Emaitzak: 62

EU ES
Ehungintza, jantzigintza eta larrugintza (1)
1930etik 1968ra bitartean, aldatu egin ziren parpailetako osagaiak. Hasierako marrazki txikietako vermiccelles ondoren, fabrikatzaileak, gerraren ondoren, XIX. mendeko lanetan inspiratu ziren, Chantilly-ko parpailetan bereziki. Apaingarri begetal bateko arrosa bakartu edo sortekin batera, margaritak, pentsamendu handiak eta gari galburuak ikusten dira; eta osagai exotikoak eransten zaizkie horiei, hala nola peonia eta koloretako irudizko loreak, ohikoak XVIII. mendean. Zenbait pieza fin "modaz" baliatzen dira, esaterako XVIII. mendean: sareak, lore bihotzak, asko aldatzen dira batzuetatik besteetara. Diseinu berezien artean aipatzekoak dira dantzari bikoteak, "petits marquis", XVIII. mendeko jantziez apainduak (49. or. il.). Dekoratu horien multzoa soro, hostotza edo girlanda moduan jartzen ziren tradizioz. Motiboak ugaltzea izan zen azken bi hamarraldietan parpailen bilakaera estilistikoaren ezaugarri nagusia. Balenciaga maisu bat da kolorearen artean eta gustukoen ditu "...tauromakiaren koloreak: hori urre-kolorea, gorri bizia eta liturgiaren morea, beltz soila, zuria eta marroia...", baina baita ere "... ezki-berdea, zuria, zuri hautsia, artile kolorea, karamelu-kolorea, kafesnea, sator-kolorea arrosa biziarekin askotan, berde azidoa edo Sevresko urdina". Are gehiago, Balenciagak oso modu berritzailean nahasten ditu koloreak -mostaza horia eta beltza, limoi horia eta arrosa bizia-, nabarmentasuna emanez multzoari, prentsaren arabera espainiar nabarmentasuna. Tonu eztiak ere badaude jostunaren paletan, hala nola gris ondua edo zilarreztatua, beige gorritua edo gaztaina-kolorea, eta kafe -koloretik txokolate-kolorera igarotzen da, argazkigintzak hain nekez erreproduzitu dezakeen moduan. Jostunak parpaila zeharka erabiltzen du soineko eta berokietan, zerrendatan eta baita motibo moztuekin ere, bai inkrustatuta bai aplikatuta. 1935etik 1949ra, Balenciagak, Belle-Epoque garaian bezala, parpailezko medailoiak eta girlandak jartzen ditu hondo argi batean (23. eta 49. or. il.). Garai horretan bertan, parpaila estuko bolanteak soineko estuen gainean jartzen ditu, horizontalean; efektu hori ehunen fabrikatzaileek ere imitatu zuten. Desde los años 1930 hasta 1968, los motivos de encaje evolucionan. Tras los vermicelles de pequeños dibujos del principio, los fabricantes se inspiran tras la guerra en los trabajos del siglo XIX, en particular en los encajes Chantilly. Junto a las rosas aisladas o en ramo de un decorado vegetal, se aprecian margaritas, grandes pensamientos y espigas de trigo: también se introducen ciertos motivos exóticos como la peonía y flores imaginarias de colores, habituales en el siglo XVIII. Algunas piezas refinadas se benefician de las "modas", como en el siglo XVIII: los motivos de redes, corazones de flores, difieren, unos de otros. Entre los diseños excepcionales, caben destacar las parejas de bailarines "'petits marquis" con trajes del siglo XVIII (il. p. 49). El conjunto de estos decorados se disponía tradicionalmente en forma de siembra, follaje o guirnaldas. La evolución estilística de los encajes se manifiesta a través del aumento de los motivos a lo largo de las dos últimas décadas. Balenciaga es un maestro en el arte del color y tiene preferencia por los colores "... de la tauromaquia: el amarillo dorado, el rojo escarlata y el morado de la liturgia, un negro austero, el blanco y el marrón..." pero también "...tonos verde tilo, blanco, blanco roto, crudo, caramelo, café con leche, topo a menudo subido de rosa intenso, verde ácido, o de azul de Sévres". Mejor incluso, Balenciaga los conmina de manera innovadora, como el amarillo mostaza y el negro, el amarillo limón y el rosa intenso, atribuyéndoles una teatralidad, que la prensa califica de española. Los tonos suaves, sin embargo, forman parte de su paleta como el gris ahumado o plateado, el beige rosado o incluso los castaños, variando del café al chocolate y que la fotografía reproduce con dificultad. El modisto utiliza el encaje al bies para sus vestidos y sus abrigos, en bandas o incluso con motivos recortados, ya sean incrustados, o bien aplicados. De 1935 a 1949, Balenciaga, como en la Belle-Epoque, aplica sobre fondo claro medallones y guirnaldas de encaje (il. p. 23 y 49). En la misma época, se disponen pequeños volantes de estrechos encajes horizontalmente sobre vestidos tubo, efecto a su vez imitado por los fabricantes de telas.

Materiala: LANEKI_corpusak_elkartuta.csv.tmx

Fabrikazio mekanikoa (1)
Descansa suficientemente antes de acudir al trabajo, no abuses de sustancias excitantes (café, té, tabaco, alcohol, etc.). Lanera joan aurretik, hartu nahikoa atseden, eta ez kontsumitu substantzia kitzikagarri gehiegi (kafea, tea, tabakoa, alkohola eta abar).

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Irudi pertsonala (12)
Las personas que la sufren tienen grandes dolores después de las comidas, que se calman tomando alimentos que no provoquen una secreción alta de ácido; por ejemplo, un vaso de leche, se les recomienda llevar una vida tranquila, no beber alcohol, café o excitantes, no tomar alimentos de difícil digestión y eliminar condimentos y picantes. Ultzera dutenek min handia izaten dute jan ondoren. Lasaitzeko, azido-jariaketa alturik eragiten ez duten elikagaiak hartzen dira (esaterako, esnea). Ultzera dutenei, bizimodu lasaia egiteko gomendioa ematen zaie, baita alkoholik, kaferik edo bizigarririk ez hartzeko, digestio zaila duten elikagairik ez jateko eta gozagarririk eta pikanterik ez hartzeko ere.

Materiala: Elektroestetika

La imagen de una boca sana es muy importante, por lo que también es conveniente evitar tomar productos como el tabaco o el café"que los ensucian produciendo un efecto antiestético. Aho osasuntsuaren irudia oso garrantzitsua da, eta, beraz, komeni da tabakoa, kafea eta antzeko produkturik ez hartzen saiatzea, hortzak zikindu eta itxura antiestetikoa ematen dutelako.

Materiala: Elektroestetika

Se desencadena por estímulos de diverso origen (frío, sol, viento, bebidas alcohólicas, ciertos alimentos, anticonceptivos, tabaco, café, etc.), aunque también hay predisposición genética. Hainbat jatorritako estimuluen ondorioz ateratzen da (hotza, eguzkia, haizea, alkoholdun edariak, zenbait elikagai, antisorgailuak, tabakoa, kafea eta abar); hala ere, aurretiko joera genetikoa ere badago.

Materiala: Elektroestetika

té, café, yedra. tea, kafea, huntza.

Materiala: Elektroestetika

sobre todo los de hiedra, té y café, aunque tam-bién están recomendados aquellos que activan la circulación, como los de ajo, ginseng. bereziki huntz, te eta kafearenak, baina zirkulazioa bizkortzen dutenak ere (besteak beste, baratxuri eta ginsengarenak) gomendagarriak dira.

Materiala: Elektroestetika

El almizcle natural, una vez retirado de las bolsas, tiene un fuerte olor amo-niacal y aspecto de café molido y, tras ser refinado, proporciona un olor sensual que aporta amplitud a los perfumes. Musketa naturala poltsetatik atera ondoren, amoniako-usain bizia eta kafe ehoaren itxura du, eta, findu eta gero, perfumeei zabaltasuna ematen dien usain sentsuala du.

Materiala: Elektroestetika

En sus hojas hay un gran contenido de teína, cuya acción es similar a la de la cafeína, aunque aún más fuerte, por lo que se utiliza en los mismos tratamientos qu el extracto de café. Haren hostoek teina ugari dute. Kafeinaren antzeko eragina du, baina gogorragoa. Hortaz, kafe-estraktua erabiltzen den tratamendu berberetan erabiltzen da.

Materiala: Elektroestetika

Para estimular la sudoración se debe beber previamente agua o infusio-nes, nunca excitantes (café, té, etc.); igualmente es aconsejable reposar en una cama o camilla precalentada una vez tomado el baño de vapor. Ura edo infusioak edan behar dira aurretik izerditzea bizkortzeko, ez, ordea, bizigarririk (kafea, tea, etab.). Halaber, gomendagarria da, bainua hartutakoan, aurretik berotutako ohe edo ohatila batean etzatea.

Materiala: Elektroestetika

Con una espátula, depositamos en la palma de la mano una dosis (aproximadamente una cucharilla de café) de la parafina (Complejo Liponutriente) y la fusionamos. Espatula batez parafina-dosi bat (gutxi gorabehera kafe-koilaratxo bat Complejo Liponutriente) jarriko dugu esku-azpian, eta fusionatu egingo dugu.

Materiala: Elektroestetika

centella asiática, cola de caballo, ginkgo biloba, ajo, rosa mosqueta, algas, mimosa, humulus, té, café y yedra; los pri-meros por sus acciones regeneradoras y los tres últimos por su acción sobre las grasas. Centella asiatica, azeri-buztana,Gingko biloba, baratxuria,Rosa rubiginosa, algak, mimosa, humulusa, tea, kafea eta huntza; lehenengoek eragin berritzailea dute, eta azken hirurek, koipeei aurre egiteko eragiten dute.

Materiala: Elektroestetika

Ostalaritza eta turismoa (32)
El eje cafetero, favorecido por la benignidad del clima y una mayor estabilidad, concentra un turismo nacional , atraído por sus bellos paisajes y la oferta de turismo rural, el PN de los Nevados , con el célebre Nevado del Ruiz, el parque temático del café y pueblos como Salamina , junto a la actividad comercial de las ciudades de Pereira y Manizales, esta última con un reconocido festival taurino. Kafe-ekoizpeneko eremuak klima epela eta egonkortasun handiagoa ditu eta turismo nazionala hartzen du hauek erakarrita: paisaia ederrak, landa-turismoko eskaintza, Nevados Parke NazionalaNevado del Ruiz ezaguna dago han, kafearen parke tematikoa, Salamina eta antzeko herriak; horiez gain, Pereira eta Manizales hirietako merkataritza-jardunaManizalesen zezen-jaialdi entzutetsua egiten da.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Una de las excursiones más demandadas por los turistas que llegan a esta región son las Blue Mountains , zona de producción del café más codiciado del mundo, donde se han abierto senderos, restaurantes y pequeños hostales. Eskualde horretara joaten diren turistek gehien egin ohi dituzten ibilaldien artean dago Mendi Urdinetarako bisita; munduko kaferik gutiziatuena ekoizten den eremu horretan bide-zidorrak, jatetxeak eta ostatu txikiak ireki dira.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

-Servicio gratuito de bar a bordo (café, infusiones, cervezas y refrescos). -Doako taberna-zerbitzua trenean (kafea, infusioak, garagardoak eta freskagarriak).

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

-Los Desayunos, Almuerzos y Cenas a bordo que se especifican en los itinerarios (vino y café incluido) y dos almuerzos en Restaurantes. -Ibilbideetan zehazten diren gosari, bazkari eta afariak trenean (ardoa eta kafea barne) eta bi bazkari jatetxeetan.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

En la zona oriental , Venecia, la ciudad museo asentada sobre islas y serpentada por el Gran Canal donde se asoman bellos palacios como Ca Pésaro, Ca D´Oro, Gritti encierra grandes joyas del barroco, gótico y otros periodos como su Duomo bizantino, la Iglesia de la Salute, el Museo de la Academia, la Galería de Arte contemporáneo Guggenheim ,el Arsenal ,la Aduana..., en la Plaza de San Marcos rodeada por el Palacio del Dux, y la galería porticada de las procuradorías, lujosos negocios y cafeterías, como el café más antiguo del mundo, el Florian ,dan una atmósfera de otro tiempo ,a veces rota por la presencia constante de los grupos turísticos.. Ekialdean, hainbat uharte txikiren gainean dago Venezia, Kanal Handiak zeharkatzen duena; jauregi ederrak daude, hala nola Ca Pesaro eta Ca D'Oro; Grittik barrokoko, gotikoko eta beste aldi batzuetako bitxi handiak ditu, hala nola Duomo bizantziarra, Salute eliza, Academia museoa, Guggenheim arte garaikideko galeria, Arsenal, Aduana… San Marko plaza inguratzen duten Dux-en jauregia eta prokuradore-etxeen galeria arkupeduna, luxuzko negozio eta kafetegiak, hala nola munduko kafetegi zaharrena, Florian izenekoa… Horiek guztiek beste garai bateko giroa sortzen dute, nahiz eta zenbaitetan turista taldeek hausten duten giro hori.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Aquí existen varios cafés famosos (Les Deux Magots y el Café de Flore), bares, tiendas de antigüedades, libros y moda. Hainbat kafetegi ospetsu daude (Les Deux Magots eta Café de Flore), tabernak, antigoaleko altzarien dendak, liburuak eta moda.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

La Canebiére, es la zona de cafés donde los antiguos marineros tomaban algo antes de zarpar. Canebiére; garai bateko marinelak hara joaten ziren itsasoratu aurretik zer edo zer jatera eta edatera.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Esta antigua ciudad universitaria tiene una cara también, silenciosa y tranquila de patios, cafés y monumentos, jactándose de ser una de las ciudades más acogedoras de Europa. Unibertsitate-hiri antzinako horrek, dena den, badu patioetan, kafetegietan eta monumentuetan gauzatzen den alde isil eta baketsua ere; hala, Europako hiri atseginenetariko bat da.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

En el Barrio Latino de Copenhague, se encuentran numerosos cafés y tiendas de libros de segunda mano. Kopenhageko auzo latindarrean kafetegiak eta bigarren eskuko liburu-dendak ageri dira han eta hemen.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Una de las torres de la muralla, la Torre de la Virgen, se ha convertido en un popular café, con muy buenas vistas; y otra, la Kiek-in-de-Kök en un museo. Harresiko dorreetako bat, Ama Birjinaren Dorrea, kafetegi ezagun bihurtu dute, ikuspegi ederrekin; eta bestea, Kiek-in-de-Kök museoa da orain.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Gizarte eta kultura zerbitzuak (1)
El mejor café del mundo(café de Colombia),La naturaleza es más sana(Avena kinesia/gel). El mejor café del mundo(Kolonbiako kafea),La naturaleza es más sana(Avena kinesia/gela).

Materiala: Animazio soziokulturalaren testuingurua

Kimika (3)
La cafeína es un estimulante que se encuentra presente en los refrescos de cola y en algunas infusiones como el café o el té. Kafeina koladun freskagarriek eta infusio batzuek —hala nola kafeak eta teak— duten estimulatzaile bat da.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

El café exprés es una extracción VF Kafe espresoa erauzketa bat da EG

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Este tipo de recipiente para medidas calorimétricas se emplea frecuentemente por su bajo coste en laboratorios docentes y se suele denominar "calorímetro de taza de café". Neurketa kalorimetrikoetarako ontzi mota hori askotan erabiltzen da eskoletako laborategietan, merkea baita; "kafe-katiluko kalorimetro" esaten zaio.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Animazio turistikoa (3)
Se pueden colocar en el hotel contenedores realizados por los talleres infantiles y animar al resto de los clientes a colaborar en el reciclado, usar las arandelas de las latas de refrescos para hacer labores de ganchillo y las latas para hacer ceniceros, broches, etc., utilizar las capsulas de los cafés para hacer broches o complementos o los briks para carteras o floreros, las botellas de plástico para crear cortinas o lámparas… Haurren lantegietan egindako edukiontziak jar daitezke hotelean, eta gainerako bezeroak animatu birziklatzera; freskagarri-latetako zirrindolekin kakorratz-lanak egin daitezke, latekin hautsontziak, paparreko orratz eta abar egin daitezke, kafe-kapsulekin paparreko orratzak eta osagarriak egin daitezke, brikekin zorro eta lorontziak, plastikozko botilekin gortinak eta lanparak…

Materiala: Animazio turistikoa

Pubs, bares, cafés o restaurantes, todos estos establecimientos pueden ofertar animación. Pubak, tabernak, kafetegiak, jatetxeak... establezimendu guztiek eskain dezakete animazioa.

Materiala: Animazio turistikoa

En algunos restaurantes o cafés se hacen veladas literarias, filosóficas, históricas, etc. Jatetxe eta kafetegi batzuetan, gaueko ekitaldi literarioak, filosofikoak, historikoak eta bestelakoak egiten dituzte.

Materiala: Animazio turistikoa

Komunikatzeko trebetasunak (1)
Para aquellas personas que sean muy nerviosas se recomienda tomar una infusión relajante, y evitar el exceso de café u otras bebidas excitantes. Pertsona oso urdurien kasuan, komenigarria da infusio lasaigarri bat hartzea, eta ez kontsumitzea kafea eta halako edari kitzikagarri gehiegi.

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak

Instalatze eta mantentze lanak (1)
Aceites lubricantes, azúcar, café, cartón, caucho, celulosa, corcho, madera, paja, papel, tabaco, tejido, etc. Olio lubrifikatzaileak, azukrea, kafea, kartoia, kautxua, zelulosa, kortxoa, zura, lastoa, papera, tabakoa, ehuna, eta abar.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Zehar-lerroa (1)
El “Café del mundo” se puede utilizar como técnica de: Ekintza hauetatik zein egiteko erabil daiteke «Munduko kafetegia» deritzon dinamika?

Materiala: Sistemen integrazioa