Emaitzak: 72

ES EU
Elektrizitatea eta elektronika (4)
Se mide y regula el caudal del agua de refrigeración aportada al condensador de cabeza (lazo 5). Neurtu egiten da eta buruko kondentsagailuari gehitutako hozteko uraren emaria erregulatzen du (5. begizta).

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

A un módulo de entradas analógicas se conectan los sensores que tomarán medidas de las temperaturas del vapor, del proceso, del agua de enfriamiento y otras si fuera preciso. Sentsoreak sarrera analogikoak dituen modulu bati konektatzen zaizkio. Sentsore horiek lurrunaren, prozesuaren, hozteko uraren eta beste batzuen (beharrezkoa bada) tenperaturak hartuko dituzte.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Finalmente, para el enfriamiento se utiliza otra válvula todo/nada controlada por una salida digital. Azkenik, hozteko, irteera digital batek kontrolatzen duen guztia/ezer ez motako beste balbula bat erabiltzen da.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

si la temperatura medida está por encima del valor de consigna más el 5% de dicho valor, una salida tipo digital (contacto) se activará y esto hará que se ponga en marcha, de inmediato, un sistema de refrigeración (ventilador o similar) para conseguir bajar la temperatura. neurtutako tenperatura kontsigna-balioa baino handiagoa bada eta balio hori baino %5 gehiago bada, irteera digital bat (kontaktua) aktibatuko da. Horrek, berehala, hozteko sistemaren bat (haizagailua edo antzeko zerbait) jarriko du abian tenperatura jaisteko.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Garraioa eta ibilgailuen mantentze lanak (4)
Posteriormente, el fluido frigorífico vuelve a llegar al compresor y se inicia un nuevo proceso o ciclo para proseguir la refrigeración. Ondoren, fluido frigorifikoa konpresorera iristen da berriro, eta prozesu edo ziklo berri bati ekiten zaio hoztearekin jarraitzeko.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

El sistema decalefacciónconsiste en calentar el aire ambiente haciéndolo pasar a través de un pequeño radiador por el cual circula, en paralelo, agua caliente procedente del circuito de refrigeración del motor. Berokuntza-sistemakgiro-airea berotzen du, erradiadore txiki batetik igaroaraziz. Erradiadore horretan barrena, motorraren hozteko zirkuitutik datorren ur beroa ibiltzen da paraleloan.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Otras averías pueden ser de origen eléctrico y también pueden mermar la capacidad frigorífica e incluso anular el funcionamiento del circuito, como el soplador, el termostato, el presostato, el relé, etc. Beste matxura batzuek jatorri elektrikoa izan dezakete, eta horiek ere gutxitu dezakete hozteko ahalmena, baita zirkuituaren funtzionamendua baliogabetu ere; haizagailuaren, termostatoaren, presostatoaren, errelearen eta abarren funtzionamendua, hain zuzen ere.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Enfriamiento: Hoztea:

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Zehar-lerroa (9)
Refrigeración del inyector-bomba. Ponpa-injektorearen hoztea.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

La temperatura final de la compresión (relación de compresión, refrigeración del aire de alimentación). Konpresioaren azken tenperaturaren araberakoa (konpresio-erlazioa, elikadura-airearen hoztea)

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Debemos subrayar que es importantísimo refrigerar el combustible debido a que la temperatura afecta a la densidad de este (a mayor temperatura, menor densidad). Berebiziko garrantzia du erregaia hozteak, tenperaturak eragina baitu haren dentsitatean (zenbat eta handiagoa tenperatura, orduan eta txikiagoa dentsitatea).

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

La eliminación de las burbujas que se pudieran originar durante el enfriamiento del motor. Motorra hoztean sortzen diren burbuilen ezabatzea.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Funcionamiento detallado del circuito de refrigeración de los gases de escape recirculados (figura 10.42A y 10.42B) Birzirkulatzen duten ihes-gasak hozteko zirkuituaren funtzionamendu xehea (10.42A eta 10.42B irudiak)

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

El actuador de vacío, controlado por una electroválvula de control para la refrigeración de los gases de escape recirculados, posee en su interior una chapaleta con la que se conmuta el paso de los gases de escape por los tubos de refrigeración. Birzirkulatzen duten ihes-gasak hozteko sistema kontrolatzen duen elektrobalbula batek kontrolatzen du huts-eragingailua, zeinak gontz bat duen barruan, hozte-hodeitatik ihes-gasen zirkulazioa kommutatzeko.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

El enfriamiento del aire después de salir del compresor tiene ventajas evidentes, ya que incrementa el rendimiento energético y reduce considerablemente el desgaste del motor. Abantaila nabarmenak ditu konpresoretik irtetean airea hozteak: areagotu egiten du energia-errendimendua, eta asko murrizten motorraren higadura.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Dicho aumento de rendimiento es debido a que el enfriamiento de la mezcla hace que esta sea más densa, así entra más cantidad en el cilindro, para el mismo volumen, y produce una mayor potencia. Nahastea, hoztean, dentsoago bihurtzen da, eta horrek eragiten du errendimenduaren areagotzea: bolumen berarentzako, kantitate handiagoa sartzen da zilindroan, eta potentzia handiagoa sortzen du.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Una relación de compresión elevada, mala refrigeración en el motor, gasolina inadecuada, avance excesivo del encendido, etc., son factores que contribuyen a que haya una detonación. Faktore hauek dira lagungarri detonazioak izateko: konpresio-erlazio altua, motorraren hozte desegokia, gasolina desegokia, piztearen aurrerapen handiegia, etab.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Kimika (3)
Se abre el grifo del agua de refrigeración. Ireki hozteko uraren txorrota.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Todas las corrientes o flujos auxiliares (vapor, agua de refrigeración, aire,...) que afecten a los equipos principales. Ekipo garrantzitsuenei eragingo dieten korronte edo fluxu osagarri guztiak (lurruna, hozteko ura, airea...).

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Todas las corrientes o flujos auxiliares (vapor, agua de refrigeración, aire,...) que afecten a los equipos principales. Ekipo nagusiei eragingo dieten korronte edo fluxu osagarri guztiak (lurruna, hozteko ura, airea...).

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Fabrikazio mekanikoa (9)
Templabilidad: es la propiedad que presenta un acero para que se forme con mayor o menor facilidad una estructura martensítica, es decir, constituyentes de temple, cuando se enfría bajo unas condiciones determinadas. Tenplagarritasuna deritzo altzairu batek baldintza jakin batzuetan hoztean egitura martensitikoa (tenplaketaren elementua; altzairu batzuetan errazago sortzen da beste batzuetan baino) sortzeko propietateari.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

La ledeburita es una aleación de cementita y austenita, la cual, al ir enfriándose, se descompone en perlita y cementita. Ledeburita zementitaz eta austenitaz osatutako aleazio bat da, eta, hoztean, perlita eta zementitatan deskonposatzen da.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Enfriamientos medios. Tarteko hozteak.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Enfriamientos muy rápidos. Oso hozte azkarrak.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Si estudiamos el hierro puro, diremos que experimenta una serie de transformaciones alotrópicas al enfriarse desde su temperatura de solidificación (1539ºC) hasta la temperatura ambiente, o al calentarse desde esta temperatura ambiente hasta su estado líquido. Burdina purua aztertzen badugu, ohartuko gara solidotze-tenperaturatik (1.539 ºC) giro-tenperaturara hoztean zenbait transformazio alotropiko izaten dituela, baita giro-tenperaturatik likido-egoerara berotzean ere.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Estos fenómenos se producen tanto en el calentamiento del hierro como en su proceso de enfriamiento; pero hay una excepción, según podemos observar en la figura4, ya que el punto “Ac3” (906ºC) no coincide exactamente con “Ar3” (900ºC). Fenomeno horiek burdina berotzean nahiz hoztean gertatzen dira. Baina bada salbuespen bat, 4. irudian ikus daitekeen bezala: “Ac3” puntua (906 ºC) ez dator guztiz bat “Ar3” puntuarekin (900 ºC).

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Este tipo de tratamientos se podrán aplicar a los materiales que, en procesos de calentamiento y enfriamiento, sufran transformaciones en estado sólido, con la consiguiente variación en sus propiedades. Tratamendu horiek solido-egoeran, hozte- eta berotze-prozesuetan, transformazioak izaten dituzten materialei aplika dakizkieke, eta tratamenduaren ondorioz materialen propietateak aldatu egingo dira.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Seguidamente veremos cuáles serán las condiciones de calentamiento y enfriamiento más favorables para lograr una estructura determinada que nos asegure unas propiedades mecánicas. Eta, orain, propietate mekaniko jakin batzuk dituen egitura bat lortzeko zer hozte- eta berotze-baldintza behar diren ikusiko dugu.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Templabilidad: es la propiedad que presenta un acero para que se forme con mayor o menor facilidad una estructura martensítica, es decir, constituyentes de temple, cuando se enfría bajo unas condiciones determinadas. Tenplagarritasuna deritzo altzairu batek baldintza jakin batzuetan hoztean egitura martensitikoa (tenplaketaren elementua; altzairu batzuetan errazago sortzen da beste batzuetan baino) sortzeko propietateari.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Instalatze eta mantentze lanak (16)
Calcula las cargas térmicas de refrigeración y calefacción del comedor del plano adjunto teniendo en cuenta que el resto de habitaciones estarán sin climatizar. Kalkulatu erantsitako planoko jangelako hozte- eta berotze-karga termikoak, gainerako gelak klimatizatu gabe egongo direla kontuan hartuta.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Por la misma batería puede circular agua caliente procedente de una caldera o gas refrigerante caliente procedente del condensador de un circuito frigorífico. Bateria berean zehar galdara batetik datorren ur beroa edo hozteko zirkuitu baten kondentsadoretik datorren gas hozgarri beroa ibil daiteke.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Se llamacalentamiento sensibleoenfriamiento sensible. Etaberotze sentikoredohozte sentikordeitzen zaio.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

En cambio, en el enfriamiento sensible se ventila el local y, en algunos casos, se utilizan ventiladores. Aitzitik, hozte sentikorrean, lokala aireztatu egiten da eta, kasu batzuetan, haizagailuak erabiltzen dira.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Unidad 4 · Equipos e instalaciones frigoríficas 4. unitatea · Hozteko ekipo eta instalazioak

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Así se define el fluido refrigerante en el Reglamento de Seguridad para Instalaciones Frigoríficas (RSIF) aprobado por el R.D. 138/2011 por el Gobierno de España (BOE, 8-03-2011). Fluido hozgarriaren definizioa horrela emanda dago Espainiako Gobernuak 138/2011 Errege Dekretu bidez onartutako Hozteko Instalazioetarako Segurtasun Erregelamenduan (HISE) (2011-03-08ko BOE).

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Sin embargo, aun quedaba por desarrollar las aplicaciones domésticas tanto de refrigeración como de climatización. Baina oraindik ez ziren garatu etxeko aplikazioak, hoztekoak nahiz airea girotzekoak.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Se iniciaba así larefrigeración mecánica. Hozte mekanikoaerabiltzen hasi ziren horrela.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Sin embargo, la refrigeración mecánica mediante el ciclo de compresión que Perkins había ideado acabó aplicándose gracias a la iniciativa de James Harrison (1816-1893). Baina Perkinsek asmatu zuen konpresio-ziklo bidezko hozte mekanikoa James Harrisonen (1816-1893) ekimenari esker aplikatu zen.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

El diagrama de Mollier suele ser suficientemente útil en una primera aproximación de los cálculos de la máquina frigorífica. Mollier-en diagrama nahiko erabilgarria izaten da hozteko makinaren kalkuluen lehenengo hurbilketa egiteko.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Ostalaritza eta turismoa (12)
3. Cámaras de refrigeración y congelación 3. Hozte- eta izozte-ganberak

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

La ubicación de instalaciones frigoríficas en las zonas de cocción. Egosketa-eremuetan, ez dira ezarriko hozteko instalazioak, edo ahalik gutxien jarriko dira.

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Locales separados y cámaras de refrigeración y congelación. Bereizitako lokalak, eta hozte- eta izozte-ganberak.

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Selección en “stop” del ciclo prestablecido de refrigeración rápida. Stop posizioan, hozte azkarreko aurrez ezarritako zikloa hautatzea.

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Como ya se ha comentado anteriormente, el abatidor de temperatura tiene la capacidad de enfriar rápidamente los productos hasta situarlos en temperaturas de refrigeración o congelación en un tiempo determinado, o tras llegar el producto a una temperatura determinada en el corazón del mismo, mediante la introducción de la sonda del abatidor. Lehen azaldu denez, tenperatura-jaisgailuaren bidez oso azkar jaits daiteke produktuen tenperatura, denbora-tarte jakin batean hozte- edo izozte-tenperatura hartu arte, edota produktuaren barrualdeak erdigunean tenperatura jakin bat hartu arte; tenperatura-jaisgailuaren zunda sartuz neurtzen da tenperatura.

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Por medio del abatidor de temperatura por refrigeración se puede reducir la temperatura interior de los alimentos en menos de 90 minutos de +65 ºC a +3 ºC y almacenar el producto, según su naturaleza, a una temperatura de conservación entre +0 ºC y +5 ºC. Tenperatura-jaisgailuaren bidez hoztean, elikagaien tenperatura +65 ºC-tik +3 ºC-ra jaits daiteke, 90 minutu baino gutxiagoan, eta gero, produktuen ezaugarrien arabera, +0 ºC-tik +5 ºC-ra arteko tenperaturan kontserba daitezke.

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Las características más destacables del sistema de refrigeración suave son: Hauek dira hozte leunaren sistemaren ezaugarri nagusiak:

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FIGURA 4.4. Gráfica explicativa del sistema de refrigeración suave o soft-chilling. 4.4. IRUDIA. Hozte leunaren edo soft-chilling sistemaren azalpen grafikoa.

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A continuación se muestran las características del sistema de refrigeración fuerte o hard-chilling: Hauek dira hozte bortitzaren edo hard-chilling sistemaren ezaugarri nagusiak:

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FIGURA 4.5. Gráfica explicativa del sistema de refrigeración fuerte o hard-chilling. FIGURA 4.5. Hozte bortitzaren edo hard-chilling sistemaren azalpen grafikoa.

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