Emaitzak: 21

ES EU
Irudi pertsonala (2)
Los restos de los alimentos que no han sido absorbidos en el intestino, forman las heces junto con los gases y productos de desecho de la fermentación de las bacterias que se encuentran en él. Hestean xurgatu ez diren gainerako elikagai-hondarrek eginkariak osatzen dituzte, hesteko bakterioen hartzidurako gasekin eta hondakin-produktuekin batera.

Materiala: Elektroestetika

Otras características de las heces (color, consistencia, olor ... ) se deben a fenómenos de fermentación y putrefacción que ocurren en el propio intestino. Eginkarien beste ezaugarri batzuk (kolorea, trinkotasuna, usaina, etab.) hestean bertan izaten diren hartzidura- eta usteltze-fenomenoen ondorio dira.

Materiala: Elektroestetika

Zehar-lerroa (1)
Procesos de fabricación sencillos, no contaminantes que conlleven el menor gasto energético posible como la destilación al vapor de agua, la cocción, la trituración, el tamizado, la fermentación. Fabrikazio-prozesu errazak, ez-poluitzaileak eta ahalik eta energia-gastu txikiena eragiten dutenak erabiltzen dituzte: ur-lurrun bidez distilatzea, egostea, birrintzea, bahetzea eta hartzitzea.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

Kimika (10)
Los antibióticos, los esteroides y las vitaminas se producen por fermentación, mientras que muchos principios activos nuevos se producen por síntesis orgánica. Antibiotikoak, esteroideak eta bitaminak hartziduraz ekoizten dira, eta, aldiz,printzipio aktibo berri asko, sintesi organikoaren bitartez.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Un ejemplo de industria química de base es la fabricación de alcohol por fermentación de azúcares. Azukreen hartziduraz alkohola ekoiztea da oinarrizko industriaren adibide bat.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

- Hidrólisis y fermentación. - Hidrolisia eta hartzidura

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

La fermentación es un proceso bioquímico en el que se utilizan Prozesu biokimiko bat da, produktu kimiko bat lortzeko hautatutako mikroorganismoak eta teknika mikrobiologikoak

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Los procesos de fermentación discontinua comprenden tres etapas básicas: preparación del inóculo y siembra, fermentación y recuperación o aislamiento del producto. Aldizkako hartzidura-prozesuetan, oinarrizko hiru fase daude: inokulua prestatu eta ereitea, hartzidura eta produktua berreskuratzea edo bakartzea.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

El tanque de siembra es un recipiente pequeño de fermentación diseñado para optimizar el crecimiento del inóculo. Ereite-tanga hartzidura-ontzi txiki bat da, inokuluaren hazkuntza optimizatzeko diseinatua.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Se añaden nutrientes esterilizados y agua purificada al recipiente para comenzar la fermentación. Elikagai esterilizatuak eta ur garbia gehitzen zaizkio ontziari, hartzidura has dadin.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Durante la fermentación aerobia, el contenido del fermentador se calienta, agita y ventila mediante una tubería perforada o tubo burbujeador, manteniendo un flujo de aire y una temperatura óptimos. Hartzidura aerobioan, hartzitzailearen edukia berotu, astindu eta aireztatu egiten da zulatutako hodi baten bidez edo burbuilak botatzen dituen hodi baten bidez, aire-fluxuari eutsiz eta tenperatura optimoak zainduz.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

bioquímica, se filtra el caldo de fermentación para retirar los microorganismos, o micelios. hartzidura-likidoa iragazi egiten da mikroorganismoak edo mizelioak kentzeko.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Explica por qué una botella de cava (bebida conteniendo CO2 procedente de la fermentación) frío se abre con más seguridad que una que esté caliente. Azaldu ezazu zergatik den seguruagoa cava hotzezko botila bat irekitzea (hartziduraz sortutako CO2-a du) cava berozko bat irekitzea baino.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (4)
Además en el compostaje se produce una fermentación con calor que pasteuriza la materia orgánica evitando la diseminación de semillas de adventicias y gérmenes patógenos que contienen los excrementos animales. Gainera, konpostatzean, materia organikoa pasteurizatzen duen berotasun bidezko hartzidura gertatzen da, eta, hala, animalien gorotzek edukitzen dituzten hazi arrotzak eta germen patogenoak sakabanatzea ekiditen da.

Materiala: Nekazaritza

La cama tradicional aprovecha el calor de la fermentación del estiércol. Azpi bero tradizionalak gorotz hartziduraren berotasuna aprobetxatzen du.

Materiala: Nekazaritza

Se ha utilizado tradicionalmente como combustible, también para la obtención de gas (fermentación metánica), como abono y enmienda para el suelo (por ser un mejorante para suelos degradados y un activador de la vida microbiana) para la alimentación de ganado (es rico en fibra, aunque pobre en sales minerales, proteínas y vitaminas) y para las camas de ganado. Tradizioz erregai gisa erabili izan da, eta gasa lortzeko (hartzidura metanikoa), lurzorurako ongarri eta medeagarri gisa (lurzoru degradatuak hobetzen dituelako eta mikrobio bizitza aktibatzen duelako), ganadua elikatzeko (zuntz ugarikoa delako, nahiz eta gatz mineral, proteina eta bitamina gutxikoa izan) eta ganaduei azpiak egiteko.

Materiala: Nekazaritza

Además, a partir de la fermentación de los tubérculos se obtienen varias bebidas alcohólicas como, una variedad de vodka, el aquavit escandinavo, el brennivín; islandés, el shōchu japonés. Gainera, tuberkuluen hartzitzetik abiatuta, hainbat edari alkoholdun lortzen da, hala nola vodka barietate bat, Eskandinaviako aquavita, Islandiako brennivina eta Japoniako shōchua.

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (1)
En ambos compartimentos se produce un proceso de fermentación anaeróbica, de lo cual resulta una digestión (descomposición) de la materia orgánica. Bi konpartimentuetan, hartzidura anaerobikoko prozesu baT1gertatzen da, eta prozesu horren ondorioz, materia organikoaren digestioa (deskonposizioa) gertatzen da.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Ostalaritza eta turismoa (3)
Hornos de precisión para cocciones a bajas temperaturas, polivalentes, que pueden realizar, aparte de las funciones características de los hornos de convección, pasteurizaciones, fermentaciones o deshidrataciones. Tenperatura baxuetan egosteko doitasun-labeak, balio anitzekoak. Konbekzio-labeen ohiko funtzioez gain, beste funtzio batzuk ere badituzte; adibidez: pasteurizazioa, hartzitzea eta deshidratatzea.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

La cromatografía en papel permite diferenciar los ácidos orgánicos de los vinos y observar el desarrollo de la fermentación maloláctica. Papereko kromatografian, ardoen azido organikoak bereiz daitezke, bai eta hartzidura malolaktikoari behatu ere.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

En algunos alimentos que van a ser sometidos a un proceso fermentativo, para evitar fermentaciones anómalas, como sucede con el vino o los platos preparados. Elikagaiei hartzidura-prozesu bat egingo bazaie, hartzitze anomalorik ez gertatzeko; horren adibide dira ardoa eta prestatutako platerak.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx