Emaitzak: 46

ES EU
Gizarte eta kultura zerbitzuak (2)
Las vacas corrieron por el campo y olieron la hierba fresca (inspiraciones); seguidamente comieron («ñam-ñam-ñam») y regresaron a su casa («zim-zam»). Behiak zelaira atera ziren korrika, eta belar freskoa usaindu zuten (arnas hartzeak); jaten hasi ziren («zanpa-zanpa») eta, gero, etxera itzuli ziren («zim-zam»).

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Iban paseando por la hierba («crac-crec-crac») cuando, de pronto, se encontraron a una abeja («zziiiii»), que empezó a perseguir a las vacas. Belardian zihoazela («krak-krek-krak»), bat-batean, erle bat agertu zen («zziiiii») eta behien atzetik hasi zen.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (4)
Albahaca (tonificante muscular), neroli, hierba limonera, patchoulí, ajo (regeneradores), bergamota (en facial, pero es muy fotosensibilizante). albaka (muskulu-bizkorgarria), nerolia, limoi-belarra, patxulia, baratxuria (birsortzaileak), bergamota (aurpegirako, baina oso fotosentsibilizatzailea da).

Materiala: Elektroestetika

Enebro, salvia, hinojo, hierba limonera, menta. ipurua, salbia, mihilua, limoi-belarra, menda.

Materiala: Elektroestetika

Camomila, lavanda, geranio, melisa, enebro, ajo, hierba limonera, limón, naranja, bergamota, rosa, neroli. kamamila, izpilikua, geranioa, garraiska, ipurua, baratxuria, limoi-belarra, limoia, laranja, bergamota, arrosa, nerolia.

Materiala: Elektroestetika

Muchos pará-metros son los que intervienen en la naturaleza de la radiación incidente, entre los que destacan la latitud (la intensidad con la que llega la radiación solar a una zona de la Tierra depende de la inclinación de ésta: en el Ecuador, el sol de mediodía atraviesa la capa atmosférica más delgada), la altitud (en la cima de una montaña se reciben más radiaciones, sobre todo si las comparamos con las que se pueden recibir en una ciudad contaminada), la humedad atmosférica (aunque no resulta ser un filtro para los ultravioleta), la contaminación, o la superficie sobre la que se refleja (la nieve refleja el 85% de los UV que le llegan, la arena seca el 17%, el agua el 5% y la hierba un 2%. Parametro askok eragiten diote erradiazio erasotzailearen izaerari, besteak beste hauek: latitudea (Lurraren makurduraren araberako intentsitatearekin helduko da eguzkiaren erradiazioa Lurreko zonaldeetara: Ekuatorean, eguerdiko eguzki izpiak atmosfera-geruza meheenetik iragaten dira), altitudea (mendi baten tontorrean erradiazio gehiago jasotzen dira, batez ere hiri poluitu batean jaso daitezkeenekin alderatuta), hezetasun atmosferikoa (nahiz eta ez dituen izpi ultramoreak iragazten), kutsadura edo zein gainazaletan islatzen den (heltzen diren UV izpien % 85 islatzen du elurrak, % 17 harea lehorrak, % 5 urak eta % 2 belarrak).

Materiala: Elektroestetika

Ostalaritza eta turismoa (5)
Se dan las hierbas medicinales y las plantas aromáticas. Senda-belar eta landare aromatiko asko daude.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

de aromas y gustos (hierbas aromáticas, anchoas...) lurrinak eta zaporeak dituztenak (belar usaintsuak, antxoak...).

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Se aprecian mas los ejemplares que se han criado entre hierbas aromáticas. Belar usaintsuen artean hazitako erbiak dira preziatuenak.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Se hallan en constante movimiento en busca de hierba, y son observados y cazados por una variada procesión de depredadores. Etengabe mugitzen dira belarraren bila, eta hainbat harrapari izaten dituzte behatzen haiek ehizatu nahian.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

La ciudad no es sólo conocida por su balneario, sino que también se conoce por su producción de cristal y porcelana y también por el famoso licor de hierba Becherovka Hiria ez da ezaguna bainuetxeagatik soilik, kristal eta portzelana produkzioagatik eta Becherovka belar-likore ospetsuagatik ere bai

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Zehar-lerroa (1)
La cosmética y los tratamientos estéticos tienen su origen en los productos naturales como plantas aromáticas, aceites esenciales, hierbas, maderas, resinas, flores o frutos. Kosmetika eta tratamendu estetiko naturalek produktu naturalak baliatzen dituzte, hala nola landare aromatikoak, olio esentzialak, belarrak, zurak, erretxinak, loreak eta fruituak.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

Kimika (1)
La fragancia se puede obtener a partir de flores, hierbas, musgos, hojas, cortezas de árboles y cáscaras de frutas. Loreetatik, belarretatik, goroldioetatik, hostoetatik, zuhaitzen azaletik eta fruituen azaletik lor daiteke usain gozoa.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (31)
Si no hacemos abono verde, pasaremos a realizar directamente este gradeo superficial para deshacer la hierba. Ongarri berderik egiten ez badugu, area pasatuko dugu zuzenean lur azalean, belarra desegiteko.

Materiala: Nekazaritza

En zonas con pluviometría superior a 800mm/año, la mejor opción es dejar las calles con hierba y las filas: Urteko 800 mm-tik gorako publiometria duten guneetan, aukerarik onena lerro arteak belarrez uztea da; eta lerroak, berriz:

Materiala: Nekazaritza

sin hierba, con hierba muy corta o acolchadas belarrik gabe, belar motz-motzarekin edo estalita.

Materiala: Nekazaritza

Por otro lado es también importante mantener la fila sin hierba, ya que en especial durante los primeros años hemos de eliminar la competencia por el agua y los nutrientes que nos puede presentar la hierba. Bestalde, garrantzitsua da, halaber, lerroa belarrik gabe mantentzea, zeren eta, lehen urteetan batez ere, ura eta mantenugaiak erakartzeko lehian sar daiteke belarra, eta hori ekidin beharra dago.

Materiala: Nekazaritza

Controlar las hierbas adventicias. Belar arrotzak kontrolatzea.

Materiala: Nekazaritza

Con esta labor se acaba de arrancar las hierbas y otras que han germinado a causa de las labores previas. Lan horren bidez, bai belarrak bai aurreko lanen ondorioz ernatutako bestelako batzuk errotik ateratzen dira.

Materiala: Nekazaritza

Destruir malas hierbas. Belar txarrak suntsitzeko.

Materiala: Nekazaritza

Las hierbas adventicias Belar arrotzak

Materiala: Nekazaritza

Durante todo ese tiempo tendríamos plantas diminutas bastante separadas, delicadas, incapaces de defenderse solas de las malas hierbas y cuyo cuidado daría mucho trabajo. Denbora horretan guztian, landare txiki-txikiak izango genituzke, elkarrengandik dezente aldenduta, hauskor, belar txarretatik beren kabuz defendatzeko ezgauza; inondik ere, zaintzeko lan handia emango ligukete.

Materiala: Nekazaritza

Las semillas grandes, como alubias, maíz, habas, crecen rápido al principio y compiten bastante bien con las malas hierbas siendo jóvenes. hazi handiak, hala nola babarrunak, artoa eta babak, azkar hazten dira hasieran eta gazteak direlarik nahiko ondo moldatzen dira belar txarren kontrako lehian.

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (1)
En el agua, los malos olores y también los malos sabores se deben a los compuestos derivados del crecimiento biológico, actividades industriales, tratamientos químicos, o a la misma fontanería, pero la causa más común es la vegetación descompuesta. El cloro puede reaccionar con estos organismos causando malos olores; por ejemplo, el olor a «huevos podridos» es típico del sulfuro de hidrógeno, un gas muy corrosivo, que reaccionará con el hierro para formar un lodo negro de sulfuro de hierro. La presencia de algas verde-azuladas puede dar lugar a un olor a hierba, moho o especias. El olor a pescado, a moho o a tierra es debido a materia orgánica, generalmente inocua, que con frecuencia se encuentra en las fuentes de agua superficial. El olor a cloro es debido a una cloración excesiva. Uraren usain eta zapore txarraren eragileak izan daitezke hazkuntza biologikoaren ondorioz eratutako konposatuak, industria-jarduerak, tratamendu kimikoak eta, zenbait kasutan, instalazioa bera. Alabaina, landareen deskonposizioa da arrazoi ohikoena. Organismo horiek kloroarekin erreakzionatu eta usain txarrak sorrarazten dituzte. Esate baterako, hidrogeno ­sulfuroak arrautza ustelen antzeko usaina sorrarazten du (oso gas korrosiboa da, burdinarekin erreakzionatzen du, eta burdina sulfurozko lohi beltz bat eratzen). Alga urdin-berdeek belar-, lizun- edo espezia-usainak sorraraz ditzakete. Materia organikoak arrain-, lizun- edo lur-usainak eragin ditzake (sarritan agertzen da azaleko uretan, baina, oro har, ez da kaltegarria izaten). Gehiegizko kloratzeak, berriz, kloro usaina sorraraz dezake.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx