Emaitzak: 59

ES EU
Gizarte eta kultura zerbitzuak (18)
La falta de tiamina es común en personas alcohólicas, fumadoras y en personas que toman mucho azúcar, puesto que estos tres factores reducen la capacidad de asimilarla. Tiamina gabezia ohikoa izaten da pertsona alkoholikoetan, erretzaileetan eta azukre asko hartzen dutenetan. Izan ere, hiru faktore horiek tiamina asimilatzeko gaitasuna murrizten dute.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Son llamados también azúcares o hidratos de carbono. Azukre edo karbohidrato ere deitzen zaie.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

almidones, azúcares y fibra . almidoiak, azukreak eta zuntza.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se puede distinguir entre azúcares sencillos omonosacáridosy azúcares complejos odisacáridos: Azukre sinple edomonosakaridoeneta azukre konplexu edodisakaridoenartean bereizketa egin daiteke:

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se caracteriza por un consumo elevado de legumbres, cereales, pastas, arroz, frutas, verduras, aceite de oliva, pescado y leche; un consumo moderado de carnes y derivados lácteos y un bajo consumo de mantequilla, margarina y azúcares refinados. Lekaleak, zerealak, pasta, arroza, fruta, barazkia, oliba-olioa, arraina eta esnea asko kontsumitzea; haragia eta esnearen eratorriak neurriz kontsumitzea eta gurina, margarina eta azukre finduak gutxi kontsumitzea dira ezaugarri nagusiak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Cereales, azúcares y derivados Zerealak, azukreak eta eratorriak

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se prohíbe el azúcar, la bollería, los frutos secos y el chocolate; se reduce el aporte de pan, cereales y legumbres. Azukrea, opilak, fruitu lehorrak eta txokolatea debekatu egiten dira; ogia, zerealak eta lekaleak, berriz, murriztu.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Consumir más frutas, vegetales y cereales completos; y disminuir el consumo de azúcares simples. Fruta, barazki eta zereal oso gehiago kontsumitzea; eta azukre sinpleen kontsumoa murriztea.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Los azúcares. Azukreak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

El más importante es la sacarosa, que es el azúcar de la remolacha y de la caña de azúcar. Sakarosa da garrantzitsuena. Erremolatxaren eta azukre-kanaberaren azukrea da.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (14)
La caries comienza en la superficie esterna del diente al disolverse las sales de calcio, debido a los ácidos producidos por las bacterias presentes en la boca que actúan sobre el azúcar y los residuos de comida. Txantxarra hortzaren kanpo-azaleran hasten da, kaltzio-gatzak disolbatzean, azukrean eta janari-hondakinetan jarduten duten ahoko bakterioek sortutako azidoen ondorioz.

Materiala: Elektroestetika

Sucede con más frecuencia en países con alto nivel económico que en países pobres debido a que en los primeros existe un mayor consumo en la dieta de productos dulces y de azúcar. Ohikoagoa da ekonomia-maila altuko herrialdeetan herrialde pobreetan baino; izan ere, lehenengo herrialde horietan, produktu gozo eta azukre gehiago hartzen dira dietan.

Materiala: Elektroestetika

Para evitarlo no sólo es importante una buena higiene bucal, sino también un cambio en la dieta de estos azúcares y productos dulces por frutas y verduras frescas de consistencia dura, como manzanas, zanahorias ... Txantxarrik ez izateko, ahoko higiene ona ez ezik, beharrezkoa da dietako azukreen eta produktu gozoen ordez fruitu eta barazki fresko trinkoak jatea (esaterako, sagarrak, azenarioak...);

Materiala: Elektroestetika

Cuando los niveles son bajos, se produce directamente una sensación de hambre, debido a que existen centros nerviosos en el cerebro, que cuando no se detectan, provocan la sensación de hambre que desaparece tras una comida cuando los niveles de azúcar vuelven a ser normales. Mailak baxuak direnean, gose-sentsazioa izaten da zuzenean; izan ere, garunean nerbio-zentroak daude eta glukosa hautematen ez dutenean, gose-sentsazioa eragiten dute. Sentsazio hori jan ondoren desagertzen da, azukre-mailak berriro ere arruntak direnean.

Materiala: Elektroestetika

La suprahepática desemboca en la vena cava inferior y es la que sale del hígado con la sangre purificada y con el azúcar necesario en cada momento. Gibelgaineko zaina barruko kaba zaineraino joaten da, eta horrek ateratzen du gibeletik odol garbia eta une bakoitzean behar den azukre kantitatea.

Materiala: Elektroestetika

El hígado almacena los azúcares en forma de glucógeno, por lo que es el responsable de que la cantidad de azúcar en la sangre sea siempre constante. Gibelak glukogeno moduan biltegiratzen ditu azukreak eta, beraz, odoleko azukre kantitatea beti konstantea izan dadin arduratzen da.

Materiala: Elektroestetika

Además los alimentos que llegan al intestino delgado son atacados por el jugo pancreático y la bilis, que, junto con los jugos intestinales, transforman sus componentes tras la acción de enzimas como las peptidasas, disacaridasas, lipasas y amilasas, en elementos como aminoácidos, azúcares, ácidos grasos y vitaminas. Horretaz gain, heste meharrera iristen diren elikagaiei eraso egiten diete pankrea-urinak eta behazunak eta, heste-urinarekin batera, elikagaiaren osagaiak eraldatzen dituzte entzimen (esaterako, peptidoak, disakaridoak, lipasak eta amilasak) ekintzaren ondoren; prozesu horretan, besteak beste, aminoazidoak, azukreak, gantz-azidoak eta bitaminak lortuko dira.

Materiala: Elektroestetika

El primer problema en la alimentación es el poner los alimentos ingeridos en condiciones para ser incorporados al medio interno, ya que, de todos ellos, sólo los azúcares más simples pueden ser absorbidos directamente. Elikadurako lehen arazoa hartutako elikagaiak barne-ingurunera sartzeko moduan jartzea da; izan ere, horietatik guztietatik, azukre soilenak soilik xurga daitezke zuzenean.

Materiala: Elektroestetika

Semejante a la de las demás células pero con una serie de características específicas, entre las que se puede destacar la presencia de azúcares unidos a proteína o lípidos que constituyen los denominados grupos sanguíneos. Gainerako zelulen antzekoa da, baina berariazko zenbait ezaugarri ditu; hauek nabarmen daitezke, besteak beste: proteinari batutako azukreak edo odol taldeak osatzen dituzten lipidoak edukitzea.

Materiala: Elektroestetika

en el agua de baño, mezclada en el vino, con azúcar, como baño bucal, en compresas, etc. bainu-uretan, ardoarekin nahasita, azukrearekin, aho-garbigarri gisa, konpresetan eta abarretan.

Materiala: Elektroestetika

Irudia eta soinua (2)
Para ello, se le administra un baño de Nitrato de Plata con un copulante, generalmente Sosa Cáustica, gelatina y azúcar. Hori lortzeko, juntatzaile bat duen zilar nitratotan bustiko da; gehienetan, soda kaustikoa, gelatina eta azukrea erabiltzen dira.

Materiala: Irudia

En términos técnicos, la acción del plateado se basa en la reducción de un complejo amoniacal junto con la inversión del azúcar en un formoldéhido. Termino teknikoetan, zilarreztatzea da amoniako-konplexua erreduzitzea eta azukrea formaldehidora alderantzikatzea.

Materiala: Irudia

Ostalaritza eta turismoa (6)
La última crisis del azúcar ha variado temporalmente estas condiciones...” Azukrearen azken krisiak aldatu egin ditu baldintza horiek aldi batez…".

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

14 gr. de sal, 1 gr. de azúcar y 1,5 gr. de pimienta blanca por cada kg. de hígado. 14 g gatz, 1 g azukre eta 1,5 g piperbeltz zuri, gibel-kg bakoitzeko.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Los microorganismos al alimentarse producen un deshecho llamado toxina (que en ocasiones es útil, como en el caso del alcohol, que es la toxina que producen ciertas levaduras al comer azúcar), que son sustancias de naturaleza proteica. Mikroorganismoak elikatzen direnean, toxina izeneko hondakin bat sortzen dute, izaera proteikoa duen substantzia (batzuetan, hondakina erabilgarria izaten da, alkoholaren kasuan, esaterako, toxina hori sortzen baitute zenbait legamiak azukrea jatean).

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Se sirve en copa de agua o de cerveza y se puede acompañar con hielo y con azúcar. Ur- edo garagardo-kopan zerbitzatzen dira, eta izotza edo azukrea bota dakieke.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Los aperitivos anisados son el sustituto natural de la famosa *Absenta; se obtienen con la mezcla de alcohol de 45º, azúcar y extractos de regaliz y anís badiana. Janaurreko anisatuak *Absenta ezagunaren ordezko naturalak dira. 45º-ko alkohola, azukrea eta erregalizaren eta anis-belar txinatarraren estraktuak nahasita lortzen dira.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

También son lugares de interés turístico en la capital carioca son el Pan de Azúcar, el Corcovado, cima de la ciudad, con la estatua de Cristo Redentor envuelto por el Parque Nacional Tijuca, y las edificaciones del Viejo Río. Interes turistiko handia dute honako leku hauek ere: Pan de Azucar, Corcovado, hiriaren gailurra eta Kristo Berreroslearen estatua Tijuca Parke Nazionalaren barruan, eta Viejo Rioko eraikinak.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Zurgintza, altzarigintza eta kortxoa (1)
La proporción aproximada de las diversas materias que la componen, es la siguiente: celulosa 50 %; lignina 30 %; resina, almidón, tanino y azúcares 20 %. Hau da egurra osatzen duen materia bakoitzaren proportzioa, gutxi gorabehera: zelulosa, %50; lignina, %30; erretxina, almidoia, taninoa eta azukreak, %20.

Materiala: Egurraren teknologia

Kimika (4)
Un ejemplo de industria química de base es la fabricación de alcohol por fermentación de azúcares. Azukreen hartziduraz alkohola ekoiztea da oinarrizko industriaren adibide bat.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Es la filtración una de las operaciones fundamentales en gran número de procesos industriales, entre ellos: tratamiento y depuraciones de agua, purificación de aceites, azúcares, jugos vegetales, colorantes, cerveza, productos farmacéuticos, etc. Iragazketa oinarrizko eragiketa bat da prozesu industrial askotan; besteak beste, hauetan: ur-tratamenduan eta -arazketan, olio- eta azukre-purifikazioan, landare-zukuen, koloratzaileen, garagardoaren, produktu farmazeutikoen eta beste likido askoren purifikazioan, etab.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Un vino es una mezcla muy compleja; contiene agua, etanol, azúcares, ácidos orgánicos, pigmentos (que le dan color) y otros ingredientes. Ardoa oso nahaste konplexua da; ura, etanola, azukreak, azido organikoak, pigmentuak (kolorea) eta beste osagai batzuk ditu.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Se utilizan para decoloraciones deazúcares, glicerina, cerveza, grasas, barnices, aceites, vinos, aguas, etc. También pueden emplearse para recuperación de disolventes y eliminación de olores. Azukreak, glizerina, garagardoa, gantzak, bernizak, olioak, ardoak, ura eta beste hainbat produktu koloregabetzeko erabiltzen dira. Disolbatzaileak berreskuratzeko eta usainak desagerrarazteko ere erabil daitezke.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (5)
el principal destino del cultivo de la remolacha es la extracción del azúcar contenido en la raíz. erremolatxaren laborantzaren xede nagusia sustraian duen azukrea ateratzea da.

Materiala: Nekazaritza

En el proceso de obtención del azúcar blanco de la remolacha azucarera, se obtienen dos subproductos de utilidad en alimentación de rumiantes: Azukre erremolatxaren azukre zuria lortzeko prozesuan, hausnarkariak elikatzeko baliagarriak diren bi azpiproduktu eskuratzen dira:

Materiala: Nekazaritza

los cuellos de la remolacha y la pulpa de la remolacha, residuo obtenido tras la extracción del azúcar. erremolatxaren lepoak eta pulpa, zeina azukrea atera ondorengo hondarra baita.

Materiala: Nekazaritza

En torno a un 15-20% del total de la raíz es azúcar, en forma de sacarosa. Sustrai osoaren %15-20 inguru, berriz, azukrea da, sakarosa.

Materiala: Nekazaritza

En Agricultura ecológica el cultivo de remolacha azucarera no tiene interés por diversas causas, pero la principal es que la industria transformadora no tiene ninguna línea de producción ecológica, ocupando este hueco el azúcar proveniente de caña de azúcar. Nekazaritza ekologikoan, azukre erremolatxaren laborantzak ez du interesik hainbat arrazoi direla tarteko; horien artean garrantzitsuena hauxe da: eraldaketa industriak ez du produkzio ekologikorako lerrorik eta hutsune hori kanaberatiko azukreak hartzen du.

Materiala: Nekazaritza

Animazio turistikoa (1)
Vino, fruta, azúcar, gaseosa, hielo, recipiente Ardoa, fruta, azukrea, gaseosa, izotza, ontzia

Materiala: Animazio turistikoa

Komunikatzeko trebetasunak (1)
Michael Bloomberg, entonces alcalde de Nueva York, emprendió una batalla política contra el azúcar en las bebidas. Michael Bloomberg New Yorkeko alkateak borroka politiko bat abiarazi zuen edarietako azukrearen kontra.

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak

Instalatze eta mantentze lanak (1)
Aceites lubricantes, azúcar, café, cartón, caucho, celulosa, corcho, madera, paja, papel, tabaco, tejido, etc. Olio lubrifikatzaileak, azukrea, kafea, kartoia, kautxua, zelulosa, kortxoa, zura, lastoa, papera, tabakoa, ehuna, eta abar.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak