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Gizarte eta kultura zerbitzuak (6) | |
Por ejemplo, añadiendo arroz a las legumbres o leche a los cereales se ingieren proteínas que proporcionan aminoácidos muy parecidos a los que aporta la carne. | Esate baterako, lekaleei arroza edo zerealei esnea gehituta proteinak jaten dira, eta haragiak ematen dituenaren antzeko aminoazidoak eskaintzen dituzte proteina horiek. |
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa | |
Se caracteriza por un consumo elevado de legumbres, cereales, pastas, arroz, frutas, verduras, aceite de oliva, pescado y leche; un consumo moderado de carnes y derivados lácteos y un bajo consumo de mantequilla, margarina y azúcares refinados. | Lekaleak, zerealak, pasta, arroza, fruta, barazkia, oliba-olioa, arraina eta esnea asko kontsumitzea; haragia eta esnearen eratorriak neurriz kontsumitzea eta gurina, margarina eta azukre finduak gutxi kontsumitzea dira ezaugarri nagusiak. |
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa | |
A partir de latas de bebidas o botellas de agua de plástico, llenarlas de diferentes materiales, arroz, lentejas, maíz... | Edari-potoak edo plastikozko ur-botilak zenbait materialekin bete; adibidez, arrozarekin, dilistekin edo arto aleekin. |
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa | |
En esta dieta, se deben beber abundantes líquidos y se aconseja comer arroz, zanahoria, pollo, pescado y yogur, en una fase posterior. | Dieta horretan likido ugari edaten da, eta ondorengo fasean arroza, azenarioa, oilaskoa, arraina eta jogurta jatea aholkatzen da. |
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa | |
El arroz y el membrillo se desaconsejan, puesto que son productos astringentes; en cambio, se recomienda la fruta, la verdura , los cereales integrales y las legumbres. | Arroza eta irasagarra ez dira gomendagarriak, produktu idorgarriak baitira, baina fruta, barazkiak, osoko zerealak eta lekaleak gomendatzen dira. |
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa | |
60-80 gr. crudos de pasta o arroz. | 60-80 g pasta edo arroz gordin. |
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa | |
Irudi pertsonala (3) | |
Generalmente extraído del grano de trigo o de arroz, también puede obtenerse de la patata o del maíz. | normalean, gari- edo arroz-aleetatik ateratzen da, baina patata eta artotik ere lor daiteke. |
Materiala: Elektroestetika | |
Las necesidades orgánicas son de 20-30 mg diarios, que nos pueden ser proporcionados por legumbres, frutas y carne, así como por el agua pura no calcárea (éstas generalmente son pobres en silicio) y alimentos vegetales como el rábano y los cereales (avena, cebada, arroz y centeno). | Eguneko 20-30 mg-koak dira premia organikoak; lekaleek, frutek eta okelak ematen dizkigute, baita karerik gabeko ur puruak (silizio gutxikoak izan ohi dira) eta begetalek ere, adibidez errefauak eta zerealek (oloa, garagarra, arroza eta zekalea). |
Materiala: Elektroestetika | |
té verde, mimosa tenuiflora, ginseng, gingko, equiseto, arroz, soja, arándano, vid. | te berdea, mimosa tenuiflora, ginsenga, gingkoa, azeribuztana, arroza, soja, ahabia, mahatsondoa eta abar. |
Materiala: Elektroestetika | |
Ostalaritza eta turismoa (7) | |
Sopas de verduras o ensaladas como la “trempó”, anteceden a platos mas consistentes como el “escaldum “(guiso de pavo) o los arroces, siempre regados con vinos de la denominación de origen Benissalem (Mallorca). | Barazki-zopak edo entsaladak, hala nolatrempóa, plater sendoagoen aurrekari izaten dira; azken horien artean daudeescalduma (indioilar-gisatua) eta arrozak, beti Binissalem (Mallorca) jatorri-izendapeneko ardoarekin bustiak. |
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak | |
Las elaboraciones culinarias son reflejo de la dualidad existente entre mar montaña, y entre el clima cálido de la costa y el riguroso del interior, así arroces de verduras, ollas gitanas (cocido de verduras), pisto huertano , caldero, ensaladas, langostinos del mar Menor, ajotomate (plato de pescado y tomate), encuentran su contrapunto en el gazpacho de Jumilla y Yecla, embutidos, platos de caza, migas de Alhama, longaniza imperial de Lorca, y el pebre (guiso a base de caldo de cordero). | Jaki prestatuek mendiaren eta itsasoaren eta kostaldeko klima leunaren eta barnealdeko gogorraren dualtasuna islatzen dute: barazki-arrozak, ijito-eltzekariak (barazki-egoskariak), baratzeko pistoa, entsaladak, Mar Menorreko otarrainxkak; kontrapuntu gisa, Jumilla eta Yeclako gazpatxoa, hestebeteak, ehiza-platerak, Alhamako ogi-mamiak, Lorcako lukainka inperiala etapebrea (arkume-saldarekin egindako gisatua). |
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak | |
Arroz de Calasparra, pimentón, alcaparras, miel de azahar, aceite de oliva virgen y colines son solo una muestra de los alimentos amparados por sello de calidad que ofrece Murcia. | Murtziako kalitate-zigiluak babesten dituen elikagaien adibide batzuk besterik ez dira hauek: Calasparrako arroza, piperrautsa, kaparrak, laranjondo-lorearekin egindako eztia eta oliba-olio birjina. |
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak | |
La proximidad de la capital y el cultivo del arroz han reducido su extensión de forma preocupante. | Hiriburutik gertu egoteak eta arroz-ekoizpenak kezkatzeko moduan murriztu dute lakuaren hedadura. |
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak | |
El arroz de Valencia, el embutido artesano de Requena , y los turrones de Jijona y Alicante también están incluidos entre los productos estrella de la Comunidad Valenciana. | Valentziako Erkidegoko produktu nagusien artean daude, halaber, Valentziako arroza, Requenako etxeko hestekiak eta Xixonako eta Alacanteko turroiak. |
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak | |
Consta de una estructura defensiva y una tupida red de canales y cisternas que además de su función ornamental, constituyen el entramado de una red de regadío para los cultivos del arroz. | Egitura defentsiboa du, eta ubideen eta biltegien sare mardula. Sare horrek, gainera, bitariko funtzioa du; bada, hiria apaintzeaz gain, arroz-laboreak ureztatzeko sare-egitura osatzen du. |
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak | |
En cuanto a la Gastronomía, decir que el arroz es el elemento básico de los platos más típicos de la Comunidad destacando entre otros la paella, el arroz a banda, o el arroz con costra. | Gastronomian, arroza da Erkidegoko plater ohikoenen oinarria; paella, arrozaa bandaerara edo arroza zarakarrarekin dira ezagunenak. |
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak | |
Nekazaritza (4) | |
También se usan avionetas, por ejemplo para arroz. | Hegazkin txikiak ere erabiltzen dira, adibidez, arroza ereiteko. |
Materiala: Nekazaritza | |
La espiga de los cereales puede ser una inflorescencia compuesta (Trigo, cebada y centeno) una panícula (Avena,Arroz) o mazorca (Maíz). | Zerealen burua izan daiteke infloreszentzia konposatu bat (garia, garagarra eta zekalea), panikula bat (oloa, arroza) edo artaburu bat (artoa). |
Materiala: Nekazaritza | |
El primer caso se da cuando le quedan adheridas las glumillas, que son unas envolturas florales, y se da en el caso del arroz, cebada, avena, etc. | Lehen kasuan, glumatxoak –lore bilgarriak– itsatsirik gelditzen dira; horixe gertatzen da, hain zuzen, arroz, garagar, olo eta abarren kasuan. |
Materiala: Nekazaritza | |
Otro tanto se puede decir de otras gramíneas como el arroz de la India, el mijo africano o el centeno del noroeste de la Península Ibérica. | Beste gramineo batzuetaz ere beste hainbeste esan dezakegu. Hortxe ditugu Indiako arroza, Afrikako artatxikia eta Iberiar Penintsularen ipar-mendebaldeko zekalea. |
Materiala: Nekazaritza | |
Animazio turistikoa (1) | |
Hacer pompones, muñecos de lana o muñecos de cartulina por partes y articularlos con tachuelas, pelotas de malabarista con arroz y globos, decoración de platos o de frutas, etc. | Borlak, artilezko panpinak eta kartoi mehezko panpinak egin daitezke zatika, eta gero elkartu tatxetekin, malabarista-pilotak egin daitezke arrozarekin eta puxikekin, platerak eta frutak apaindu daitezke, etab. |
Materiala: Animazio turistikoa |
Emaitzak: 27
Familia | # |
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xxOstalaritza eta turismoa | 13 |
xxGizarte eta kultura zerbitzuak | 6 |
xxNekazaritza | 4 |
xxIrudi pertsonala | 3 |
xxAnimazio turistikoa | 1 |