Emaitzak: 397

ES EU
Administrazioa eta kudeaketa (4)
=CONSUMO =KONTSUMOA

Materiala: Kontu-ikuskaritza

que son factores de producción o de consumo administrativo que se renuevan a lo largo del período contable. kontabilitate-aldian berritzen diren ekoizpeneko edo kontsumo administratiboko faktoreak dira.

Materiala: Kontu-ikuskaritza

Gastos de desarrollo productivo (21X) Gastos de personal (64XX) Compras materias primas (consumo) (601) Suministros (628)a Bancos c/c (572) Ekoizpen-garapeneko gastuak (21X) Pertsonal-gastuak (64XX) Lehengaiak erostea (kontsumoa) (601) Hornidurak (628)Bankuak, k/k (572)

Materiala: Kontu-ikuskaritza

Los gastos de desarrollo se activan, mientras que los de investigación siempre van a resultados (si la empresa lo considera necesario para obtener más información puede abrir una cuenta de gastos de investigación donde traspase los gastos relacionados: personal, consumos M.P, suministros, etc.). Garapen-gastuak aktibatu egiten dira, eta ikerketakoak beti emaitzetara joaten dira (informazio gehiago lortzeko enpresak beharrezko ikusten badu, ikerketa-gastuen kontu bat ireki dezake, gastu hauek sartzeko: langileria, lehengaien kontsumoa, hornidurak eta abar).

Materiala: Kontu-ikuskaritza

Elektrizitatea eta elektronika (66)
b) Su bajo consumo. b) Kontsumo txikia da.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Su tensión de alimentación es de 5 V, con un tiempo de propagación inferior a los 5 ns y un consumo que ronda los 0,5 mW por puerta. 5 V-eko elikadura-tentsioa du, 5 ns baino gutxiagoko hedapen-denbora eta ateko 0,5 mW inguruko kontsumoa.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Alimentada a 5 V, proporciona un tiempo de propagación de 5,2 ns y un consumo de 0,2 mW por puerta. 5 V-ekin elikatzen bada, 5,2 ns-ko hedapen-denbora du, eta 0,2 mW-eko kontsumoa ate bakoitzeko.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Reduce el tiempo de propagación a 2 ns y el consumo a 132 µW por puerta, por lo que muchos fabricantes utilizan esta serie en el diseño de memorias de alta velocidad. hedapen-denbora 2 ns-ra murrizten du, eta kontsumoa, ate bakoitzeko 132 µW-era. Hori dela eta, fabrikatzaile askok serie hau erabiltzen dute abiadura handiko memorien diseinuan.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Esta serie nace en 1968 para aplicaciones de uso general, con un tiempo de propagación del orden de 2 ns y un consumo que ronda los 50 mW por puerta. serie hau 1968an sortu zen erabilera orokorreko aplikazioetarako, 2 ns inguruko hedapen-denborarekin eta ate bakoitzeko 50 mW inguruko kontsumoarekin.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Esta serie obtiene un menor consumo (1 mW por puerta), pero su tiempo de propagación es mucho mayor, de unos 33 ns. serie honek kontsumo txikiagoa du (mW bat ate bakoitzeko), baina hedapen-denbora askoz handiagoa du, 33 ns ingurukoa.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Utiliza para crear las puertas lógicas transistores bipolares, que son muy rápidos, pero de un consumo elevado. ate logikoak egiteko, transistore bipolarrak erabiltzen ditu, azkarrak, baina kontsumo handikoak.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Es más lenta que la anterior, pero su consumo es menor, lo que ha hecho aumentar la escala de integración, ya que al consumir poco no requiere un gran tamaño para disipar el calor. aurrekoa baino motelagoa da, baina kontsumo txikiagokoa. Honi esker, integrazio-eskala handitzea lortu da; izan ere, gutxi kontsumitzen duenez, ez dute tamaina handirik behar beroa xahutzeko.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Alimentaciones eléctricas: tipos y consumos. Elikadura elektrikoak: motak eta kontsumoak.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

El consumo, por tratarse de un proceso simulado, es despreciable. Prozesu simulatua denez kontsumoak ez du garrantzirik.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Fabrikazio mekanikoa (17)
Para evitar este consumo se recomienda una conexión de las toberas, de forma que solamente reciban aire cuando deban emitir una señal de mando. Gehiegizko kontsumo hori saihesteko, komenigarria da haizebideei konexio bat egitea, aginte-seinalea igorri behar dutenean bakarrik jaso dezaten airea.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Con grandes carreras y diámetros de émbolo, el consumo de aire es un factor decisivo. Ibiltarte eta enbolo-diametro handiak ditugunean, airearen kontsumoa faktore erabakigarria izaten da.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Gastos horarios de energía, comunicaciones, etc., achacables al servicio de Mantenimiento. Mantentze-zerbitzuari atxikitako kontsumoen ordu-kostua; esaterako, energiarena eta komunikazioarena.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

alto consumo de corriente eléctrica, korronte elektrikoaren kontsumo handia,

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Consumo normal en el 2º periodo. Bigarren aldiko kontsumo normala.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

La potencia y el consumo de la máquina no guardan relación con el trabajo a realizar. Makinaren potentziak eta kontsumoak ez dute inolako zerikusirik egin beharreko lanarekin.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Esta variable sirve de referencia para saber si el consumo de tiempo de interrupción es debido al número de ejes o al propio proceso de preparación de la trayectoria. Aldagai hori erreferentzia baliagarria da etenaldi-denboraren kontsumoa ardatz kopuruaren edo ibilbidearen prestaketa-prozesuaren beraren ondorioa den jakiteko.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Por el método de lote fijo y plazo variable con un nivel máximo normal de 40 piezas mes, un tiempo de aprovisionamiento de 10 días y un nivel mínimo de 15 piezas siendo los consumos: Sorta finkoaren eta aldi aldagarriaren metodoaren bidez, gehienezko maila normala 40 pieza/hileko bada, hornitze-denbora, 10 egunekoa, eta gutxieneko maila, 15 piezakoa, eta hauek kontsumoak:

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Consumo en el 1er periodo. Lehen aldiko kontsumoa.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

El histórico de consumo de piezas da un máximo en un mes de 100 piezas. Piezen kontsumoaren historikoak 100 piezako maximoa ematen du hilabete batean.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Gizarte eta kultura zerbitzuak (44)
En los últimos años, se ha observado una preocupación creciente en la población por la calidad y procedencia del agua de consumo. Azken urteetan, kontsumorako uraren kalitatea eta jatorriaren inguruko kezka areagotu egin da gizartean.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Esto es debido a que a la red pública de distribución de agua se le añaden compuestos químicos, como el flúor o el cloro, para mantener libre de bacterias patógenas el agua de consumo; sin embargo, esto puede influir en la calidad y el sabor del agua, como consecuencia, por ejemplo, de la existencia de plomo a causa de tuberías hechas de este material, aluminio, nitratos procedentes de pesticidas, etc. Bakteria patogenorik gabe mantentzeko, ur banaketako sare publikoan kontsumorako urari konposatu kimikoak gehitzen zaizkio (fluorra eta kloroa, esaterako), horregatik gertatzen da salmenten igoera hori. Hala ere, horrek uraren kalitatean eta zaporean eragina izan dezake hainbat arrazoi direla eta: esaterako, beruna izan dezake hodiak material horrekin eginda daudelako, aluminioa, pestizidetatik etorritako nitratoak eta abar.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

El consumo de agua es imprescindible para el mantenimiento de la vida. Uraren kontsumoa behar-beharrezkoa da bizitzen jarraitzeko.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Los alimentos ricos en grasas saturadas elevan los niveles de LDL colesterol, por eso se aconseja reducir su consumo, coloquialmente se le llama colesterol malo. Gantz ase asko duten elikagaiek LDL kolesterolaren maila igotzen dute, eta, horregatik, kontsumoa murriztea aholkatzen da. Hizkera arruntean kolesterol txar deitzen zaio.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

¦ Por un consumo responsable ¦ Kontsumo arduratsuaren alde

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Los conceptos de necesidad y consumo aparecen fuertemente vinculados, en el sentido de que una necesidad se puede satisfacer consumiendo un producto, un servicio o cualquier bien natural o artificial. Behar eta kontsumo kontzeptuak oso lotuta daude. Hori dela eta, produktua, zerbitzua edo edozein ondasun natural kontsumituz ase daiteke beharra.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

En este sentido, el consumo aparece como el medio para satisfacer las diferentes necesidades, ya sean de supervivencia, de bienestar o de comodidad. Zentzu horretan, kontsumoa beharrak asetzeko bitarteko gisa azaltzen da. Biziraupenerako, ongizaterako edo erosotasunerako beharrak kasu.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Asimismo, en paralelo, se han creado mecanismos para incentivar el consumo (publicidad) y dispositivos para poder hacerlo efectivo (tarjetas de crédito, préstamos, pagos aplazados, domiciliaciones bancarias, etc.). Era berean, eta modu paraleloan, kontsumoa sustatzeko mekanismoak (iragarkiak) sortu dira eta kontsumoa bideratzeko gailuak (kreditu-txartelak, maileguak, ordainketen atzerapenak, banku-helbideratzeak eta abar).

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Consumir más frutas, vegetales y cereales completos; y disminuir el consumo de azúcares simples. Fruta, barazki eta zereal oso gehiago kontsumitzea; eta azukre sinpleen kontsumoa murriztea.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

En estas circunstancias el consumo de estas sustancias estaba relacionado con la prevención del dolor o la obtención de placer, sin embargo, su uso era un hecho colectivo, ritualizado, controlado y aceptado por toda la sociedad. Baldintza haietan, substantzia horien kontsumoa minaren prebentzioarekin edo plazerra lortzearekin lotzen zen. Erabilera hori, ordea, kolektiboa zen, errituala, kontrolpekoa eta gizarte osoak onartzen zuen.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Garraioa eta ibilgailuen mantentze lanak (4)
-Medir la resistencia y consumo de la bobina del embrague: -Neurtu enbragearen bobinaren erresistentzia eta kontsumoa:

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

-Resistencia y consumo del electroventilador. -Elektrohaizagailuaren erresistentzia eta kontsumoa.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

-Resistencia del electroventilador y consumo a diferentes velocidades. -Elektrohaizagailuaren erresistentzia eta kontsumoa abiadura desberdinetan.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Esta soldadura se realiza por el calor generado al paso de la corriente eléctrica a través de las chapas a soldar, por lo que si estas están sucias o tenemos un consumo eléctrico en otra zona, se generaría un riesgo de posibles proyecciones y malas soldaduras. Soldadura hau soldatzeko xafletan zehar korronte elektrikoa igarotzean sortutako beroaren bidez egiten da; hortaz, xaflak zikinak badaude, edo beste eremu batean kontsumo elektrikoa badugu, jaurtiketen eta soldadura txarren arriskua sortuko litzateke.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Irudi pertsonala (5)
Exceso de consumo de factores de la coagulación. Koagulazio-faktoreen gehiegizko kontsumoa.

Materiala: Elektroestetika

Inevitablemente, el marketing va marcando en cada época la gama de perfumes en alza para cada temporada, al igual que los demás productos de con-sumo. Ezinbestean, garai bakoitzean, marketinak markatzen du zein perfume mota erabiltzeko joera dagoen, kontsumorako beste produktuetan bezala.

Materiala: Elektroestetika

son aguas que proceden de manantial o captación sometidas a los tratamientos físico-químicos autoriza-dos para que reúnan las características bacteriológicas y químicas establecidas por la vigente Reglamentación Técnico-Sanitaria para el abastecimiento y control de calidad de las aguas potables de consumo público. iturburuko edo ur-bilketako urak dira. Kontsumo publikorako edateko uren hornidurarako eta kalitate-kontrolerako indarrean dagoen Araudi Tekniko-Sanitarioak ezarritako ezaugarri bakteriologiko eta kimikoak izateko baimendutako tratamendu fisiko-kimikoak aplikatzen zaizkie.

Materiala: Elektroestetika

D. Aguas de consumo público envasadas: D. Kontsumo publikorako ur ontziratuak:

Materiala: Elektroestetika

consumo racionalizado de alimentos destinado a un fin concreto, que puede tener un objetivo estético (adelgazamiento, incremento de peso) como terapéutico en ciertas enfermedades como la diabetes. elikagaien kontsumo arrazionalizatua; helburu estetikoa (argaltzea, loditzea…) nahiz terapeutikoa (zenbait gaixotasunetan, esaterako diabetesean) izan dezake.

Materiala: Elektroestetika

Irudia eta soinua (5)
Eastman popularizó la fotografía al incorporarla al consumo masivo. Eastmanek argazkiaren erabilera hedatu zuen argazkia herritarren kontsumoan sartuta.

Materiala: Irudia

El arte pop de esta época rendía homenaje a la cultura de consumo, como es el caso de la obra de Andy Warhol. Garai hartako pop arteak omendu egiten zuen kontsumoaren kultura, Andy Warhol-en lanean adibidez.

Materiala: Irudia

La marca alemana, ante el alarmante precio que alcanzó la gasolina, quiere destacar el bajo consumo de sus coches. Alemaniako markak, gasolinak hartu zuen prezio ikaragarri altua ikusita, haren autoen kontsumo txikia nabarmenarazi nahi izan zuen.

Materiala: Irudia

Por eso vamos a proponer como reflexión y práctica de clase el análisis de las motivaciones que hay detrás del consumo de los siguientes productos genéricos, sin entrar en marcas: Horregatik, honako produktu orokor hauen kontsumoaren atzean dauden motibazioen azterketa proposatuko dugu ikasgelan, gogoeta eta praktikak egiteko, produktuen marketan sartu gabe:

Materiala: Irudia

Evidentemente, no podemos exigirle a un producto de gran consumo y bajo precio unas tolerancias equiparables a las de un monitor profesional. Ezin diogu kontsumo handiko produktu merke bati monitore profesional baten tolerantziaren parekoa edukitzea eskatu.

Materiala: Irudia

Zehar-lerroa (29)
De este modo, la UEC podrá ajustar el ralentí (en este caso actuando sobre un motor «paso a paso») para compensar la pérdida de revoluciones que produciría el consumo del alternador. Horrela, KUEk doitu egin dezake erralentia ("urratsez urratseko" motor batean jardunez, kasu honetan), alternadorearen kontsumoak eragingo lukeen bira kopuruaren galera konpentsatzeko.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Al alcanzar una temperatura determinada, su resistencia es tan grande que el consumo de potencia eléctrica es mínimo, por lo que ya no sube de temperatura. Tenperatura jakin batera iristean, hain da handia haren erresistentzia ezen minimoa baita potentzia elektrikoaren kontsumoa; hortaz, ez da jada igotzen haren tenperatura.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

En este caso, la UEC del motor le envía al cuadro de instrumentos los datos de revoluciones, consumo, temperatura del motor y alarma por sobretemperatura del mismo. Kasu honetan, motorraren KUEk datu hauek bidaltzen dizkio tresna-koadroari: biraketa kopurua, kontsumoa, motorraren tenperatura eta haren gainberotzeagatiko alarma.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Estas informaciones, revoluciones y consumo, se pueden apreciar en dicho cuadro. Aipatutako koadroan azaltzen dira informazio horiek, baita bira kopuruari eta kontsumoari buruzkoak ere.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Comprobar que el consumo de aceite sea el correcto, ya que un consumo excesivo puede dañar las propiedades catalíticas del convertidor. Begiratu behar da olio-kontsumoa egokia den. Gehiegizko kontsumoak kaltetu egin ditzake bihurgailuaren propietate katalitikoak.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

A carga parcial lo que interesa es trabajar con temperaturas altas (95 – 110 °C) para conseguir un mejor rendimiento y como consecuencia de ello una reducción en el consumo y en la emisión de gases contaminantes. Karga partzialean, tenperatura altuekin (95 – 110 °C) jardutea komeni da, errendimendua hobetzeko eta, ondorioz, kontsumoa eta gas poluitzaileen emisioa murrizteko.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Esta fase se aproxima mucho a la de la inyección indirecta, por lo que no se obtiene ningún ahorro de consumo. Zeharkako injekzioaren antzekoa da fase hau; beraz, ez da kontsumoa murrizten.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

La proporción de la mezcla puede repercutir en el consumo final debido a que el butano aporta más rendimiento energético que el propano. Azken kontsumoan eragina du nahastearen proportzioak, butanoak propanoak baino energia-errendimendu handiagoa baitu.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

El consumo de la electrobomba aumenta cada vez que una celda de bombeo genera presión, esto se traduce en un rizado en la curva de intensidad, cuya frecuencia depende del número de celdas de bombeo de la electrobomba y de su velocidad de giro. Elektroponparen kontsumoa areagotu egiten da ponpatze-gelaxka batek presioa sortzen duen bakoitzean. Hori dela eta, kizkurdura bat sortzen da intentsitate-kurban, zeinaren maiztasuna elektroponpako ponpatze-gelaxken kopuruaren eta haren biraketa-abiaduraren araberakoa den.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

En estos modelos de bomba al desconectar la electroválvula, la presión empieza a disminuir por el consumo de los inyectores hasta igualarse con la presión de suministro de la electrobomba de combustible. Ponda-modelo horietan, elektrobalbula deskonektatzean presioa jaisten hasten da, injektoreen kontsumoagatik, erregai-elektroponparen hornidura-presioarekin parekatu arte.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Kimika (2)
Así mismo se denomina Industria química de transformación a lasindustrias que se dedican a la elaboración de sustancias destinadas al consumo directo, emplean como materias primas los productos suministrados por las industrias químicas de base. Transformazioko industria kimikoa, berriz, zuzeneko kontsumora zuzenduta dauden substantziak egiten dituen industria da; oinarrizko industria kimikoak hornitutako produktuak erabiltzen ditu lehengai gisa.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Fabricación de productos químicos destinados principalmente al consumo final Batez ere kontsumorako diren produktu kimikoen fabrikazioa

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (19)
El consumo de un motor varía según su velocidad de giro y la carga que debe vencer. Motor baten kontsumoa aldatu egiten da biraketa-abiaduraren eta gainditu beharreko kargaren arabera.

Materiala: Nekazaritza

En el primer gráfico se han representado las curvas características de rendimiento de este determinado motor con los principales parámetros de control dvas características de rendimiento de este determinado motor con los principales parámetros de control de la potencia y del consumo. Lehenengo grafikoan motor zehatz horren errendimenduaren kurba bereizgarriak irudikatu dira, kontsumo eta potentzia-kontrolaren parametro nagusiekin.

Materiala: Nekazaritza

El consumo de combustible se representa en la parte inferior del gráfico, dato esencial en el tractor debido a su coste, a la eficiencia y a la contaminación que se produce si el aprovechamiento del combustible no es el correcto. Erregaiaren kontsumoa grafikoaren beheko aldean irudikatzen da, eta datu hori ezinbestekoa da traktorean, alderdi hauengatik: kostua, efizientzia eta erregaiaren aprobetxamendua behar bezalakoa ez denean sortzen den kutsadura.

Materiala: Nekazaritza

El punto más bajo de esa curva, es el de menor consumo y se llama consumo específico óptimo. Kurba horren puntu baxuena da kontsumo txikienekoa, eta kontsumo espezifiko optimo esaten zaio.

Materiala: Nekazaritza

A modo orientativo, este consumo se considera bajo si la cantidad de combustible es inferior a 200 g/kWh, medio de200 a 230 g/kWh y elevado por encima de 230 g/kWh. Orientazio gisa, kontsumo hori baxutzat hartzen da erregai kantitatea 200 g/kWh-tik beherakoa bada, ertaintzat 200 eta 230 g/kWh artekoa bada, eta altutzat 230 g/kWh-tik gorakoa bada.

Materiala: Nekazaritza

Por consiguiente se recomienda, que en la realización de las labores, el tractor deberá desarrollar la potencia necesaria utilizando el régimen del motor y la marcha más adecuados, intentando conseguir el mínimo consumo de combustible. Horrenbestez, lanak egitean, gomendagarria da traktoreak motorraren erregimen eta martxa egokienak erabilita garatzea behar duen potentzia, eta erregaiaren gutxieneko kontsumoa lortzeko ahalegintzea.

Materiala: Nekazaritza

El consumo del motor a igual potencia es mayor cuando el régimen de giro es elevado y el esfuerzo pequeño. Potentzia berean, motorraren kontsumoa handiagoa da biraketa-erregimena altua eta esfortzua txikia denean.

Materiala: Nekazaritza

utilizado el motor del tractor al 50% de su potencia aun régimen máximo se obtiene un consumo específico de 310 g/kWh (flecha en color negro) Traktorearen motorra potentziaren % 50ean erabiltzen denean, gehienezko erregimenean, 310 g/kWh-ko kontsumo espezifikoa lortzen da (kolore beltzezko gezia).

Materiala: Nekazaritza

En el segundo caso se pueden realizar los trabajos aprovechando las diferentes velocidades y disminuir el consumo, por que la caja de cambios está mejor escalonada que en el ejemplo del primer tractor. Bigarren kasuan, kontsumoa murrizteko abiadura desberdinak aprobetxatuz egin daitezke lanak. Izan ere, abiadura-kaxa lehenengo traktorearen adibidean baino hobeto dago mailakatuta.

Materiala: Nekazaritza

En los trabajos de tracción se produce un incremento del consumo de combustible del orden del 15%, debido a las pérdidas por rodadura y por patinamiento o deslizamiento. Trakzio-lanetan, gutxi gorabehera % 15 igotzen da erregaiaren kontsumoa errodaduragatik eta lerradura edo irristaduragatik gertatzen diren galeren ondorioz.

Materiala: Nekazaritza

Animazio turistikoa (3)
Está claro que resulta más económico comprar en grandes cantidades con proveedores de confianza, pero no se gasta todo el material en el mismo mes, afectar una parte proporcional del gasto de este material a cada mes ofrece una visión más veraz del consumo que se va realizando y permite comprobar al final del ejercicio las desviaciones existentes entre lo previsto y los gastos reales. Argi dago merkeagoa dela kantitate handiak erostea konfiantzazko hornitzaileei. Baina material guztia ez da gastatzen hilabete berean; material horren gastuaren zati proportzional bat jartzen bada hilabete bakoitzean, egiten den kontsumoaren ikuspegi errealago bat izango dugu, eta ekitaldiaren amaieran egiaztatuko dugu zer desbideratze dagoen aurreikusitakoaren eta gastu errealen artean.

Materiala: Animazio turistikoa

Se calcula el porcentaje sobre el total de tiempo posible de utilización de la piscina y se aplica ese porcentaje sobre el total del consumo de la misma. Igerilekuaren erabilera handienaren guztizkoaren gainean kalkulatzen da ehunekoa, eta igerilekuaren kontsumo totalari aplikatzen zaio ehuneko hori.

Materiala: Animazio turistikoa

La animación resulta básica para alargar las estancias dentro de los establecimientos hosteleros de los clientes y fidelizarlos, produce aumento de sus consumos en las instalaciones de los alojamientos y genera publicidad sin coste para la empresa. Animazioa funtsezkoa da ostalaritza-establezimenduetako egonaldiak luzatzeko eta bezeroak fidelizatzeko, establezimenduetan egiten duten kontsumoa areagotzen du, eta kosturik gabeko publizitatea egiten dio enpresari.

Materiala: Animazio turistikoa

Instalatze eta mantentze lanak (53)
Esta solución es viable en el supuesto de que los puntos de consumo a alimentar necesiten tener garantizado una elevada dotación de caudal (bañeras de hidromasaje, spas, cocinas de restaurantes, bocas de riego, etc. Dicho sistema permite la utilización de tuberías de menor diámetro y de forma similar al sistema descrito anteriormente deben utilizarse codos de conexión dobles, con ambas entradas conectadas al mismo colector de distribución. Soluzio bideragarria da emari handi batez elikatu beharreko kontsumo puntuak daudenean (hidromasaje-bainuontziak, spak, jatetxeetako sukaldeak, ureztatze-ahoak...). Sistema honek aukera ematen du diametro txikiagoko hodiak erabiltzeko. Aurreko sisteman bezala, konexio-ukondo bikoitzak instalatu behar dira, konexio horiek biak kolektore berberari lotuta.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

El agua de mar tiene aproximadamente 35 g de sal por litro de agua, al acabar el tratamiento descrito, se consiguen aproximadamente unos valores máximos de 4 g de sal por litro, valor perfectamente asumible para el consumo humano. Itsasoko urak, gutxi gorabehera, 35 g gatz izaten ditu litroko; aurrez deskribatutako tratamendua amaitu ondoren, berriz, 4 g gatz litroko –giza kontsumorako kontzentrazio erabat onargarria–.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

El agua de los manantiales es agua que se abre paso a través del subsuelo hasta la superficie de la Tierra; por ello, es errónea la creencia de que sus aguas son siempre potables. El rendimiento de los manantiales suele ser bastante inestable, acostumbrando a fallar en las épocas de mayor consumo. Iturburuetako ura lurpetik azaleratzen den ura da, horregatik, okerra da iturburuetako ura beti edangarria dela pentsatzea. Iturburuen errendimendua/emaria nahiko ezegonkorra izan ohi da, eta ez da nahikoa izaten kontsumo handieneko garaietan.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

La captación se realiza a través de un conjunto de tuberías de aspiración (emisario submarino) situadas a gran profundidad y a unos pocos kilómetros de la costa y de la propia planta desalinizadora. En la misma costa, se instala una estación de bombeo que aspira el agua desde el emisario y la impulsa hacia la planta de tratamiento. Dentro de esta, el agua salada del mar, inicia el proceso para convertirse en agua potable de consumo humano. Itsasoko uraren bilketa aspirazio-hodien multzo baten bidez egiten da. Itsaspeko hodi edo isurbide horiek sakonera handian kokatzen dira, kosta-lerrotik eta,horrenbestez, gatzgabe­tzeko instalazioetatik kilometro gutxira. Kostan, ponpaketa-estazio batek isurbide horietatik datorren itsasoko ura aspiratzen du, eta ondoren, tratamendu-instalazioetara ponpatzen. Azken horietan, itsasoko ur gaziak giza kontsumorako edateko ur bihurtzeko prozesuari ekiten dio.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Independientemente a esta clasificación existen otros materiales no contemplados en esta lista e igualmente aptos para la canalización de agua de consumo humano, como referencia puede tomarse la clasificación realizada por la Guía Técnica sobre tuberías para el transporte de agua a presión, documento de referencia elaborado por el CEDEX en el año 2003 o el Manual Técnico de Tuberías Plásticas en Edificación de AseTUB editado por AENOR en 2011. Badira aurrez aurkeztutako zerrendan aipa­tzen ez diren zenbait material, haiek bezain egokiak direnak giza kontsumorako ura kanalizatzeko. Erreferentzia gisa Gida Teknikoak egindako sailkapen bat erabil daiteke, uraren garraio presurizaturako hodiak barne hartzen dituena. Erreferentziazko dokumentu hori CEDEX-ek egina da, 2003an. ASETUBen eraikingintzarako plastikozko hodien eskuliburu teknikoa ere erabil daiteke, AENOR-ek 2011an argitaratutakoa.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Categoría 2: Fluido que no representa ningún riesgo para la salud humana. Fluido reconocido como válido para el consumo humano, incluida el agua tomada de una red de distribución de agua potable que, eventualmente, pueda experimentar algún cambio en su sabor, olor, color o temperatura. 2. kategoria: Giza osasunarentzat inolako arriskurik ez dakarten fluidoak, giza kontsumorako egokitzat aitortutakoak, edateko uaren banaketa-saretik hartu arren, noizbehinka zapore, usain, kolore edo tenperatura aldaketaren bat izan dezaketenak barne.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Tal y como señala el apartado 6.2 del HS4-CTE se consideran materiales aptos para las instalaciones de consumo humano, los siguientes: Eraikingintzaren kode teknikoko HO4 oinarrizko dokumentuko 6.2 atalean jasotzen denez, giza kontsumorako instalazioetarako material egokitzat jotzen dira honako hauek:

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

En este mismo orden de cosas la Norma UNE 10030 IN «Guía para la prevención y control de la proliferación y diseminación de legionela en instalaciones» indica que las instalaciones de riesgo son, entre otras, las instalaciones de agua caliente para usos sanitarios con volumen de acumulación de capacidad mediana y grande y las piscinas, vasos o bañeras de agua climatizada con agitación, a través de chorros de agua o inyección de aire así como las instalaciones interiores de agua fría para consumo humano e instalaciones de agua caliente sanitaria de pequeño volumen de acumulación. Ildo beretik, Legionellaren ugaritzearen eta sakabanatzearen prebentziorako eta kontrolerako UNE 10030 IN gidak jasotzen duenez, arrisku hori eragin dezaketen instalazioak dira metaketa-bolumen ertaineko eta handiko ur beroaren instalazioak (osasun-erabilerarakoak), airea injektatuz edo abiadura handiko zurrusten bidez klimatizatutako ura etengabe harro­tzeko igerilekuak eta bainuontziak, giza kontsumorako ur hotzaren barneko instalazioak eta ur beroaren metaketa-bolumen txikiko instalazioak.

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Categoría 1: Agua destinada al consumo humano, procedente directamente de una red de distribución de agua potable. 1. kategoria: Giza kontsumorako ura, edateko uraren banaketa-saretik zuzenean ­hartutakoa.

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A pesar de que el Real Decreto 865/2003, de 4 de julio, por el que se establecen los criterios higiénico-sanitarios para la prevención y control de la legionelosis en su apartado 3 indica que «Quedan excluidas del ámbito de aplicación las instalaciones ubicadas en edificios dedicados al uso exclusivo en vivienda, excepto aquellas que afecten al ambiente exterior de estos edificios» señala también que las Instalaciones con probabilidad de proliferación y dispersión de Legionella son, entre otras, los sistemas de agua climatizada con agitación constante y recirculación a través de chorros de alta velocidad o la inyección de aire (spa, jacuzzis, piscinas, vasos o bañeras terapéuticas, bañeras de hidromasaje, tratamientos con chorros a presión, otras) y los sistemas de instalación interior de agua fría de consumo humano (tuberías, depósitos, aljibes), cisternas o depósitos móviles y agua caliente sanitaria sin circuito de retorno. Legionelosiaren prebentziorako eta kontrolerako higiene- eta osasun-irizpideak ezartzen dituen uztailaren 4ko 865/2003 Errege Dekretuaren 3. atalean jasotzen denez araudi horren aplikazio-eremutik kanpo gelditzen dira etxebizitzek soilik osatutako eraikinetako instalazioak, eraikinen kanpoko giroari eragiten ez badiote. Alabaina, dekretu horretan bertan jasotzen denez, Legionella ugaritzeko eta sakabanatzeko bide eman dezaketen instalazioak dira, besteak beste, airea injektatuz edo abiadura handiko zurrusten bidez klimatizatutako ura etengabe harrotzeko eta birbideratzeko sistemak (spak, jacuzziak, igerilekuak, bainuontzi terapeutikoak, hidromasaje-bainuontziak, presiodun zurrusten bidezko tratamenduak...), giza kontsumorako ur hotzaren barneko instalazioetako sistemak (hoditeriak, andelak, uharkak...), andel edo zisterna higigarriak eta atzerako zirkuiturik gabeko euB instalazioak.

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Ostalaritza eta turismoa (54)
Además, aquellos residuos de origen animal serán retirados y eliminados por una empresa autorizada de conformidad con el Reglamento (CE) N. 1069/2009, del Parlamento Europeo y del Consejo y el Reglamento (UE) N. 142/2011, de la Comisión, que constituyen desde el 4 de marzo de 2011 el marco legal comunitario aplicable a los subproductos animales no destinados al consumo humano y los productos derivados de los mismos. Horrez gain, animalia-jatorriko hondakinak berariaz baimendutako enpresa batek jaso eta ezabatu behar ditu, Europako Parlamentuaren eta Kontseiluaren 1069/2009 (EE) Erregelamenduari eta Europar Batasunaren 142/2011 (EB) Erregelamenduari jarraiki; 2011ko martxoaren 4az geroztik, bi erregelamendu horiek osatzen dute gizakien kontsumorako ez diren animalia-azpiproduktuei eta horietatik eratorritako produktuei aplikagarri zaien Europar Batasuneko lege-esparrua.

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Un residuo es todo material sólido, líquido o gaseoso resultante de un proceso de extracción natural, transformación, fabricación o consumo, del que su poseedor se desprenda o tenga la intención u obligación de desprenderse. Hondakina da erauzketa naturaleko, eraldaketako, ekoizpeneko edo kontsumoko prozesu baten ondorioz sortzen den material solido, likido edo gaseoso oro, baldin eta material hori daukanak utzi egiten badu edota uzteko asmoa edo betebeharra badu.

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Adaptación al consumo irregular de productos, pudiendo hacer frente a las fluctuaciones de la clientela. Produktuen kontsumoa irregularra bada, egokitzeko eta bezero kopuruen aldaketei aurre egiteko ahalmena dago.

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Productos de madurez perpetua: se refiere a productos que llevan en esta fase mucho tiempo ya que son productos de muy difícil sustitución y que cubren una necesidad básica sobre la que no es posible realizar innovaciones sustanciales, son productos de primera necesidad y de consumo masivo. Heldutasun iraunkorreko produktuak. Fase horretan denbora asko daramaten produktuak dira. Izan ere, produktu horiek nekez ordezka daitezke, oinarrizko beharrak asetzen dituztelako, horrelako produktuetan ezin direlako aldaketa adierazgarriak egin, eta haien kontsumoa masiboa delako.

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Coste: expresión monetaria del consumo de los factores productivos que se utilizan para la consecución de un producto (ámbito interno de la empresa). Kostua. Produktu bat lortzeko erabiltzen diren ekoizpen-faktoreen kontsumoaren adierazpen monetarioa da.

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De esta necesidad de conocimiento de las técnicas más o menos complejas de control, gestión y organización culinarias surge la obligación de implantar un sistema de análisis que suministre toda la información esencial sobre los costes y consumos que facilitará: Sukaldaritzako kontrol-, kudeaketa- eta antolaketa-tekniken ezagutza horrekin batera, beharrezkoa da azterketa-sistema bat ezartzea, kostuei eta kontsumoei buruzko funtsezko informazio guztia lortzeko; zehazki, alderdi hauei buruzkoa:

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11.5. Control de consumos y costes 11.5. Kontsumoen eta kostuen kontrola

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A continuación se van a exponer una serie de contenidos de manera breve incidiendo en la información relacionada directamente con el control de consumos y costes. Atal honetan, kontsumoen eta kostuen kontrolarekin zuzenean lotutako alderdiei buruzko edukiak azalduko dira, labur.

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11.5.3. Control de consumos y costes 11.5.3. Kontsumoen eta kostuen kontrola

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Cuando se habla de consumo hay que distinguir entre consumo teórico y consumo real. Kontsumoa aipatzean, bereizketa hau egiten da: kontsumo teorikoa eta benetako kontsumoa.

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