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Ekologikoa lantzen duten nekazari eta abeltzainentzat oso baliagarriak izaten dira, baita ere, gramineoek eta lekadunek osaturiko sega edo larre belardi mistoak, batetik, laboreok oso eraginkorrak direlako belar txarrak itoarazteko eta, bestetik, sustraietatik hondar materia organiko kantitate handia botatzen dutelako lurrera Otros cultivos que son muy útiles para los agricultores y ganaderos en ecológico son las praderas mixtas a base de gramíneas y leguminosas para siega o para diente pues son cultivos muy competitivos que sirven para ahogar a las malas hierbas y dejan un suelo con gran cantidad de materia orgánica residual procedente de sus raíces.

Materiala: Nekazaritza

gramineoak eta lekadunak. Gramíneas y Leguminosas.

Materiala: Nekazaritza

Gramineoen artean genero hauek dira aipagarri: Lolium (L. multiflorum eta L. perenne), Dactylis (D. glomerata), Festuca (F. arundinacea, F. pratensis), Poa (P. pratensis), Phleum (Ph. pratense) eta Bromus. Entre las primeras podemos encontrar gramíneas de los géneros Lolium (L. multiflorum y L. perenne), Dactylis (D. glomerata), Festuca (F. arundinacea, F. pratensis), Poa (P. pratensis), Phleum (Ph. pratense) o Bromus.

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Esate baterako, gramineoen eta lekadunen nahasketa egoki bat larre belardi gisa erabiliz gero eta materia lehorra %15-17 inguruan ibiliz gero, elikagaia energia eta proteina balio handikoa izango da, baina larre hori 4 aste geroago erabiliz gero, hau da, materia lehorra %18-20 inguruan dabilenean, balio hori gainbehera bizian eroriko da. Así por ejemplo, un aprovechamiento a diente cuando el contenido en materia seca es 15-17%, de una mezcla correcta de gramíneas y leguminosas, puede proporcionar un alimento de elevado valor energético y proteico que caerá en picado si el aprovechamiento se hace 4 semanas más tarde, cuando el contenido en materia seca se eleve hasta el 18-20%.

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Gramineo batekin ereiten bada, lortzen den bazka oso orekatua da, proteina ugarikoa (%6-16 proteina gordin) eta mineral ugarikoa. Si se siembra con una gramínea el forraje que se obtiene es muy equilibrado, con buenos contenidos proteicos (6-16% de proteína bruta) y altos contenidos minerales

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Zerealek eta gramineoek oro har, muskilak (edo bigarren mailako zurtoinak ematen dituzte lehen adabegitik (muskiltze adabegia landareak 3-4 hosto dituenean, zeinak emankorrak izan daitezkeen edo ez. Los cereales y las gramíneas en general, emiten hijuelos (o tallos secundarios) del primer nudo (nudo de ahijamiento) cuando la planta tiene 3-4 hojas y que pueden ser fértiles o no.

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Zerealen aurretik gramineoz eta lekadunez osatutako zelaiak ezartzea ere ona izaten da, labore lehiakorrak baitira (lurzorua ondo estaltzen dute eta, ondorioz urteko belar txarrak ondo kontrolatzen dituzte une egokian segaz ebakiz gero), sustrai kantitate handiak sortzen dituztelako eta lurzoruaren egitura hobetzen dutelako; era berean, lekadunek nitrogenoa finkatzen dute. También las praderas con mezcla de gramíneas y leguminosas son buenas predecesoras de los cereales, pues son cultivos competitivos (cubren bien el suelo por lo que controlan bien malas hierbas anuales si se siga en el momento oportuno), que generan grandes cantidades de raíz y que mejoran la estructura del suelo al tiempo que las leguminosas fijan nitrógeno.

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Gramineoak ere balia daitezke, baina hirusten eta gramineoen arteko nahasketa bat egitea hobesten da. También pueden utilizarse las gramíneas, pero es preferible una mezcla de tréboles y gramíneas.

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Beste gramineo batzuetaz ere beste hainbeste esan dezakegu. Hortxe ditugu Indiako arroza, Afrikako artatxikia eta Iberiar Penintsularen ipar-mendebaldeko zekalea. Otro tanto se puede decir de otras gramíneas como el arroz de la India, el mijo africano o el centeno del noroeste de la Península Ibérica.

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