Emaitzak: 16

ES EU
Gizarte eta kultura zerbitzuak (1)
Preparar y realizar los desayunos, comidas, meriendas, cenas. Gosari, bazkari, merienda eta afariak prestatzea eta egitea.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Ostalaritza eta turismoa (2)
Es un espacio dominado por los llanos en el que se encaja el Tajo intermitentemente embalsado, la vegetación de las dehesas, (pastos salpicados de encinas) solo queda interrumpido por las rañas, depósitos sedimentarios recientes que cubren las hondonadas de la penillanura. Lautadak dira nagusi eremu honetan; bertatik igarotzen da Tajo ibaia, tarteka presetatik. Larreetako landaredian (bazka eta arte bakan batzuk)rañak daude, penilautadako sakonuneak betetzen dituzten jalkin-pilaketa nahiko berriak.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Plato, en comidas o cenas informales. Platerean, bazkari edo afari informaletan

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Nekazaritza (13)
Se suelen sembrar a voleo también algunos forrajes, abonos verdes, etc. Zenbait bazka, ongarri berdeak, etab. ere ahurtaraka ereiten dira.

Materiala: Nekazaritza

Para otros cultivos, como forrajes o pratenses, se usan distribuidores centrífugos de disco o boquilla oscilante (valen las propias abonadoras centrífugas). Bestelako laborantza batzuetarako, esaterako, belardiak eta bazkak lantzeko, diskodun edo pita oszilatzailedun banagailu zentrifugoak erabiltzen dira (ongarritzeko makina zentrifugoak ere baliagarriak dira).

Materiala: Nekazaritza

En este sentido, la introducción de abonos verdes a base de crucíferas (como rábano forrajero, colza o mostaza), de enraizamiento profundo, dejará disponible elementos fertilizantes de difícil extracción para las hortalizas. Ildo horretan, sakon sustraitzen diren kruziferoetan oinarritutako ongarri berdeek (esaterako, bazka errefaua, koltza eta ziapea), barazkientzako ateratzen zailak izango diren elementu ongarriak utziko dituzte.

Materiala: Nekazaritza

Los principales cultivos forrajeros de la zona son el maíz, la alfalfa las praderas y la veza. Inguruneko bazka labore nagusiak artoa, alpapa, belardiak eta zalkea dira.

Materiala: Nekazaritza

El momento óptimo de corte del maíz para su ensilaje, se sitúa entre el 30 y el 35% de contenido en materia seca, tanto desde el punto de vista productivo como de la calidad del forraje. Artoa siloratzeko, mozteko une aproposena materia lehorra %30 eta %35 bitartean dabilenean izaten da, bai ekoizpenaren ikuspegitik bai bazkaren kalitatearen ikuspegitik.

Materiala: Nekazaritza

Es un 5cultivo forrajero plurianual con un excelente potencial productivo, cuya duración en el campo es de unos 3-4 años, practicándose varios cortes por año. Urte anitzeko bazka labore bat da, produkziorako ahalmen handia duena eta soroan 3-4 urte inguru irauten duena. Urtean hainbat mozketa egiten dira.

Materiala: Nekazaritza

El principal problema de la henificación es la lluvia durante el secado de la planta que disminuye el valor nutritivo de este forraje por lavado de solubles y ademas dificulta mucho la conservación. Ontzearen arazo nagusia, landarea lehortu bitartean euria egitea da, euriak, disolbagarrien garbiketa dela-eta, txikitu egiten baitu bazkaren nutrizio balioa eta, gainera, nabarmen zailtzen baitu kontserbazioa.

Materiala: Nekazaritza

a) el momento del corte y b) la composición específica del prado. belardiko belarra –larretarakoa nahiz segaz moztu eta askan jartzekoa– bazka baliabide ona da ganaduarentzat; hala ere, badira bi faktore mugatzaile: a) mozketa unea eta b) belardiaren osaera espezifikoa.

Materiala: Nekazaritza

En cualquier caso se trata de un forraje que aportará un 90% del valor energético y proteico que la misma planta verde. Nolanahi ere, landare berdeak ematen duen energia eta proteina balioaren %90 ematen duen bazka batez ari gara.

Materiala: Nekazaritza

Si se siembra con una gramínea el forraje que se obtiene es muy equilibrado, con buenos contenidos proteicos (6-16% de proteína bruta) y altos contenidos minerales. Gramineo batekin ereiten bada, lortzen den bazka oso orekatua da, proteina ugarikoa (%6-16 proteina gordin) eta mineral ugarikoa.

Materiala: Nekazaritza