Emaitzak: 251

ES EU
Administrazioa eta kudeaketa (5)
622.- REPARACIÓN Y CONSERVACIÓN. 622.- KONPONKETAK ETA KONTSERBAZIOA.

Materiala: Kontu-ikuskaritza

En el concepto de “conservación” se incluirán. todos los gastos de engrase. lavado y limpieza de las máquinas, de las instalaciones, de los vehículos, de los inmuebles, de los muebles, etc... Kontserbazioaren kontzeptuan barne hartuko dira gastu hauek guztiak: makinak, instalazioak, ibilgailuak, higiezinak, higigarriak eta abar koipeztatzea eta garbitzea.

Materiala: Kontu-ikuskaritza

Determinar procedimientos de clasificación y conservación de la documentación relacionada con situaciones inciertas, tales como actas fiscales y laborales, contratos, documentación sobre pleitos y litigios, multas, sanciones y compensaciones a terceros por los perjuicios causados por daños medioambientales, etc. Zalantzazko egoerekin lotutako dokumentazioa sailkatzeko eta kontserbatzeko prozedurak ezartzea: akta fiskalak eta lanekoak, kontratuak, auziei buruzko dokumentazioa, isunak, zigorrak eta ingurumen-kalteak eragiteagatik hirugarrenei eman beharreko konpentsazioak eta abar.

Materiala: Kontu-ikuskaritza

c) El 1 de julio la empresa compró un terreno adjunto al actual por 40.000 € y lo contabilizó como mayor activo a la cuenta (220 Terrenos y bienes naturales) y también pagó 10.000 € en concepto de acondicionamiento del terreno que lo contabilizó en la cuenta de gastos (622 reparaciones y conservación). c) Uztailaren 1ean enpresak egungoaren ondoko lur bat erosi zuen, 40.000 euroan, eta kontuko aktibo nagusitzat kontabilizatu zuen (220 Lurrak eta ondasun naturalak). Halaber, 10.000 euro ordaindu zituen lurraren egokitzapenetan, eta gastuen kontuan kontabilizatu zuen (622 konponketak eta kontserbazioa).

Materiala: Kontu-ikuskaritza

Las compras de inmovilizado se contabilizan erróneamente en cuentas de gastos (arrendamientos y cánones, reparación y conservación y primas de seguros) Ibilgetuaren erosketak gaizki kontabilizatu dira, gastuen kontuan (errentamenduak eta kanonak, konponketak eta kontserbazioa, eta aseguru-primak).

Materiala: Kontu-ikuskaritza

Elektrizitatea eta elektronika (6)
Prescripciones a cumplir en relación con las características, la utilización y la conservación de los útiles y herramientas Tresna eta erreminten ezaugarriei, erabilerari eta kontserbazioari dagokienez bete beharreko aginduak

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

2.8 Prescripciones a cumplir en relación con las características, utilización y conservación de las máquinas. 2.8. Makinen ezaugarriei, erabilerari eta kontserbazioari dagokienez bete beharreko preskripzioak.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

2.9 Prescripciones a cumplir en relación con las características, la utilización y la conservación de los útiles y herramientas. 2.9. Tresnen eta erreminten ezaugarriei, erabilerari eta kontserbazioari dagokienez bete beharreko aginduak.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

El objeto de este capítulo es determinar los documentos cuyo registro, distribución y conservación debe efectuarse en condiciones controladas, y establecer la forma en que se archivan documentos y registros. Kapitulu honen xedeak hauek dira: kontrolpean erregistratu, banatu eta gorde beharreko dokumentuak zein diren zehaztea, eta dokumentuak eta erregistroak artxibatzeko modua ezartzea.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

a) Cómo deben cumplirse los requisitos específicos referentes a la manipulación, almacenamiento, embalaje, conservación y entrega. a) Nola bete behar diren maneiuari, biltegiratzeari, paketatzeari, kontserbazioari eta entregari buruzko berariazko baldintzak.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Quizás vaya siendo hora de cambiar todo esto, y la información impresa ceda el paso a la información digital (sobre todo a través de Internet), para así contribuir a la conservación de nuestro habitat natural. Agian bada hau guztia aldatzeko ordua, eta, beharbada, informazio inprimatuak informazio digitalari utziko dio tartea (batez ere Interneti esker), horrela zainduko baitugu gure habitat naturala.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Eraikuntza eta obra zibilak (2)
En tales circunstancias sólo cabría recurrir al refuerzo estructural de las vigas existentes, medida que no estaba prevista en el proyecto por falta de información sobre el estado de conservación del forjado. Horrelako egoera batean, irtenbide bakarra legoke: lehendik dauden habeen egitura sendotzea. Neurri hori ez zegoen proiektuan jasota, ez baitzegoen behar adina informazio forjatuaren kontserbazio-egoerari buruz.

Materiala: Segurtasun praktikoa eraikuntza-obretan

De la misma manera, cuando se retira un alicatado, un enyesado o un pavimento se reconoce qué elemento hay tras ellos, de qué material se compone y cuál es su estado de conservación. Era berean, alikatatua, igeltsuztatzea edo zoladura kentzen dugunean haren atzean zer elementu dagoen ikus dezakegu, zer materialez egina dagoen, eta ondo edo gaizki kontserbatu den.

Materiala: Segurtasun praktikoa eraikuntza-obretan

Fabrikazio mekanikoa (5)
Zona de utillaje para conservación de aquellos útiles que no se están utilizando en los procesos en ese momento. Tresneriaren gunea; une horretan prozesuetan erabiltzen ez diren tresna guztiak gordetzeko erabiltzen da gune hori.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Existe también el factor de conservación del material, de tal manera que el volumen de metal que sale de los rodillos es igual al volumen que entra (constante de volumen). Materiala kontserbatzeko faktorea ere badagoenez gero, arraboletatik ateratzen den metalaren bolumena sartzen den bolumenaren parekoa da (bolumen iraunkorra).

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Para un funcionamiento ajustado y adecuada conservación de las máquinas es de vital importancia el engrase de las mismas. Funtzionamendua egokia izateko eta makinak behar bezala mantentzeko, oso garrantzitsua da makinak koipeztatzea.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Bajo ningún concepto se utilizarán para otro cometido que no sea el estipulado y siempre estarán guardados en su alojamiento en perfecto estado de limpieza y conservación. Tresna bakoitza eginkizun jakin baterako da, eta ez da beste ezertarako erabiliko; bakoitza bere zorro edo kutxatilan gorde behar da, garbi-garbi eta egoera onean.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Un lugar correcto para cada herramienta, es lo adecuado para su conservación y la seguridad del taller. Erreminta bakoitza dagokion tokian egotea komeni da, erreminta behar bezala zaintzeko eta tailerreko segurtasunerako.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Garraioa eta ibilgailuen mantentze lanak (6)
Mantenimiento, conservación y reparación. Mantentzea, zaintzea eta konpontzea.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Esta deficiencia de conservación puede provocar el deslizamiento del agarre de la herramienta con el tornillo o la tuerca, o del mango al agarrarla, por lo que al aplicar la fuerza correspondiente puede dar lugar a golpes y atrapamientos. Hori horrela ez bada, tresnak torlojuarekin edo azkoinarekin duen lotunea, edo kirtena, labaindu egin daiteke heltzen diogunean, eta, hortaz, dagokion indarra aplikatzen diogunean, kolpeak eta harrapaketak eragin daitezke.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Uso, conservación y mantenimiento correcto del EPI NBEa behar bezala erabili, zaindu eta mantentzea

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Los principales riesgos en la elección de este EPI vienen derivados por una mala elección del equipo y conservación del mismo. NBE hau hautatzerakoan, arrisku nagusiak ekipoa gaizki erabiltzetik eta zaintzetik datoz.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

La importancia del mantenimiento radica en la conservación adecuada y la no introducción de elementos que modifiquen las características con las que el calzado se ha homologado, o bien, por guardarlos en un sitio cuyas características favorezcan la formación de hongos o enfermedades infecciosas. Mantentzea oso garrantzitsua da, eta, horretarako, ondo zaindu behar dira, oinetakoak homologatu dituzten ezaugarriak aldatzen dituzten elementuak sartu gabe, edota onddoak edo infekzio-gaixotasunak sortzeko ezaugarri aproposak dituen lekuan gorde gabe.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

cualquier actividad referida aun equipo de trabajo, tal como la puesta en marcha o la detención, el empleo, transporte, reparación, transformación, el mantenimiento y la conservación, incluida, en particular, la limpieza. lan-ekipo bati dagokion edozein jarduera, hala nola martxan jartzea edo gelditzea, erabiltzea, garraiatzea, konpontzea, eraldatzea, mantentzea eta zaintzea, eta batez ere garbiketa barnean hartuta.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Irudi pertsonala (5)
de mantenimiento y conservación de los resultados obtenidos en la primera fase. lehenengo fasean lortutako emaitzak mantentzeko eta kontserbatzeko.

Materiala: Elektroestetika

En líneas generales, y atendiendo en este punto más a la conservación de útiles y materiales desde una perspectiva puramente operativa y funcional, debemos saber que: Oro har, eta puntu honetan, tresnak eta materialak kontserbatzeari dagokionez, hau jakin behar dugu ikuspegi operatibo eta funtzionaletik:

Materiala: Elektroestetika

Limpieza y conservación de los útiles y materiales empleados en maquillaje................................................ Makillajerako tresnak eta materialak garbitzea eta kontserbatzea................................................

Materiala: Elektroestetika

Por el contrario, en otros laboratorios se da prioridad a la glicerina, debido a la capacidad de mantenimiento y conservación que tiene del pigmento, además de facilitar de esta forma la mezcla entre diferentes tonalidades Aitzitik, beste laborategi batzuetan glizerinari ematen diote lehentasuna, pigmentua mantendu eta kontserbatzeko duen ahalmenarengatik, baita hainbat tonu nahastea erraztu egiten duelako ere.

Materiala: Elektroestetika

Se suelen emplear ampollas, pues permiten una mejor dosificación y conservación. Anpuluak erabili ohi dira, produktu kantitatea hobeto neurtu eta anpuluak beraiek hobeto kontserbatu egin daitezkeela eta.

Materiala: Elektroestetika

Zurgintza, altzarigintza eta kortxoa (1)
Los entarugados son ventajosos por su aislamiento térmico, amortiguación del sonido, y mayor limpieza; pero resultan más caros y de difícil conservación. Ildokien abantaila da berotik isolatzen dutela, zarata indargabetzen dutela eta garbiagoak direla, baina, aldi berean, garestiagoak dira eta zailagoak dira kontserbatzen.

Materiala: Egurraren teknologia

Zehar-lerroa (6)
Técnicas de conservación utilizadas: Erabiltzen diren kontserbazio-teknikak:

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

Sistemas deconservación naturalpara asegurar la seguridad y estabilidad del cosmético por ejemplo envasado al vacío. Kontserbazio naturalekosistemak, kosmetikoaren segurtasuna eta egonkortasuna bermatzeko, hala nola hutsean ontziratzea.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

No utilizan la esterilización mediante irradiación como método de conservación de ingredientes naturales o de los cosméticos finales. Ez dute erabiltzen irradiazio bidezko esterilizazioa osagai naturalak edota azken kosmetikoak kontserbatzeko.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

ALMACENAMIENTOY CONSERVACIÓN DE PRODUCTOS NATURALes. PRODUKTU NATURALAK GORDETZEA ETA KONTSERBATZEA

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

CONSERVACIÓN. KONTSERBATZEA

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

La conservación de los productos naturales en compleja debido al uso de cientos de ingredientes y a la aparición de nuevas formulaciones y formas cosméticas. Produktu naturalak kontserbatzea konplexua da; izan ere, ehunka osagai erabiltzen dira, eta formulazio eta forma kosmetiko berriak noiznahi agertzen dira.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

Gizarte eta kultura zerbitzuak (13)
Su finalidad es difundir la identidad europea, promover la conservación del patrimonio como factor de desarrollo y desarrollar un turismo de alta calidad y de cuya autorización y supervisión se encarga el Instituto de los Itinerarios Culturales, con sede en Luxemburgo. Ibilbide horien helburua Europako nortasuna ezagutaraztea da, ondarea garapen-faktore gisa gorde dadin bultzatzea, eta kalitate handiko turismoa garatzea. Ibilbideak kudeatu eta gainbegiratzeaz egoitza Luxenburgon duen Kultura Ibilbideen Institutua arduratzen da.

Materiala: Animazio soziokulturalaren testuingurua

Revisar el estado de mantenimiento y conservación de los espacios una vez finalizado su uso junto al representante social del espacio en cuestión. Eremuak erabili ondoren, haien mantentze-lanak eta kontserbazio-egoera berrikustea eremuko ordezkari sozialarekin batera.

Materiala: Animazio soziokulturalaren testuingurua

Se parte de un concepto de cultura como objeto de creación y disfrute para una elite social que desarrolla estrategias de protección y conservación del patrimonio artístico. Ondare artistikoa babesteko eta kontserbatzeko estrategiak garatzen dituen elite sozial bat sortzeko eta hartaz gozatzeko kultura-kontzeptu bat du abiapuntu.

Materiala: Animazio soziokulturalaren testuingurua

La cultura popular está definida por los propios rasgos de identidad de cualquier comunidad, reafirmada en la manifestación de sus tradiciones y en la conservación de su patrimonio inmaterial y, al mismo tiempo, nos abre caminos de comprensión de la diversidad en la confluencia y el encuentro rico de distintas comunidades. Herri-kultura komunitate baten identitate-ezaugarriek definitzen dute, eta tradizioek eta ondare immaterialaren kontserbazioak ezaugarrioi eusten laguntzen dute; aldi berean, aniztasuna ulertzen laguntzen digu herri-kulturak, beste komunitate batzuk ezagutuz eta ezagutza horren bidez guztiok aberastuz.

Materiala: Animazio soziokulturalaren testuingurua

Todas estas finalidades se tienen que alcanzar mediante formas de intervención tales como el conocimiento y la formación cultural, la difusión de la cultura y el fomento del acceso a ella, la conservación del patrimonio y de la diversidad cultural, así como el intercambio de experiencias, creaciones y profesionales. Helburu horiek guztiak esku-hartze mota hauen bidez lortu behar dira: kultura-ezagutza eta -trebakuntza, kultura zabaltzea eta kulturara heltzeko bideak sustatzea, ondarea eta kultura-aniztasuna kontserbatzea, eta esperientziak, lanak eta profesionalak trukatzea.

Materiala: Animazio soziokulturalaren testuingurua

Esta ley señala y ordena las directrices para la protección, conservación y proyección del patrimonio. Lege honek ondarea babesteko, kontserbatzeko eta proiektatzeko ildoak adierazten eta agintzen ditu.

Materiala: Animazio soziokulturalaren testuingurua

Resulta adecuado realizar propuestas alrededor de inventos o descubrimientos cercanos al entorno y a la realidad inmediata, y relacionados con la conservación y respeto al medio ambiente. Egoki da inguruneko eta hurbileneko errealitateko asmakuntzei edo aurkikuntzei buruzko proposamenak egitea, ingurumena kontserbatzearekin eta errespetatzearekin zerikusia dutenak.

Materiala: Animazio soziokulturalaren testuingurua

Al mismo tiempo, el compromiso de gestores y animadores culturales, junto a las comunidades y a los distintos colectivos participantes, por ajustarse a los rasgos definitorios de un contexto, partiendo del análisis de sus posibilidades reales y de la identificación de necesidades y demandas, aportará a las intervenciones una justificación respetuosa con los valores de ese contexto y una definición de objetivos desde un enfoque de desarrollo sostenible que, hablando de patrimonio cultural, se traduce en estrategias que garanticen la recuperación, conservación, difusión y disfrute de este patrimonio. Aldi berean, kultura-kudeatzaile eta -eragileen konpromisoa, komunitate eta kolektibo parte-hartzaileekin batera, testuinguru baten ezaugarri definitzaileetara egokitzen delako, bere aukera errealen analisitik eta premia eta eskaeren identifikaziotik abiatuta, batetik, esku-hartzeei testuinguru horretako balioak errespetatzen dituen justifikazioa emango dielako eta, bestetik, helburuen definizioa garapen jasangarriaren ikuspegitik, kultura-ondareaz ari garela, ondare hori berreskuratzea, kontserbatzea, zabaltzea eta gozatzea bermatzen duten estrategia bihurtzen dena.

Materiala: Animazio soziokulturalaren testuingurua

Además de las intervenciones de investigación, conservación y recuperación del patrimonio que se llevan a cabo desde distintos ámbitos, en el específico de la animación cultural, y con la perspectiva de favorecer el conocimiento, la comprensión, el respeto, la valoración y el disfrute del patrimonio(6), los recursos patrimoniales tendrán entre otros usos, los siguientes: Ondarea ikertzeko, kontserbatzeko eta berreskuratzeko hainbat esparrutan egiten diren esku-hartzeez gain, animazio kulturalaren esparru espezifikoan eta ondarearen ezagutza, ulermena, errespetua, balioespena eta gozamena errazteko ikuspegiarekin (6), ondare-baliabideek honako erabilera hauek ere izango dituzte:

Materiala: Animazio soziokulturalaren testuingurua

Contribuirán al desarrollo de campañas de conservación y preservación. Kontserbazio- eta zaintza-kanpainak garatzen lagunduko dute.

Materiala: Animazio soziokulturalaren testuingurua

Kimika (9)
Este técnico es autónomo en las siguientes funciones o actividades generales: limpieza, ordenación, conservación y manejo diestro de materiales, equipos e instrumentos. Teknikaria honako funtzio edo jarduera orokor hauek egiten ditu era autonomoan: materialen, ekipoen eta tresnen garbiketa, antolaketa, kontserbazioa eta erabilera egokia;

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Identificación, ordenación y conservación de muestras y reactivos. laginen eta erreaktiboen identifikazioa, antolaketa eta kontserbazioa;

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Cumplir las normas de utilización del fabricante del aparato en cuanto a conservación y condiciones de uso. Tresnaren fabrikatzaileak kontserbazioaz eta erabilera-baldintzez emandako arauak bete.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Principio de conservación de la materia que establece que la masa total del sistema no varía. Materiaren kontserbazioaren printzipioa. Sistemaren masa totala ez da aldatzen; horixe dio printzipio honek.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Este principio puede extenderse también al caso de la conservación de la masa de aquellas sustancias químicas que no sufren reacción química. Erreakzio kimikorik izan ez duten substantzia kimikoen masaren kontserbazioan ere aplika daiteke printzipio hau.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Estos tres principios se apoyan en la ley generalizada acerca de la conservación de la masa. Hiru printzipio horien oinarrian, masaren kontserbazioari buruzko lege orokorra dago.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

De acuerdo con el principio de la conservación de la energía, también llamado primer principio de Termodinámica, la energía es indestructible, y la cantidad de energía que entra en un sistema debe ser exactamente igual a la que sale más cualquier aumento dentro del sistema. Energiaren kontserbazioaren printzipioaren arabera —Termodinamikaren lehen printzipio ere esaten zaio—, energia ezin da suntsitu, eta sistema batean sartzen den energia kantitatea ateratzen denaren gehi sisteman gertatu den edozein gehikuntzaren batura da.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Análogamente al principio de la conservación de la masa, se puede enunciar la ley de conservación de la energía como: Masaren kontserbazioaren printzipioa bezalaxe enuntzia daiteke energiaren kontserbazioaren legea ere:

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Estos tres principios se apoyan en la ley generalizada acerca de la conservación de la masa. Hiru printzipio horien oinarrian masaren kontserbazioari buruzko lege orokorra dago.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (20)
Capacidad de conservación por cualquiera de los métodos existentes: Erabilgarri den edozein metodoren bidez fruituak kontserbatu ahal izatea:

Materiala: Nekazaritza

Calidad de los frutos y conservación: Fruituen kalitatea eta kontserbazioa:

Materiala: Nekazaritza

En cuanto a la conservación, las pérdidas de agua son menores cuanto mayor sea el número de semillas, igualmente la maduración se alcanza de forma más homogénea con mayor cantidad de semillas. Kontserbazioari dagokionez, zenbat eta hazi gehiago, ur galerak orduan eta urriago; era berean, umotzea homogeneoagoa da zenbat eta hazi gehiago izan.

Materiala: Nekazaritza

Larga conservación. Luze kontserbatzen da.

Materiala: Nekazaritza

El manejo y la conservación de la fertilidad no están basados sólo en la aplicación de estiércoles y otros abonos orgánicos y minerales, sino en un conjunto de estrategias y técnicas de cultivo que tienen por objetivo incrementar la fertilidad de la tierra y la estabilidad de la finca, sino que esto repercuta en una pérdida del rendimiento. Emankortasuna zaintzea eta mantentzea ez da bakarrik gorotzak eta bestelako ongarri organiko eta mineral batzuk aplikatzean oinarritzen; horretaz gainera, lurraren emankortasuna eta finkaren egonkortasuna handitzea helburu duen laborantza estrategia eta teknika multzo batean ere oinarritzen da; beti ere, errendimenduan galerarik izan gabe.

Materiala: Nekazaritza

De todas formas la conservación de la planta en su estado fresco es más débil. Hala ere, landareak nekezago eusten dio freskotasunari.

Materiala: Nekazaritza

GIL J. A.., BLANCO G., RODRIGUEZ A. Agricultura de Conservación. GIL J. A.., BLANCO G., RODRIGUEZ A. Agricultura de Conservación.

Materiala: Nekazaritza

Estos diferentes aspectos están en estrecha relación con la composición química del tubérculo, determinada por la variedad, las condiciones edafoclimáticas y las técnicas de producción y de conservación. Alderdi horiek guztiak eta tuberkuluaren konposizio kimikoa estuki lotuta daude. Tuberkuluaren konposizioa, era berean, baldintza edafoklimatikoek eta produkzio nahiz kontserbazio teknikek baldintzatzen dute.

Materiala: Nekazaritza

El principal problema de la henificación es la lluvia durante el secado de la planta que disminuye el valor nutritivo de este forraje por lavado de solubles y ademas dificulta mucho la conservación. Ontzearen arazo nagusia, landarea lehortu bitartean euria egitea da, euriak, disolbagarrien garbiketa dela-eta, txikitu egiten baitu bazkaren nutrizio balioa eta, gainera, nabarmen zailtzen baitu kontserbazioa.

Materiala: Nekazaritza

la henificación de la hierba esta sometida a las dificultades propias de este proceso, es decir recibir una lluvia inoportuna antes de la recolección lo que dificulta su conservación (se generan pudriciones), especialmente de las leguminosas, lo que reducirá el valor nutritivo del heno recogido. belarra ontzeak baditu prozesuari berari dagozkion zailtasun batzuk; esaterako, une desegokian, belarra bildu aurretik, euria egitea, horrek kontserbazioa zailtzen baitu (usteltzeak), batez ere lekadunetan. Ondorioz, bildutako belar onduaren nutrizio balioak behera egingo du.

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (17)
Así, en un volumen de control se cumple el principio de conservación de la masa: la masa que entra es igual a la que sale. Beraz, kontrol-bolumen batean masaren kontserbazio-printzipioa betetzen da: sartzen den masa ateratzen denaren berdina da.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

También se cumple el principio de conservación de la energía que indica que la energía total del volumen de control permanece constante. Energiaren kontserbazioaren printzipioa ere betetzen da. Printzipio horren arabera, kontrol-bolumenaren guztizko energia konstantea da beti.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

En el caso concreto de una cámara de mezcla como la de la figura, se cumplirán los dos principios de conservación de la masa y de la energía. Irudian azaltzen den nahasketa-ganberaren kasu zehatzean, masaren eta energiaren bi kontserbazio-printzipioak beteko dira.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

El fluido atraviesa primero la sección 1 y después la sección 2, de manera que la cantidad que atraviesa sucesivamente las dos secciones se mantendrá constante en virtud del principio de la conservación de la masa. Fluidoak 1. sekzioa zeharkatzen du lehendabizi, eta gero, 2. sekzioa; horrenbestez, bata bestearen segidan bi sekzioak zeharkatzen dituen kantitatea konstantea izango da masaren kontserbazioaren printzipioaren arabera.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Este enunciado es la aplicación del principio de conservación de la energía a un tubo de fluido. Esaldi hori energiaren kontserbazioaren printzipioa fluido-hodi bati aplikatzearen ondorio da.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

El principio de conservación de la energía afirma que esta ni se crea ni se destruye, solo se transforma. Energiaren kontserbazioaren printzipioak dio energia ez dela sortzen ez deuseztatzen, transformatu egiten dela.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Entonces, por el principio de conservación de la energía se cumplirá: Beraz, energiaren kontserbazioaren printzipioaren arabera, honako hau beteko da:

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

En el de conservación de la energía. Energiaren kontserbazioaren printzipioan.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

En el de conservación de la masa. Masaren kontserbazioaren printzipioan.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Si a la cámara de mezcla de la figura 3.29 le aplicamos el principio de conservación de la masa se cumplirá: 3.29 irudiko nahasketa-ganberari masaren kontserbazioaren printzipioa aplikatzen badiogu, honako hau beteko da:

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Ostalaritza eta turismoa (101)
Designar el sistema de compra, almacenamiento y conservación de los productos. Produktuak erosteko, biltegiratzeko eta kontserbatzeko sistema zehaztea.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Las zonas o ambientes fríos comprenden aquellos emplazamientos destinados a la preelaboración de materia prima o realización de elaboraciones (cuartos fríos de preelaboración y transformación respectivamente) y las zonas de almacenamiento y conservación en refrigeración y congelación de alimentos cuyas temperaturas ambientales pueden oscilar entre +10 ºC y +18 ºC. Eremu edo ingurune hotzen baitan sartzen dira lehengaiak aurretiaz elaboratzeko edo elaborazioak egiteko erabiltzen diren lekuak (aurretiaz elaboratzeko eta eraldatzeko gela hotzak, hurrenez hurren), bai eta elikagaiak hotzean eta izoztuta gordetzeko eta kontserbatzeko eremuak ere; leku horietan, +10 ºC-tik +18 ºC-ra arteko tenperaturak izan ohi dira.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

En la zona de almacenamiento se distinguen distintos sectores en función de la temperatura de mantenimiento y conservación de los alimentos. Biltegiratze-eremuan zenbait sektore bereizten dira, elikagaiak edukitzeko eta kontserbatzeko tenperatura egokiaren arabera.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Material de conservación y almacenamiento: cubetas gastronorms, bandejas, etc. Elikagaiak kontserbatzeko eta gordetzeko materiala: gastronorm kubetak, erretiluak, etab.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Vestuarios y servicios separados físicamente de las zonas de manipulación y conservación de alimentos y del comedor del establecimiento. Aldagelak eta komunak bereizita egon behar dira fisikoki elikagaiak manipulatzen eta kontserbatzen diren eremutik, bai eta establezimenduaren jangelatik ere.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Tecnologías emergentes de conservación. Kontserbazio-teknologiak berriak.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Se disminuyen los riesgos higiénicos dado que la conservación se realiza a temperaturas adecuadas (+ 3 ºC), siempre y cuando se respeten las normas establecidas. Higiene-arriskuak murriztu egiten dira, kontserbatzean tenperatura egokiak erabiltzen baitira (+3 ºC), betiere ezarritako arauak betetzen badira.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Aumentan de forma significativa los tiempos de conservación de los productos. Produktuen kontserbazio-denborak nabarmen luzatzen dira.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Mayor tiempo de conservación de los productos. Produktuak luzaroago kontserbatzen dira.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Los productos se almacenan según su temperatura de conservación, siendo menor el espacio destinado para tal fin. Produktuak kontserbazio-tenperaturaren arabera biltegiratzen dira, eta horretarako behar den espazioa txikia da.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx