Emaitzak: 23

EU ES
Ehungintza, jantzigintza eta larrugintza (1)
Eromena litzateke Balenciagak parpailarekin edo tularekin sortu zituen lanak zerrendatzea, ugariak baitira. 1950eko neguko bildumarako, esate baterako, hirurogeita hamaika modelotatik hogeita bederatzik zituzten aipatutako osagaiak, eta 1950eko udaberrian laurogeita hamalautik hamaseik. Belle-Epoque deituan bezala, Cristobal Balenciagak jantzi mota guztietan, goizetik gauerako jantzietan, erabili zituen parpailak. Era horretara, goizerako, parpaila brodatu estu bat jartzen da janzki baten alkandoran; mohair artilearekin, berriz, 1952an arratsalderako multzo erdi estuetarako ehuna bihurtzen da. Bai arratsalderako bai gauerako Balenciagak "Chantilly oso fina erabiltzen du, eta hori kolore delikatuez, arrosa koloreez, grisez edo beltzez zipriztintzen ditu soinekoak". 1950eko udan, Balenciagak parpailadun galtza batzuk diseinatu zituen, pixkagatik gainditu zituztenak arratsalderako krepezko soinekoak, bizkar irekikoak. 1962an galtza horiek berak panti bihurtu ziren (26. or. il.). 1920ko hamarraldian boladan zegoen tunika 1955ean erabili zuen berriro ere jostunak, eta 1967an eta 1968an ere hartara itzuli zen, baina orduko hartan soutache erara brodatutako parpaila batekin, gogora ekarriz veneziar puntu lodiak. Koktel eta afarirako jantziei dagokienez, parpailadun multzoen moldeak jostunarengan siluetak izan zuen bilakaera erakusten du, 1945. urteaz geroztik, bai gerri estu-estuaren bai gerri baxuaren bitartez edo gerririk gabe, soineko hauen antzera: marinela 1951n (75. or. il.), zakua (91. or. il.) eta baby doll (79. or. il.) 1957an. 1964ko baby doll-ek, aldiz, soineko-gerruntze bihurtuta, zabaltasun eskasa zuen, garai hartako joerei jarraituz. Sería una locura intentar enumerar las creaciones con encaje o con tul del modisto, puesto que son muy numerosas. Citaremos, por ejemplo, para la colección de invierno de 1950, veintinueve modelos de setenta y uno, y en la primavera de 1950 dieciséis de noventa y cuatro. Como en la Belle-Epoque, Cristóbal Balencíaga lo utiliza para conjuntos que van desde la mañana hasta la noche. De esta manera, para la mañana, se coloca un estrecho encaje bordado en una blusa de un traje, mientras que, confeccionado con lana mohair, el encaje se convierte en 19523 en la tela de conjuntos semi-ajustados para la tarde. Para la tarde y para la noche, Balenciaga utiliza siempre "Chantilly extremadamente fino, que salpica los vestidos de un rubio delicado, de rosa, de gris o de negro. En el verano de 1950, Balenciaga diseña un pantalón con encaje, que apenas supera el vestido de crepé con la espalda abierta para la tarde. En 1962, ese pantalón se transforma en pantis (il. p. 26). La tónica, de moda en los años 1920, vuelve a ser utilizada por el modisto en 1955, quien más tarde la retomará en 1967 y en 1968, confeccionada esta vez con un encaje bordado de soutache, que recuerda los gruesos puntos del encaje veneciano. Para el cóctel y la cena, el corte de los conjuntos con encaje muestra, tras 1945, la evolución de la silueta vista por el modisto, bien con el talle marcado, o bien con el talle bajo o sin talle, como lo recuerdan los vestidos: marinero en 1951 (il. p. 75), saco (il. p. 91) y babydoll (il. p. 79) en 1957. Sin embargo, el baby doll de 1964, que se convirtió en vestido corpiño, tiene una amplitud reducida, siguiendo las tendencias de la época.

Materiala: LANEKI_corpusak_elkartuta.csv.tmx

Gizarte eta kultura zerbitzuak (4)
Preparar y realizar los desayunos, comidas, meriendas, cenas. Gosari, bazkari, merienda eta afariak prestatzea eta egitea.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Ejemplo de una comida o cena Bazkari edo afari baten adibidea

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Por la tarde, se puede hacer un taller para realizar adornos para las mesas del comedor, por ejemplo salvamanteles o flores de papel, para la cena de gala. Arratsaldez, lantegi bat antola daiteke, jangelako mahaietarako apaingarriak egiteko; adibidez, zamau-babesak edo paperezko loreak, afari dotorerako.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Fue un cambio muy grande, empecé a hacerme la cena: Aldaketa handia izan zen oso, afaria prestatzen hasi nintzen:

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Ostalaritza eta turismoa (11)
-Los Desayunos, Almuerzos y Cenas a bordo que se especifican en los itinerarios (vino y café incluido) y dos almuerzos en Restaurantes. -Ibilbideetan zehazten diren gosari, bazkari eta afariak trenean (ardoa eta kafea barne) eta bi bazkari jatetxeetan.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

El animador suele ser contratado en muy raras ocasiones por las agencias de viajes; su principal fuente de trabajo son los hoteles, excepto en casos de grupos de receptivo que requieren una puesta en escena especial (p.ej. durante la celebración de alguna cena). Bidaia-agentziek oso gutxitan kontratatzen dituzte turismo-animatzaileak; hoteletan egiten dute lan batez ere, eszenaratze bereziren bat behar duten taldeak daudenean izan ezik (adibidez, afariren bat).

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Por la noche puede incluir una cena en un restaurante típico o simplemente un espectáculo con o sin copa. Gauez, berriz, afaria egin daiteke jatetxe tipikoren batean, edo ikuskizunen batera joan, eta koparen bat har daiteke.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

El Mediterráneo nutre de productos fresco los mejores mercados con las langostas, mejillones, meros y sepias , muy comunes a la hora de cenar en terrazas y restaurantes. Mediterraneoak produktu freskoz hornitzen ditu merkatu onenak (otarrainak, muskuiluak, meroak eta txokoak), eta askotan jaten dira afaritan terraza eta jatetxeetan.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Juegos diversos, aerobic, desfiles de modelos, deportes, cocktails y cenas especiales, concursos, atracciones y espectáculos internacionales… Zenbait joko, aerobica, modelo-desfileak, kirolak, koktelak eta afari bereziak, lehiaketak, nazioarteko ikuskizunak…

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Visita y cena. Bisita eta afaria.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Siete cenas y ocho comidas con gastronomía típica del Norte de España. Zazpi afari eta zortzi bazkari Espainiako iparraldeko gastronomia tipikoarekin.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Comida o cena: Bazkaria edo afaria:

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

desayuno, almuerzo y cena, y buffets o snacks a media mañana, a media tarde, e incluso a media noche. gosaria, bazkaria eta afaria, eta buffetak edo snackak eguerdian eta arratsaldean, baita gauerdian ere.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Cada pasajero tiene un turno para las comidas principales (almuerzo y cena) y un lugar reservado y fijo en el restaurante asignado. Janari nagusietarako (bazkaria eta afaria) txanda bat du bidaiari bakoitzak esleitu zaion jatetxean, eta leku finkoa dauka erreserbatuta.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Animazio turistikoa (3)
La noche culminaba con una cena seguida de una fiesta, que podía tener distintas actividades además del baile. Eguna amaitzeko, afariaren ostean jai bat egiten zuten, dantzaldiaz gainera beste jarduera batzuekin.

Materiala: Animazio turistikoa

Además actúa como prescriptor de distintos productos facilitados por el establecimiento hostelero, como cenas especiales, espectáculos, eventos, visitas, etc. Gainera, ostalaritza-establezimenduak ematen dituen produktuak gomendatzen ditu (preskriptore gisa aritzen da), hala nola afari bereziak, ikuskizunak, ekitaldiak, bisitak, eta abar.

Materiala: Animazio turistikoa

Este departamento es un gran aliado de los servicios de animación; en primer lugar, en los restaurantes se reúne una gran cantidad de gente en unas franjas horarias determinadas, estarán parados y sentados durante el tiempo que duren el desayuno, la comida o la cena, lo cual supone entre media hora y una hora y media para usar los espacios de restauración para publicitar las actividades. Sukaldaritza-saila animazio-zerbitzuen aliatu on bat da; alde batetik, jatetxeetan jende asko elkartzen da ordu jakin batzuetan, eta geldik eta eserita egoten dira gosariak, bazkariak edo afariak dirauen artean; beraz, ordu-erdi eta ordu eta erdi inguru ditugu toki horiez baliatzeko gure jarduerak iragartzeko.

Materiala: Animazio turistikoa

Komunikatzeko trebetasunak (1)
Las ocasiones formales son bodas, galas, recepciones oficiales, una comida o cena de homenaje, etc., para ellas se recomienda: Okasio formalak dira ezkontzak, galak, harrera ofizialak, omenaldi-bazkari edo -afariak eta abar. Halakoetarako gomendioak hauek dira:

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak