Emaitzak: 22

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Elektrizitatea eta elektronika (1)
El dispositivo de 14 pines combinado con un consumo de corriente por debajo de 1µA en standby hace que se utilice en aplicaciones como detectores de movimiento, medidores de glucosa, dispositivos médicos portátiles, y medidores de agua. 14 orratz izateaz gain, stanby egoeran 1 µA baino kontsumo gutxiago duenez, mugimendu-detektagailuetan, glukosa-neurgailuetan, eskuko medikuntza-tresnetan eta ur-neurgailuetan erabiltzen dira, besteak beste.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Gizarte eta kultura zerbitzuak (4)
No se saben los síntomas por exceso de cromo, pero la deficiencia puede provocar intolerancia a la glucosa y altos niveles de colesterol. Kromo gehiegi izateak eragindako sintomarik ez da ezagutzen, baina horren eskasiak glukosarekiko jasanezintasuna eta kolesterol-maila altuak sortzen ditu.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

La glucosa es el más abundante y común de los monosacáridos y es el principal nutriente de las células del cuerpo, también son monosacáridos la fructosa y la galactosa. Glukosa monosakaridorik ugariena eta arruntena da, eta gorputzeko zelulen elikagai nagusia da. Fruktosa eta galaktosa ere monosakaridoak dira.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Los más importantes son la glucosa, fructosa y galactosa. Glukosa, fruktosa eta galaktosa dira garrantzitsuenak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

La glucosa es indispensable para la conservación de la integridad funcional del tejido nervioso y como fuente de energía para el cerebro. Glukosa ezinbestekoa da nerbio-ehunak bere osotasunean behar bezala funtzionatzeko eta garunerako energia-iturri gisa.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (17)
Toda la glucosa que se filtra en el glomérulo, normalmente, se elimina en la orina. Glomeruluan iragazten den glukosa guztia gernuaren bidez kanporatzen da eskuarki.

Materiala: Elektroestetika

El páncreas segrega enzimas y jugos pancreáticos durante el proceso de digestión, pero también produce la insulina que va a parar a la sangre, que regula la cantidad de glucosa que circula por ella. Pankreak entzimak eta pankrea-urinak jariatzen ditu digestio-prozesuan, baina odolera joaten den intsulina ere sortzen du, odoleko glukosa kantitatea erregulatzeko.

Materiala: Elektroestetika

Cuando los niveles de glucosa son de nuevo normales, el páncreas frena su secreción de insulina hasta que se produzca un nuevo aumento. Glukosa-mailak berriro ere arruntak direnean, pankreak intsulina-jariaketa gerarazten du, berriro ere glukosa-mailak gora egin arte.

Materiala: Elektroestetika

Glándula situada debajo y detrás del estómago que vierte el jugo pancreático al tubo digestivo y la insulina al sistema circulatorio, por lo que está muy relacionada con los niveles de glucosa en la sangre. Urdailaren azpian eta atzean dago guruin hori. Pankrea-urina isurtzen du digestio-hodira eta intsulina zirkulazio-sistemara. Horrenbestez, lotura estua du odoleko glukosa-mailarekin.

Materiala: Elektroestetika

Fundamentalmente utiliza la glucosa para obtener energía, para la síntesis de lípidos y del material reductor que necesita, ya que es una célula sometida a oxidación al transportar el oxígeno. Glukosa erabiltzen du funtsean energia lortzeko eta lipidoak eta behar duen material erreduktorea sintetizatzeko; izan ere, oxigenoa garraiatzen duenez, oxidatu egiten da zelula.

Materiala: Elektroestetika

La concentración normal de glucosa en sangre oscila entre 70 y 110 mg/dl, pero en las personas diabéticas puede sobrepasar los 200 mg/dl. Odoleko ohiko glukosa-kontzentrazioa 70 eta 110 mg/dl artekoa da, baina, diabetikoen kasuan, 200 mg/dl-tik gorakoa izan daiteke.

Materiala: Elektroestetika

Cuando la concentración de glucosa en sangre sube por encima de 170-180 mg/dl, comienza a ser excretada en orina, con lo que aumenta el volumen de ésta, pues la glucosa origina una retención de agua en la misma. Odoleko glukosa-kontzentrazioa 170-180 mg/dl-tik gorakoa denean, gernuan iraizten da eta horren bolumena igotzen da, glukosak uraren erretentzioa eragiten baitu bertan.

Materiala: Elektroestetika

Esta presencia de glucosa en la orina le da un sabor dulzón, de ahí su nombre de diabetes dulce o sacarina (diabetes mellitus). Gernuan glukosa izateak zapore gozoa ematen du, eta horregatik deritzo diabetes gozoa (diabetes mellitusa).

Materiala: Elektroestetika

¿Cómo se regula el nivel de glucosa en la sangre? Nola erregulatzen da odoleko glukosa-maila?

Materiala: Elektroestetika

Activar la circulación aumentando el flujo sanguíneo en el músculo corazón y el hígado, para favorecer la salida de glucosa del hígado a la sangre y su distribución por todos los músculos. Zirkulazioa aktibatzea; bihotzeko muskuluan eta gibelean handitu egiten da odol-fluxua, gibeleko glukosa odolera ateratzen laguntzeko eta muskulu guztietara banatzeko.

Materiala: Elektroestetika