Emaitzak: 61

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Gizarte eta kultura zerbitzuak (10)
Estos procesos son involuntarios e inconscientes y dependen de la digestión, absorción y transporte de los nutrientes de los alimentos hasta los tejidos. Prozesu horiek ez dira borondatezkoak, ezta kontzienteak ere, eta digestioaren, xurgapenaren eta elikagaietako mantenugaiak ehunetaraino garraiatzearen mendekoak dira.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

A través del yeyuno y el ilion los nutrientes restantes pasan al intestino grueso donde se completa su absorción y asimilación. Gainerako mantenugaiak jejuno eta ilionetik heste lodira igaroko dira, eta hor bukatuko da xurgatzeko eta asimilatzeko prozesua.

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Hay algunos nutrientes inapreciables porcentualemente en la composición del cuerpo humano, como son las vitaminas y los glúcidos. Ehunekoan ia atzeman ere egiten ez diren mantenugaiak ere badaude giza gorputzean, hala nola bitaminak eta gluzidoak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

El cuerpo humano también está constituido por la in-terrelación de estos seis grupos de nutrientes, siendo la participación porcentual en su formación la siguiente: Giza gorputza sei mantenugai talde hauen arteko erlazioak osatzen du;talde bakoitzaren parte-hartzea ere adierazten da ehunekotan:

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Salvo algunas excepciones (el agua, el azúcar, la sal…), cada alimento contiene diferentes nutrientes. Salbuespen gutxi batzuk kenduta (ura, azukrea, gatza...) elikagai bakoitzak mantenugai ezberdinak izaten ditu.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Siguiendo el proceso, una vez absorbidos, los nutrientes son transportados por la sangre para ser tratados en el hígado donde se transforman en unas sustancias básicas para alimentar las células que van a generar la energía que permite el funcionamiento del organismo humano. Prozesuari jarraituz, mantenugaiak, xurgatu ondoren, odolera igarotzen dira, eta odolak gibelera eramaten ditu, non zelulak elikatzeko oinarrizko substantzia bihurtuko baitira. Hain zuzen, zelula horiek sortuko dute giza organismoak funtzionatzeko beharrezko duen energia.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Los nutrientes con función energética aportan la energía precisa para el mantenimiento del conjunto de las reacciones bioquímicas inherentes a la vida. Funtzio energetikoa duten mantenugaiek biziak berezko dituen erreakzio biokimikoei eusteko beharrezkoa den energia ematen dute.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Una vez en la sangre, pueden ser utilizados como fuente de energía, o almacenados como reserva en el tejido adiposo, los músculos y el hígado. Behin mantenugaiak odolera igaro ondoren, energia-iturri gisa erabil daitezke, edo erreserba bezala gorde ehun adiposoan, muskuluetan edo gibelean.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Nutrientes y tipos de nutrientes Mantenugaiak eta mantenugai motak

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

De acuerdo a la función que realizan, todos estos nutrientes se pueden agrupar en dos grandes conjuntos: Egiten duten funtzioaren arabera, mantenugai horiek guztiak bi talde handitan bil ditzakegu:

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (20)
Lleva a los tejidos del hígado el oxígeno y sus nutrientes Oxigenoa eta mantenugaiak eramaten ditu gibelaren ehunetara.

Materiala: Elektroestetika

Todas mejoran el acceso y reparto de los nutrientes a los diferentes tejidos y órganos del cuerpo humano. Teknika horiei esker, hobeto sartzen eta banatzen dira mantenugaiak gizakiaren ehunetan eta organoetan.

Materiala: Elektroestetika

«El aparato digestivo es el encargado de realizar la digestión de los nutrientes, y el sistema circulatorio, el encargado de la absorción.» «Digestio-aparatua mantenugaien digestioaz arduratzen da, eta zirkulazio-sistema, xurgapenaz».

Materiala: Elektroestetika

La digestión es el proceso por el que los alimentos ingeridos reciben un tratamiento físico y químico con el fin de extraer de ellos los nutrientes para incorporarlos al organismo. Digestio-prozesuaren bidez, elikagaiek tratamendu fisikoa eta kimikoa jasotzen dute, elikagai horietatik mantenugaiak atera eta organismoari emateko.

Materiala: Elektroestetika

Como podemos deducir, la aplicación de técnicas estéticas que favorecen la circulación sanguínea (masaje, drenaje, técnicas electroestéticas...) mejoran el acceso y reparto de los nutrientes a los diferentes tejidos y órganos del cuerpo humano. Ondoriozta dezakegunez, odol-zirkulazioari laguntzen dioten teknika estetikoen bidez (masajea, drainatzea, teknika elektroestetikoak eta abar), errazago sartzen eta banatzen dira mantenugaiak gizakiaren ehunetan eta organoetan.

Materiala: Elektroestetika

Al mismo tiempo el hígado recibe el oxígeno y los nutrientes para sus células por medio de la arteria hepática. Aldi berean, bere zelulentzako oxigenoa eta mantenugaiak jasotzen ditu gibelak gibel-arteriaren bidez.

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El aparato digestivo dispone de los mecanismos que transforman los alimentos en nutrientes. Digestio-aparatuak elikagaiak mantenugai bihurtzeko mekanismoak ditu.

Materiala: Elektroestetika

La digestión es el proceso mediante el cual los alimentos ingeridos reciben un tratamiento físico y químico con el fin de extraer de ellos los nutrientes para incorporarlos al organismo. Digestio-prozesuan, elikagaiek tratamendu fisikoa eta kimikoa jasotzen dute, elikagai horietatik mantenugaiak atera eta organismoari emateko.

Materiala: Elektroestetika

El proceso de digestión transforma los nutrientes en sustancias más sencillas que pueden ser utilizadas por el cuerpo. Digestio-prozesuak substantzia soilago bihurtzen ditu mantenugaiak, gorputzak erabili ahal izan ditzan.

Materiala: Elektroestetika

En resumen, el aparato digestivo comprende los procesos que intervienen en el transporte, digestión y absorción de diversos nutrientes, asi como la regulación fisiológica de estas funciones. Laburbilduz, digestio-aparatuan mantenugaien garraio-, digestio- eta xurgatze-prozesuak gauzatzen dira, baita funtzio horien erregulazio fisiologikoa ere.

Materiala: Elektroestetika

Nekazaritza (27)
absorber agua y nutrientes, servir de vía de circulación del agua y nutrientes, acumulación de reservas en sus tejidos. ura eta mantenugaiak xurgatzea; ura eta mantenugaiak zirkulatzeko bide izatea; bere ehunetan erreserbak biltzea.

Materiala: Nekazaritza

El problema de los cortavientos vivos, es que hace competencia al cultivo en agua, nutrientes y luz. Haize babes bizidunen arazoa zera da: laboreei lehia egiten diete ura, mantenugaiak eta argia erakartzeko orduan.

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El principal reparo que se plantea, el elevado coste que supone, queda claramente compensado por el mejor y más rápido desarrollo de las plantas y por la comodidad y perfección que se consigue en esta época en el reparto, enterrado en profundidad, y homogénea distribución de los nutrientes. Planteatzen den eragozpen nagusia kostua da, dakarren kostu handia, baina hori erabat konpentsatzen da landareen garapenean igartzen den hobekuntza eta bizkortasunarekin; bai eta dagokion garaian mantenugaiak sakonean lurperatu eta homogeneoki banatzeko orduan lortzen den erosotasun eta perfekzioarekin ere.

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La aportación de enmiendas y nutrientes en este momento tiene tres objetivos fundamentales: Medeagarrien eta mantenugaien ekarpenak, une honetan, oinarrizko hiru helburu hauek ditu:

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Crear una reserva de nutrientes que garantice ese nivel de fertilidad durante los primeros años de vida de la plantación. Landatutako sailaren lehen urteetan emankortasun maila hori ziurtatuko duen mantenugaien erreserba bat sortzea.

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El HE sirve para estabilizar la estructura y la MOFD es un aporte rápido de nutrientes para la planta. HEa baliagarria da egitura egonkortzeko eta EDMOa, berriz, mantenugaien ekarpen bizkor bat da landarearentzat.

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Son especialmente recomendables cuando el contenido de humus estable del suelo es elevado, pero su mineralización se encuentra bloqueada por diferentes causas; y en cultivos con alto requerimiento de nutrientes como los frutales. Bereziki gomendagarriak dira lurzoruak duen humusaren eduki egonkorra handia denean, baina, hainbat arrazoi tarteko, mineralizazioa blokeatuta dagoenean; eta mantenugai kantitate handia eskatzen duten sail landatuetan, esaterako, fruta arbolen sailetan.

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4- En base a los resultados del análisis del suelo, aportaremos los minerales necesarios. tanto para corregir el PH, como para equilibrar los nutrientes, tal como hemos comentado en el punto anterior. 4- Lurzoruaren analisiak emandako emaitzetan oinarrituz, behar diren mineralak emango dizkiogu lurrari, bai pH-a zuzentzeko bai mantenugaiak orekatzeko, aurreko puntuan adierazi dugun bezala.

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Por otro lado es también importante mantener la fila sin hierba, ya que en especial durante los primeros años hemos de eliminar la competencia por el agua y los nutrientes que nos puede presentar la hierba. Bestalde, garrantzitsua da, halaber, lerroa belarrik gabe mantentzea, zeren eta, lehen urteetan batez ere, ura eta mantenugaiak erakartzeko lehian sar daiteke belarra, eta hori ekidin beharra dago.

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Pero por otro lado, a partir de cierta densidad, aparecen los problemas de falta de luz, aireación y nutrientes; que crean problemas de hongos, escasa inducción floral y pérdida de calidad. Baina beste alde batetik, dentsitate jakin batetik aurrera, argi, aireztatze eta mantenugai faltari loturiko arazoak agertzen dira, eta, horien ondorioz, onddo arazoak, lore indukzio eskasa eta kalitate galera.

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Ostalaritza eta turismoa (4)
Utilizando el abatidor de temperatura para congelación rápida se llega a una temperatura de –18 ºC en el corazón del producto en un tiempo inferior a 4 horas, evitando así la formación de macrocristales de congelación, que conducen a la rotura de las membranas intercelulares y a la pérdida de humedad (jugos) y nutrientes (figuras 4.1 y 4.2). Tenperatura-jaisgailua izozte azkarra lortzeko erabiliz gero, produktuaren barrualdeak –18 ºC-ko tenperatura hartzen du erdigunean, 4 ordu baino gutxiagoan. Horrela, makrokristalak eratzea eragozten da. Makrokristalek zelula arteko mintzak haustea eragiten dute, bai eta hezetasuna (saltsak) eta mantenugaiak galtzea ere (4.1. eta 4.2. irudiak).

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La composición del producto (nutrientes disponibles para el crecimiento de mi-croorganismos, presencia de componentes antimicrobianos naturales, existencia de enzimas activas). Produktuaren osaera (mikroorganismoen hazkuntza eragiten duten mantenugaiak, mikrobioen aurkako osagai naturalak, entzima aktiboak).

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En muchas ocasiones, el empleo de condiciones de esterilización produce graves deterioros y pérdidas de nutrientes, si no se realiza en óptimas condiciones y con sumo cuidado. Askotan, esterilizazio-prozesua baldintza onenetan eta arreta handiz egiten ez bada, elikagaiak asko hondatzen dira eta mantenugai asko galtzen dituzte.

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La cocción al vacío resalta las características organolépticas de los alimentos que conforman los platos, existe una mejora de la digestibilidad al poder cocinar con poca grasa, se conservan mejor los nutrientes que en los otros tipos de cocciones al no existir una oxidación de los mismos y se aumentan las condiciones higiénicas de los alimentos al recibir éstos poca manipulación y permanecer al vacío, es decir, en ausencia de aire. Hutsean egosteak zenbait alderdi onuragarri ditu: platerak osatzen dituzten elikagaien ezaugarri organoleptikoak nabarmentzen dira; janariak hobeto digeritzen dira, gantz gutxirekin presta baitaitezke; mantenugaiak hobeto kontserbatzen dira beste egosketa mota batzuetan baino, ez baitira oxidatzen; eta elikagaien higiene-baldintzak oso onak dira, gutxi manipulatzen direlako eta hutsean daudelako, airerik gabeko ingurune batean.

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