Emaitzak: 28

EU ES
Ehungintza, jantzigintza eta larrugintza (1)
1930etik 1968ra bitartean, aldatu egin ziren parpailetako osagaiak. Hasierako marrazki txikietako vermiccelles ondoren, fabrikatzaileak, gerraren ondoren, XIX. mendeko lanetan inspiratu ziren, Chantilly-ko parpailetan bereziki. Apaingarri begetal bateko arrosa bakartu edo sortekin batera, margaritak, pentsamendu handiak eta gari galburuak ikusten dira; eta osagai exotikoak eransten zaizkie horiei, hala nola peonia eta koloretako irudizko loreak, ohikoak XVIII. mendean. Zenbait pieza fin "modaz" baliatzen dira, esaterako XVIII. mendean: sareak, lore bihotzak, asko aldatzen dira batzuetatik besteetara. Diseinu berezien artean aipatzekoak dira dantzari bikoteak, "petits marquis", XVIII. mendeko jantziez apainduak (49. or. il.). Dekoratu horien multzoa soro, hostotza edo girlanda moduan jartzen ziren tradizioz. Motiboak ugaltzea izan zen azken bi hamarraldietan parpailen bilakaera estilistikoaren ezaugarri nagusia. Balenciaga maisu bat da kolorearen artean eta gustukoen ditu "...tauromakiaren koloreak: hori urre-kolorea, gorri bizia eta liturgiaren morea, beltz soila, zuria eta marroia...", baina baita ere "... ezki-berdea, zuria, zuri hautsia, artile kolorea, karamelu-kolorea, kafesnea, sator-kolorea arrosa biziarekin askotan, berde azidoa edo Sevresko urdina". Are gehiago, Balenciagak oso modu berritzailean nahasten ditu koloreak -mostaza horia eta beltza, limoi horia eta arrosa bizia-, nabarmentasuna emanez multzoari, prentsaren arabera espainiar nabarmentasuna. Tonu eztiak ere badaude jostunaren paletan, hala nola gris ondua edo zilarreztatua, beige gorritua edo gaztaina-kolorea, eta kafe -koloretik txokolate-kolorera igarotzen da, argazkigintzak hain nekez erreproduzitu dezakeen moduan. Jostunak parpaila zeharka erabiltzen du soineko eta berokietan, zerrendatan eta baita motibo moztuekin ere, bai inkrustatuta bai aplikatuta. 1935etik 1949ra, Balenciagak, Belle-Epoque garaian bezala, parpailezko medailoiak eta girlandak jartzen ditu hondo argi batean (23. eta 49. or. il.). Garai horretan bertan, parpaila estuko bolanteak soineko estuen gainean jartzen ditu, horizontalean; efektu hori ehunen fabrikatzaileek ere imitatu zuten. Desde los años 1930 hasta 1968, los motivos de encaje evolucionan. Tras los vermicelles de pequeños dibujos del principio, los fabricantes se inspiran tras la guerra en los trabajos del siglo XIX, en particular en los encajes Chantilly. Junto a las rosas aisladas o en ramo de un decorado vegetal, se aprecian margaritas, grandes pensamientos y espigas de trigo: también se introducen ciertos motivos exóticos como la peonía y flores imaginarias de colores, habituales en el siglo XVIII. Algunas piezas refinadas se benefician de las "modas", como en el siglo XVIII: los motivos de redes, corazones de flores, difieren, unos de otros. Entre los diseños excepcionales, caben destacar las parejas de bailarines "'petits marquis" con trajes del siglo XVIII (il. p. 49). El conjunto de estos decorados se disponía tradicionalmente en forma de siembra, follaje o guirnaldas. La evolución estilística de los encajes se manifiesta a través del aumento de los motivos a lo largo de las dos últimas décadas. Balenciaga es un maestro en el arte del color y tiene preferencia por los colores "... de la tauromaquia: el amarillo dorado, el rojo escarlata y el morado de la liturgia, un negro austero, el blanco y el marrón..." pero también "...tonos verde tilo, blanco, blanco roto, crudo, caramelo, café con leche, topo a menudo subido de rosa intenso, verde ácido, o de azul de Sévres". Mejor incluso, Balenciaga los conmina de manera innovadora, como el amarillo mostaza y el negro, el amarillo limón y el rosa intenso, atribuyéndoles una teatralidad, que la prensa califica de española. Los tonos suaves, sin embargo, forman parte de su paleta como el gris ahumado o plateado, el beige rosado o incluso los castaños, variando del café al chocolate y que la fotografía reproduce con dificultad. El modisto utiliza el encaje al bies para sus vestidos y sus abrigos, en bandas o incluso con motivos recortados, ya sean incrustados, o bien aplicados. De 1935 a 1949, Balenciaga, como en la Belle-Epoque, aplica sobre fondo claro medallones y guirnaldas de encaje (il. p. 23 y 49). En la misma época, se disponen pequeños volantes de estrechos encajes horizontalmente sobre vestidos tubo, efecto a su vez imitado por los fabricantes de telas.

Materiala: LANEKI_corpusak_elkartuta.csv.tmx

Fabrikazio mekanikoa (1)
Descansa suficientemente antes de acudir al trabajo, no abuses de sustancias excitantes (café, té, tabaco, alcohol, etc.). Lanera joan aurretik, hartu nahikoa atseden, eta ez kontsumitu substantzia kitzikagarri gehiegi (kafea, tea, tabakoa, alkohola eta abar).

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Gizarte eta kultura zerbitzuak (1)
Alejar del alcance del niño cualquier recipiente que contenga productos calientes: Ez utzi haurraren eskura produktu beroakkafea, zopa, ur beroa eta abardituzten ontziak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (8)
Las personas que la sufren tienen grandes dolores después de las comidas, que se calman tomando alimentos que no provoquen una secreción alta de ácido; por ejemplo, un vaso de leche, se les recomienda llevar una vida tranquila, no beber alcohol, café o excitantes, no tomar alimentos de difícil digestión y eliminar condimentos y picantes. Ultzera dutenek min handia izaten dute jan ondoren. Lasaitzeko, azido-jariaketa alturik eragiten ez duten elikagaiak hartzen dira (esaterako, esnea). Ultzera dutenei, bizimodu lasaia egiteko gomendioa ematen zaie, baita alkoholik, kaferik edo bizigarririk ez hartzeko, digestio zaila duten elikagairik ez jateko eta gozagarririk eta pikanterik ez hartzeko ere.

Materiala: Elektroestetika

La imagen de una boca sana es muy importante, por lo que también es conveniente evitar tomar productos como el tabaco o el café"que los ensucian produciendo un efecto antiestético. Aho osasuntsuaren irudia oso garrantzitsua da, eta, beraz, komeni da tabakoa, kafea eta antzeko produkturik ez hartzen saiatzea, hortzak zikindu eta itxura antiestetikoa ematen dutelako.

Materiala: Elektroestetika

Se desencadena por estímulos de diverso origen (frío, sol, viento, bebidas alcohólicas, ciertos alimentos, anticonceptivos, tabaco, café, etc.), aunque también hay predisposición genética. Hainbat jatorritako estimuluen ondorioz ateratzen da (hotza, eguzkia, haizea, alkoholdun edariak, zenbait elikagai, antisorgailuak, tabakoa, kafea eta abar); hala ere, aurretiko joera genetikoa ere badago.

Materiala: Elektroestetika

té, café, yedra. tea, kafea, huntza.

Materiala: Elektroestetika

El almizcle natural, una vez retirado de las bolsas, tiene un fuerte olor amo-niacal y aspecto de café molido y, tras ser refinado, proporciona un olor sensual que aporta amplitud a los perfumes. Musketa naturala poltsetatik atera ondoren, amoniako-usain bizia eta kafe ehoaren itxura du, eta, findu eta gero, perfumeei zabaltasuna ematen dien usain sentsuala du.

Materiala: Elektroestetika

Para estimular la sudoración se debe beber previamente agua o infusio-nes, nunca excitantes (café, té, etc.); igualmente es aconsejable reposar en una cama o camilla precalentada una vez tomado el baño de vapor. Ura edo infusioak edan behar dira aurretik izerditzea bizkortzeko, ez, ordea, bizigarririk (kafea, tea, etab.). Halaber, gomendagarria da, bainua hartutakoan, aurretik berotutako ohe edo ohatila batean etzatea.

Materiala: Elektroestetika

centella asiática, cola de caballo, ginkgo biloba, ajo, rosa mosqueta, algas, mimosa, humulus, té, café y yedra; los pri-meros por sus acciones regeneradoras y los tres últimos por su acción sobre las grasas. Centella asiatica, azeri-buztana,Gingko biloba, baratxuria,Rosa rubiginosa, algak, mimosa, humulusa, tea, kafea eta huntza; lehenengoek eragin berritzailea dute, eta azken hirurek, koipeei aurre egiteko eragiten dute.

Materiala: Elektroestetika

Té, café, refrescos con cafeina o teina o algún medicamento o sustancia con componentes excitantes. tea, kafea, kafeina edo teina duten freskagarriak edo osagai kitzikagarriak dituzten sendagai edo substantziak.

Materiala: Elektroestetika

Ostalaritza eta turismoa (8)
El eje cafetero, favorecido por la benignidad del clima y una mayor estabilidad, concentra un turismo nacional , atraído por sus bellos paisajes y la oferta de turismo rural, el PN de los Nevados , con el célebre Nevado del Ruiz, el parque temático del café y pueblos como Salamina , junto a la actividad comercial de las ciudades de Pereira y Manizales, esta última con un reconocido festival taurino. Kafe-ekoizpeneko eremuak klima epela eta egonkortasun handiagoa ditu eta turismo nazionala hartzen du hauek erakarrita: paisaia ederrak, landa-turismoko eskaintza, Nevados Parke NazionalaNevado del Ruiz ezaguna dago han, kafearen parke tematikoa, Salamina eta antzeko herriak; horiez gain, Pereira eta Manizales hirietako merkataritza-jardunaManizalesen zezen-jaialdi entzutetsua egiten da.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Una de las excursiones más demandadas por los turistas que llegan a esta región son las Blue Mountains , zona de producción del café más codiciado del mundo, donde se han abierto senderos, restaurantes y pequeños hostales. Eskualde horretara joaten diren turistek gehien egin ohi dituzten ibilaldien artean dago Mendi Urdinetarako bisita; munduko kaferik gutiziatuena ekoizten den eremu horretan bide-zidorrak, jatetxeak eta ostatu txikiak ireki dira.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

-Servicio gratuito de bar a bordo (café, infusiones, cervezas y refrescos). -Doako taberna-zerbitzua trenean (kafea, infusioak, garagardoak eta freskagarriak).

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

-Los Desayunos, Almuerzos y Cenas a bordo que se especifican en los itinerarios (vino y café incluido) y dos almuerzos en Restaurantes. -Ibilbideetan zehazten diren gosari, bazkari eta afariak trenean (ardoa eta kafea barne) eta bi bazkari jatetxeetan.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Incluido vino, café o infusión y licores. Ardoa, kafea edo infusioa eta likoreak barne.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Comanda de bar; se realiza para el servicio de todo tipo de bebidas (cafés). Tabernako eskaera. Mota guztietako edariak (kafeak) zerbitzatzeko egiten da.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

En el centro de la ciudad destacan el Museo Nacional de Bellas Artes, el Museo Estatal de Etnografía, el Palacio de la Filarmónica en donde se celebra todos los años el Festival de Otoño de Varsovia y cada cinco años el Concurso Internacional para jóvenes pianistas, y el Palacio de la Cultura y las Ciencias, impresionante edificio de 234 m. de altura con 30 plantas que acogen distintas actividades como el Queen's Casino, el Museo Techniki, galerías de arte, teatros, cafés y una sala para congresos. Hiriko erdialdean, Arte Ederretako Museo Nazionala, Etnografiako Estatu Museoa eta Filarmonikaren Jauregia daude; Filarmonika horretan egiten da Varsoviako Udazkeneko Jaialdia, eta bost urterik behin gazte piano-joleentzako Nazioarteko Lehiaketa. Gainera, Kultura eta Zientzien Jauregia, 234 m-ko altuera eta 30 solairu dituen eraikin itzela. Era askotako jarduerak daude han: Queen's Casino, Techniki Museoa, arte galeriak, antzokiak, kafeak eta kongresuetarako areto bat.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Del lado del muelle se encuentran antiguas casas de pescadores que se han convertido en la zona bohemia de Niza al transformarse en pequeños museos, cafés, bares y tiendas de arte. Kaiaren inguruan, arrantzaleen etxe zaharrak daude, eta, gaur egun, Nizako gune bohemiarra bilakatu da, etxe horiek museo, kafe, taberna eta arte-denda bihurtuta.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Kimika (1)
La cafeína es un estimulante que se encuentra presente en los refrescos de cola y en algunas infusiones como el café o el té. Kafeina koladun freskagarriek eta infusio batzuek —hala nola kafeak eta teak— duten estimulatzaile bat da.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Komunikatzeko trebetasunak (1)
Para aquellas personas que sean muy nerviosas se recomienda tomar una infusión relajante, y evitar el exceso de café u otras bebidas excitantes. Pertsona oso urdurien kasuan, komenigarria da infusio lasaigarri bat hartzea, eta ez kontsumitzea kafea eta halako edari kitzikagarri gehiegi.

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak

Instalatze eta mantentze lanak (1)
Aceites lubricantes, azúcar, café, cartón, caucho, celulosa, corcho, madera, paja, papel, tabaco, tejido, etc. Olio lubrifikatzaileak, azukrea, kafea, kartoia, kautxua, zelulosa, kortxoa, zura, lastoa, papera, tabakoa, ehuna, eta abar.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak