Emaitzak: 17

ES EU
Irudi pertsonala (5)
Por esta propiedad se emplea como desintoxicante, tanto a nivel tera-péutico (para eliminar cafeína, nicotina, alcaloides, etc., de la sangre y otros órganos, así como de las heridas), industrial y estético (como ocurre en el tra-tamiento del acné). Propietate hori dela eta, desintoxikatzaile gisa erabiltzen da, maila terapeutikoan (kafeina, nikotina, alkaloideak eta abar ezabatzeko odoletik, bestelako organoetatik eta zaurietatik), industrian eta estetikan (aknearen tratamenduan, adibidez).

Materiala: Elektroestetika

l-carnitina, cafeína, enzimas lipolíticas, derivados yodados, ac. manurónico, extractos de fucus combinados con ultrasonidos. l-karnitina, kafeina, entzima lipolitikoak, iododun deribatuak, azido manuronikoa, fukus-estraktuak eta ultrasoinuak…

Materiala: Elektroestetika

Té, café, refrescos con cafeina o teina o algún medicamento o sustancia con componentes excitantes. tea, kafea, kafeina edo teina duten freskagarriak edo osagai kitzikagarriak dituzten sendagai edo substantziak.

Materiala: Elektroestetika

L-carnitina, bases xánticas (cafeína, teofilina, aminofilina), extractos de guaraná, derivados yodados, algas (fucus), etc. L-karnitina, base xantikoak (kafeina, teofilina, aminofilina), guarana-estraktuak, iododun deribatuak, algak (fukusa)…

Materiala: Elektroestetika

L-carnitina, bases xánticas (cafeína, teofilina, teobromina), extractos de duodeno (lipasas, amilasas y proteasas); compuestos yodados ( yoduro potásico y derivados yodados); extractos de mucus; extracto de guaraná. L-karnitina, base xantrikoak (kafeina, teofilina, teobromina), duodeno-estraktuak (lipasak, amilasak eta proteasak), konposatu iodatuak (potasio-ioduroa eta deribatu iodatuak), mucus-estraktua, guarana-estraktua.

Materiala: Elektroestetika

Kimika (11)
Utilización del embudo de decantación para extraer la cafeína de un refresco de cola ( ver práctica “Extracción de cafeína de refrescos de cola”). Erabili dekantazio-inbutu bat erabili koladun freskagarri bati kafeina erauzteko (ikus praktika hau: “Koladun freskagarrietatik kafeina erauztea”).

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Extraer y purificar la cafeína de una bebida de cola. Koladun edari batetik kafeina erauzi eta purifikatzea.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

En el proceso de extracción se añade un disolvente a una mezcla o disolución (bebida de cola) donde se encuentra el soluto a extraer (cafeína). Erauzteko, disolbatzaile bat gehitzen zaio erauzi beharreko solutua (kafeina)duen nahaste edo disoluzioari (koladun edaria).

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

La extracción puede definirse como la separación de un componente de una mezcla (cafeína) por un disolvente inmiscible con el otro componente de la mezcla (disolución acuosa). Erauzketan, nahaste bateko osagai bat bereizten da (kafeina) , nahastearen beste osagaiarekin (ur-disoluzioa) nahasi ezin den disolbatzaile bat erabiliz.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Separa, mediante un embudo de decantación, el líquido incoloro del fondo (diclorometano + cafeína) y colócalo en matraz de destilación. Dekantazio-inbutua erabiliz, bereizi hondoko likido kolorgea (diklorometanoa + kafeina), eta jarri destilazio-matrazean.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Es conveniente repetir una vez más esta operación para extraer la máxima cantidad de cafeína. Komeni da eragiketa berriro errepikatzea, ahalik eta kafeina gehien erauzteko.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

La destilación del diclorometano con la cafeína debe hacerse en un baño maría o manta calefactora. Diklorometanoa eta kafeina destilatzeko, ur-bainua edo manta bero-emaile bat erabili behar da.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Cuando solo queden unas gotas trasládalos a una cápsula de porcelana y continua evaporando lentamente hasta que quede seca (ten la precaución de retirar la cápsula del fuego tan pronto como veas desaparecer la última gota pues la cafeína sublima y la perderías). Tantatxo bakar batzuk geratzen direnean, portzelanazko kapsula batera pasatu, eta poliki lurruntzen utzi erabat lehortu arte (kontuz, kendu kapsula sutatik azken tanta desagertu bezain laster, kafeina sublimatu egin baitaiteke, eta galdu egingo zenuke).

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Podrás observar la cafeína sólida formando pequeños cristales en forma de aguja en el vidrio de reloj. Ikusiko duzu kafeina solidoak orratz-itxurako kristal txiki batzuk eratzen dituela erloju-beiran.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

La aparición de unos cristales en forma de aguja nos indica la presencia de cafeína. Orratz-itxurako kristalak agertu izanak adierazten digu kafeina dagoela.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Komunikatzeko trebetasunak (1)
•Se debe evitar la cafeína, el alcohol, líquidos muy fríos, y el cigarrillo, así como, bebidas dulces, que resecan las cuerdas vocales y tejido anexo. •Saihestekoak dira kafeina, alkohola, likido oso hotzak, zigarroak eta edari gozoak, lehortu egiten baitituzte ahots-kordak eta inguruko ehunak.

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak