Se encuentra en el hígado, riñones, carne, yema de huevo, legumbres, frutos secos y moluscos.
Gibelean, giltzurrunetan, haragian, arrautza-gorringoan, lekaleetan, fruitu lehorretan eta moluskuetan topa daiteke.
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
Está presente en casi todos los alimentos, sobre todo en el hígado, la yema de huevo y la levadura de cerveza.
Ia elikagai guztietan egon ohi da, eta batez ere gibelean, arrautza-gorringoan eta garagar-legamian.
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
Se encuentra en alimentos animales, hígado, pescado graso, yema de huevo, mantequilla, queso, zanahorias, albaricoques, calabaza, melón, verduras de hoja verde.
Hauetan dago: animalia-jatorriko elikagaiak, gibela, arrain koipeduna, arrautza-gorringoa, gurina, gazta, azenarioa, abrikota, kalabaza, meloia, hosto berdeko barazkiak.
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
Irudi pertsonala (5)
Flores, pétalos, yemas.
Loreak, petaloak, ernamuinak.
Materiala: Elektroestetika
En los alimentos se encuentra principalmente en el hígado, yema de hue-vo, verduras, trigo y patatas.
Elikagai hauetan egoten da, nagusiki: gibelean, arrautzaren gorringoan, barazkietan, garian eta patatan.
Materiala: Elektroestetika
Un procedimiento fiable, consiste en aplicar en el lateral del rostro con la yema del dedo, unos trazos o rayas ligeras con al menos tres o cuatro tonos que pudieran parecernos semejantes o iguales a la piel de la modelo.
Kolorea ondo aukeratzeko prozedura fidagarri bat modeloaren larruazalaren antzekoak edo berdinak iruditzen zaizkigun hiru edo lau tonu hartu eta modeloaren aurpegiaren albo batean marra arinak egitea da, hatz-mamiak erabiliz.
Materiala: Elektroestetika
Estos cambios de plano pueden apreciarse con la yema de los dedos.
Plano-aldaketa horiek hatz-mamiekin hauteman daitezke.
Materiala: Elektroestetika
Se realizan presionando, con las yemas de los dedos, determinados puntos del rostro.
Hatz-mamiekin aurpegiko gune batzuk sakatuz egiten dira.
Materiala: Elektroestetika
Irudia eta soinua (1)
Roce o deslizamiento suave con la yema de los dedos Se obtienen datos de la aspereza o suavidad de la piel, y relieve cutáneo en general.
Larruazala hatz-mamiaren bidez ukitu edo hatz-mamia larruazalean leunki labainaraztea. Larruzala latza edo leuna den ikusten da, eta larruazalaren erliebea oro har nolakoa den:
Materiala: Irudia
Nekazaritza (18)
ramos, brotes, yemas, hojas, flores y frutos.
adaxkak, kimuak, ernamuinak, hostoak, loreak eta fruituak.
Materiala: Nekazaritza
Las yemas, en la mayoría de las especies de zona templada, se forman durante el período vegetativo, de forma que en otoño ya están bastante diferenciadas, y pueden reconocerse con facilidad.
Ernamuinak epel guneetako espezie gehienei ateratzen zaizkie. Aldi begetatiboan osatzen dira eta udazkenean nahiko ondo eta erraz bereizten dira.
Materiala: Nekazaritza
Podemos clasificar las yemas:
Ernamuinak honela sailka ditzakegu:
Materiala: Nekazaritza
Al llegar la primavera, esas yemas inician su crecimiento.
Udaberria iristean, ernamuinak hazi egiten dira.
Materiala: Nekazaritza
Primero, la yema se engrosa, se abren las brácteas y escamas.
Lehenik, ernamuina gizendu egiten da, brakteak eta ezkatak zabaltzen dira.
Materiala: Nekazaritza
Unos días más tarde aparecen las hojas y/o flores y se forma una especie de “tallo” que nace del lugar donde estaba la yema.
Egun batzuk geroago, hostoak edota loreak agertzen dira eta halako “zurtoin” bat sortzen da ernamuina zegoen lekuan.
Materiala: Nekazaritza
Este “tallo”, que va creciendo durante el período vegetativo dando hojas y nuevas yemas, normalmente herbáceo o sólo en parte lignificado, se llama brote.
“Zurtoin” hori aldi begetatiboan hosto eta ernamuin berriak emanez hazten da; belarkara edo soilik hein batean lignifikatua izaten da, eta kimu esaten zaio.
Materiala: Nekazaritza
Según va acabando el período vegetativo, los brotes se van lignificando, algunas especies pierden las hojas y las yemas se hacen más aparentes.
Aldi begetatiboa amaitu ahala kimuak lignifikatuz joaten dira, zenbait espeziek hostoak galtzen dituzte eta ernamuinak nabarmenagoak egiten dira.
Materiala: Nekazaritza
En el primer grupo, ramos vegetativos o formaciones vegetativas, se incluyen todos aquellos tipos de ramos que solamente llevan yemas de madera.
Adaxka begetatiboak edo formazio begetatiboak izeneko lehen taldean, zur ernamuinak baino ez daramatzaten denetariko adaxkak biltzen dira.
Materiala: Nekazaritza
En el grupo de ramos fructíferos o formaciones fructíferas, se incluyen los tipos de ramos que tienen una, varias o todas sus yemas de flor.
Adaxka fruitu emaileak edo formazio fruitu emaileak izeneko taldean, beren ernamuin bat, hainbat edo guztiak loretan dituzten adaxka motak biltzen dira.
Materiala: Nekazaritza
Elektrizitatea eta elektronika (4)
Las manos del profesional y las del niño se ponen en contacto, el primero coloca sus manos por debajo de las del niño permitiendo que las yemas de los dedos de este último queden libres, a continuación, le muestra a través del tacto los elementos del lavado para que reconozca la actividad.
Profesionalaren eta haurraren eskuak elkar ukituz kokatuko dira; lehenengoak haurraren eskuen azpian ipiniko ditu bereak, mutikoaren hatz-mamiak libre geratzen direla; jarraian, ukimenaren bitartez erakutsiko dizkio garbiketako elementu guztiak, haurrak jarduera ezagutu dezan.
Materiala: Komunikazio alternatiboa
Como su nombre indica, cada letra se representa con un toque con la yema de los dedos de la persona interlocutora sobre una zona de la mano (la palma o las falanges) de la persona con sordoceguera.
Izenak adierazten duen bezala, solaskidearen hatz-mamiarekin gor-itsuaren eskuko eremu batean (esku-ahurrean edo falangeetan) egindako ukipen batez irudikatzen da letra bakoitza.
Materiala: Komunikazio alternatiboa
El tamaño real de la matriz ocupa el espacio de la yema de los dedos.
Matrizearen tamaina errealak hatz-mamiak hartzen duen espazioa okupatzen du.
Materiala: Komunikazio alternatiboa
La persona que lo utiliza pasa las yemas sobre la hoja impresa en Braille para identificar los distintos símbolos al tacto.
Sistema erabiltzen duen pertsonak hatz-mamiak pasatzen ditu Braillen inprimatutako orriaren gainean, sinboloak ukimen bidez identifikatzeko.
Materiala: Komunikazio alternatiboa
Komunikatzeko trebetasunak (1)
•Juntar las yemas de los dedos de las manos
•Eskuetako hatz-mamiak elkartzea.
Materiala: Komunikatzeko trebetasunak
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