Emaitzak: 24

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Elektrizitatea eta elektronika (2)
Sistema 4: Supervisión de temperatura, nivel y grado de acidez ........................... 4. sistema: tenperatura, maila eta azidotasun-maila ikuskatzea............

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Sistema 4: Supervisión de nivel, temperatura y grado de acidez. 4. sistema: maila, tenperatura eta azidotasun-maila ikuskatzea.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Gizarte eta kultura zerbitzuak (1)
La piel impide la entrada de bacterias siempre que no presente lesiones, mantenga la acidez del pH, gracias a las glándulas sudoríparas, y además segregue ciertos ácidos grasos a través de las glándulas sebáceas. Azalak ez die bakterioei sartzen uzten, betiere, lesiorik ez badu, izerdi-guruinei esker pH-aren azidotasunari eusten badio, eta, gainera, sebo-guruinen bidez koipe-azido batzuk jariatzen baditu.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (8)
Las actividades diarias, el lugar donde se vive, las costumbres personales, etc., dan lugar a una serie de transformaciones fisiológicas en las características de los líquidos corporales (volumen, osmolaridad y grado de acidez o alcalinidad), que se suelen iniciar en el espacio líquido extracelular (LEC). Eguneroko jarduerek, bizilekuak, ohitura pertsonalek eta abarrek aldaketa fisiologikoak eragiten dituzte gorputzeko likidoen ezaugarrietan (bolumena, osmolaritatea eta azidotasun- edo alkalinotasun-maila), eta zelulaz kanpoko espazio likidoan ekiten zaie aldaketa horiei.

Materiala: Elektroestetika

La regulación del grado de acidez o alcalinidad o pH se realizará conjuntamente con el sistema respiratorio. Azidotasun- eta alkalinotasun-maila edo pH-a arnas sistemarekin batera erregulatuko da.

Materiala: Elektroestetika

Son los órganos encargados mediante la formación de la orina de regular directamente el volumen, la concentración de solutos y el grado de acidez o alcalinidad del plasma (LEC). Gernua sortuz, bolumena, solutuen kontzentrazioa eta plasmaren azidotasun- edo alkalinotasun-maila (zelulaz kanpoko likidoa) zuzenean erregulatzen dute organo horiek.

Materiala: Elektroestetika

Cuando la secreción es excesiva se produce sensación de plenitud, acidez y náuseas. Jariaketa gehiegizkoa denean, asetasuna, azidotasuna eta goragalea sentitzen dira.

Materiala: Elektroestetika

Además la bilis sirve para neutralizar la acidez del quimo. Behazunak, gainera, kimoko azidotasuna neutralizatzen du.

Materiala: Elektroestetika

Si es seca o grasa, su grado de acidez o su capacidad de adsorción deter-minan, entre otras características cutáneas, que un mismo perfume adquiera un olor distinto en dos personas diferentes. Larruazala lehorra ala koipetsua den, azidotasun-mailaren edo adsortzio-ahalmenaren eta larruazalaren beste ezaugarri batzuen araberakoa da perfume batek pertsona batean izango duen usaina; izan ere, perfume berak usain desberdina izan dezake bi pertsonarengan.

Materiala: Elektroestetika

Integridad del estrato córneo y acidez suficiente (buena protección) Geruza korneoa osorik egotea eta azidotasun nahikoa (babes ona)

Materiala: Elektroestetika

la acidez del manto hidrolipídico de superficie dificulta la proliferación bacteriana y la capa córnea actúa como barrera mecánica impidiendo la penetración, pero si los gérmenes logran penetrar, la dermis pone en marcha mecanismos de defensa vascular humoral y celular (polimorfonucleares, macrófagos...) destinados a garantizar esta protección. azaleko mantu hidrolipidikoaren azidotasunak bakterioak ugaltzea oztopatzen du, eta geruza korneoak barrera mekaniko gisa jokatzen du barneratu daitezen eragozten du; baina germenek sartzea lortzen badute, dermisak defentsa humoral, baskular eta zelularreko mekanismoak (polimorfonuklearrak, makrofagoak...) jarriko ditu martxan babesa bermatze aldera.

Materiala: Elektroestetika

Zehar-lerroa (1)
Estos contaminantes presentes en los gases de escape son nocivos para el medio ambiente y para el ser humano debido a su gran acidez. Ihes-gasetako gai poluitzaile horiek kaltegarriak dira ingurumenarentzat eta gizakiarentzat, azidotasun handia baitute.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Kimika (3)
En estas situaciones se añade al fluido sustancias como la cal, para reducir el grado de acidez, o el ácido sulfúrico, cuando los residuos tienen un pH muy básico. Halakoetan, beste substantzia batzuk eransten dira, hala nola karea, azidotasun-maila jaisteko, edo azido sulfurikoa, pH-a oso basikoa denean.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

El pH (acidez) de la solución de extracción y los productos de desecho se puede ajustar neutralizándolos con ácidos y bases fuertes. Erauzketa-disoluzioaren eta hondakin-produktuen pH-a (azidotasuna) azido eta base sendoekin neutralizatuz egokitu daiteke.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

La reactividad del suelo es su capacidad de reacción química, y se traduce en dos aspectos: acidez y alcalinidad, expresados a través de su pH. Erreaktibotasuna lurzoruak kimikoki erreakzionatzeko duen gaitasuna da, eta bi ezaugarri ditu: azidotasuna eta alkalinitatea; pH-aren bidez adieraziak biak ala biak.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (4)
Además, la presencia de semillas aumenta el contenido en azucares y la acidez del fruto, especialmente en la pera. Gainera, hazien presentziak azukreen edukia eta fruituaren azidotasuna handitzen ditu, bereziki madarian.

Materiala: Nekazaritza

dulce, con ligera acidez; seca gozoa, azidotasun pitin batekin; lehorra

Materiala: Nekazaritza

Azucarada con débil acidez; aromática azukreztatua azidotasun apur batekin; aromatikoa

Materiala: Nekazaritza

Azucarada; con ligera acidez, aromática azukreztatua; azidotasun pixka batekin, aromatikoa

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (3)
Indica la concentración de iones de hidrógeno presentes en el agua, es decir si un agua es más ácida o más básica; dicho de otra forma, la escala pH mide la acidez o alcalinidad de cualquier disolución, en nuestro caso concreto del agua. En disolución neutra el pH es igual a 7, en disolución ácida el pH es menor que 7 y en disolución alcalina el pH será mayor que 7. Cuanto más alejado de 7 sea el pH del agua, mayor será su carácter ácido (pH 6,5) o alcalino (pH 8, 9). La determinación del pH del agua es un problema que se plantea con gran frecuencia en los laboratorios y en la industria. Su valor exacto (en general no es posible conocerlo con más de dos cifras decimales) implica la medición del potencial de un electrodo de hidrógeno (procedimiento electrométrico –peachímetros–). Otro procedimiento para determinar el pH con cierta aproximación es el de los indicadores (medición colorimétrica del pH). Un indicador es una sustancia que cambia de color dentro de un pequeño intervalo de pH y que se pueden añadir directamente a la disolución o utilizarlas en forma de tiras de papel llamadas indicadores. Uretan hidrogeno ioien zer kontzentrazio dagoen adierazten du, nolabait, ura azidoa edo basikoa den. Beste modu batera esanda, pH eskalak edozein disoluzioren azidotasuna edo alkalinotasuna neurtzen du, gure kasuan, urarena. Disoluzio neutroen pHa 7 da; disoluzio azidoena,7 baino txikiagoa, eta disoluzio alkalinoena, 7 baino handiagoa. Uraren pHa zenbat eta txikiagoa izan 7 baino, orduan eta azidoagoa izango da (pH 6,5); eta zenbat eta handiagoa izan 7 baino, orduan eta alkalinoagoa (pH 8, 9). Uraren pHa neurtzea ohiko lana da laborategietan eta industrian, alabaina, oro har, nekez lor daitezke balio horren bi zifra dezimal baino gehiago. Balio zehatza lortzeko hidrogeno elektrodo baten potentziala neurtu behar da, prozedura elektrometrikoen bidez (pH-metroen bidez). Bada beste prozedura bat pHa gutxi gorabehera kalkulatzeko: pHaren neurketa kolorimetrikoa, adierazleen bidez. Adierazleak denbora-tarte laburrean eta pHaren aldaketa txikien ondorioz kolorez alda daitezkeen substantziak dira. Adierazleak zuzenean disoluzioari erants dakizkioke, edo paperezko zerrenda txikietan aplikatu. Adierazle esaten zaie paperezko zerrenda txiki horiei ere.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

El agua una vez bombeada al interior de la planta, atraviesa diversas fases de filtrado, antes de pasar a las unidades de tratamiento por osmosis inversa. Para equilibrar los valores de dureza, acidez y también sus propiedades organolépticas, sometiéndose finalmente, a un tratamiento de remineralización, donde se dosifican las cantidades oportunas de sales (cal...) y dióxido de carbono, así como un último tratamiento de cloración, previo a su distribución final. Behin tratamendu-instalazioetan, ura hainbat iragazkitan zehar igarotzen da alderantzizko osmosi bidezko tratamendu-unitateetara iritsi aurretik. Bukatzeko, gogortasuna, azidotasuna eta ezaugarri organoleptikoak orekatze aldera, birmineralizazio-prozesu bat abian jartzen da. Prozesu horretan gatzak (karea...) eta karbono dioxidoa eransten zaizkio urari, behar dituen neurrian, eta kloroz tratatzen da, banaketa-sarera bidali aurretik.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

De forma opcional, se puede incorporar a la salida del grupo de presión, un equipo de tratamiento por ultravioletas, para garantizar que en todo momento, el agua recirculada lo hace libre de agentes patógenos, siendo muy recomendable aplicar de forma complementaria un equipo para el control de cloro y acidez del agua (pH). Nahi izanez gero, presio-ekipoaren irteeran izpi ultramoreen bidezko tratamendua egiteko ekipo bat ere jar daiteke, erabat bermatuta egon dadin berrerabiltzeko sarera ponpatutako urak agente patogenorik batere ez duela. Eta bestalde, oso komenigarria da uraren kloro-maila eta azidotasun- edo pH-maila kontrolatzeko ekipo bat ere jartzea.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Ostalaritza eta turismoa (1)
La tecnología se dirige a alimentos de baja acidez preenvasados, si bien tiene también un gran potencial para la pasteurización de productos congelados. Teknologia hori azidotasun-maila txikia duten eta aurrez ontziratu diren elikagaietarako garatu da, baina badirudi baliagarria izan daitekeela produktu izoztuak pasteurizatzeko ere.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx