jarabe

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jarabe > jarabe (3 testuinguru)
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Sukarraren eta eztularen kontrako tratamendu sintomatikoak egin behar dira (sukarkontrakoak eta jarabeak). Se ha de acompañar de tratamientos sintomáticos contra la fiebre y la tos (antitérmicos y jarabes).

Materiala: Autonomia pertsonala eta osasuna

Batez ere, iodoak, begitarako tantak (kolirioak), begiak garbitzeko soluzioak, sudurrerako tantak, hotzerietarako jarabeak eta pomadak dira, noizean behin, zaharrak baztertu eta berriak jarri beharrekoak. En especial se han de desechar el yodo, gotas para los ojos (colirios), soluciones para el lavado de ojos, gotas para la nariz, jarabes para resfriados y pomadas.

Materiala: Autonomia pertsonala eta osasuna

Gaur goizean medikuak jarabea emateko esan dit Esta mañanita me dijo el doctor que le dé jarabe

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

xarabe > jarabe (11 testuinguru)
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Forma farmazeutiko asko prestatzeko (xarabeak, disoluzio oftalmikoak, injektagarriak...), hauspeakinik gabeko likidoak lortu behar dira lehenik. La preparación de muchas de las formas farmacéuticas (jarabes, soluciones oftálmicas, inyectables...) requiere la obtención de lí­quidos libres de precipitado.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Xarabeak. Jarabes.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Gaur egun, xarabe deitzen zaie azukrerik ez duten disoluzioei eta diabetikoek ondo onartzen dituztenei. Hoy día se emplea el término jarabe cuando nos referimos a soluciones que no llevan azúcar, y que sí­ son toleradas por los diabéticos.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Printzipio aktiboa ez bada behar bezain egonkorra likidoan, juxtu erabili aurretik prestatu behar da xarabea. Si el principio activo no es lo suficientemente estable en lí­quido, el jarabe debe ser preparado inmediatamente antes de ser empleado.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Xarabeak emateko, komenigarria izaten da beti ontzian bertan datorren koilara edo neurria erabiltzea. Para la administración de jarabes, siempre es conveniente el empleo de la propia cuchara o medida que viene junto con el envase.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Behin xarabea irekitzen denean, denboraldi bat igaro ondoren, bota egin beharko litzakete (bi edo hiru hilabetera hozkailuan gordetzen bada, edo lehenago, baldin eta erabilera-orrian hala jartzen badu). Una vez abierto el jarabe, se debería desechar transcurrido un tiempo prudencial (dos o tres meses si se guarda en nevera), o antes si así­ lo indica en el prospecto).

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Hori horrela, denbora gehiago behar izaten da botika bat konprimitu edo kapsula batetik askatzeko, sobre batean, xarabe moduan, konprimitu eferbeszentean... dagoena askatzeko baino. Así­, será necesario más tiempo para liberar un fármaco desde un comprimido o cápsula en comparación con el contenido en un sobre, jarabe, comprimido efervescente, etc.

Materiala: Farmazia eta parafarmaziako prestakinak egitea farmazietan

Konprimituak, kapsulak eta grageak nahiz ahotik hartzen diren disoluzio likidoak (xarabeak, disoluzioak, etab.) dira modu errazenean berriro ontziratzen diren forma farmazeutikoak. Los comprimidos, cápsulas y grageas, así­ como las soluciones lí­quidas orales (jarabes, soluciones, etc.) son las formas farmacéuticas más sencillas de reenvasar.

Materiala: Farmazia- eta parafarmazia-produktuen banaketa eta salmenta

botika horiek prestatzeko (konprimituak, xarabeak, injektagarriak eta abar eginez) eta denboran zehar egonkortasuna emateko, posibilitar su preparación (en comprimidos, jarabes, inyectables, etc.) y estabilidad en el tiempo,

Materiala: Farmazia- eta parafarmazia-produktuen banaketa eta salmenta

kapsulak, konprimituak, xarabeak, zorrotxoak, injektagarriak... cápsulas, comprimidos, jarabes, sobres, inyectables...

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xarabe > jarabe (41 testuinguru)
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Elikaduraren industrian, agar-agarra askotan erabiltzen da budin, jogurt, izozki, sorbete, xarabe, zopa, jele, maionesa, kontserba, pastel, saltsa eta abarretan ere, mota guztietako produktuei loditasuna emateko, zaporerik eta kaloriarik gehitu gabe. En la industria alimentaria el agar-agar también se utiliza con frecuencia en flanes, yogures, helados, sorbetes, jarabes, sopas, jaleas, mayonesas, conservas, pasteles, salsas... para aportar una consistencia adecuada a todo tipo de productos, sin sabor y sin calorías.

Materiala: Gozogintza

Hari-puntu sendoko xarabea eta gurina %50ean, glukosa edo limoia, gorringoak edo zuringoak hautazkoak. Jarabe con punto de hebra fuerte y mantequilla al 50%, glucosa o limón, opcional yemas o claras.

Materiala: Gozogintza

urez eta azukreaz egin hari-puntuko xarabe erregular bat (38 ºB). con el agua y el azúcar hacer un jarabe a punto de hebra regular ( 38 ºB ).

Materiala: Gozogintza

Aparte, irabiatu gorringoak eta gehitu xarabe beroa, irabiatu hozten den arte. Aparte, batir las yemas y añadir el jarabe caliente, batir hasta que se enfrí­e.

Materiala: Gozogintza

Gehitu kontuz xarabea arrautzei, horiek gatzatu ez daitezen. Incorpora cuidadosamente el jarabe sobre los huevos para que estos no cuajen.

Materiala: Gozogintza

B.- ALMIBARRAK ETA XARABEAK B.- ALMíBARES Y JARABES

Materiala: Gozogintza

Xarabeak eta almibarrak egiteko hainbat ontzi erabiltzen dira; sinpleenak edozein gozotegitan aurkitzen ditugunak dira: altzairu herdoilgaitzezko ontziak edo ontzi elektrikoak. Para la elaboración de jarabes y almí­bares se utilizan diferentes recipientes; los más sencillos son los que encontramos en cualquier pastelería, cazos de acero inoxidable o cazos eléctricos.

Materiala: Gozogintza

Gaur egun badaude xarabeak edo almibarrak hotzean egiteko ontziak. Hoy en día existen recipientes para la elaboración de jarabes ó almí­bares en frí­o.

Materiala: Gozogintza

Astingailuak, bitartean, azukrea disolbatu egiten du, azkenik xarabea eratzeko. El agitador entre tanto disuelve el azúcar para finalmente formar el jarabe.

Materiala: Gozogintza

Aurrekoarekin duen aldea hemen astinketarik ez izatea da; urak azukrea busti eta disolbatu egiten du eta, grabitateaz soilik, xarabea bahetik igarotzen da, hondora iritsiz. La diferencia con el anterior, es que aquí­ no hay agitación, el agua va empapando y disolviendo el azúcar y sólo por gravedad, el jarabe pasa a través del tamiz depositándose en el fondo.

Materiala: Gozogintza