrigerante. - Formula horiek hozketarik gabeko zilindraketa batean oinarrituta konfiguratu dira, altzairu lasterraren kasuan izan ezik (altzairuaren mekanizaziorako). Kasu horretan, hozgarria hartu da kontuan.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Cada vez más, la tendencia es la última que hemos mencionado, puesto que con las velocidades de corte con las que se mecaniza, la dureza de algunos materiales, etc. el factor refrigeración es casi imprescindible. Gero eta gehiago, joera aipatu dugun azkena da, mekanizatzen den ebaketa-abiadurekin, material batzuen gogortasunarekin eta abarrekin, hozketa ia nahitaezkoa baita.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Sistemas de refrigeración. Hozte-sistemak.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Habitualmente las operaciones de afilado van acompañadas de una buena refrigeración, ya que las temperaturas que se alcanzan podrían afectar a las propiedades de la pieza. Normalean, zorrozketa-lanak hozte egokiarekin egiten dira, hartzen diren tenperaturek piezaren propietateak kaltetu baititzakete.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Podemos encontrarnos con gran variedad de sistemas de refrigeración, pero actualmente los fabricantes de máquinas y los de herramientas se han puesto de acuerdo, y la tendencia es a construir sistemas y herramientas que permitan el paso del refrigerante por su interior, para que llegue directamente a la zona de corte donde se está produciendo el calor. Hozte-sistema mota asko badaude ere, makinen fabrikatzaileak eta erremintenak ados jarri dira, eta likido hozgarria barrutik igarotzeko eta zuzenean beroa sortzen ari den ebaketa-eremura iristeko moduko sistemak eta erremintak egiteko joera nagusitu da.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

El sistema de refrigeración en los centros de mecanizado es un aspecto muy importante. Mekanizazio-zentroetan, hozte-sistema oso garrantzitsua da.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

- sistema de refrigeración. - hozte-sistema.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Sistema de refrigeración y recuperación del refrigerante Hozteko eta hozgarria berreskuratzeko sistema

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Algunos modelos suelen incorporar también la central óleo-hidráulica y todo el sistema de refrigeración: Zenbait modelotan, zentral oleohidraulikoa izaten da, baita hozte-sistema osoa ere:

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Garraioa eta ibilgailuen mantentze lanak (12)
Posteriormente, el fluido frigorífico vuelve a llegar al compresor y se inicia un nuevo proceso o ciclo para proseguir la refrigeración. Ondoren, fluido frigorifikoa konpresorera iristen da berriro, eta prozesu edo ziklo berri bati ekiten zaio hoztearekin jarraitzeko.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Proceso cíclico de la refrigeración. Hoztearen prozesu ziklikoa.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Existe otro tipo de averías que no inciden directamente sobre la ineficacia de la refrigeración, como, por ejemplo, ruidos extraños provenientes del rodamiento de la polea o de la correa del compresor. Badira hozte-sistemaren eraginkortasunik ezaren gainean zuzenean eragiten ez duten beste matxura mota batzuk, hala nola polearen errodamendutik edo konpresorearen uhaletik eratorritako zarata arraroak.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

El sistema decalefacciónconsiste en calentar el aire ambiente haciéndolo pasar a través de un pequeño radiador por el cual circula, en paralelo, agua caliente procedente del circuito de refrigeración del motor. Berokuntza-sistemakgiro-airea berotzen du, erradiadore txiki batetik igaroaraziz. Erradiadore horretan barrena, motorraren hozteko zirkuitutik datorren ur beroa ibiltzen da paraleloan.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Así pues, la circulación de agua por el radiador de calefacción es continua (no hay grifo), lo cual contribuye a una mejor refrigeración del motor; existe unatrampilla de mezclaque regula la cantidad de aire ambiente que atraviesa el radiador, con lo que desaparecen las averías anteriormente citadas. Hortaz, ura etengabe ari denez zirkulatzen berokuntza-erradiadoretik (ez dago txorrotarik), motorra hobeto hozten da;nahasketa-atakabat dago, eta horrek erradiadorean zehar ibiltzen den giro-airearen kantitatea erregulatzen du, eta, horregatik, ez da izaten arestian aipatutako matxurarik.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

En la unidad anterior, estudiamos la forma de producir frío en un vehículo, así como los elementos que forman parte de un circuito de refrigeración. Aurreko unitatean, ibilgailu batean hotza nola sortu ikasi dugu, baita hozte-zirkuitu bat osatzen duten elementuak ere.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

El evaporador es el componente del sistema de refrigeración donde se transforma el vapor saturado, proveniente de la válvula de expansión, en vapor sobrecalentado. Lurrungailua hozte-sistemaren osagaia da; hor lurrun asea (espantsio-balbulatik etortzen dena) lurrun gainberotu bihurtzen da.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

El condensador es un intercambiador de calor formado por un serpentín tubular con aletas para conseguir una gran superficie de refrigeración. Kondentsadorea bero-trukagailua da, hegalak dituen hodibihur tubular batez osatua, hozte-gune handia lortzeko.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

a) Alto caudal impelido (ver figura 2.20) con alto rendimiento de refrigeración (baja presión en la cámara): a) Bulkatutako emari handia (ikus 2.20 irudia) hozte-errendimendua handia izanik (behe-presioa ganberan):

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

b) Bajo caudal impelido (ver figura 2.21) con bajo rendimiento de refrigeración (alta presión en la cámara): a) Bulkatutako emari txikia (ikus 2.21 irudia) hozte-errendimendua txikia izanik (goi-presioa ganberan):

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Irudi pertsonala (1)
Para prevenir esta sensación térmica se puede usar algún método de enfriamiento de la piel (aplicación de gel, sprays criogénicos, corrientes de aire frío, refrigeración por contacto, etc.) con lo que se disminuye en gran medida la sensación dolorosa a la vez que se disminuye la temperatura de la piel, minimizando así el riesgo de quemadura. Sentsazio termiko hori arintzeko, larruazala hozteko metodoren bat erabil dezakegu (gel bat, spray kriogenikoak, aire hotzeko korronteak, kontaktu bidezko hoztea…); min-sentsazioa asko arinduko dugu horrela, larruazalaren tenperatura jaitsaraziko dugu, eta erredura-arriskua minimizatu.

Materiala: Elektroestetika

Irudia eta soinua (1)
Una red de capilares permite que el Helio, que tiene un gran poder de refrigeración, circule a través del interior de las cabezas y de las bobinas para evitar que lleguen a quemarse. Hodi kapilarren sare bati esker, buruen eta harilen barruan higituko da helioa, erre ez daitezen, hozteko gaitasun handia du eta.

Materiala: Irudia

Zehar-lerroa (21)
Este exceso de combustible se justifica porque la refrigeración y la lubricación de estos elementos son realizadas por el propio combustible. Gehiegizko erregai kantitate horren arrazoia da erregaiak berak hozten eta lubrifikatzen dituela elementu horiek.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

El sistema incorpora como novedad la gestión de los ventiladores de refrigeración del motor. Motorra hozteko haizagailuen kudeaketa du berrikuntzetako bat sistemak.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

En caso de sobretemperatura del motor, con el fin de reducir el consumo de potencia del motor y así poder aumentar la capacidad de refrigeración. Motorrak gehiegizko tenperatura baldin badu, motorraren potentzia-kontsumoa gutxitu eta, hartara, hozte-ahalmena areagotzeko.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Con objeto de ahorrar sensores de temperatura en el circuito de refrigeración y simplificar las instalaciones eléctricas en el vehículo, esta UEC incorpora el control de la puesta en marcha de los ventiladores de refrigeración y proporciona las señales de temperatura para su visualización en el cuadro de instrumentos (figura 4.40). Hozte-zirkuituan sentsore gutxiago erabiltzearren eta ibilgailuko instalazio elektrikoak sinplifikatzearren, KUE honek hozte-haizagailuak abiarazten ditu, baita tenperatura-seinaleak bidaltzen ere, tresna-koadroan ager ager daitezen (4.40 irudia).

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Por tanto, en la actualidad lo que tradicionalmente recibe el nombre de sistema de inyección ha pasado en realidad a ser un sistema electrónico de gestión completo del motor donde no solo se gestiona la inyección, sino el encendido, sistemas antipolución, sistemas de aumento de rendimiento, sistemas de confort de marcha (estabilización de ralentí), ventilación del sistema de refrigeración del motor, etc. Honenbestez, injekzio-sistema deitzen zaio hori motorraren erabateko kudeaketa egiteko sistema elektroniko bihurtu da, eta, injekzioa ez ezik, beste alderdi hauek ere kontrolatzen ditu: piztea, poluzioaren aurkako sistemak, errendimendua areagotzeko sistemak, martxa-erosotasuna hobetzeko sistemak (erralentiaren egonkortzea), motorraren hozte-sistemaren aireztapena, etab.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Inyección, encendido, ralentí/posición de mariposa, bomba de gasolina, ventilación del depósito, inyección de aire, refrigeración del motor, EGR, distribución variable, admisión variable Injekzioa, piztea, erralentia/tximeleta-posizioa, gasolina-ponpa, andelaren aireztapena, aire-injekzioa, motorraren hoztea, EGRa, banaketa aldagarria, sarrera aldagarria

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

A continuación se arrancará el motor y tomaremos nota de la presión de control a distintas temperaturas, comenzando por una temperatura inferior a 30 °C (motor frío) y terminando con la temperatura de funcionamiento del motor, momento en que se conectan los ventiladores de la refrigeración (motor caliente). Ondoren, motorra abiarazi eta idatzi zer kontrol-presio dagoen, hainbat tenperaturatan, 30 °C-tik beherako (motorra hotz dela) tenperatura batekin hasiz eta motorraren funtzionamendu-tenperaturarekin amaituz. Hori egindakoan, hozte-haizagailuak konektatu behar dira (motorra beroa dela).

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

La temperatura final de la compresión (relación de compresión, refrigeración del aire de alimentación). Konpresioaren azken tenperaturaren araberakoa (konpresio-erlazioa, elikadura-airearen hoztea)

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Calentar el líquido de refrigeración. Likido hozgarria berotzea.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Con esta circulación, se asegura la refrigeración de la bomba y la autopurga del aire. Zirkulazio horri esker hozten da ponpa eta autopurgatzen da airea.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Kimika (5)
Dejar pasar agua de refrigeración con un caudal de 40-50 litros / horas. Hozteko ura 40-50 litro/ordu-ko emari batez igaro dadila.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Se abre el grifo del agua de refrigeración. Ireki hozteko uraren txorrota.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Todas las corrientes o flujos auxiliares (vapor, agua de refrigeración, aire,...) que afecten a los equipos principales. Ekipo garrantzitsuenei eragingo dieten korronte edo fluxu osagarri guztiak (lurruna, hozteko ura, airea...).

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Debe mostrar todas las corrientes disponibles de servicios auxiliares (vapor, agua de refrigeración, etc.) zerbitzu osagarrien korronte guztiak (lurruna, hozte-ura, etab.) erakutsi behar dituzte.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Todas las corrientes o flujos auxiliares (vapor, agua de refrigeración, aire,...) que afecten a los equipos principales. Ekipo nagusiei eragingo dieten korronte edo fluxu osagarri guztiak (lurruna, hozteko ura, airea...).

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (1)
2.5 bar y el incremento de potencia puede ser del 60% con respecto al mismo motor con aspiración atmosférica, aunque hay una pérdida de energía para el funcionamiento del sistema de refrigeración. 2.5 bar-era, eta potentziaren igoera % 60koa izan daiteke, xurgapen atmosferikoko motor berari dagokionez. Nolanahi ere, energia galtzen da, hozte-sistema martxan jartzeko.

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (49)
Richard Mollier (1863-1935), profesor alemán de física aplicada y mecánica, descubrió que en determinados tipos de procesos, como los de generación de potencia o de refrigeración, aparecía la combinación de tres propiedades: energía interna, presión y volumen. Richard Mollier (1863-1935) fisika aplikatuaren eta mekanikoaren irakasle alemaniarrak ikusi zuen prozesu mota batzuetan (potentzia sortzeko prozesuan edo hozte-prozesuan, adibidez) hiru propietate elkartzen zirela: barne-energia, presioa eta bolumena.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Refrigeración. Hozkuntza.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Distinguiremos entre carga de refrigeración y carga de calefacción: Hozte-karga eta berotze-karga bereiziko ditugu:

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Carga de refrigeración. Hozte-karga.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Para vencer estas cargas se usarán aparatos de refrigeración. Karga horiek gainditzeko, hozte-aparatuak erabiliko dira.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Además, aquí se ha introducido otro factorfconocido como factor deby-passy que depende de la batería de refrigeración. Gainera, hemen besteffaktore bat gehitu da,by-passfaktore esaten zaiona eta hozte-bateriaren araberakoa dena.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Para determinar la carga térmica de ventilación y de infiltraciones se seguirá el mismo procedimiento que en la refrigeración. Aireztapenaren eta infiltrazioen karga termikoa zehazteko, hozkuntzaren kasuan erabili den prozedura berari jarraituko zaio.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Se hallará el caudal de ventilación siguiendo el IDA correspondiente según indica el RITE o, en el caso de las infiltraciones, se usarán las tablas utilizadas en la refrigeración que siguen la norma UNE. Aireztapen-emaria EITEn adierazten den eta dagokion IDAri jarraituz lortuko da, edo infiltrazioen kasuan, hozkuntzaren erabiltzen diren taulak –UNE araua betetzen dutenak– erabiliko dira.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Para calcular la carga térmica de ventilación o de infiltración se usarán esta fórmula similar a la utilizada en la refrigeración: Aireztapenaren edo infiltrazioaren karga termikoa kalkulatzeko, hozkuntzaren kasuan erabili den formularen antzekoa erabiliko da:

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Igual a como se vio en la refrigeración, también en el cálculo de cargas de calefacción se suele utilizar una hoja de cálculo o un estadillo en el que se consignan todos los valores. Hozkuntzaren kasuan ikusi den bezala, berokuntza-kargen kalkuluan ere kalkulu-orri bat edo egoera-orri bat erabiltzen da balio guztiak jasotzeko.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Ostalaritza eta turismoa (46)
Almacenamiento de la comida: analizar el método de adquisición de comida, disponibilidad de suministros locales, zonas de almacenaje requeridas para verduras, secos, almacenamiento de congelación y refrigeración. Janariaren biltegiratzea: janaria eskuratzeko metodoa aztertzea, tokiko hornitzaileen baliabideak, barazkiak gordetzeko biltegiak, eremu lehorrak, elikagai izoztuak eta hoztuak gordetzeko lekuak.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Seguridad alimentaria y APPCC: refrigeración de todas las salas, marcha hacia delante de los alimentos, materiales resistentes y de fácil limpieza, sistemas de desinfección, prever la gestión de residuos sólidos y líquidos, etc. Elikadura-segurtasuna eta AKPKA: hozte-sistema gela guztietan, elikagaien aurreranzko martxa, material gogorrak eta erraz garbitzekoak, desinfektatze-sistemak, hondakin solidoen eta likidoen kudeaketaren aurrezehaztapena, etab.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Cámaras de refrigeración a + 3 ºC con una humedad relativa del 50% mediante sistemas centralizados de control y registro de temperaturas y humedad. +3 ºC-an dauden eta % 50eko hezetasun erlatiboa duten hozte-ganberak, tenperatura eta hezetasuna kontrolatzeko eta erregistratzeko sistema zentralizatuekin.

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3. Cámaras de refrigeración y congelación 3. Hozte- eta izozte-ganberak

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Cámaras de refrigeración y congelación. Hozte- eta izozte-ganberak.

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Las zonas o ambientes fríos comprenden aquellos emplazamientos destinados a la preelaboración de materia prima o realización de elaboraciones (cuartos fríos de preelaboración y transformación respectivamente) y las zonas de almacenamiento y conservación en refrigeración y congelación de alimentos cuyas temperaturas ambientales pueden oscilar entre +10 ºC y +18 ºC. Eremu edo ingurune hotzen baitan sartzen dira lehengaiak aurretiaz elaboratzeko edo elaborazioak egiteko erabiltzen diren lekuak (aurretiaz elaboratzeko eta eraldatzeko gela hotzak, hurrenez hurren), bai eta elikagaiak hotzean eta izoztuta gordetzeko eta kontserbatzeko eremuak ere; leku horietan, +10 ºC-tik +18 ºC-ra arteko tenperaturak izan ohi dira.

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Locales separados y cámaras de refrigeración y congelación. Bereizitako lokalak, eta hozte- eta izozte-ganberak.

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La refrigeración de los alimentos a + 3 ºC es el sistema de conservación utilizado. Elikagaiak kontserbatzeko, elikagai horiek +3 ºC-ko tenperaturan hozten dira.

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En refrigeración: Hotzean:

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Realizar la descongelación en refrigeración. Hotzean desizoztea.

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