Emaitzak: 78

ES EU
Elektrizitatea eta elektronika (1)
el propio fabricante del sistema elegido, o utilizar cable apantallado de categoría 5 como mínimo, en ambientes sin control en cuanto a la contaminación electromagnética, y del número de pares que sea preciso. aukeratutako sistemaren fabrikatzaileak emandakoa edo kable pantailatua, gutxienez 5. kategoriakoa (kutsadura elektromagnetikoa dagoen inguruneetan). Behar den pare kopurua erabiliko da.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Fabrikazio mekanikoa (5)
Pérdida de energía y polución del ambiente debido al aceite (peligro de accidentes). Energia-galera eta, olioaren eraginez, ingurunearen kutsadura (istripu-arriskua).

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Muchas veces el perjuicio ambiental que se produce en las zonas que rodean a las Empresas, son mayores que las que se producen en las propias Industrias, (Deterioros fluviales, agujeros en la capa de ozono, etc.). Enpresaren inguruko eremuetan inguruneari egiten zaion kaltea (uren kutsadura, ozono-geruzako zuloa...) handiagoa da askotan industrian bertan eragiten dena baino.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

En comparación con el método de calentamiento por resistencia, se utiliza muy poca energía para calentar el envase, minimizando así la contaminación del material de recubrimiento. Erresistentzia bidez berotzeko metodoarekin konparatuta, oso energia gutxi erabiltzen da ontzia berotzeko. Era horretan, estaldura-materialaren kutsadura minimizatu egiten da.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

usa como gas plasma el nitrógeno, pero como protector utiliza una capa de agua, lo que reduce el ruido y contaminación del aire. nitrogenoa erabiltzen da plasma-gas gisa, eta ur-geruza bat babes-gas gisa. Horri esker, zarata eta airearen kutsadura txikiagoak dira.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

mejores condiciones de trabajo, menor riesgo para la salud y reducción de la contaminación ambiental. lanerako baldintza hobeak, osasunerako arrisku txikiagoa, eta ingurumenaren kutsaduraren murrizketa

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Gizarte eta kultura zerbitzuak (1)
Sin embargo, han aparecido nuevas enfermedades y nuevos peligros que afectan a la salud, muchos de ellos relacionados con el progreso, la industrialización, la contaminación y los nuevos valores y estilos de vida. Haatik, osasunari eragiten dioten gaixotasun berriak eta arrisku berriak agertu dira; horietako askok, gainera, zerikusia dute aurrerapenarekin, industrializazioarekin, kutsadurarekin eta balio eta bizi-estilo berriekin.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Garraioa eta ibilgailuen mantentze lanak (4)
Como se verá más adelante, los problemas que se presentan en el oído no solamente son ocasionados por los ruidos sino también por contaminación de humos, como los procedentes de la soldadura; polvos, como los procedentes del lijado; gases aerosoles, como los procedentes de los disolventes en el proceso de limpiado de la pistola o durante el pintado, etc. Gero ikusiko dugunez, belarriko arazoak, zaratek ez ezik, kearen kutsadurak (soldadurakoak adibidez) ere sortzen dituzte, eta, halaber, hautsek (lixatzean harrotutakoek), aerosol gasek (pistolak garbitzean edo pintatzean disolbatzaileek eragindakoek), eta abarrek.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

En este caso un sensor de gases envía una señal de contaminación excesiva a la unidad de control que, rápidamente, activa la recirculación antes de que los gases entren en el habitáculo. Kasu horretan, gas-sentsore batek gehiegizko kutsadurako seinalea igortzen du kontrol-unitatera, eta horrek berehala aktibatzen du birzirkulazioa, gasak bidaiari-lekuan sartu aurretik.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Es conveniente resaltar que las normas anticontaminantes están haciendo que el re-ciclado, en algunos casos, sea casi el 100%, como es el caso de los gases del aire acondicionado. Komeni da azpimarratzea, kutsaduraren aurkako arauak direla eta, ia % 100 birziklatzen dela kasu batzuetan; adibidez, aire girotuko gasen kasuan.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

En el apartado anterior hemos visto que existen diferentes tipos de dispositivos filtrantes, como la máscara, y que estos estaban formados por un adaptador más un filtro que es el que se encarga de descontaminar el aire para que pueda ser respi-rable. Aurreko atalean ikusi dugunez, hainbat gailu iragazle daude, hala nola mozorroa, eta egokigailu bat eta iragazki bat dituzte; iragazkia da aireari kutsadura kentzen diona, arnasgarria izan dadin.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Irudi pertsonala (5)
Muchos pará-metros son los que intervienen en la naturaleza de la radiación incidente, entre los que destacan la latitud (la intensidad con la que llega la radiación solar a una zona de la Tierra depende de la inclinación de ésta: en el Ecuador, el sol de mediodía atraviesa la capa atmosférica más delgada), la altitud (en la cima de una montaña se reciben más radiaciones, sobre todo si las comparamos con las que se pueden recibir en una ciudad contaminada), la humedad atmosférica (aunque no resulta ser un filtro para los ultravioleta), la contaminación, o la superficie sobre la que se refleja (la nieve refleja el 85% de los UV que le llegan, la arena seca el 17%, el agua el 5% y la hierba un 2%. Parametro askok eragiten diote erradiazio erasotzailearen izaerari, besteak beste hauek: latitudea (Lurraren makurduraren araberako intentsitatearekin helduko da eguzkiaren erradiazioa Lurreko zonaldeetara: Ekuatorean, eguerdiko eguzki izpiak atmosfera-geruza meheenetik iragaten dira), altitudea (mendi baten tontorrean erradiazio gehiago jasotzen dira, batez ere hiri poluitu batean jaso daitezkeenekin alderatuta), hezetasun atmosferikoa (nahiz eta ez dituen izpi ultramoreak iragazten), kutsadura edo zein gainazaletan islatzen den (heltzen diren UV izpien % 85 islatzen du elurrak, % 17 harea lehorrak, % 5 urak eta % 2 belarrak).

Materiala: Elektroestetika

La piel, expuesta a la acción del oxígeno de la atmósfera, a la radiación solar y a la contaminación ambiental, resulta blanco privilegiado para la formación de radicales libres que provocan importantes alteraciones bioquímicas a nivel molecular, lo que produce un deterioro (a veces irreparable) en las células, que se manifiesta a través de los signos característicos del envejecimiento cutáneo: Larruazala atmosferako oxigenoaren, eguzki-erradiazioaren eta ingurumenaren kutsaduraren eraginpean egon ohi da, eta oso toki aproposa da molekuletan alterazio biokimiko handiak eragiten dituzten erradikal askeak sortzeko. Horren ondorioz, zelulak narriatu egiten dira (askotan ez dute konponbiderik), eta larruazalaren zahartzearen seinale bereizgarrietan nabari da hori:

Materiala: Elektroestetika

prevenir la contaminación por gérmenes germenen kutsadurari aurrea hartzea

Materiala: Elektroestetika

Proteger de la contaminación por gérmenes. Germenek eragiten duten kutsaduratik babestea.

Materiala: Elektroestetika

La piel es un órgano muy sensible a las acciones del medio ambiente, el sol, el frío, el viento, la contaminación, etc., y a otros factores de origen interno que pueden provocar una pérdida excesiva de agua, con la consiguiente deshidratación. Ingurumenaren, eguzkiaren, hotzaren, haizearen, kutsaduraren… eta barnean sortzen diren beste hainbat faktoreren eraginarekiko sentikorra da oso larruazala, eta horiek guztiek ur gehiegi galtzea eta, hortaz, deshidratatzea ekar dezakete.

Materiala: Elektroestetika

Kimika (2)
(p. ej., ventilación, vapor y agua), el equipo de procesado y las superficies del lugar de trabajo de forma que se prevenga y minimice la contaminación. (adib., aireztapena, lurruna eta ura) garbitzea eta zaintzea,eta prozesatze-ekipoa eta lantokiko gainazalak garbitu eta zaintzea, kutsadura saihestu edo minimizatzeko.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

reciclado o condensación de los gases y vapores de ventilación reduce la contaminación del aire. Aireztatze-gasak eta -lurrunak birziklatzeak edo kondentsatzeak airearen kutsadura murrizten du.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (6)
erosión causada por el agua, el viento y el laboreo; compactación; disminución del contenido de carbono orgánico en el suelo y de la diversidad biológica del suelo; salinización y sodificación, y contaminación (por metales pesados y plaguicidas o por exceso de nitratos y fosfatos). urak, haizeak eta laborantzak eragindako higadura; trinkotzea; lurzoruaren karbono organikoa eta dibertsitate biologikoa gutxitzea; gazitzea eta sodifikazioa, eta kutsadura (metal astunek, pestizidek nahiz gehiegizko nitrato eta fosfatoek eragindakoa).

Materiala: Nekazaritza

situación del suelo a nivel de estructura, nivel de nutrientes, contenido de materia orgánica, erosión, contaminación, etc. lurzoruaren egoera egiturari, mantenugaiei, materia organikoaren edukiari, erosioari, kutsadurari eta abarrei dagokienez.

Materiala: Nekazaritza

En los sistemas de regadío pueden presentarse problemas de contaminación por el uso excesivo de fertilizantes nitrogenados. Ureztapen sistemetan, kutsadura arazoak ager daitezke ongarri nitrogenatuak gehiegi erabiltzeagatik.

Materiala: Nekazaritza

Reducción de la contaminación de origen agrario. Nekazaritza jatorriko kutsadura murriztea.

Materiala: Nekazaritza

En el marco de un manejo racional de la actividad agraria, resulta obligado planificar la adecuada eliminación de residuos y restos que generen contaminación en el medio. Nekazaritza jarduera zentzuz egiteko xedean ardaztuta, derrigorra da ingurumenean kutsadura sortzen duten hondakin eta hondarrak behar bezala nola desagerrarazi planifikatzea.

Materiala: Nekazaritza

•    Contaminación por nitratos procedentes de fuentes agrarias. Nekazaritza jatorria duten nitratoen bidezko kutsadura.

Materiala: Nekazaritza

Zehar-lerroa (7)
Además, se han de buscar las causas o fuentes que producen la contaminación, con el objetivo de eliminarlas. Gainera, kutsadura sortzen duten kausak edo iturriak bilatu behar dira, horiek konpontzeko.

Materiala: Sistemen integrazioa

Se pensaba que era inagotable con una autoreparación infinita, pero, con el paso de los años, se han ido visualizando muchos problemas generados por la contaminación del agua, de la atmósfera… observando la creación del efecto invernadero, el deterioro de la capa de ozono, la pérdida de la biodiversidad… Además, el constante crecimiento de la población mundial agrava, si cabe, todos estos problemas. Uste zen ezin agortuzkoa zela, bere burua berritzeko ahalmen mugagabea zuela, baina, urteak igaro ahala, uraren eta atmosferaren kutsadurak sortutako arazo asko ikusi dira, hala nola berotegi-efektua, ozono-geruzaren narriadura eta biodibertsitatearen galera... Gainera, munduko biztanleriaren etengabeko hazkundeak arazo horiek guztiak larriagotu egin ditu.

Materiala: Sistemen integrazioa

De esta forma se logra disminuir la contaminación, usar eficientemente los recursos y gestionar apropiadamente los residuos. Horrela, kutsadura gutxitzea, baliabideak modu efizientean erabiltzea eta hondakinak behar bezala kudeatzea lortzen da.

Materiala: Sistemen integrazioa

Además, también incluirá ciertos compromisos para la protección del medio ambiente como el de la prevención de la contaminación, el cumplir con los requisitos legales, el compromiso de mejora continuada en la gestión ambiental, etc. Gainera, ingurumena babesteko konpromiso batzuk ere sartuko ditu; esate baterako: kutsadura eragozteko konpromisoa, lege-betekizunak betetzekoa, ingurumen-kudeaketan etengabe hobetzeko konpromisoa...

Materiala: Sistemen integrazioa

Todo ello puede traducirse en impactos muy negativos para el medio ambiente, como puede ser la contaminación del aire, del agua, del suelo, el cambio climático, la pérdida de la biodiversidad… Horrek guztiak oso eragin kaltegarriak izan ditzake ingurumenean, hala nola airearen, uraren eta lurzoruaren kutsadura, klima-aldaketa, biodibertsitatearen galera...

Materiala: Sistemen integrazioa

Minimizar los residuos en origen es la mejor y más rentable forma de prevenir la contaminación. Hondakinak jatorrian minimizatzea da kutsadura prebenitzeko modurik onena eta errentagarriena.

Materiala: Sistemen integrazioa

Dado que las ondas de sonido viajan por el aire, si este circula muy violentamente o hay muchísima contaminación acústica, las lecturas pueden verse perturbadas y puede ser una limitación. Soinu-uhinak airean zehar ibiltzen direnez gero, aireak oso bortitz zirkulatzen badu edo kutsadura akustiko oso handia badago, irakurketek perturbazioak izan ditzakete eta horrek jarduna mugatu dezake.

Materiala: Sistemen integrazioa

Instalatze eta mantentze lanak (9)
La insatisfacción relativa a los aspectos organolépticos, tales como el gusto, olor, color y turbidez que pueden provocar rechazo o la debida a contaminantes indeseables, siendo ocasionados unos por los tratamientos de desinfección con cloro en la planta potabilizadora y otros por la contaminación difusa provocada por: Ezaugarri organoleptikoak hobetzeko nahia (zaporea, usaina, kolorea edo uhertasuna) edo substantzia kutsatzaileen eragina arintzekoa. Kutsatzaile horiek kloro bidezko desinfektatze-tratamenduen ondorio izan daitezke, edo substantzia hauek eragindako kutsadura difusoa:

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Salobridad: debida a la contaminación de los cursos fluviales o a la sobreexplotación de los acuíferos costeros facilitando que las aguas salinas invadan la zona de aguas dulces por desplazamiento de la interfase entre los dos tipos de aguas. Gazitasuna: ibaien ibilguen kutsadurak eragindakoa edo kostaldeko akuiferoen gehiegizko ustiaketaren ondorioz ur gaziak ur gezaren lekua hartu izanak eragindakoa, bi ur moten arteko interfasearen desplazamendua dela eta.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Su instalación es posible con acumuladores a presión y con calentadores instantáneos sean de control térmico o hidráulico y en lo que respecta al agua filtrada estará clasificada según UNE-EN 1717:2001 «Protección contra la contaminación del agua potable en las instalaciones de aguas y requisitos generales de los dispositivos para evitar la contaminación por reflujo» en la categoría 2. Presiodun andelekin eta istanteko ur-berogailuekin instalatu daitezke, kontrol termikoa zein hidraulikoa izan. Iragazitako ura 2. kategorian sailkatzen du UNE-EN 1717:2001 arauak (edateko uraren babesa ur-instalazioetan eta errefluxuak eragindako kutsadura saihesteko gailuen eskakizun orokorrak zehazten dituena.

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Argumentos a favor: su fácil acceso y aplicación. Reducción comprobada de bacterias, Giardia y la mayoría de virus. Proporciona protección residual contra la contaminación. Aldeko argudioak: erraz eskura eta erabil daiteke. Bakterien, Giardiaren eta birus gehienen murrizketa frogatua. Tratamendu osteko babesa ematen du kutsaduraren aurka.

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Argumentos en contra: peligro de degradación de la calidad del agua por gérmenes y la polución química. Aurkako argudioak: uraren kalitatea kaskartzeko arriskua, germenak edo kutsadura kimikoa dela eta.

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El abastecimiento de agua potable a núcleos habitados se efectúa por medio de una red de transporte y distribución exterior, cuyo fin es garantizar que en todos los puntos exista el caudal preciso y la presión conveniente, asegurando la calidad de agua requerida, evitando así cualquier posible contaminación desde el punto de captación hasta los puntos de consumo de los abonados. Edateko uraren hornikuntza herriguneetara kanpoko garraio- eta banaketa-sare baten bidez egiten da. Sare horren xedea da sareko puntu guzti-guztietan emari eta presio egokiak bermatzea, urak izan beharreko kalitatea ziurtatzea eta biltzen den unetik abonatutako kontsumitzaileengana iritsi arte izan daitezkeen kutsadurak saihestea.

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Una vez realizado el tratamiento biológico, el agua pasa a una segunda etapa en la cual, a través de membranas planas de ultrafiltración, se elimina la contaminación microbiológica y la turbidez del agua. El flujo de agua a través de las membranas se realiza mediante un grupo de aspiración para minimizar el coste energético del sistema. Una válvula temporizada permite periódicamente efectuar la descarga automática al desagüe de los lodos formados en el depósito. Behin tratamendu biologikoa eginda, ura bigarren etapa batera igarotzen da: ultrairagazketako hainbat mintz lau zeharkaraziz, kutsadura mikrobiologikoa eta uhertasuna kentzen zaizkio urari. Mintzetan zeharreko ur-fluxua xurgapen-ekipo baten bidez egiten da, sistemaren energia-kostua minimizatzeko. Balbula tenporizatu bat erabiliz, andelean sortutako lohiak automatikoki husten dira, aldian-aldian, hustubidera.

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Las membranas utilizadas son capaces de retener bacterias, por lo cual el agua tratada tiene un nivel muy bajo de contaminación microbiológica, además con dicho tratamiento se obtienen normalmente valores de DBO5 entre 2-5 mg/L y de sólidos en suspensión alrededor de 2 mg/L. Erabiltzen diren mintzek bakterioak ere atxikitzen dituzte, eta horrenbestez, horrelako ekipoekin tratatutako ura oso kutsadura mikrobiologiko txikikoa izaten da. Gainera, tratamendu horren bidez, oxigeno-eskari biologikoa (OEB5) 2-5 mg/l bitartekoa izatea lortzen da, eta solido esekien kantitatea, berriz, 2 mg/l ingurukoa izatea.

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Contaminación prevista mediante efectos físicos como el ruido, la vibración, la radiación, los campos electromagnéticos. Efektu fisikoen bitartez zenbateko kutsadura sortzea aurreikusten den (zarata, bibrazioa, erradiazioa, eremu elektromagnetikoak).

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Ostalaritza eta turismoa (28)
Un diseño inadecuado de la cocina puede ocasionar contaminaciones cruzadas y perjudicar los alimentos. Sukaldearen diseinua ez bada egokia, kutsadura gurutzatua eragin dezake, eta elikagaiak kaltetu.

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Organización ineficaz y zonas mal delimitadas que pueden provocar pérdidas de tiempo, contaminaciones cruzadas, deterioro de la calidad, etc. Antolakuntza ez-eraginkorra izatea, eta gaizki mugatutako eremuak egotea, denbora galtzea, kutsadura gurutzatuak edota kalitatea gutxitzea eragin dezaketenak, besteak beste.

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El diseño de la cocina debe estar fundamentado en la creación de flujos de circulación entre usuarios y productos para evitar posibles contaminaciones y en la diferenciación de distintas zonas de almacenamiento y manipulación de los alimentos. Sukaldea diseinatzean, erabiltzaileen eta produktuen arteko zirkulazio-fluxu egokiak sortu behar dira, kutsadurarik gerta ez dadin; horrez gain, oinarrizkoa da elikagaiak biltegiratzeko eta manipulatzeko eremuak bereiztea.

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La finalidad de la limpieza y desinfección es reducir hasta un número aceptable, de forma que no entrañe riesgos para la salud, la población microbiana que pueda encontrarse sobre las superficies de trabajo, los utensilios, los equipos, el ambiente, las manos o manipuladores, etc., en todos los emplazamientos donde se almacenan, manipulan y preparan los alimentos, para evitar las contaminaciones cruzadas. Garbiketaren eta desinfektatzearen helburua da ahalik gehien gutxitzea elikagaiak biltzen, manipulatzen eta prestatzen diren eremu guztietan, gainazalean, tresnerian, ekipamenduetan, ingurunean eta eskuetan egon daitezkeen edota manipulazioan aritzen diren langileek izan ditzaketen mikrobioen kopurua, osasunerako arriskutsuak izan ez daitezen eta kutsadura gurutzaturik gertatu ez dadin.

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Los procedimientos de limpieza y desinfección en el sector alimentario son las medidas de control más importantes para evitar la contaminación a través de los alimentos. Elikadura-sektorean, garbitze- eta desinfektatze-prozedurak dira elikagaien bidezko kutsadurarik ez gertatzeko hartzen diren kontrol-neurri nagusiak.

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El PDD es una medida preventiva obligatoria para evitar la aparición y combatir contra la proliferación de insectos, roedores, etc., que pueden originar contaminaciones cruzadas en los alimentos o preparaciones. Desinfektatze- eta arratoigabetze-plana derrigorrezko prebentzio-neurria da, intsektuak, karraskariak eta abar ez agertzeko, edo horrelakorik egonez gero, desagerrarazteko, elikagaietan edo prestakinetan kutsadura gurutzatuak eragin baititzakete.

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2.1.2. Contaminación cruzada 2.1.2. Kutsadura gurutzatua

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Contaminación producida entre los alimentos, los útiles o los manipuladores por contacto directo, indirecto o contaminación aérea. Elikagaien, tresneriaren edo manipulazioan aritzen diren langileen artean sortutako kutsadura, zuzeneko edo zeharkako ukipen-kontaktuaren bidez edota aire-kutsaduraren bidez.

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Las contaminaciones cruzadas se suelen producir mayoritariamente por: Hauek dira kutsadura gurutzatuen eragile nagusiak:

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Los desperdicios de productos alimentarios, los subproductos no comestibles y los residuos de otro tipo que se generan en los establecimientos alimentarios pueden originar contaminaciones indeseables por lo que deben ser eliminados con la máxima inmediatez y ser almacenados en condiciones adecuadas hasta su evacuación. Elikagai-produktuen hondakinek, azpiproduktu ez-jangarriek eta elikagai-establezimenduetan sortzen diren bestelako hondakinek nahi ez diren kutsadurak sor ditzakete; horregatik, ahalik azkarren ezabatu behar dira, eta establezimendutik atera aurretik, baldintza egokietan gorde.

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