entzima

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entzima > enzima (16 testuinguru)
eu testuak es testuak
gluzido, lipido eta proteinak eraldatu eta unitate bakunago bihurtzea, digestio-entzimen bitartez. transformar los glúcidos, lí­pidos y proteinas en unidades mas sencillas, por medio de enzimas digestivos.

Materiala: Oinarrizko analisi klinikoa

gluzidoen digestio kimikoa hastea, amilasa edo ptialina izeneko entzima baten bitartez; entzima horrek maltosa almidoi bihurtzen du. comenzar la digestión quí­mica de los glúcidos mediante una enzima, la amilasa o ptialina, que rompe el almidón en maltosa.

Materiala: Oinarrizko analisi klinikoa

KARBOHIDRATOAK digeritzen dituen entzima da. enzima que va a ingerir los HIDRATOS de CARBONO

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Urdaileko guruin ugari dago urdaileko mukosan. Guruin hauek jariatzen dute urin gastrikoa, likido oso azido bat. Likido hori URAZ osatua dago batez ere, eta disolbatuta ditu HCl-a (azido klorhidrikoa) eta hiru entzima: Se encuentran en gran cantidad en la mucosa del estomago y son las encargadas de segregar el jugo gástrico, que es un lí­quido muy ácido formado fundamentalmente por AGUA que lleva en disolución HCl (ácido clorhí­drico) y tres enzimas:

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Hesteetako guruin asko daude DUODENOKO mukosan, eta HESTE-URINA jariatzen dute. Urin hori URAK osatzen du batez ere, eta hiru entzima ditu disolbatuta: Se encuentran en gran cantidad en la mucosa del DUODENO y se encargan de segregar el JUGO INTESTINAL o ENTí‰RICO, formado fundamentalmente por AGUA que lleva en disolución tres enzimas:

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

ENTZIMA PROTEOLITIKOAK (proteinak digeritzen dituzte). ENZIMAS PROTEOLíTICAS (digieren las proteí­nas),

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Likido alkalino eta likatsua da, eta URAK osatzen du. Ur horretan, hiru entzima daude disolbatuta: í‰ste, es un lí­quido alcalino y viscoso formado por AGUA que lleva en disolución tres enzimas:

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Entzima honen jarduera oso txikia da, ahoan denbora gutxian egoten delako. La acción de esta enzima es muy pequeña, debido al poco tiempo que permanece en la boca.

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Nahaste horretatik (boloa-urin gastrikoa) likido bat sortzen da: bertako molekula handiak molekula txikiago bihurtzen dira, digestio-entzimei esker. De la mezcla (bolo-jugo gástrico) se forma un lí­quido en el que las moléculas de mayor tamaño se transforman en moléculas menores debido a las enzimas digestivas.

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

Urdailean, URIN GASTRIKOAN, hiru entzima ditugu, HCL-az gainera: En el estómago junto con el JUGO GíSTRICO, además del HCl actúan tres enzimas:

Materiala: Erizaintzako oinarrizko teknikak

entzima > enzima (6 testuinguru)
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Proportzio txikietan, hartzidura aktiboagoa eragiten du; izan ere, sakarosa deskonposatu egiten da entzimen eraginez, glukosa eta fruktosa bihurtzen da eta, horrela, legamiarentzako elikagaia sortzen da. En proporciones pequeñas produce una fermentación más activa, pues la Sacarosa se descompone por la acción de las enzimas, transformándose en glucosa y fructosa produciendo así­ alimento para la levadura.

Materiala: Gozogintza

Gainera, diastasa entzimek almidoian eragiten duten hidrolisiaren ondorioz, legamiaren elikagaia atzera ere izango diren azukreak sortzen dira. Además se producen azúcares a partir de la hidrólisis del almidón por las enzimas diastásicas, que también servirán como alimento a la levadura.

Materiala: Gozogintza

Azukre inbertitua glukosa eta fruktosa % 50ean nahastea da; sakarosa zatitzearen ondorioz lortzen dira, azidoz irakiten duenean edo entzima inbertitzaileaz tratatzen denean. El azúcar invertido es una mezcla al 50% de glucosa y fructosa que han sido obtenidas por el desdoblamiento de la sacarosa cuando esta hierve con ácido o es tratada con la enzima inversora.

Materiala: Gozogintza

Esterilizazioak, tenperatura igoz, eragileak eta entzimak suntsitzen ditu, bai eta mikroorganismoak ere, hala nola bakterioak onddoak eta legamiak. Provoca una elevación de la temperatura que provoca la destrucción de los agentes de deterioro enzimas y, especialmente, microorganismos como bacterias hongos y levaduras

Materiala: Ostalaritza

Produktuaren osaera (mikroorganismoen hazkuntza eragiten duten mantenugaiak mikrobioen aurkako osagai naturalak, entzima aktiboak). La composición del producto (nutrientes disponibles para el crecimiento de mi-croorganismos, presencia de componentes antimicrobianos naturales, existencia de enzimas activas).

Materiala: Ostalaritza

Esterilizazioa elikagaiak tenperatura igoz egonkortzeko metodo bat da, hondatzen dituzten eragileak entzimak suntsitzen dituena, bai eta mikroorganismoak ere, hala nola bakterioak onddoak eta legamiak. La esterilización es un método de estabilización cuyo fundamento es provocar una elevación de la temperatura que provoca la destrucción de los agentes de deterioro enzimas y, especialmente, microorganismos como bacterias hongos y levaduras

Materiala: Ostalaritza