Emaitzak: 33

ES EU
Fabrikazio mekanikoa (5)
Anular la congelación del control tangencial. Kontrol tangentzialaren izoztea ezeztatzea

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Congelar el control tangencial no anula la compensación de radio. Kontrol tangentziala izozteak ez du erradioaren konpentsazioa ezeztatzen.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Activar la congelación del control tangencial. Kontrol tangentzialaren izoztea aktibatzea

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

La congelación de la transformación angular es un modo especial para realizar movimientos a lo largo del eje angular, pero programando la cota en el sistema cartesiano. Ardatz angeluarrean zehar mugitzeko modu berezi bat da angelu-aldaketaren izoztea; horretarako, sistema cartesiarrean programatu behar da kota.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Durante los movimientos en modo manual no se aplica la congelación de la transformación angular. Eskuz egiten diren mugimenduetan ez da aplikatzen angelu-aldaketaren izoztea.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Irudi pertsonala (1)
La criolesión da lugar a una escara 48h después de la congelación que desaparece entre 30-90 días. Kriolesioak eskara bat sortzen du izozte ondoko 48 orduetan, baina 30-90 egunetan desagertzen da eskara hori.

Materiala: Elektroestetika

Zurgintza, altzarigintza eta kortxoa (1)
3.° Brotes quemados, producidos por climas rigurosos que han helado la savia. 3. Kimu erreak daude, klima latza dela-eta izerdia izoztearen ondorioz.

Materiala: Egurraren teknologia

Nekazaritza (9)
Heladas primaverales: Udaberriko izozteak:

Materiala: Nekazaritza

Estas heladas dañan yemas de flor, las mismas flores e incluso los frutos. Halako izozteek lore ernamuinak kaltetzen dituzte, bai loreak bai fruituak.

Materiala: Nekazaritza

Los daños producidos por estas heladas primaverales dependerán de la intensidad de dicha helada y del estado fenológico de los órganos del árbol. Udaberriko izozteek eragiten dituzten kalteak izoztearen intentsitatearekin eta zuhaitzaren organoen egoera fenologikoarekin loturik daude.

Materiala: Nekazaritza

Y también realizar técnicas de cultivo como segar, podar, fertilizar adecuadamente, para disminuir e incluso evitar las heladas Era berean, laborantzako teknikak landu behar dira, hala nola segan egitea, kimatzea, egoki ongarritzea, izozteak murriztu eta are ekiditeko.

Materiala: Nekazaritza

Casi siempre se forman grandes ulceraciones dispersas, de bordes irregulares, a veces muy profundas, llegando hasta el leño y de muy difícil cicatrización, parecidas a las heridas causadas por heladas invernales, pero situadas en la cara del árbol, orientadas al sur. Ia beti ultzerazio sakabanatuak sortzen dira, ertz irregularrekoak, batzuetan sakonera jo eta zureraino iristen direnak eta orbaintzeko oso zailak direnak, udako izozteek eragindako zaurien antzekoak, baina hegoaldera begira dagoen zuhaitz aldean.

Materiala: Nekazaritza

En árboles caducifolios aporta humedad y protege a las raíces frente a las heladas, pero como inconveniente el cuello del árbol sufre por rotura de la corteza. Arbola hostoerorkorrei hezetasuna ematen die eta sustraiak izozteetatik babesten ditu; hala ere, badago eragozpen bat: zuhaitzaren lepoak sufritu egiten du azala hautsi egiten zaiola eta.

Materiala: Nekazaritza

Con temperaturas inferiores a 0ºC se produce helada y dependiendo de su duración y de la temperatura negativa alcanzada, así como del estado fenológico de la floración, existirá mayor o menor pérdida de cosecha. 0ºC azpitiko tenperaturarekin izoztea gertatzen da eta izozte horrek zenbat irauten duen, tenperatura negatiboa norainokoa den eta loratzearen egoera fenologikoa nolakoa den, uzta gehiago edo gutxiago galduko da.

Materiala: Nekazaritza

Así, puede darse la circunstancia de que una helada de -1º ó -2ºC durante una o dos horas hiele las primeras flores abiertas, pero no las que todavía presentan los pétalos cerrados, de manera que no se helará toda la cosecha. Hala, gerta liteke ordubeteko edo bi orduko -1º edo -2ºC-ko izozte batek irekitako lehen loreak izoztea; ez ordea petaloak oraindik itxirik dituztenak. Beraz, ez da uzta osoa izoztuko.

Materiala: Nekazaritza

Los invernaderos destinados total o parcialmente a semillero suelen disponer de otros sistemas de protección térmica, tales como calefacción de emergencia o de apoyo para evitar el riesgo de heladas y el parón que supone para una plántula salir de una cama caliente o de una cámara de germinación a un recintos más frío. Hazitegirako osorik edo partzialki erabiltzen diren berotegiek babes termikoko beste sistema batzuk izaten dituzte, esaterako, larrialdiko edo laguntzazko berokuntza, bai izozte arriskua ekiditeko, bai plantula bati azpi bero batetik edo ernetze ganbera batetik atera eta leku hotzago batera eramateak eragiten dion geldialdia saihesteko.

Materiala: Nekazaritza

Zehar-lerroa (2)
Podemos decir que las temperaturas extremas van a poder producir lesiones tales como quemaduras o congelaciones. Esan dezakegu muturreko tenperaturek lesioak sor ditzaketela, hala nola erredurak edo izozteak.

Materiala: Sistemen integrazioa

Si la mezcla produce quemaduras o congelación, no se debe quitar la ropa debido a que podría emporar la lesión producida si esta se encuentra pegada a la piel. Nahasteak erredurak edo izoztea eragiten baditu, ez da arropa kendu behar, lesioa okertu egin baitaiteke arropa larruazalari itsatsita badago.

Materiala: Sistemen integrazioa

Ostalaritza eta turismoa (15)
También se evita la formación de macrocristales intercelulares de congelación, de forma que se conservan las propiedades estructurales y organolépticas de los alimentos por lo que, tras una correcta descongelación a +3 ºC, su presentación es compacta y agradable. Bestalde, izoztearen eraginez zelula arteko makrokristalak eratzea eragozten da. Horrela, elikagaien egiturazko ezaugarriei eta ezaugarri organoleptikoei eusten zaie. Gero, +3 ºC-an desizoztu ondoren, elikagaiek aurkezpen trinkoa eta atsegina dute.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Selección en “stop” del ciclo prestablecido de congelación rápida. Stop posizioan, izozte azkarreko aurrez ezarritako zikloa hautatzea.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Utilizando el abatidor de temperatura para congelación rápida se llega a una temperatura de –18 ºC en el corazón del producto en un tiempo inferior a 4 horas, evitando así la formación de macrocristales de congelación, que conducen a la rotura de las membranas intercelulares y a la pérdida de humedad (jugos) y nutrientes (figuras 4.1 y 4.2). Tenperatura-jaisgailua izozte azkarra lortzeko erabiliz gero, produktuaren barrualdeak –18 ºC-ko tenperatura hartzen du erdigunean, 4 ordu baino gutxiagoan. Horrela, makrokristalak eratzea eragozten da. Makrokristalek zelula arteko mintzak haustea eragiten dute, bai eta hezetasuna (saltsak) eta mantenugaiak galtzea ere (4.1. eta 4.2. irudiak).

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

FIGURA 4.1. Efectos de la congelación rápida. 4.1. IRUDIA. Izozte azkarraren efektuak.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

FIGURA 4.2. Efectos de la congelación lenta. 4.2. IRUDIA. Izozte motelaren efektuak.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

1- Interpretar y exponer las figuras que representan los efectos de la congelación rápida y lenta (figuras 4.1 y 4.2). 1- Interpretatu eta azaldu izozte azkarraren eta motelaren efektuei buruzko irudiak (4.1. eta 4.2. irudiak).

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

El abatimiento rápido que lleva a la congelación permite el mantenimiento del 85% de la humedad contenida en los alimentos, por lo que se mantiene gran parte de su peso relativo. Tenperatura-jaisgailuaren bidez izozte azkarra eragiten denean, elikagaiek hezetasunaren % 85 gordetzen dute, eta, beraz, beren pisu erlatiboaren zati handi bati eusten diote.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Las características más destacables del sistema de congelación suave por abatimiento son: Hauek dira izozte leunaren sistemaren ezaugarri nagusiak:

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

FIGURA 4.6. Gráfica explicativa del sistema de congelación suave o soft-freezing. 4.6. IRUDIA. Izozte leunaren edo soft-freezing sistemaren azalpen grafikoa.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

La congelación fuerte o hard-freezing posee las siguientes características más destacables: Hauek dira izozte bortitzaren edo hard-freezing sistemaren ezaugarri nagusiak:

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx