hozka

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hozka > escopleadura (15 testuinguru)
eu testuak es testuak
Batetik, hozka markatzen dugunean, kontuan izan behar dugu janguneak 11 mm kentzen dizkiola ziriari eta erretenak beste 11 mm kentzen dizkiola eta, horrenbestez, ahoaren zabalera hainbeste txikiagotu behar dugula. Bestetik, ziria markatzen dugunean jangunearen aldean, hutsunerik ez gelditzeko behar adina (11 mm) handiagotu behar dugu. a) Al señalar la escopleadura, se habrá de disminuir su ancho en 11 mm. que el rebajo comerá a la espiga, y unos 11 mm. aproximadamente que le comerá la canal, b) Al marcar la espiga por la cara del rebajo, se le dará el aumento correspondiente (11 mm.) para que no quede hueco.

Materiala: Egurraren teknologia

Hozkak eta ziriak markatzeko, kontuan izan behar dira jangunea eta 45 graduko angelua (ikusi 775. irudia). Al marcar escopleaduras y espigas, téngase en cuenta el rebajo y el inglete (fig. 775).

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Pieza zuzenak ziria du, eta okerrak, hozka. La pieza recta lleva la espiga, y la curva la escopleadura.

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Binaka markatu behar ditugu, ondoz ondo, eta, oinen burutik zentimetro batera gutxienez, garaiera adierazi behar dugu. Hankak ireki eta, seinale horretatik abiatuta, langaren lerroa marratu behar dugu haien barneko aldean, hozkak eta ziriak banatzeko. marcan cada dos consecutivas, y, a partir de un centí­metro de las testas de los pies, se señala la altura; se abren las patas, y desde esta señal superior, se marca en las caras interiores la lí­nea de las traviesas, para la distribución de escopleaduras y espigas.

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Hanka alakatuak erabiltzeko asmoa badugu, aurrez alakatu behar ditugu hankak; torneatuak egiteko asmoa badugu, berriz, hozkak egin ondoren torneatu behar ditugu. Si las patas fueran achaflanadas, se biselan antes; si fueran torneadas, se tornean una vez hechas las escopleaduras.

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1. Lehenik, egurra prestatu eta landu behar dugu, eta, ondoren, lau hankak elkartu behar ditugu (ikusi 730. irudia), eta seinale konbentzionala idatzi. Binaka markatu behar ditugu, ondoz ondo, eta, oinen burutik zentimetro batera gutxienez, garaiera adierazi behar dugu. Hankak ireki, eta, seinale horretatik abiatuta, langaren lerroa marratu behar dugu haien barneko aldean, hozkak eta 1." Preparada y labrada la madera, se reúnen las cuatro patas en la forma que indica la figura 730 marcando la señal convencional; se marcan cada dos consecutivas, y, a partir de un centí­metro de las testas de los pies, se señala la altura; se abren las patas, y desde esta señal superior, se marca en las caras interiores la lí­nea de las

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Banku soila eraikitzeko, lehenik, piezak landu behar ditugu eta, ondoren, oinak mozteko txantiloia prestatu behar dugu, hozkak eta ziriak egin behar ditugu eta guztia mihiztatu behar dugu. Para construirlo, una vez labradas las diversas piezas, se prepara la plantilla para recortar los pies, se hacen las escopleaduras y espigas, y se ensamblan.

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Balaustreak, berriz, ez dira batere zailak; ziria egin behar da haien muturrean, eta zankabean eta eskubandan, hozka. Los balaustres no presentan ninguna dificultad; se hará en sus extremos la espiga, y en la zanca y pasamanos la escopleadura correspondiente.

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eta bi eskailera atalen zankabeei eta eskubandei eusten die; hori dela eta, hozkak markatzen ditugunean, kontuan izan behar dugu norabidez aldatzen dela eskailera eta eskailera-burua duela. Este pilarote tiene que recibir las zancas y pasamanos de los dos tramos, y por ello, al marcar las escopleaduras, se tendrá presente el cambio de dirección y el rellano.

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4) Zirientzako eta hozkentzako ebakien makurdura markatu behar dugu, jakiteko zenbaterainoko zeihartasuna duten langaluzeek barnealderantz. 4) Se marca la inclinación que hay que dar en los cortes de espigas y escopleaduras para obtener la oblicuidad de los largueros hacia dentro.

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hozka > escopladura (6 testuinguru)
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Hozkak ez badu irteerarik, berriz, aho-zirikako muntaia esaten zaio. Si la escopladura fuera sin salida, se llamaría ensamble de espiga con mortaja.

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Haren ardura da lan arrunt baina zaila egitea: ziriak, orpoak, langarak, hozkak... adieraztea (ikusi 706. irudia). Horretarako, aulki edo mahai egoki baten gainean jar ditzake piezak. A él compete realizar una operación corriente, pero muy delicada, cual es la de señalar espigas, retalones, traviesas, escopladuras, etc. (fig. 706), que podrá ejecutar poniendo las piezas sobre un banco o una mesa apropiada.

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Ziriak landu behar dira tresneriaren erabileraz aritu garenean azaldu dugun bezala, kontuan izanik, pieza batean ziria egiten badugu, ahoa edo hozka egin behar dugula bestean. Las espigas se labran tal como hemos indicado al hablar del manejo de las herramientas, teniendo en cuenta que lo que en una pieza es espiga, en la otra será caja o escopladura.

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Beste piezan, berriz, hozka egiten dugu, ziria sartzeko. En la otra se hace la escopladura para recibir la espiga.

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Esan bezala, alderik aldekoa edo itsua izan daiteke hozka. Ya se ha dicho que la escopladura puede ser pasante o ciega.

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Arreta jarri behar da ahoa egiten. Izan ere, gehiegi indartzen badugu ziria, oso ahulduta gelditzen da hozka. Póngase atención al hacer la caja; pues, si la espiga está excesivamente reforzada, la escopladura quedará muy debilitada.

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2
hozka > entalladura (4 testuinguru)
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Eskuz, aizkoraz mozten dituzte: zuhaitzak zer aldetarantz erortzea nahi duten, hozka egiten dute alde horretako sustraietan edo motzondoan, heren bat baino gehiago hartuz. Ondoren, beste aldean, pixka bat gorago, hozka egiten dute berriz, aurreko hozkatik zentimetro batzuetara iritsi arte. Azkenik, erorarazi egiten dituzte zuhaitzak, bai beren kabuz, bai falkak erabiliz edo sokak lotuz adarretan. Cuando se hace a mano, se usa el hacha, y con ella se hace una entalladura en el raigal o tocón por el lado haGia el que se desea que caiga el árbol, abarcando más de la tercera parte de su superficie; después se hace otra entalladura en un plano un poco superior en el lado opuesto, hasta unos centí­metros de la otra; y por último, al ceder por su propio peso, o mediante cuñas, o cuerdas sujetas a las ramas, se le obliga a caer.

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Bi pieza edo gehiago lotu behar baditugu zankabea behar bezain luzea izateko, zur-erdika lotu behar ditugu. Ondoren, zuloa egin behar dugu pieza bakoitzaren buruan, eta burdina sartu behar dugu zuloan; burdinak hariztatuta egon behar du bi muturretan, eta torlojuz estutu behar dugu torlojuak sartzeko, bi hozka egin behar ditugu, eta hozkak estali egin behar ditugu gero. Azkenik, lotura indartu behar dugu, torl Si para lograr el largo de la zanca hay que empalmar dos o más piezas, el empalme se hace a media madera; luego se abre en la testa de cada pieza un agujero, en el que se introducirá un hierro roscado en sus dos extremos y apretado con tuercas, entradas por dos entalladuras que luego se tapan; por último, se refuerza el

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Horretarako, marrazkiari jarraiki prestatu behar ditugu piezak. 6 eta 100 mm arteko lodiera izan behar dute, eta piezak sartzeko hozkak egin behar ditugu oholetan. Koloretako piezak kolatu behar ditugu oholetan, eta oholtza ezarri behar dugu, kontuz ibiliz piezak dagokien lekuan jartzeko eta nahi dugun marrazkia osatzeko. Para ello se preparan las piezas según dibujo, y de 6 a 10 mm. de espesor; se hace de antemano en las tablas la entalladura en que deberán colocarse estas piezas; se les encola la pieza de color, y se ejecuta el entarimado cuidando la exacta colocación, para que resulte el dibujo deseado.

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Oholtxoak finkatzeko, dagozkion hozkak egin behar ditugu langaluzeetan, eta kolaz eta puntapaxez eutsi behar diegu. Para fijarlas, se hacen en los largueros las entalladuras correspondientes, y se sujetan con cola y puntas.

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