Emaitzak: 22

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Gizarte eta kultura zerbitzuak (1)
A partir de esta edad, el metabolismo empieza a no absorber de manera óptima, ya que los jugos gástricos y otras secreciones están disminuidos. Adin horretatik aurrera, metabolismoak ez du ondo xurgatzen, urdail-urinak eta beste jariakinak murrizten direlako.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (15)
En el estómago existen unos 35.000.000 millones de glándulas que vierten sus jugos gástricos. Urdailean, urdail-urina jariatzen duten 35.000.000 milioi guruin inguru daude.

Materiala: Elektroestetika

Glándula que vierte el jugo pancreático y la insulina. Pankrea-urina eta intsulina jariatzen ditu guruin horrek.

Materiala: Elektroestetika

En el estómago existen gran cantidad de glándulas que segregan el jugo gástrico. Urdailean urdail-urina jariatzen duten guruin ugari dago.

Materiala: Elektroestetika

El jugo gástrico está constituido por abundante ácido clorhídrico y contiene también una enzima proteínica de gran importancia llamada pepsinógeno, que se transforma en pepsina por la acción del clorhídrico. Urdail-urinak azido krohidriko ugari du, baita pepsinogeno izeneko entzima proteiniko garrantzitsua ere, eta, azido klrohidrikoaren ekintzaren ondorioz, pepsina bihurtzen da.

Materiala: Elektroestetika

Los alimentos que llegan al intestino delgado son atacados por el jugo pancreático y la bilis, que, junto con los jugos intestinales, transforman sus componentes, gracias a la acción de enzimas como peptidasas, disacaridasas, lipasas y amilasas, en elementos simples y forman un líquido claro llamado «quilo», que puede atravesar las paredes intestinales en el proceso de absorción. Heste meharrera iristen diren elikagaiei eraso egiten diete pankrea-urinak eta behazunak eta, heste-urinarekin batera, elikagaiaren osagaiak elementu bakun bihurtzen dituzte entzimen ekintzek (esaterako, peptidoen, disakaridoen, lipasen eta amilasen ekintzek). Elementu bakun horiek kilo izeneko likido argia osatzen dute eta, xurgatze-prozesuan, hestearen hormak zeharka ditzake.

Materiala: Elektroestetika

El páncreas segrega enzimas y jugos pancreáticos durante el proceso de digestión, pero también produce la insulina que va a parar a la sangre, que regula la cantidad de glucosa que circula por ella. Pankreak entzimak eta pankrea-urinak jariatzen ditu digestio-prozesuan, baina odolera joaten den intsulina ere sortzen du, odoleko glukosa kantitatea erregulatzeko.

Materiala: Elektroestetika

La misión de la bilis es diferente a la del resto de los jugos digestivos, ya que no digiere directamente ninguna sustancia pero hace que las grasas se emulsionen, facilítando así el trabajo de los jugos encargados de digerirlas. Behazunak ez du gainerako digestio-urinen zeregin bera; izan ere, ez du substantziarik irensten zuzenean, baina gantzak emultsionarazten ditu eta horrek digeritzeaz arduratzen diren urinen lana errazten du.

Materiala: Elektroestetika

En el estómago existe gran cantidad de glándulas que segregan el jugo gástrico, sustancia ácida por el abundante ácido clorhídrico que posee. Urdailean urdail-urina jariatzen duten guruin ugari daude; urin hori substantzia azidoa da, azido klorhidriko ugari baitu.

Materiala: Elektroestetika

Este jugo contiene una enzima proteínica de gran importancia llamada pepsinógeno que, por la acción del ácido clorhídrico, se transforma en pepsina, primera molécula que ataca las proteínas para su transformación en aminoácidos. Horretaz gain, oso entzima proteiniko garrantzitsua du, pepsinogenoa, eta, azido klorhidrikoaren ekintzaren ondorioz, pepsina bihurtzen da; hori da proteinei aminoazido bihurtzeko eraso egiten dien lehen molekula.

Materiala: Elektroestetika

Al penetrar el bolo alimenticio en el estómago, desplaza al alimento que estaba en él, se dilata y comienza una serie de movimientos que mezclan el alimento con los jugos gástricos segregados por las glándulas de la propia pared del estómago. Elikadura-boloa urdailean sartzen denean, hor zegoen elikagaia mugitzen du, eta zabaldu eta elikagaia eta urdaileko hormetako guruinek jariatutako urdail-urina nahasten dituen mugimendu multzoa aktibatzen da.

Materiala: Elektroestetika

Irudia eta soinua (1)
1 Jugo Pomelo Pomelo-zukua: 1

Materiala: Irudia

Kimika (1)
Es la filtración una de las operaciones fundamentales en gran número de procesos industriales, entre ellos: tratamiento y depuraciones de agua, purificación de aceites, azúcares, jugos vegetales, colorantes, cerveza, productos farmacéuticos, etc. Iragazketa oinarrizko eragiketa bat da prozesu industrial askotan; besteak beste, hauetan: ur-tratamenduan eta -arazketan, olio- eta azukre-purifikazioan, landare-zukuen, koloratzaileen, garagardoaren, produktu farmazeutikoen eta beste likido askoren purifikazioan, etab.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Ostalaritza eta turismoa (3)
En algunos casos, se ha observado la acumulación de exudados y la salida de jugos del alimento en productos envasados al vacío durante periodos de tiempo prolongados. Batzuetan, produktuak hutsean ontziratuta luzaro egon badira, exudatuak metatu direla eta elikagaiek saltsa askatu dutela ikusi da.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Las cocciones se realizan al vacío, lo que evita la pérdida de jugos de los alimentos y su deshidratación y también respeta la estructura natural de las materias primas (colágenos, gelatinas) y sus cualidades organolépticas. Egosketak hutsean egiten dira. Prozesu horretan, elikagaiek saltsa galtzea eta deshidratatzea eragozten da, eta lehengaien (kolagenoak, gelatinak) egitura naturalari eusten zaio, bai eta ezaugarri organoleptikoei ere.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Utilizando el abatidor de temperatura para congelación rápida se llega a una temperatura de –18 ºC en el corazón del producto en un tiempo inferior a 4 horas, evitando así la formación de macrocristales de congelación, que conducen a la rotura de las membranas intercelulares y a la pérdida de humedad (jugos) y nutrientes (figuras 4.1 y 4.2). Tenperatura-jaisgailua izozte azkarra lortzeko erabiliz gero, produktuaren barrualdeak –18 ºC-ko tenperatura hartzen du erdigunean, 4 ordu baino gutxiagoan. Horrela, makrokristalak eratzea eragozten da. Makrokristalek zelula arteko mintzak haustea eragiten dute, bai eta hezetasuna (saltsak) eta mantenugaiak galtzea ere (4.1. eta 4.2. irudiak).

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx