Emaitzak: 17

ES EU
Gizarte eta kultura zerbitzuak (1)
Tomar el sol con precaución y gradualmente para evitar insolaciones y quemaduras. Arretaz hartu eguzkia eta pixkanaka, intsolazio eta erredurarik ez izateko.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudia eta soinua (1)
Se localiza más frecuentemente en cara y brazos; aparecen en las estaciones de mayor insolación. Aurpegian eta besoetan agertzen da gehienetan, eguzkiak gehien jotzen duen sasoietan.

Materiala: Irudia

Ostalaritza eta turismoa (1)
El tipo de suelo volcánico, la insolación, y la influencia marina favorecen que el viñedo cobre notas peculiares en cada una de las islas desembocando en una gran variedad de denominaciones de origen que velan por la calidad de los caldos canarios como las tres de la isla de Tenerife; Tacoronte-Acentejo , Valle de Güimar, y Abona. Lur bolkaniko motaren, eguzkiaren eta itsasoaren eraginaren ondorioz, mahastiek ezaugarri bereziak dituzte uharte bakoitzean. Hala, kanariar ardoen kalitatea zaintzen duten jatorri-izendapen asko daude; Tenerifen, adibidez, hiru dira: Tacoronte-Acentejo, Valle de Güimar eta Abona.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Elektrizitatea eta elektronika (1)
Ese porcentaje depende de la ubicación del edificio, siendo superior en las zonas con mayor insolación, por ejemplo, en Asturias es del 30%, mientras que en Andalucía es del 70%. Ehuneko hori eraikinaren kokapenaren araberakoa da; hala, handiagoa da intsolazio handiagoa duten guneetan. Asturiasen, adibidez, % 30ekoa da; Andaluzian, berriz, % 70ekoa.

Materiala: Instalazio domotikoak

Nekazaritza (13)
En otros casos, el calor y la insolación provocan conjuntamente lesiones epidérmicas en forma de manchas y llagas, que se suberifican o necrosan en casos extremos, depreciando la fruta. Beste kasu batzuetan, beroak eta intsolazioak lesio epidermikoak eragiten dituzte (orbanak eta zauriak). Lesio horiek, muturreko kasuetan, zuberifikatu egiten dira eta fruituek balioa galtzen dute.

Materiala: Nekazaritza

Las especies frutales de zona templada vegetan y fructifican adecuadamente en un relativamente amplio intervalo específico de valores de la insolación. Gune epeletako fruta arbolen espezieak egoki hazten dira eta ondo ematen dute fruitua intsolazio balioen bitarte aski zabal batean.

Materiala: Nekazaritza

Fuera de este intervalo, la baja insolación o el exceso de insolación ocasionan efectos casi siempre negativos en los árboles. Bitarte horretatik kanpo, intsolazio baxuak eta gehiegizko intsolazioak zuhaitzetan eragin negatiboa izaten dute ia beti.

Materiala: Nekazaritza

Cuando el nivel de insolación es bajo, para los requerimientos específicos de un frutal, la primera consecuencia negativa es la clara disminución del crecimiento vegetativo, tanto en lo que se refiere al número y la longitud de los brotes, como en cuanto al tamaño de las hojas, lo que origina un menor desarrollo del árbol y una menor intensidad en la actividad fotosintética. Intsolazio maila baxua denean, fruta arbola batek dituen premia espezifikoak kontuan hartuta, lehenengo ondorio negatiboa hazkunde begetatiboaren txikitzea da, bai kimuen kopuruari bai luzerari dagokienez, eta baita hostoen tamainari dagokionez ere, izan ere, zuhaitza gutxiago hazten da eta jarduera fotosintetikoaren intentsitatea txikitzen.

Materiala: Nekazaritza

Este efecto se da en zonas climáticas de baja insolación, en árboles sombreados accidentalmente o también en partes de cada árbol, provocándose así la tendencia natural en los árboles a formar copas aparasoladas al envejecer, por falta de renovación vegetativa en la zona interna sombreada. Horixe gertatzen da, hain zuzen ere, intsolazio baxuko gune klimatikoetan, ustekabean itzalez estaliriko zuhaitzetan nahiz zuhaitz ataletan; ondorioz, zuhaitzek eguzkitako itxurako adaburuak osatzeko joera naturala hartzen dute zahartzean, itzalez estaliriko barne gunean berritze begetatiborik ez dagoela eta.

Materiala: Nekazaritza

Cuando la insolación supera ciertos límites, lo normal es que se produzcan daños en el árbol, que pueden afectar a diversos elementos del mismo, básicamente frutos, vegetación y aun a la madera de ramas y tronco. Intsolazioak muga jakin batzuk gainditzen dituenean, normala da zuhaitzak kalteak izatea. Kalte horiek zuhaitzaren hainbat elementuri eragin diezaiekete, batez ere fruituei, landareari eta baita adarren zein enborraren zurari ere.

Materiala: Nekazaritza

Como es lógico, los excesos de insolación coinciden casi siempre con elevadas temperaturas y ambiente seco, lo que superpone los efectos de estos factores, agravando los problemas. Logikoa denez, gehiegizko intsolazioa bat etortzen da, ia beti, tenperatura altuekin eta giro lehorrarekin, non faktoreon ondorioak gainjarri egiten diren eta arazoak larriagotu.

Materiala: Nekazaritza

En los frutos, niveles altos, aunque no excesivos, de insolación pueden destruir los pigmentos oscureciendo la coloración del mismo. Fruituetan, intsolazio maila altuek, nahiz eta altuegiak ez izan, pigmentuak suntsi ditzakete eta kolorazioa ilundu.

Materiala: Nekazaritza

Una insolación aún más intensa forma chapa de color en la cara soleada de los frutos expuestos, que puede degenerar en una auténtica quemadura ulcerosa que los estropea totalmente. Intsolazioa are biziagoa bada, eguzkira begira dagoen fruitu-aldean kolorezko orban bat atera eta horrek erredura ultzeroso bat ekar dezake, eta fruitua erabat honda daiteke.

Materiala: Nekazaritza

Esto es el asurado, golpe de sol o golpe de calor, que puede estar originado por fuerte insolación, y también por altas temperaturas, ambientes muy secos, vientos tórridos o por todas estas causas a la vez. Horri eguzki kolpe edo bero kolpe esaten zaio eta intsolazio gogor batek, tenperatura altuek, giro oso lehorrek, haize guztiz beroek edo horiek guztiek batera sortarazi dezakete.

Materiala: Nekazaritza