cuchilla Bilatu cuchilla testuinguru gehiagotan
- eu hortz
eu testuak | es testuak |
2. Fintzeko harriaz igurtzi behar da hortza, eta bizarrak kendu behar zaizkio, perpendikularki igurtziz, ertzetatik lehenengo eta aurpegietatik ondoren (ikusi 194.B irudia), ertzak behar bezain finduta eta urradurarik gabe gelditu arte. | 2.º Se pasa la cuchilla por la piedra de afinar, y se le quitan las rebabas frotándola en sentido perpendicular, primero por los cantos y después por las caras (fig. 194-B), hasta que los bordes queden bien afinados y sin rayas. |
Materiala: Egurraren teknologia |
|
7. Marrusketak egurra ez markatzeko, pixka bat biribildu behar ditugu hortzaren izkinak (ikusi 189. irudia). | 7.a Para evitar que el cepillo deje marcas en la madera, las esquinas de la cuchilla se han de redondear ligeramente (fig. 189). |
Materiala: Egurraren teknologia |
|
Bi ertz eskuairan dituzte hortz arruntek, eta bi sorbatz dituzte. | Las cuchillas ordinarias tienen dos de sus cantos a escuadra, con doble corte. |
Materiala: Egurraren teknologia |
|
5. Luzetarako ertz bakoitzean bizarrak ateratzen baditugu, lau aho edo sorbatz ditugu hortz bakoitzean. | 5.º Sacando la rebaba de cada uno de los cantos longitudinales, se obtienen cuatro filos o cortes de cada cuchilla. |
Materiala: Egurraren teknologia |
|
2. Ondo zorroztuta badago, marrusketak sortzen dituenak baino meheagoak izan behar dute hortzak sortzen dituen txirbilek, eta hortzak leunki moztu behar du zainen kontrara. | 2.a Una cuchilla bien afilada debe producir virutas más finas que las de los cepillos, y cortar suavemente a contra veta. |
Materiala: Egurraren teknologia |
|
192. irudia. A Bizarrik gabeko hortza; B hortz bizarduna; C hortz alakatu eta bizarduna. | Fig. 192 A, Cuchilla sin rebaba; B, Cuchilla con rebaba; C, Cuchilla con chaflán y rebaba. |
Materiala: Egurraren teknologia |
|
Eserlekua taula betez eratutakoa bada, erosoagoa izan dadin, profil leuneko jangunea egiten diogu, gubia edo hortza erabiliz. | a Cuando el asiento es un tablero macizo, para que resulte más cómodo, se hace un rebajo de perfil suave, a gubia o a cuchilla. |
Materiala: Egurraren teknologia |
|
eskuz egiteko, lima, marrusketa, hortza eta, oro har, esku-tresna guztiak erabil ditzakegu, oso zorrotz badaude betiere | Para hacerlo a mano, podrá usarse la lima, el cepillo, la cuchilla, y en general todas las herramientas manuales muy afiladas. |
Materiala: Egurraren teknologia |
|
196. irudia. Hortz alakatuak zorroztea. A Bizar zaharra kentzea; B aho alakatua zuzentzea; C leungailuz ahoa tenkatzea; D hortzaren xehetasuna, amaieran. | Fig. 196 Afilado de las cuchillas biseladas. A, Eliminando la rebaba vieja; B, Rectificando el filo biselado; C, Estirando el filo con el bruñidor; D, Detalle final de la cuchilla. |
Materiala: Egurraren teknologia |
|
Hortz alakatuak fintzen ditugunean, bi aho edo bizar bakarrik eratu ditzakegu, baina askoz ere erresistentzia handiagoa dute. | La afinadura de las cuchillas biseladas permite sólo la obtención de dos filos o rebabas, si bien mucho más resistentes. |
Materiala: Egurraren teknologia |
eu testuak | es testuak | ||
Kalandra-arrabolen doikuntza, hortzen eragintza, enbutizio sakonerako itxigailuak, prentsatze- eta soldatze-gailuak, zinten aitzinamendu-kontrola, konformazio-gailuak, kola ematekoak, segurtasun-gailuen eragintza (adibidez, makina eta instalazioetako leiho eta ateetakoak), moldatzeko makinak, neurriko ebaketetarako gailuak. | Ajuste de los rodillos de la calandra, accionamiento de cuchillas, dispositivos de cierre para embutición profunda, dispositivos de prensado y soldadura, control de avance de cintas, dispositivos de conformación, encolar, accionamiento de dispositivos de seguridad tales como ventanas y puertas en | Materiala: Pneumatikaren aplikazioak |
|
tungsteno karburoko (metal gogorreko) hortzen zorrozketa, | afilado de cuchillas de carburo de tungsteno (metal duro), | ||
Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea |
|||
Hariztatzeko hortza | Cuchilla de roscar | ||
Materiala: CNC 8070 - Programaziorako eskuliburua |
|||
Torneatzeko, artekatzeko edo trontzatzeko hortz karratua | Cuchilla cuadrada de tornear, de ranurar o de tronzar. | ||
Materiala: CNC 8070 - Programaziorako eskuliburua |
|||
Hortzaren angelua. | íngulo de la cuchilla. | ||
Materiala: CNC 8070 - Programaziorako eskuliburua |
|||
Hortzaren ebaketa-angelua. | íngulo de corte de la cuchilla. | ||
Materiala: CNC 8070 - Programaziorako eskuliburua |
|||
Berrehun pieza VC = 250 m/min-eko abiaduran taladrina bidezko hozte-sistemarekin mozteko hortz bat hartuz gero, eta mekanizatuan 8 ordu emanez gero, hauek genituzke: | Si se considera el caso de una cuchilla de corte elegida para mecanizar 200 piezas, a una velocidad de corte de Vc = 250 m/min, con refrigeración con taladrina, tardando en el mecanizado 8 horas se tendría: | ||
Materiala: Antolakuntza eta ekoizpen-prozesuen kontrola |
|||
Hortzaren zabalera. | Anchura de la cuchilla. | ||
Materiala: CNC 8070 - Programaziorako eskuliburua |
|||
Torneatzeko hortz erronbikoa | Cuchilla rómbica de tornear. | ||
Materiala: CNC 8070 - Programaziorako eskuliburua |
|||
Torneatzeko hortz biribila | Cuchilla redonda de tornear. | ||
Materiala: CNC 8070 - Programaziorako eskuliburua |
- eu xafla
eu testuak | es testuak |
Gogorguneetarako xafla. | Cuchilla para durezas. |
Materiala: Ile-apainketa. Zuzendaritza tekniko |
|
Motorra makinaren gorputzean sartuta dago, eta goiko xafla horztunari mugimendua ematen dio; beheko xafla horztuna finkoa da. | El motor se aloja en el cuerpo de la máquina y es el que proporciona movimiento a la cuchilla dentada superior, permaneciendo fija la cuchilla dentada inferior. |
Materiala: Ile-apainketa. Zuzendaritza tekniko |
|
Bi xafla horztunak buruaren zati dira. | Las dos cuchillas dentadas forman parte del cabezal. |
Materiala: Ile-apainketa. Zuzendaritza tekniko |
|
Aparatu-mota honetan, eta ezaugarri berekin, badaude beste batzuk xafla txikiagoak dituztenak sudurreko eta belarri inguruetako ilea mozteko. | Dentro de este tipo de aparato, y con las mismas características, existen otros que disponen cuchillas más pequeñas para el corte de pelo de nariz y orejas. |
Materiala: Ile-apainketa. Zuzendaritza tekniko |
|
saihestu odola irtetea (gehienetan, gehiegi mozteagatik), ez altxa hatz-bizarrak eta ez egin tira azaletik mozketa egitean; mozteko, tresnaren xaflek ongi zorroztuta egon behar dute. | evitar el sangrado (en la mayoría de las ocasiones, al apurar demasiado el corte), no levantar padrastros, y no tirar de la piel al realizar el corte, para lo que es necesario que las cuchillas de la herramienta estén bien afiladas. |
Materiala: Ile-apainketa. Zuzendaritza tekniko |
Elhuyar hiztegia |
ZTH hiztegia |
EGAmaster |
EHU terminologia |
Trengintza hiztegia |
Danobat hiztegia |
Zurgintza hiztegia |
Automobilgintza hiztegia |
Laneki hiztegia |
Wikipedia |
Elhuyarren itzultzaile automatikoa |
Batua.eus euskarazko itzultzailea |
Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa |