tubérculo Bilatu tubérculo testuinguru gehiagotan

1
Patata-tuberkulua
Patata-tuberkulua
tuberkulu > tubérculo (11 testuinguru)
eu testuak es testuak
Tuberkuluak eta sustraiak biltzea. Cosechar tubérculos y raíces.

Materiala: Nekazaritza

Tuberkulu bidezkoa: tubérculos:

Materiala: Nekazaritza

Sustraiak eta tuberkuluak Raíces y tubérculos

Materiala: Nekazaritza

Araban, patataren laborantza gainbehera dator. Izan ere, duela 10 urte lantzen zen azaleraren erdia baino gutxiago lantzen da gaur egun (1995ean 3800 hektarea lantzetik 1600era pasatu gara 2008an). Hektarea kopuruaren jaitsieraren arrazoiak askotarikoak dira, baina arrazoi nagusia zera da: Europan tuberkuluaren merkataritza kontrolatzen duten herrialdeek egiten duten lehia, non produkzio kostuak txikiagoak diren. El cultivo de la patata en la provincia de Álava esta en decadencia, habiéndose reducido la superficie cultivada a menos de la mitad de lo que se cultivaba hace 10 años (de 3800 hectáreas en 1995 se ha pasado a 1600 en 2008). Las razones del descenso en el número de hectáreas son variadas, pero la principal esta en la competencia de países que controlan el comercio del tubérculo a nivel europeo y que además tienen menores costes de producción.

Materiala: Nekazaritza

Alderdi horiek guztiak eta tuberkuluaren konposizio kimikoa estuki lotuta daude. Tuberkuluaren konposizioa era berean, baldintza edafoklimatikoek eta produkzio nahiz kontserbazio teknikek baldintzatzen dute. Estos diferentes aspectos están en estrecha relación con la composición química del tubérculo, determinada por la variedad las condiciones edafoclimáticas y las técnicas de producción y de conservación.

Materiala: Nekazaritza

Tuberkuluaren konposizio kimikoa eta giza elikadurarako erabiltzea Composición química del tubérculo y aprovechamiento para alimentación humana

Materiala: Nekazaritza

Patata tuberkuluen %78 gutxi gorabehera ura da eta %18, berriz, almidoia Los tubérculos de patata presentan aproximadamente un 78% de agua y un 18% de almidón.

Materiala: Nekazaritza

Erantsitako taulan patata gordin baten (azalarekin tuberkulu batek dituen osagaien portzentajeak agertzen dira. Los porcentajes de los diversos constituyentes de un tubérculo de una papa cruda (con cáscara) se proveen en la tabla adjunta.

Materiala: Nekazaritza

Usteak uste, mantenugai gehienak ez daude azalean tuberkuluaren barnealdean baizik. A pesar de la noción popular, la mayoría de los nutrientes no se hallan en la cáscara sino en el interior del tubérculo.

Materiala: Nekazaritza

Tuberkuluok gisatu, gutxi egosi, erre eta salteatu egiten dira. Estos tubérculos se guisan, se sancochan, se asan, se saltean, se fríen.

Materiala: Nekazaritza

tuberkulu > tubérculo (3 testuinguru)
eu testuak es testuak
Tuberkuluak aurretiaz elaboratzeko sektorea Sector de preelaboración de tubérculos

Materiala: Ostalaritza

Tuberkuluak aurretiaz elaboratzea edo IV gamako produktu gisa jasotzea. Preelaboración manual de tubérculos o recepción en IV gama.

Materiala: Ostalaritza

Tuberkuluak eta erraboilak leku aireztatu eta fresko batean gorde behar dira, argitasunetik hezetasunetik eta intsektu nahiz karraskarietatik babestuta. El almacenamiento de tubérculos y bulbos se realizará en un lugar ventilado y fresco, resguardado de luz humedad y acceso de insectos y roedores.

Materiala: Ostalaritza