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Igeltsu birrindu eta erdi hidratatua.
Igeltsu birrindu eta erdi hidratatua.
igeltsu > yeso (23 testuinguru)
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Igeltsua gogor samar dagoela erabili ahal izateko, pertzaren hondoaren kontra jo behar dugu igeltsua, itsasgarriagoa izateko. Dena den, igeltsua gogor egonik, ezin izango dugu askotarako erabili, eta, gainera, zaila izaten da igeltsu gogorrarekin lan egitea. Para poder utilizar el yeso bastante endurecido es conveniente golpear el yeso contra el fondo de la caldereta para facilitar su capacidad de adhesión, aunque su utilización será limitada por lo duro del mismo y las dificultades que esto conlleva.

Materiala: Igeltserotza

Igeltsu motela prestatu badugu eta hormatalean erabili nahi badugu, ia-ia likido dagoela has gaitezke lanean, eta horma igeltsuz bustitzeari ekingo diogu (9. irudia). Cuando se haya hecho yeso al venir y se desee aplicar un paño se puede empezar aplicándolo casi lí­quido mojando la pared con él (Fig. 9).

Materiala: Igeltserotza

Ez dugu une honetan eskaiolisten lanbidea aztergai hartuko; material horri buruzko azalpen txiki bat besterik ez dugu emango; izan ere, igeltsu-masaren oso antzekoa da eskaiola baita osaeran ere, azken batean, igeltsu purua baita. No vamos a pormenorizar en el oficio del escayolista pero sí­ entraremos a matizar la versatilidad de este material que guarda bastantes similitudes con el yeso, incluso en su composición, ya que la escayola es yeso puro.

Materiala: Igeltserotza

Irudian igeltsugilea zakuko igeltsua ore-ontzira botatzen ari da, eta igeltsua bahetzeko, zakuan egindako zuloan jarrita dauka eskua, igeltsua kolpe batean ez erortzeko. En la ilustración un yesero hecha el saco en la pastera, cribando el yeso a la boca del saco con la mano para que no caiga de golpe.

Materiala: Igeltserotza

Bi taulaz osatutako tresna, igeltsua ore-ontzietan edo zaran karratuetan ondo irabiatzeko. Ejemplo de un aparato fabricado con dos tablas para batir correctamente el yeso en las pasteras o los serones cuadrados.

Materiala: Igeltserotza

Fintze-lanetarako plaunkaia oso moldaerraza da, eta aise tolesten da, igeltsua poroetatik erraz sartu ahal izateko (7. irudia). La llana de fino se amoldará con facilidad, doblándose hasta facilitar la introducción del yeso por los poros (Fig. 7).

Materiala: Igeltserotza

Hormatalaren egoeraren arabera, batzuetan, igeltsu fineko eskukaldi bakarrarekin nahikoa izaten du; beste batzuetan, berriz, pare bat behar izaten ditu hiru ere bai, akabera egokia lortzeko. Dependiendo de cómo esté el paño se habrá de dar una o dos manos de yeso fino, a veces hasta tres, hasta que el acabado sea el satisfactorio.

Materiala: Igeltserotza

Igeltsu-masa asko prestatu dugunean, komenigarria izaten da horrela jokatzea; bada, masa oretsuago egon arte itxaroten badugu, zati bat alperrik galduko zaigu eta. Es conveniente cuando el yeso que se ha hecho es mucho y se pierda parte de ello si se espera a que esté más pastoso.

Materiala: Igeltserotza

Hormatalean metalezko piezaren bat badago eta igeltsu-masa handik ere zabaldu behar badugu, paperez estali behar dugu pieza hori (12. irudia); bestela, metala herdoildu egingo da, eta oxidoz zikinduko du horma. Cuando quede alguna pieza metálica que vaya a entrar en contacto con el yeso que se va a dar, conviene cubrirlo con un papel, ya que el yeso (Fig. 12), si no, oxidará el metal y manchará la pared de óxido.

Materiala: Igeltserotza

Igeltsu latza zabaltzeko hurrengo egitekoa karrakatzea da; hala, igeltsu-masa zabaldu dugunetik zenbait minutu igaro direnean, karrakatu egin beharko dugu plaunkaiarekin (ikusi 13. irudia). Horretarako, plaunkaia indarrez eta tentuz arrastatuko dugu igeltsu-masatik, plaunkaia asko sartu gabe eta igeltsu asko ere kendu gabe, harik eta gainazala bistan eta lau geratzen den arte. La segunda parte en la aplicación del yeso tosco es el raspado, pasados unos minutos desde su aplicación se habrá de raspar el yeso con la llana, como en la ilustración Fig. 13, arrastrando la llana con fuerza y tiento -sin clavarla ni quitar demasiado-, hasta que la superficie quede al descubierto y lisa.

Materiala: Igeltserotza