Emaitzak: 60

ES EU
Gizarte eta kultura zerbitzuak (12)
¦Bases teóricas de la nutrición ¦Nutrizioaren oinarri teorikoak

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Todo ello es difícil de concatenar sin una base de conocimientos sobre nutrición. Hori guztia uztartzea zaila da nutrizioari buruzko oinarrizko ezagutzarik gabe.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Alimentación y nutrición.................................... Elikadura eta nutrizioa....................................

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Aunque los conceptos de alimentación y nutrición se emplean indistintamente no tienen el mismo significado: Nahiz eta elikadura eta nutrizio kontzeptuak sinonimo gisa erabiltzen diren, ez dute esanahi bera:

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Nutrientes, nutrición y metabolismo Mantenugaiak, nutrizioa eta metabolismoa

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

La alimentación más allá de la nutrición..................... Elikadura nutrizioaz harantzago

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

alimentación y nutrición, actividad y descanso, higiene, y relación afectiva y comunicación. elikadura eta nutrizioa, jarduera eta atsedena, higienea, harreman afektiboa eta komunikazioa.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

¦ Alimentación y nutrición en mujeres embarazadas ¦ Elikadura eta nutrizioa haurdun dauden emakumeetan

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

¦ Alimentación y nutrición en la tercera edad ¦ Elikadura eta nutrizioa hirugarren adinean

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

¦ Alimentación y nutrición en personas con disminuciones ¦ Elikadura eta nutrizioa, urritasunak dituzten pertsonetan

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (22)
Las técnicas de masaje y drenaje, para mejorar el funcionamiento del aparato circulatorio y, por lo tanto, la nutrición y el aporte de oxígeno a los tejidos. Masaje- eta drainatze-teknikak, zirkulazio-aparatuaren funtzionamendua hobetzeko eta, beraz, ehunen nutrizioa eta oxigeno-ekarpena hobetzeko.

Materiala: Elektroestetika

La propia edad, otras hormonas, el grado de actividad, física, psíquica y sexual, y la nutrición, entre otros factores, pueden influir, junto a la caída de hormonas ováricas, en los siguientes cambios: Adinak, beste hormona batzuek, jarduera fisikoaren, psikikoaren eta sexualaren mailak eta nutrizioak, eta besteak beste, obulutegiko hormonen gainbeherak aldaketa hauek eragin ditzakete:

Materiala: Elektroestetika

En ellas tiene lugar la fertilización del óvulo y la nutrición inicial del huevo. Horietan ernaltzen dira obuluak, eta arrautzaren lehen nutrizioa ere hortxe gauzatzen da.

Materiala: Elektroestetika

B) Disminución del aporte de hierro por una inadecuada nutrición. B) Burdinaren ekarpena murriztea, nutrizio desegokiaren ondorioz.

Materiala: Elektroestetika

El crecimiento de la uña es sensible a factores externos (temperatura, humedad, traumatismo, hábito de comerse las uñas...) e internos (trastornos circulatorios, nutrición, hormonas, medicamentos, fiebre...). Azazkalaren garapenari kanpo-faktoreek (tenperatura, hezetasuna, traumatismoa, azazkalak jateko ohitura, etab.) eta barne-faktoreek (zirkulazio-asaldurak, nutrizioa, hormonak, sendagaiak, sukarra, etab.) eragiten diote.

Materiala: Elektroestetika

Cicatrizante y antiinflamatorio, es uno de los doce com-ponentes mayoritarios; se encuentra en la composición de todas las células, sobre todo en las del cerebro y tejido conjuntivo (fibras colágenas y elásticas); es muy importante para la asimilación del calcio por parte del organismo y su fijación a los huesos; también es muy importante en la formación de nuevas células y en la nutrición de los tejidos. orbaintzailea eta hanturaren kontrakoa, hamabi osagai nagusietako bat da; zelula guztien konposizioan dago, batez ere, burmuinean eta ehun konjuntibokoetan (zuntz kolagenoak eta elastikoak). Oso garrantzitsua da organismoak kaltzioa beregana dezan eta hezurretan ezar dadin; zelula berriak sortzeko eta ehunen nutriziorako ere oso garrantzitsua da.

Materiala: Elektroestetika

La primera sensación de la persona al someterse a un baño marino será de frío, al encontrarse el agua a menor temperatura que la corporal; esto impli-ca una vasoconstricción externa como respuesta directa, una vasodilatación interna como respuesta refleja y la reacción consiguiente de vasodilatación periférica, con lo cual se descongestionan los órganos internos y se pierde calor, que el organismo intenta compensar activando los procesos nutritivos y metabólicos. Hotza da itsas bainua hartzen duen pertsonaren lehenengo sentsazioa, uraren tenperatura gorputzarena baino baxuagoa delako; horrek kanpoko hodi-uzkurdura eragingo du zuzeneko erantzun gisa, hodi-zabalkuntza erantzun erreflexu gisa, eta, horren guztiaren ondorioz, hodi-zabalkuntza periferikoa. Horrek barruko organoen kongestioa arintzen du eta beroa galtzen da, eta organismoak, nutrizio- eta metabolismo-prozesuak bizkortzen ditu galera hori orekatzen saiatzeko.

Materiala: Elektroestetika

El tratamiento de electrolifting produce un importante estímulo de la microcirculación cutánea con la consiguiente mejora de nutrición y oxigenación tisular y por tanto un efecto de revitalización de los tejidos. Elektrolifting-tratamenduak larruazaleko mikrozirkulazioa estimulatzen du nabarmen, eta ehunen nutrizioa eta oxigenazioa hobetzen ditu; beraz, indartze-eragina du ehunetan.

Materiala: Elektroestetika

Mejorar la nutrición y el metabolismo celular Zelulen metabolismoa eta nutrizioa hobetzea.

Materiala: Elektroestetika

Se origina una hiperemia cutánea, efecto muy beneficioso al mejorar la oxigenación y nutrición de las células epidérmicas por lo que está indicado sobre todo en pieles atróficas, desvitalizadas, cetrinas, etc.. Larruazaleko hiperemia eragiten da, eta epidermiseko zelulen oxigenazioa eta nutrizioa hobetzen da; horregatik gomendatzen da bereziki larruazal atrofikoetan, desbitalizatuetan, oliba-kolorekoetan eta abarretan.

Materiala: Elektroestetika

Nekazaritza (13)
Según la duración del cultivo y sus necesidades nutritivas en el tiempo del semillero pueden usarse turbas con más ó menos abono. Hazitegian igaro beharreko denboraren arabera eta nutrizio beharren arabera, ongarri gehiago edo gutxiago daramaten turbak erabil daitezke.

Materiala: Nekazaritza

El principio fundamental de la rotación es la sucesión en la parcela, de cultivos con distintas necesidades nutritivas y diferentes sistemas radiculares. Txandakatzearen funtsezko oinarria zera da: lursailean nutrizio premia eta sustrai sistema desberdineko laboreen segida bat egotea.

Materiala: Nekazaritza

Si el nivel de nitrógeno es bajo se cultivará un leguminosa y si es un poco alto, lechuga u otro cultivo de similares exigencias nutricionales, dejando la leguminosa para el tercer año. Nitrogeno maila baxua baldin bada, lekadun bat sartuko da, eta altu xamarra bada, berriz, letxuga edo pareko nutrizio eskakizuna duen beste labore bat, eta lekaduna hirugarren urterako utziko da.

Materiala: Nekazaritza

Características nutritivas de los principales cereales Zereal nagusien nutrizio ezaugarriak

Materiala: Nekazaritza

La patata es fácilmente digerida y tiene un alto valor nutricional. Patata erraz digeritzen da eta nutrizio balio handikoa da.

Materiala: Nekazaritza

Su principal destino es la producción de aceite comestible de alto valor nutritivo, pues tiene una alta proporción de acido linoleico, provitaminas y vitaminas liposolubles (A, D y E). Batez ere nutrizio balio handiko jateko olioa ekoizteko erabiltzen da, proportzio handian baitauzka azido linoleikoa, probitaminak eta bitamina liposolubleak (A, D eta E).

Materiala: Nekazaritza

El principal problema de la henificación es la lluvia durante el secado de la planta que disminuye el valor nutritivo de este forraje por lavado de solubles y ademas dificulta mucho la conservación. Ontzearen arazo nagusia, landarea lehortu bitartean euria egitea da, euriak, disolbagarrien garbiketa dela-eta, txikitu egiten baitu bazkaren nutrizio balioa eta, gainera, nabarmen zailtzen baitu kontserbazioa.

Materiala: Nekazaritza

Ambos elementos pueden hacer variar, en gran medida, el valor nutritivo de este alimento. Bi elementu horiek aldatu egin dezakete, neurri handi batean, elikagaiaren nutrizio balioa.

Materiala: Nekazaritza

la henificación de la hierba esta sometida a las dificultades propias de este proceso, es decir recibir una lluvia inoportuna antes de la recolección lo que dificulta su conservación (se generan pudriciones), especialmente de las leguminosas, lo que reducirá el valor nutritivo del heno recogido. belarra ontzeak baditu prozesuari berari dagozkion zailtasun batzuk; esaterako, une desegokian, belarra bildu aurretik, euria egitea, horrek kontserbazioa zailtzen baitu (usteltzeak), batez ere lekadunetan. Ondorioz, bildutako belar onduaren nutrizio balioak behera egingo du.

Materiala: Nekazaritza

Su valor nutritivo del forraje es alto. Bazkaren nutrizio balioa handia da.

Materiala: Nekazaritza

Ostalaritza eta turismoa (13)
Incorpora nuevos aspectos, tanto en nutrición como en seguridad alimentaria, para promocionar buenos hábitos en el consumidor. Bestalde, nutrizioaren eta elikadura-segurtasunaren arloko beste alderdi batzuk hartu dira kontuan, kontsumitzaileen artean ohitura onak sustatzeko.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Por otro lado, los rendimientos no fueron afectados por los piensos experimentales, aun cuando el nivel de harina de galleta empleado en esta prueba (7%) fue superior al máximo recomendado por la Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal (FEDNA). Horrez gain, pentsu esperimental haiek ez zuten errendimenduan eragin, ezta pentsuaren proba hartan erabili zen gaileta-irinaren maila (% 7) Animalien Nutrizio Garapenerako Espainiako Fundazioak (FEDNA) gomendatutako kantitatea baino handiagoa izanda ere.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Ley 17/2011, de 5 de julio, de Seguridad Alimentaria y Nutrición. 17/2011 Legea, 2011ko uztailaren 5ekoa, elikagaien segurtasunari eta nutrizioari buruzkoa.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Sobre la Ley de Seguridad Alimentaria y Nutrición Elikadura-segurtasunaren eta nutrizioaren Legeari buruz

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

El 14 de Junio de 2011 se publicó en el Boletín Oficial de Las Cortes Generales del Senado el proyecto de Ley de Seguridad Alimentaria y Nutrición (621/000094). Fue aprobado el 5 de julio y publicado en el Boletín Oficial del Estado el 6 de julio de este mismo año. 2011ko uztailaren 14an, elikadura-segurtasunaren eta nutrizioaren lege-proiektua (621/000094) argitaratu zen Senatuko Gorte Nagusien aldizkari ofizialean. Urte hartako uztailaren 5ean onartu zuten, eta Estatuko Aldizkari Ofizialean argitaratu zen hurrengo egunean, uztailaren 6an.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Recientemente, se ha publicado la Ley 17/2011, de 5 de julio, de seguridad alimentaria y nutrición, que ha venido a complementar y ordenar las regulaciones existentes a nivel nacional en cuanto a la seguridad alimentaria y la nutrición. Orain gutxi argitaratu da 17/2011 Legea, uztailaren 5ekoa, elikagaien segurtasunari eta nutrizioari buruzkoa; lege horren bidez, beraz, elikadura-segurtasunaren eta nutrizioaren arloan herrialdean zeuden araudiak osatu eta ordenatu dira.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

En línea con la legislación alimentaria europea, se reconoce la importancia de que todas las disposiciones y actuaciones en materia de seguridad alimentaria, así como en el campo de la nutrición, deberán estar fundamentadas en el conocimiento científico, a fin de evitar la arbitrariedad de los poderes públicos. Bestalde, Europar Batasuneko legediaren ildotik, elikadura-segurtasunaren arloko xedapen eta jarduera guztiak, bai eta nutrizioaren arlokoak ere, ezagutza zientifikoan oinarritzearen garrantzia aitortzen da, botere publikoek arbitrariotasunez jokatzeko aukerarik ez izateko.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Por otro lado, debido a la tendencia ascendente de la obesidad en nuestra sociedad, sobre todo, la obesidad infantil, en esta ley se incide en la necesidad de la Estrategia de la Nutrición, Actividad Física y Prevención de la Obesidad (NAOS), para que en conjunto con las Administraciones Públicas fomente una alimentación saludable y promueva la práctica de actividad física. Gure gizartean gero eta ugariagoak dira gizentasun-kasuak; haurren artean, bereziki. Hori dela eta, lege honetan, nutrizioa, ariketa fisikoa eta gizentasunaren prebentzioa sustatzeko estrategiaren beharra (NAOS) azpimarratu da, administrazio publikoekin elkarlanean elikadura osasungarria eta ariketa fisikoa sustatzeko.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Además, con el objetivo de disponer de información precisa sobre la realidad existente, se prevé la creación de un Observatorio de la Nutrición y de Estudio de la Obesidad, que obtendrá los datos de la realidad existente en cada momento. Horrez gain, bizi dugun errealitateari buruzko informazio zehatza izateko, nutrizioaren eta gizentasunaren azterketaren behatoki bat sortzea aurreikusi da, unean uneko egoerari buruzko datuak biltzeko.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Por todo ello, con esta Ley se ha pretendido regular un sector tan importante como es el de la alimentación, pero no sólo en lo relativo a la seguridad alimentaria, sino también teniendo en cuenta la nutrición, aspecto que no se solía tener en cuenta en pasadas leyes. Hori guztia dela eta, elikaduraren sektorea, hain garrantzitsua dena, arautu nahi izan da lege horren bidez, ez elikadura-segurtasunari dagokionez soilik, baita nutrizioa kontuan hartuta ere; izan ere, aurreko legeetan, nutrizioa ez zen kontuan hartzen.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx