Emaitzak: 35

EU ES
Ehungintza, jantzigintza eta larrugintza (2)
15a- Koktelerako berokia eta soinekoa, 1963ko N, oliba-berdeko parpaila (Marescot), zetazko hari beltzarekin brodatutako landareekin. Lepo biribileko berokia, % mahukak. Gerruntze-soineko estua, satinezkoa. Ginette tallerra. 73 pasea. Ellacuria andreak emana. 15a- Abrigo y vestido de cóctel, 1 1963, encaje verde oliva (Marescot) con vegetales bordados con hilo de seda negro. Abrigo de cuello redondo, mangas %. Vestidocorpino ajustado en satén. Taller Ginette. Pase 73. Donación de Mine. Ellacuria.

Materiala: LANEKI_corpusak_elkartuta.csv.tmx

d) Parpaila zuria, loreduna, aldez zetazko felpatxoz brodatuak, gerezi euri tantak, irtenune granatca, errubi eta ziau kristalak, oliba-berdeko xaflak eta oliba-berdez eta granatez tantotua. d) Encaje hlanco de flores cn parte bordadas con felpilla de seda, lluvia cereza, resalte granate, cristales rubi'es y cian. laminas verde oliva y jaspeado verde oliva y granate.

Materiala: LANEKI_corpusak_elkartuta.csv.tmx

Gizarte eta kultura zerbitzuak (6)
Un 5 % de grasas han de ser insaturadas (aceite de oliva) y otro 5 % poliinsaturadas (aceites de semillas y frutos secos). Gantzen % 5ek asegabeak izan behar dute (oliba-olioa), eta beste % 5ek, poliasegabeak (hazi-olioak eta fruitu lehorrak).

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se caracteriza por un consumo elevado de legumbres, cereales, pastas, arroz, frutas, verduras, aceite de oliva, pescado y leche; un consumo moderado de carnes y derivados lácteos y un bajo consumo de mantequilla, margarina y azúcares refinados. Lekaleak, zerealak, pasta, arroza, fruta, barazkia, oliba-olioa, arraina eta esnea asko kontsumitzea; haragia eta esnearen eratorriak neurriz kontsumitzea eta gurina, margarina eta azukre finduak gutxi kontsumitzea dira ezaugarri nagusiak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Son abundantes en el aceite de oliva y en los frutos secos. Oliba-olioan eta fruitu lehorretan ugari izaten dira.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Y precisamente de estos tiempos han quedado gran cantidad de caballos y jinetes de arcilla, esta arcilla además era utilizada para la elaboración de pequeños cántaros o para hacer canicas, cosa que las di-ferenciaba de las griegas que tenían su origen en materiales naturales como huesos de olivas. Eta garai horietatik, hain zuzen ere, gelditu zaizkigu buztinezko zaldi eta zaldun asko; buztina pegar txikiak edo kanikak egiteko ere erabiltzen zen. Jostailu grekoak desberdinak ziren,material naturaletatik sortuak; oliba-hezurretatik, adibidez.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se basa en consumir abundante fruta y verdura, así como de utilizar el aceite de oliva para cocinar de la manera más sana posible: Fruta eta barazki asko hartzea du oinarri, eta era berean, oliba-olioa erabiltzea ahalik eta modu osasuntsuenean janaria prestatzeko:

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

patatas bravas, boquerones en vinagre, calamares a la romana, berberechos, sepia al ajillo, jamón del país, butifarra, patatas fritas, carne a la brasa, olivas, tortilla de gambas...; cuando llevábamos como veinticinco artículos Lidia exclamó "¡basta!", y yo me sonreí: patata minak, antxoak ozpinetan, txibierroak, berberetxoak, txokoa baratxuritan, bertako urdaiazpikoa, butifarra, patata frijituak, haragia txingarretan erreta, olibak, ganba-arrautzopila… Hogeita bost bat jaki generamatzanean, Lidiak "nahikoa!" esan zuen, eta nik neure kolkorako irribarre egin nuen:

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (8)
Aceites vegetales de ricino y de oliva. Errizinoaren eta olibaren landare-olioak.

Materiala: Elektroestetika

En la teoría de color para pigmentología se parte de cuatro colores generadores ( negro, rojo, amarillo y blanco ) para obtener los colores bigenerados ( amarillo blanquecino, rosa, naranja, gris, violeta berenjena y verde oliva ) Pigmentologiako kolorearen teorian, lau kolore sortzaile hartzen dira abiapuntutzat (beltza, gorria, horia eta zuria), kolore bigeneratuak lortzeko (hori zurixka, arrosa, laranja, grisa, alberjinia-bioleta eta oliba-berdea).

Materiala: Elektroestetika

Verde oliva gris rosa Oliba-berdea grisa arrosa

Materiala: Elektroestetika

Sobre las partes afectadas se colocan cataplasmas de agua arcillosa fría con infusión de manzanilla 2 o 3 veces al día; si hay picazón se puede aplicar una pomada hecha de arcilla y aceite de almendras dulces o de oliva. Buztin-ur hotz eta kamamila-infusiozko kataplasmak jartzen dira kaltetutako atalen gainean, egunean 2 edo 3 aldiz; azkura baldin badu, buztinez eta arbendol gozoaren olioz edo oliba-olioz egindako pomada bat aplika daiteke.

Materiala: Elektroestetika

Aceites de germen de trigo, oliva y aguacate: Galorratz-, oliba- eta aguakate-olioak:

Materiala: Elektroestetika

antídoto verde oliva. antidotoa oliba-berdea da.

Materiala: Elektroestetika

Después se aplica en cada uña una gota de aceite de oliva masajeando suavemente. Ondoren, oliba-olio tanta bat ezarri behar da azazkal bakoitzean, eta masaje suabea egin.

Materiala: Elektroestetika

Vitaminas A, E Y C, grupo B, oligómeros procianidólicos, ácido Iipoico, bioflavonoides, Iicopeno, polifenoles de oliva, polifenoles de uva, resveratrol de vino tinto. A, E eta C bitaminak, B taldekoak, oligomero prozianidolikoak, azido lipoikoa, bioflabonoideak, likopenoa, oliba-polifenolak, mahats-polifenolak, ardo beltzaren resberatrola.

Materiala: Elektroestetika

Ostalaritza eta turismoa (9)
Otro cultivo mediterráneo, el olivo con los aceites virgen extra (zumo de oliva), es ingrediente base de la mayoría de los guisos con las denominaciones de origen de Baena, Sierra del Segura, Sierra Mágina y Priego de Córdoba. Labore mediterraneoa da, halaber, oliba-olio birjina estra (oliba-zukua); jaki gehienetako osagaia da, eta jatorri-izendapen hauek ditu: Baena, Sierra del Segura, Sierra Mágina eta Priego de Córdoba.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Arroz de Calasparra, pimentón, alcaparras, miel de azahar, aceite de oliva virgen y colines son solo una muestra de los alimentos amparados por sello de calidad que ofrece Murcia. Murtziako kalitate-zigiluak babesten dituen elikagaien adibide batzuk besterik ez dira hauek: Calasparrako arroza, piperrautsa, kaparrak, laranjondo-lorearekin egindako eztia eta oliba-olio birjina.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Son muy variados los productos catalanes cuya calidad queda protegida bajo figuras de denominación de origen, específica o geográfica, entre ellos los aceites de oliva de Siurana (Tarragona) y Les Garrigues (Lérida), los vinos del Penedés (Barcelona), Priorat (Tarragona), los blancos de Alella (Barcelona), y los de Costers del Segre (Lérida), además del cava que cuenta en Cataluña con la mayor extensión de viñedos destinados a la elaboración de esta bebida. Jatorri-izendapenek eta izendapen espezifiko eta geografikoek babestutako produktu katalanak hainbat dira: Siuranako (Tarragona) eta Les Garrigues-eko (Lleida) oliba-olioak, Penedéseko (Bartzelona) eta Priorateko (Tarragona) ardoak, Alellako (Bartzelona) eta Costers del Segre-ko (Lleida) ardo zuriak eta, nola ez, Kataluniako mahasti zabalenen emaitza den Cava.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Un producto sencillo de gran consumo son las rebanadas untadas de pan tomate y aceite de oliva que suele constituir un aperitivo o merienda. Oso jaki ohikoa dira, janaurreko edo askari gisa, tomatez eta oliba-olioz bustitako ogi-xerrak.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Propios del cultivo mediterráneo son los aceites de oliva con una cuidada selección bajo la denominación Montes de Toledo. Nekazaritza mediterraneoko produktu dira oliba-olioak; azterketa zorrotzak egiten dizkiete Montes de Toledo jatorri-izendapena emateko.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Aceite de oliva. De GataHurdes en Cáceres , y de Monterrubio en Badajoz. Oliba-olioa. Gata-Hurdes ingurukoa Cáceresen eta Monterrubiokoa Badajozen.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

La edad media deja huellas en el románico de la torre Vieja de la catedral de Oviedo y en el recinto de Sta. María de la Oliva de Villaviciosa. Erdi Aroko ditugu Oviedoko katedralaren dorre zaharreko erromanikoan eta Villaviciosako Santa María de la Olivako barrutian.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Oliva o puro de oliva (mezcla de los anteriores) Oliba-olioa edo oliba-olio hutsa (aurrekoen nahastea)

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Aceite de oliva aprox. Oliba-olioa, gutxi gorabehera

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Zehar-lerroa (2)
Como ejemplo tenemos el aceite de oliva, de girasol, etc. No suelen aplicarse en el campo de la mecánica debido a sus malas características de trabajo. Adibidez, oliba-olioa, ekilore-olioa, etab. Ez dira erabiltzen mekanikan, lanerako ezaugarri txarrak dituztelako.

Materiala: Muntaia- eta mantentze-lan mekanikoak

Si, por ejemplo, aplicamos aceite de oliva a una bisagra que chirría, habremos solucionado el problema, pero de forma momentánea, ya que en cuanto se produzca la oxidación del aceite el ruido reaparecerá. Adibidez, oliba-olioa ematen badiogu kirrinka egiten duen bisagra bati, arazoa konponduko dugu, baina une batez baino ez, zeren eta olioa oxidatzen denean berriro agertuko baita zarata.

Materiala: Muntaia- eta mantentze-lan mekanikoak