Emaitzak: 21

ES EU
Administrazioa eta kudeaketa (3)
c) Subproductos d) Productos auxiliares c) Azpiproduktuak d) Produktu osagarriak

Materiala: Kontu-ikuskaritza

- Bienes obtenidos en los procesos productivos y listos principalmente para la venta (productos terminados, subproductos, residuos y materiales recuperados). - Ekoizpen-prozesuetan lortutako ondasunak, batez ere saltzeko prestatuak (amaitutako produktuak, azpiproduktuak, hondakinak eta berreskuratutako materiala).

Materiala: Kontu-ikuskaritza

También denominada de sugerencias o de comentarios; es un subproducto del trabajo de auditoría. Iradokizun edo iruzkinen gutuna ere esaten zaio; kontu-ikuskapen lanaren azpiproduktu bat da.

Materiala: Kontu-ikuskaritza

Fabrikazio mekanikoa (1)
Estos procesos producen poco o ningún desperdicio como subproducto de la operación. Prozesu horiek hondakin gutxi sortzen dute edo ia ez dute hondakinik sortzen eragiketaren azpiproduktu gisa.

Materiala: Mekanizazio bidezko Produkzioa

Zehar-lerroa (1)
Se obtienen de sub-productos petrolíferos, los cuales se combinan químicamente en procesos de laboratorio. Petrolioaren azpiproduktuetatik lortzen dira, laborategi-prozesuetan kimikoki konbinatuta.

Materiala: Muntaia- eta mantentze-lan mekanikoak

Kimika (3)
Se presentan situaciones especiales cuando los productos químicos industriales o los principios activos se utilizan en laboratorios de I+D, ensayos de control y garantía de calidad, ingeniería y mantenimiento, o cuando se generan como subproductos o residuos. Egoera berezi batzuetan, produktu kimiko industrialak edo printzipio aktiboak I+Gko laborategietan, kalitatearen kontrol- eta kalitate-saiakuntzetan, ingeniaritzan eta mantentze-lanetan erabiltzen dira, edo azpiproduktu edo hondakin gisa sortzen dira.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

1.4.-SUBPRODUCTOS Y RESIDUOS DE LA INDUSTRIA QUÍMICA. 1.4.- INDUSTRIA KIMIKOAREN AZPIPRODUKTUAK ETA HONDAKINAK

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

El aprovechamiento de todos estos subproductos residuales de las industrias puede ser gestionado a través de las Bolsas de Subproductos. Industrietako hondar-azpiproduktu horien guztien aprobetxamendua kudeatzeko,azpiproduktuen poltsak sor daitezke.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (3)
Un subproducto muy importante para la estabilidad de los ecosistemas agrarios es la paja, que bien se puede aprovechar para el uso como cama de ganado o dejarse en el suelo como elemento para mejorar la estructura del mismo (el suelo se hace menos duro y esponjoso al incorporar la paja). Nekazaritzako ekosistemen orekari eusteko, lastoa oso azpiproduktu inportantea da. Lastoa ganaduaren azpiak egiteko erabil daiteke, edo bestela lurzoruan jartzeko, horrela lurraren egitura hobetu egiten da eta (lurzorua bigundu eta harrotu egiten da lastoarekin).

Materiala: Nekazaritza

En el proceso de obtención del azúcar blanco de la remolacha azucarera, se obtienen dos subproductos de utilidad en alimentación de rumiantes: Azukre erremolatxaren azukre zuria lortzeko prozesuan, hausnarkariak elikatzeko baliagarriak diren bi azpiproduktu eskuratzen dira:

Materiala: Nekazaritza

En el proceso de extracción de aceite se obtiene un subproducto: Olioa ateratzeko prozesuan azpiproduktu hau lortzen da:

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (1)
Sin embargo, quedan excluidas de estos requisitos mínimos las calderas alimentadas por combustibles cuya naturaleza corresponda a recuperaciones de efluentes, subproductos o residuos, biomasa, gases residuales, y siempre que las emisiones producidas por los gases de combustión cumplan la normativa ambiental aplicable. Alabaina, gutxieneko baldintza horretatik kanpo geratzen dira efluenteen, azpiproduktuen edo hondakinen berreskuratzetik, biomasatik eta hondakin-gasetatik eratorritako erregaiez elikatutako galdarak, betiere errekuntza-gasek sortzen dituzten emisioek aplikatu beharreko ingurumen-araudia betetzen badute.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Ostalaritza eta turismoa (5)
Los desperdicios de productos alimentarios, los subproductos no comestibles y los residuos de otro tipo que se generan en los establecimientos alimentarios pueden originar contaminaciones indeseables por lo que deben ser eliminados con la máxima inmediatez y ser almacenados en condiciones adecuadas hasta su evacuación. Elikagai-produktuen hondakinek, azpiproduktu ez-jangarriek eta elikagai-establezimenduetan sortzen diren bestelako hondakinek nahi ez diren kutsadurak sor ditzakete; horregatik, ahalik azkarren ezabatu behar dira, eta establezimendutik atera aurretik, baldintza egokietan gorde.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Según la naturaleza y el volumen de los residuos generados en un establecimiento, cabe la posibilidad de implantar un programa o plan de gestión de residuos tramitado por una empresa externa para la obtención de subproductos como biodiesel, fertilizantes o biogás. Establezimendu batean sortutako hondakinen jatorriaren eta bolumenaren arabera, kanpoko enpresa batek izapidetutako hondakinak kudeatzeko programa edo plan bat ezar daiteke, azpiproduktuak lortzeko; adibidez: biodiesela, ongarriak edo biogasa.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

El objetivo principal del plan de gestión de residuos es impedir la contaminación cruzada dentro de las instalaciones y garantizar la eliminación adecuada de los desperdicios y subproductos generados en las empresas para reducir el impacto medioambiental, ya sean cocinas centrales, procesadoras de alimentos u otro tipo de empresas. Hondakinen kudeaketa-planaren helburu nagusia da instalazioetan kutsadura gurutzaturik ez gertatzea, eta horrekin batera, enpresetan (sukalde zentraletan, elikagaiak elaboratzen dituzten establezimenduetan edota beste enpresa mota batzuetan) sortzen diren hondakinak eta azpiproduktuak behar bezala deuseztatzen direla bermatzea, ingurumen-inpaktua txikitzeko.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Los subproductos de panadería como alternativa a las fuentes energéticas tradicionales utilizadas en los piensos de broilers (esta denominación inglesa, que significa "pollo asado", se ha adoptado en todo el mundo como sinónimo del pollo de carne tradicional). Okintzako azpiproduktuak, broilers deritzen oilaskoentzako pentsuetan erabili diren energia-iturri tradizionalen alternatiba (broilers ingeleseko hitza betiko haragitarako oilaskoa izendatzeko erabiltzen da mundu osoan; berez, oilasko errea adierazten du).

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

La harina de galleta es un subproducto de la industria alimentaria, procedente del reciclado de productos para consumo humano. Gailetaz eginiko irina elikadura-industriako azpiproduktu bat da, pertsonek kontsumitzen dituzten produktuak birziklatuz lortzen dena.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx