Emaitzak: 5

ES EU
Zurgintza, altzarigintza eta kortxoa (5)
4.° Se pasa reciamente el bruñidor tres o cuatro veces a lo largo de la cara opuesta al bisel (Detalle C) para preparar la rebaba. 4. Sendotasunez, hiru edo lau aldiz igurtzi behar da leungailua lantzerraren kontrako aldearen aurka (ikusi 196.C irudia), bizarra prestatzeko.

Materiala: Egurraren teknologia

4.° Se saca la doble rebaba pasando el bruñidor sobre el canto de la hoja (fig. 195); la primera pasada a 90 grados (fig. 194-D), y las siguientes a 85 ó 75 grados (fig. 194-E). 4. Xaflaren ertza leungailuaz igurtziz, bi bizarrak ateratzen ditugu (ikusi 195. irudia): lehenengo igurtzialdiak 90 gradukoa izan behar du (ikusi 194.D irudia), eta hurrengoek, 75 edo 85 gradukoak (ikusi 194.E irudia).

Materiala: Egurraren teknologia

La figura 192 nos muestra el filo de las cuchillas, que consiste en una ligera curvatura o rebaba cortante, que se hace en los cantos de la cuchilla, mediante el bruñidor (fig. 193), que es un instrumento de acero bien pulido. Okerdura edo bizar txiki bat da hortzen ahoa (ikusi 192. irudia), eta hortzen ertzetan egiten dugu, leungailuz (ikusi 193. irudia). Altzairuzko tresna leun-leuna da leungailua.

Materiala: Egurraren teknologia

Fig. 193Bruñidor. 193. irudia. Leungailua.

Materiala: Egurraren teknologia

Fig. 195Sacando rebaba con el bruñidor. 195. irudia. Bizarrak leungailuaz ateratzea.

Materiala: Egurraren teknologia