Emaitzak: 84

ES EU
Gizarte eta kultura zerbitzuak (19)
España es el país de la Unión Europea con más ciudadanos afectados por resistencias bacterianas que los hace insensibles a los principales antibióticos que combaten las infecciones. Europako Batasunean bakterioen erresistentziak eragiten dien herritar gehien Espainian dago; herritar horiek sorgor bihurtzen dira infekzioei aurre egiten dien antibiotiko nagusiekiko.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

"El uso abusivo de estos medicamentos antiinfecciosos ha provocado que las bacterias se adapten a su presencia", añadió. “Infekzioen kontrako botika horiek neurriz gain erabiltzen direnez, bakterioak ohitu egin dira botika horietara" gehitu zuen.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

"La aparición de resistencias bacterianas a los antibióticos más habituales supone una amenaza para la salud pública, ya que obliga a variar las estrategias de tratamiento y buscar fármacos cada vez más selectivos, potentes y costosos", afirmó Sedano. “Antibiotiko ohikoenei erresistente diren bakterioak mehatxu dira osasun publikorako, tratamendu-estrategiak aldatzera behartzen dutelako, eta gero eta botika selektiboagoak, indartsuagoak eta garestiagoak bilatzera behartzen dutelako” esan zuen Sedanok.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

La inmadurez hace que la neutralización tanto de bacterias como vírica sea menor. Heldutasunik ezak bakterioak eta birusak neutralizatzeko ahalmena txikiagotzen du.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

De la misma manera, tanto la fagocitosis como la acción del interferón se produce deficitariamente, con lo que se favorecen las infecciones bacterianas y víricas. Modu berean, fagozitosiak eta interferonak eragin txikia dute, eta horregatik bakterio- eta birus-infekzio gehiago izateko arriskua egoten da.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Además de impedir la adherencia, también llevan a cabo la función de anticuerpo específico frente a diversas bacterias y virus como por ejemplo la bacteria de la salmonella o el virus de la polio. Itsastea galarazteaz gain, antigorputz espezifiko baten funtzioa ere badute zenbait bakterio eta birusen kontra, esate baterako, salmonella bakterioaren kontra edo polioaren birusaren kontra.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Es un sistema de proteínas básico para la defensa del organismo frente a los virus y especialmente las bacterias. Oinarrizko proteina-sistema da, eta organismoa birusetatik eta, bereziki, bakterioetatik babesten dute.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

en primer lugar un aumento del flujo sanguíneo y por lo tanto aumento de plaquetas y neutrófilos; en segundo lugar un aumento de la permeabilidad capilar que facilita la llegada de macromoléculas con acción antibacteriana; y por último la llegada de fagocitos y macrófagos, que ingieren y digieren las sustancias extrañas y el tejido muerto. lehen-lehenik, odol-fluxua handitu egiten da, eta, beraz, baita plaketak eta neutrofiloak ere; bigarrenik, kapilarren iragazkortasuna hazten da, eta horrek erraztu egiten du bakterioen kontrako eragina duten makromolekulak iristea; eta, hirugarrenik, fagozito eta makrofagoak iristen dira, eta substantzia arrotzak eta hildako ehuna irentsi eta digeritu egiten dituzte.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

La piel impide la entrada de bacterias siempre que no presente lesiones, mantenga la acidez del pH, gracias a las glándulas sudoríparas, y además segregue ciertos ácidos grasos a través de las glándulas sebáceas. Azalak ez die bakterioei sartzen uzten, betiere, lesiorik ez badu, izerdi-guruinei esker pH-aren azidotasunari eusten badio, eta, gainera, sebo-guruinen bidez koipe-azido batzuk jariatzen baditu.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Cuando se produce una herida en la piel, desaparecen las glándulas y pueden entrar las bacterias. Azalean zauriren bat badago, guruinak desagertu eta bakterioak sar daitezke.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Garraioa eta ibilgailuen mantentze lanak (3)
Partículas de materias tóxicas Partículas de materias cancerígenas Partículas de materias radiactivas Bacterias, virus, encimas Materia toxikoen partikulak. Minbizi-sortzaile diren materien partikulak. Materia erradiaktiboen partikulak. Bakterioak, birusak, entzimak

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

El aire que entra dentro del habitáculo y que respiran los ocupantes, contiene polvo, polen, partículas contaminantes, hollín, bacterias, hongos, etc. Bidaiari-lekuan sartzen den aireak, bidaiariek arnasten dutenak, hautsa, polena, partikula kutsatzaileak, kedarra, bakterioak, onddoak eta abar ditu.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Por un lado, filtran partículas como el polvo y el polen y evitan el desarrollo de bacterias. Batetik, zenbait partikula iragazten dituzte, hala nola hautsa eta polena, eta bakterioak gara daitezen saihesten dute.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Irudi pertsonala (23)
¿Cómo se llama la relación que existe entre las bacterias del intestino grueso y el hombre? Nola esaten zaio heste lodiko bakterioen eta gizakiaren arteko harremanari?

Materiala: Elektroestetika

un 30% de bacterias muertas, 10-20% de grasas, 10% de materia inorgánica, 2-3% de proteínas y 30% de alimentos no digeridos. % 30, bakterio hilak; % 10-20, gantzak; % 10, materia ez-organikoa; % 2-3, proteinak; eta % 30, digeritu gabeko elikagaiak.

Materiala: Elektroestetika

La caries comienza en la superficie esterna del diente al disolverse las sales de calcio, debido a los ácidos producidos por las bacterias presentes en la boca que actúan sobre el azúcar y los residuos de comida. Txantxarra hortzaren kanpo-azaleran hasten da, kaltzio-gatzak disolbatzean, azukrean eta janari-hondakinetan jarduten duten ahoko bakterioek sortutako azidoen ondorioz.

Materiala: Elektroestetika

Aunque la función principal del intestino grueso es la de formar las heces, en él todavía se produce una absorción de sustancias que aún pueden utilizarse, como agua y sales minerales procedentes del quilo, o vitaminas y aminoácidos producidos por las bacterias que viven en él. Heste lodiaren funtzio nagusia eginkariak osatzea den arren, oraindik ere erabil daitezkeen substantziak xurgatzen dira hor; esaterako, kilotik iritsitako ura eta gatz mineralak, edo hestean bizi diren bakterioek ekoitzitako bitaminak eta aminoazidoak.

Materiala: Elektroestetika

Los restos de los alimentos que no han sido absorbidos en el intestino, forman las heces junto con los gases y productos de desecho de la fermentación de las bacterias que se encuentran en él. Hestean xurgatu ez diren gainerako elikagai-hondarrek eginkariak osatzen dituzte, hesteko bakterioen hartzidurako gasekin eta hondakin-produktuekin batera.

Materiala: Elektroestetika

Esta función se lleva a cabo en los tejidos, salvo en casos de septicemia (presencia en sangre de bacterias patógenas y productos de las mismas). Funtzio hori ehunetan gauzatzen dute, septizemia kasuetan izan ezik (odolean bakterio patogenoak eta haien produktuak).

Materiala: Elektroestetika

El reblandecimiento de la capa córnea producido por la humedad disminuye las propiedades protectoras de la piel y favorece la formación de grietas y la penetración de hongos o bacterias. Geruza korneoa bigundu egiten da hezetasunaren eraginagatik eta, horren ondorioz, larruazalaren babes-propietateak murriztu eta erroitzak atera daitezke, baita onddoak eta bakterioak sartu ere.

Materiala: Elektroestetika

Las bacterias y virus suelen morir en estas condiciones, lo cual es positivo para mejorar enfermedades infecciosas de este aparato. Egoera horretan hil egiten dira bakterioak eta birusak, eta hori ona da aparatu horretako gaixotasun infekziosoak hobetzeko.

Materiala: Elektroestetika

Está compuesta por una serie de especies macro y microscópicas (princi-palmente algas y bacterias) que dependen totalmente de la mineralización, del pH, luminosidad, etc. Mineralizazioaren, pH-aren, argitasunaren eta abarren mende dagoen espezie makro eta mikroskopiko batzuek osatzen dute (nagusiki algak eta bakterioak).

Materiala: Elektroestetika

Las presentes en las aguas minero-medicinales son menos exi-gentes parasu crecimiento que otras, yaque no necesitan aminoácidos, bases púricas o pirimídicas ni vitaminas; sin embargo, dependen de una tempera-tura y pH constantes y, además, de la concentración estable de todos los ele-mentos de las aguas en las que viven: ur mineral-medizinaletan dauden bakterioek ez dituzten oso baldintza zorrotzak izan behar hazteko; izan ere, ez dute behar aminoazidorik, base puriko edo pirimidikorik, ezta bitaminarik ere. Alabaina, tenperatura eta pH konstanteak behar dituzte, eta, gainera, bizi diren uretako elementu guztien kontzentrazio egonkorra:

Materiala: Elektroestetika

Zurgintza, altzarigintza eta kortxoa (1)
4.° Invasión de seres enemigos de los árboles, principalmente de una clase de hongo, que, asociado a bacterias, impide la cicatrización de las heridas, y descompone y hiende el tronco. 4. Zuhaitzen etsaiek haiek inbaditzea. Esaterako, onddo klase batek, bakterioekin kidetuta, zauriak orbaintzea galarazten du, eta enborra deskonposatzen eta pitzatzen du.

Materiala: Egurraren teknologia

Zehar-lerroa (1)
Debido a su constitución pueden ser cultivo de bacterias, lo que genera un considerable riesgo para la salud. Konposizioagatik, bakterioak ugaltzeko ingurune aproposa izan daitezke, eta osasunerako arriskutsuak izan.

Materiala: Muntaia- eta mantentze-lan mekanikoak

Kimika (2)
Se utiliza agua a presión y temperatura elevada para destruir y filtrar bacterias y otros contaminantes del suministro de agua estéril cuando se preparan soluciones para inyección. Presiopeko ura eta tenperatura altuak erabiltzen dira ur esterilaren hornidurako bakterioak eta beste kutsatzaileak suntsitu eta iragazteko, injektatzeko disoluzioak prestatzen direnean.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Los líquidos orales se preparan mezclando los principios activos con un disolvente o conservante para inhibir el crecimiento de bacterias y hongos. Ahotik hartzeko likidoak prestatzeko,printzipio aktiboak disolbatzaile edo kontserbagarri batekin nahasten dira, bakterioak eta onddoak ez hazteko.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (1)
Por el contrario, en zonas o períodos secos, las enfermedades criptogámicas y bacterianas pierden gran parte de su importancia, mientras que los ataques de ácaros e insectos pueden llegar a convertirse en el primer problema fitosanitario. Aitzitik, gune eta aldi lehorretan, gaixotasun kriptogamikoek eta bakterioek eragindakoek garrantzia galtzen dute eta akaroen nahiz intsektuen erasoak, aldiz, landare osasunarentzako arazo nagusia bihur daitezke.

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (7)
Destinadas a operaciones de vaciado total o parcial en tramos de red que pudieran quedar sin servicio, con el objeto de evitar estancamientos del agua contenida en los mismos, y por tanto, riesgo de proliferación de bacterias o empeoramiento de las propiedades organolépticas del agua. Hoditeriak erabat edo neurri batean hustea dute helburu, zerbitzurik gabe geratzean ur-korrontea gelditu ez dadin. Izan ere, korrontea eteten bada, bakterioak ugaldu edo uraren ezaugarri organoleptikoak kaskartu daitezke.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Según la literatura, la actividad antibactérica del cobre está limitada a los Staphylococcus y Streptococcus (Gram+). Liburuetan jasoa denez, kobrearen eraginkortasuna bakterizida gisa Staphylococcus eta Streptococcus (Gram+) bakterioetara mugatzen da.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Argumentos a favor: tiene un excelente poder bactericida y viricida. Su gran poder desinfectante está poco influenciado por el pH del agua. Hay una gran facilidad de obtención, ya que se produce en el mismo lugar de aplicación, solo requiere de aire y de energía eléctrica. No solo no produce ningún subproducto peligroso sino que cuando se mezcla en el agua, se descompone en inofensivo oxígeno. Aldeko argudioak: bakterioak eta birusak suntsitzeko gaitasun bikaina du, eta gainera, uraren pHak eragin txikia du desinfekzio-gaitasun horretan. Oso erraz eskura daiteke, erabiliko den lekuan bertan sortzen baita, airea eta energia elektrikoa baliatuz. Ez du azpiproduktu arriskutsurik eratzen, eta urarekin nahasten denean, oxigenotan deskonposatzen da (kaltegabea).

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

De todos los metales, solo la plata ha tenido algún uso en la desinfección del agua para consumo humano y como tal ha sido utilizada desde la antigüedad, siendo infinidad de productos que actualmente la incorporan empezando por los filtros activos de carbono para purificar el agua y terminando por las superficies de algunas porcelanas sanitarias y esmaltes de algunos electrodomésticos con lo que evitan la acumulación de bacterias. Metal horien guztien artetik, zilarra bakarrik erabili izan da giza kontsumorako ura desinfektatzeko. Antzinatik erabili izan da xede horrekin, eta gaur egun, hainbat produktuk baliatzen dute, hala nola ura arazteko ikatz aktibatuzko iragazkiek edo zenbait higiene-ontziren portzelanazko gainazalek eta etxetresna elektrikoen esmaltezko akaberek, bakterioen metaketa saihesteko.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

2. El agua pasa sobre una pastilla desinfectante (cloro o bromo) que controla bacterias y otros contaminantes. 2. Ura klorozko edo bromozko pastilla desinfektatzaile batean zehar igarotzen da; horrela, bakterioak eta beste kutsatzaile batzuk deuseztatzen dira.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Las membranas utilizadas son capaces de retener bacterias, por lo cual el agua tratada tiene un nivel muy bajo de contaminación microbiológica, además con dicho tratamiento se obtienen normalmente valores de DBO5 entre 2-5 mg/L y de sólidos en suspensión alrededor de 2 mg/L. Erabiltzen diren mintzek bakterioak ere atxikitzen dituzte, eta horrenbestez, horrelako ekipoekin tratatutako ura oso kutsadura mikrobiologiko txikikoa izaten da. Gainera, tratamendu horren bidez, oxigeno-eskari biologikoa (OEB5) 2-5 mg/l bitartekoa izatea lortzen da, eta solido esekien kantitatea, berriz, 2 mg/l ingurukoa izatea.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Las biomembranas de los actuales procesos de ultrafiltración frenan el paso a las partículas que generan turbidez, las proteínas, las bacterias y la práctica totalidad de virus y materias en suspensión. Gaur egun ultrairagazketarako erabiltzen diren biomintzek erabat oztopatzen diete bidea uhertasuna sortzen duten partikulei, proteinei, bakterioei eta esekita dauden materia nahiz birus ia guztiei.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Ostalaritza eta turismoa (13)
La desinfección comprende la destrucción de todas las bacterias patógenas y la mayoría de las no patógenas que están presentes en los objetos y las superficies. Desinfektatzean, berriz, objektuetan eta gainazaletan dauden bakterio patogeno guztiak eta ez-patogeno gehienak deuseztatzen dira.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

eliminación de los microorganismos (bacterias, hongos) con un productos desinfectante. mikroorganismoak (bakterioak, onddoak) kentzea produktu desinfektatzaileekin.

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Desinfectar es destruir todas las bacterias patógenas y la mayoría de las no patógenas que están presentes en objetos y superficies. Desinfektatzea da objektuetan eta gainazaletan dauden bakterio patogeno guztiak eta ez-patogeno gehienak suntsitzea.

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La contaminación cruzada es la transferencia de bacterias de un alimento objeto a otro, o dicho de otra manera, la transferencia del peligro se realiza a través de un elemento intermedio. Kutsadura gurutzatua da elikagai baten bakterioak beste elikagai batera transferitzea; beste modu batean esanda, arriskua tarteko beste elementu baten bidez transferitzen da.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

El contacto directo entre alimentos y una inadecuada manipulación: falta de higiene en los cuchillos y las tablas para cortar (ambos propagan bacterias). Zuzeneko ukipena elikagaien artean eta manipulazio desegokia: higienerik ez labanetan eta sukaldeko oholetan (biek bakterioak hedatzen dituzte).

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Con el uso del abatidor de temperatura se evita el mantenimiento del producto en la zona de peligro (entre +65 ºC y +5 ºC) durante un espacio de tiempo prolongado, con lo que el riesgo de proliferación bacteriana es menor (figura 4.3). Tenperatura-jaisgailua erabiliz, produktua denbora luzez arrisku-eremuan egotea (+65 ºC-tik +5 ºC-ra bitartean) eragozten da, eta horri esker, bakterioak ugaltzeko arriskua murrizten da (4.3. irudia).

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El fin principal de esta tecnología es destruir los virus, bacterias o parásitos que puedan existir en los alimentos y que tienen capacidad para desencadenar enfermedades en personas y animales. Teknologia horren helburu nagusia da elikagaietan egon daitezkeen birusak, bakterioak eta parasitoak, pertsonei nahiz animaliei gaixotasunak eragiteko ahalmena dutenak, suntsitzea.

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Provoca una elevación de la temperatura que provoca la destrucción de los agentes de deterioro, enzimas y, especialmente, microorganismos como bacterias, hongos y levaduras. Esterilizazioak, tenperatura igoz, eragileak eta entzimak suntsitzen ditu, bai eta mikroorganismoak ere, hala nola bakterioak, onddoak eta legamiak.

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FIGURA 4.3. Comportamiento bacteriano según los rasgos de temperatura y tiempo. 4.3. IRUDIA. Bakterioen jokabidea, tenperaturaren eta denboraren arabera.

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Las dosis más débiles de ionización se emplean para evitar la germinación o destruir insectos, las dosis más usadas se utilizan para acabar con bacterias patógenas o para aumentar la duración de la conservación de ciertos productos alimentarios. Ionizazioa, dosi txikietan, erneketa eragozteko eta intsektuak suntsitzeko erabiltzen da, baina batez ere bakterio patogenoak suntsitzeko eta elikagaiak luzaroago kontserbatzeko baliatzen da.

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