Emaitzak: 2.267

ES EU
Elektrizitatea eta elektronika (199)
Pero su demostración científica la ralizó el inglés Herschell en el 1800, que estudiando el espectro solar vio que si se ponía un termómetro en los diferentes colores del mismo, la temperatura aumentaba al pasar del violeta al rojo, y que si lo situaba más allá del rojo, en la zona oscura adyacente, adquiría lamáxima temperatura. Baina UVA izpiak Herschell ingelesak frogatu zituen zientifikoki 1800ean: eguzki-espektroa aztertzen ari zela ikusi zuen espektro horretako koloreetan termometroa jarriz gero tenperatura igo egiten zela moretik gorrira pasatutakoan, eta gorria baino haratago, alboko zona ilunean jarriz gero, tenperatura gorenera iristen zela.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Sistema 4: Supervisión de temperatura, nivel y grado de acidez ........................... 4. sistema: tenperatura, maila eta azidotasun-maila ikuskatzea............

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Sistema 5: Control de temperatura con válvula motorizada y supervisión con SCADA......... 5. sistema: balbula motorizatuak erabilita tenperatura kontrolatzea eta SCADArekin ikuskatzea....

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Control de temperatura con extracción de calor............................... Tenperatura kontrolatzea beroa erauzita.....

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Control de nivel y temperatura.......... Tenperatura eta maila kontrolatzea...........

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Proceso de temperatura mediante resistencias cementadas............................ Erresistentzia zementatuen bidezko tenperatura-prozesua...........

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Proceso de temperatura para control calor/frío ........................... Beroa/hotza kontrolatzeko tenperatura-prozesua..........

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Medidor de temperatura con sensor semiconductor....................... Sentsore erdieroaledun tenperatura-neurgailua.........

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Sistema 1: Control y monotorización de temperatura.............................. 1. sistema: tenperatura kontrolatzea eta monitorizatzea...........

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Medida de temperatura..................... Tenperatura neurtzea

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Eraikuntza eta obra zibilak (3)
Los materiales de construcción sufren cambios en sus medidas como consecuencia de las fluctuaciones de temperatura, por lo común se agrandan o dilatan con en el calor y merman con el frío. Eraikuntza-materialak zabaldu edo estutu egiten dira tenperatura-gorabeheren eraginez; hala, normalean, beroaren eraginez, zabaldu egiten dira, eta, hotzaren eraginez, aldiz, estutu.

Materiala: Segurtasun praktikoa eraikuntza-obretan

Las cámaras son tabiques paralelos a los cerramientos que se fabrican con la intención de dejar un espacio entre el cerramiento y el interior de la vivienda para intentar que la temperatura y humedad exterior no penetre en la vivienda. Ganberak itxiturekiko paralelo eraikitzen diren trenkadak dira, eta tarte jakin bat uzten dute etxebizitzako itxituraren eta barnealdearen artean, etxebizitza kanpoko tenperaturatik eta hezetasunetik babesteko.

Materiala: Segurtasun praktikoa eraikuntza-obretan

iluminación de las viviendas en función de la radiación solar; las persianas se bajan o se suben a una hora determinada; los toldos se retiran según la fuerza del viento y se extienden cuando sale el sol;los sistemas de acondicionamiento del aire se disparan en función de la temperatura ambiental o de la necesidad de renovación; los sistemas de alarmas son selectivos y permiten detectar intrusiones, fuego, gas, de forma que se produzca la reacción adecuada; las redes de comunicación y de transmisión de datos conectan diferentes edificios, etc.. etxebizitza eguzki-argiaren arabera argiztatzen dute; pertsianak ordu jakin batean igo edo jaisten dituzte; eguzki-oihalak haizearen indarraren arabera biltzen dituzte, eta eguzkia irteten denean hedatu egiten dituzte; airea girotzeko sistemak martxan jartzen dituzte, giro-tenperaturaren arabera edo berriztatzeko premiaren arabera; alarma-sistemak hautakorrak dira eta arrotzak, sua, gasa eta abar detektatzeko aukera ematen dute, erreakzio aproposa eragiteko; komunikazio-sareek eta datuak transmititzeko sareek eraikinak elkarrekin konektatzen dituzte, eta abar.

Materiala: Segurtasun praktikoa eraikuntza-obretan

Gizarte eta kultura zerbitzuak (21)
Se necesita el agua para respirar, para la digestión, para la eliminación de los desechos, para la vista, para regular la temperatura corporal. Ura behar izaten da arnasa hartzeko, digestioa egiteko, hondakinak botatzeko, bistarako eta gorputzeko tenperatura erregulatzeko.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Las tres maneras de obtener agua deben sumar unos tres litros al día, aunque puede haber factores que aumenten las necesidades de agua, como son el incremento de temperatura ambiental en verano, la temperatura corporal cuando hay fiebre, el ejercicio físico, la lactancia materna y otros. Ura lortzeko hiru modu horien baturatik eguneko hiru litro lortzen dira, baina uraren beharra areagotu dezaketen eragileak egon daitezke, besteak beste: udan inguruneko tenperatura igotzea, gorputzeko tenperatura igotzea sukarra agertzean, ariketa fisikoa egitea, amagandiko edoskitzea eta abar.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Es muy sensible a la luz, al oxígeno del aire y a la temperatura, así, por ejemplo, cuantos más minutos se tarde en beber un zumo de naranja natural más cantidad de vitamina C se pierde. Argiarekiko, aireko oxigenoarekiko eta tenperaturarekiko oso sentikorra da. Beraz, esaterako, laranja-zuku naturala zenbat eta beranduago edan, orduan eta C bitamina gehiago galduko du.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Como se ha comentado, si se dejan a temperatura ambiente, los microbios pueden proliferar, si se guardan en la nevera (en frío) se retrasa esta proliferación, aunque no se destruyen: Aurretik aipatu bezala, giro-tenperaturan utziz gero mikrobioak ugaritu egiten dira eta izozkailuan (hotzean) gordeta ugalketa hori atzeratu egiten da, nahiz eta ez diren erabat ezabatzen:

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Estos símbolos señalan cómo se puede lavar, a qué temperatura, cómo debe secarse y, por último, de qué forma plancharla. Ikur horiek nola garbitu, zer tenperaturatan, nola lehortu eta, azkenik, nola lisatu behar diren adierazten dute.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Para elplanchadose indica la temperatura: Lisatzekotenperatura adierazten da:

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Las quemaduras se producen por el contacto con los objetos, partículas o líquidos a altas temperaturas, o bien por la proyección de los mismos. Erredurak tenperatura altuko objektu, partikula edo likidoekin kontaktuan gertatzen dira, edo horien proiekzioagatik bestela.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

En un centro de atención a la infancia, a un niño le ha subido la temperatura bruscamente a 39 ºC. Haurrak artatzeko zentro batean haur bati bat-batean tenperatura 39 °C-ra igo zaio.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

IPara medir la temperatura: ITenperatura hartzeko:

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Graduar la temperatura para evitar quemaduras en el baño. Graduatu tenperatura, bainatzean ez erretzeko.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Garraioa eta ibilgailuen mantentze lanak (144)
La fuente de calor para derretir el material de aportación se obtiene por la combustión del oxígeno y el acetileno a la salida de un soplete, pudiendo alcanzar la llama temperaturas de hasta 3.100 °C. Ekarpen-materiala urtzeko, bero-iturria lortzen da oxigenoa eta azetilenoa sopletearen irteeran erretzean, eta sugarra 3.100 ºC-ko tenperaturara ere irits daiteke.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

el rozamiento provoca un gran calor, llegando a alcanzar la pieza altas temperaturas. marruskadurak bero handia sortzen du, eta pieza tenperatura altuetara iristen da.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Resistencia excelente al corte y temperatura. Erresistentzia ezin hobea ebakitzearen eta tenperaturaren aurka.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

En la tabla también se observa que la anotación del acetileno en temperatura de inflamabilidad no es necesaria, ya que este es un gas y la pirólisis (formación de gas para la combustión) no es aplicable a los gases, ya que de por sí estos ya son gases. Taulan hau ere ikus daiteke: azetilenoa sukoitasun-tenperaturan adieraztea ez dela beharrezkoa, gasa baita, eta pirolisia (errekuntzarako gasa sortzea) ez da aplikagarria gasetan, horiek berez baitira gasak.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

es la temperatura mínima a presión de 1 atmósfera a la que una sustancia, en contacto con el aire, arde espontáneamente sin necesidad de ningún aporte energético. 1 atmosferako presioan, substantzia batek, airearekin kontaktuan, energia-ekarpenik gabe berez su hartzeko gutxieneko tenperatura da.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Actúan gracias a la elevación de temperatura producida por el calor procedente del fuego. Suaren beroak eragindako tenperatura-igoerari esker jarduten dute.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

la presión, el volumen y la temperatura. presioa, bolumena eta tenperatura.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

En las instalaciones frigoríficas se utiliza alternativamente la compresión y la expansión de un fluido, así como sus variaciones de temperatura, para hacerlo pasar del estado gaseoso al líquido y viceversa, con el fin de producir intercambios de calor. Hozteko instalazioetan txandaka erabiltzen da fluidoen konpresioa eta espantsioa, baita horien tenperatura-aldaketak ere egoera gaseosotik egoera likidora igaroarazteko, eta, alderantziz, beroa elkartrukatzearren.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

En un vehículo con el aire acondicionado en funcionamiento, comprueba, palpando con la mano, las diferentes temperaturas en los siguientes puntos: Aire girotua martxan duen ibilgailu batean, egiazta itzazu, eskuz ukituz, honako leku hauetako tenperaturak:

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Variación de la temperatura en el condensador. Tenperatura-aldaketa kondentsadorean.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Irudi pertsonala (242)
Para saber cuáles son se utiliza la medida de la temperatura corporal, que aumenta tras la ovulación, o la observación de las características del moco que segrega el cuello uterino, más espeso después de la ovulación. Egun horiek zein diren jakiteko gorputz-tenperatura erabiltzen da, obulazioaren ondoren gora egiten du eta. Bestela, umetoki-lepoak jariatzen duen mukiaren ezaugarriak aztertzen dira: lodiagoa da obulazioaren ondoren.

Materiala: Elektroestetika

El escroto mantiene los testículos a menor temperatura que la del resto del cuerpo, lo cual es necesario para una espermatogénesis normal. Eskrotoak gorputzarena baino tenperatura baxuagoan izaten ditu barrabilak, eta hori beharrezkoa da espermatogenesi normala izan dadin.

Materiala: Elektroestetika

Comprueba que, dejando un vaso de leche durante varios días a temperatura ambiente y en reposo, la leche fresca se vuelve agria. Egiaztatu, basokada bat esne zenbait egunez giro tenperaturan eta geldirik utziz gero, esne freskoa mindu egiten dela.

Materiala: Elektroestetika

La lengua contribuye a distribuir el alimento dentro de la boca, además de ser muy sensible a ciertos estímulos, como el sabor y la temperatura de los alimentos. Mihiak elikagaia ahoan zabaltzen laguntzen du. Horretaz gain, oso sentikorra izan daiteke zenbat estimulurekiko; esaterako, elikagaien zaporearekiko eta tenperaturarekiko.

Materiala: Elektroestetika

Vendajes impregnados en líquidos refrigerantes que, en contacto con la piel, hacen que disminuya la temperatura y se dé vasoconstricción. Likido hozgarrietan bustitako hesgailuak. Larruazalarekin kontaktuan jartzean, tenperatura jaitsi eta hodi-uzkurdura eragiten du.

Materiala: Elektroestetika

Algunos factores acrecientan sus síntomas, como las bebidas calientes, los cambios de temperatura y las emociones. Zenbait faktorek sintomak areagotzen dituzte; esaterako, edari beroek, tenperatura-aldaketek eta emozioek.

Materiala: Elektroestetika

Cuando el cuerpo humano detecta un aumento de la temperatura, se producen diferentes respuestas para combatirla, como pueden ser: Giza gorputzak tenperatura igo egin dela hautematen duenean, hainbat erantzun eragiten ditu, horri aurre egiteko; esaterako,

Materiala: Elektroestetika

Si bien todos estas respuestas vienen procesadas por el encéfalo, ¿cuál es la respuesta de las terminaciones nerviosas de la propia piel a un aumento de temperatura? Erantzun horiek guztiak entzefaloak prozesatzen ditu, baina zer erantzun ematen diote larruazaleko nerbio-bukaerek tenperatura-igoerari?

Materiala: Elektroestetika

Responden a estímulos de temperatura y dolor. Tenperaturaren eta minaren estimuluei erantzuten diete.

Materiala: Elektroestetika

libres, con forma de árbol, que detectan la temperatura y el dolor, y encerradas en cápsulas (corpúsculos táctiles), con formas muy variadas, que detectan la presión y vibraciones. askeak, zuhaitz-formakok, tenperatura eta mina hautematen dituztenak, kapsuletan bilduak (ukimen-korpuskuluak), forma askotakoak, presioak eta bibrazioak hautematen dituztenak.

Materiala: Elektroestetika

Zurgintza, altzarigintza eta kortxoa (5)
El encolado en caliente sólo se practica con temperaturas de 12° a 18°. Beroan, berriz, tenperatura 12 eta 18 gradu artekoa denean bakarrik kolatzen dugu.

Materiala: Egurraren teknologia

3/ Su superficie resiste temperaturas de 140° C, sin deterioro ni pérdida de color. 3. 140 graduko tenperaturari aurre egin diezaioke haien gainazalak, kaltetu gabe eta kolorerik galdu gabe.

Materiala: Egurraren teknologia

aResistencia a los agentes atmosféricos y a los desequilibrios de temperatura, porque sus fibras son impermeables, amorfas, e imputrescibles. Atmosferako agenteen eta tenperaturaren desorekaren aurkako erresistentzia, zuntzak iragazgaitzak, amorfoak eta ustelgaitzak direla eta.

Materiala: Egurraren teknologia

La temperatura más favorable para su desarrollo es la comprendida entre 20° y 25°, decreciendo en temperaturas superiores, y muriendo a los 45°. 20 eta 25ºC artekoa da onddoak garatzeko tenperaturarik aproposena; altuagoa bada, txikiagotu egiten dira, eta, 45ºC-koa edo altuagoa bada, hil.

Materiala: Egurraren teknologia

Las temperaturas extremas y la escasez de luz y ventilación favorecen el desarrollo de los mohos. Muturreko tenperaturek eta argi- eta aire-eskasiak lizunak garatzeari bide ematen diote.

Materiala: Egurraren teknologia

Administrazioa eta kudeaketa (1)
Utilizar los aparatos de climatización a las temperaturas recomendadas (23-25 °C en verano y 20-22 °C en invierno). Erabili airea girotzeko gailuak gomendatzen diren tenperaturan (23-25 ºC udan eta 20-22 ºC neguan).

Materiala: RSCCAST (Giza baliabideak eta erantzukizun sozial korporatiboa)

Zehar-lerroa (311)
Transmisor de temperatura del aire de admisión Sarrerako airearen tenperatura-transmisorea

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Transmisor de temperatura de combustible Erregaiaren tenperaturaren transmisorea

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

La bobina fija cumple una función de medida patrón para compensar pérdidas por temperatura y desgaste, por lo que la medida real de la posición de la corredera es la diferencia entre los voltajes de la bobina fija y de la bobina variable. Tenperatura eta higaduragatiko galerak konpentsatzeko neurri patroi gisara jarduten denez haril finkoa, gidari-balbularen posizioaren neurri erreala hau da: haril finkoko tentsioen eta haril aldakorrekoen arteko aldea.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Su función es informar a la UEC de la temperatura del combustible en la bomba a través de una señal eléctrica que varía en función del termistor (casi siempre NTC) que lleva incorporado. Eginkizuna: ponpako erregaiaren tenperaturari buruzko informazioa bidaltzea KUEri, seinale elektriko baten bidez. Aldatu egiten da seinale hori, termistorearen arabera (NTC, gehienetan).

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Si se avería este sensor, la UEC establece un valor fijo de temperatura. Sentsore hori hondatzen baldin bada, tenperatura-balio finko bat ezartzen du KUEk.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Dicha activación se produce por la UEC a través de una señal cuadrada (figura 9.13) de frecuencia fija aproximadamente de 50 Hz con una anchura de impulso controlada por la propia UEC para conseguir el avance en función de las distintas señales recibidas (rpm, caudal inyectado, temperatura del motor, inicio de inyección...). KUEk eragiten du aktibazio hori, 50 bat Hz-ko maiztasuneko eta KUEk berak kontrolatzen duen bulkada-zabalera batekiko seinale karratu baten bidez (9.13 irudia), aitzinamendua jasotako seinaleen araberakoa (rpm, injektatutako emaria, motorraren tenperatura, injekzio-hasiera...) izan dadin.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Dicho control se realiza en función de la temperatura del líquido refrigerante y del régimen de giro (figura 9.15). Likido hozgarriaren tenperaturaren eta biraketa-erregimenaren arabera egiten du kontrola (9.15 irudia).

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Su comportamiento es de tipo PTC y son controladas por la UEC, en función de la temperatura del líquido refrigerante y de la señal del borne del alternador, a través de un relé doble. PTC motakoek bezala funtzionatzen dute, eta KUEk kontrolatzen ditu, likido hozgarriaren tenperaturaren eta alternadoreko bornearen seinalearen arabera, errele bikoitz baten bidez.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Transmisor de temperaturadel líquido refrigerante Likido hozgarriaren tenperatura-transmisorea

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Transmisor de presión del colector de admission con transmisor de temperatura de aire 7. Aire-tenperaturaren transmisoredun sarrerako kolektorearen presio-transmisorea.

Materiala: Motorraren sistema Osagarriak

Kimika (79)
Se suelen utilizar también otros tipos mecheros en el laboratorio, como son el Meker (que alcanza temperaturas superiores a 1600º C) y el Teclu que es una modificación del Bunsen Laborategian, beste metxero mota batzuk ere erabiltzen dira, hala nola Meker metxeroa (1.600º C-tik gorako tenperaturak lor ditzake) eta Teclu metxeroa (Bunsen-en aldaera bat da).

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Gran resistencia a los cambios bruscos de temperatura. Erresistentzia handia du tenperatura-aldaketa bortitzekiko.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Resiste a los cambios bruscos de temperatura y a los reactivos fuertes. Erresistentzia du tenperatura-aldaketa bortitzekiko eta erreaktibo indartsuekiko.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Los cuerpos orgánicos son inestables aún a bajas temperaturas frente al calor y la luz. Gorputz organikoak ezegonkorrak dira tenperatura baxuetan beroaren eta argiaren aurrean.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Los compuestos inorgánicos son estables a las condiciones de temperaturas altas. Konposatu ez-organikoak egonkorrak dira tenperatura altuetan.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Durante este proceso se continúa la reducción del tamaño de las partículas y se efectúa un secado de los materiales, previo a ser sometidos a altas temperaturas en los hornos. Prozesu honetan, partikulak are gehiago txikitzen dira, eta materialak, tenperatura altuko labeetan sartu aurretik, lehortu egiten dira.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

La harina cruda proveniente de los silos es alimentada a hornos rotatorios en los que el material es calcinado y semi-fundido al someterlo a altas temperaturas (1450oC). Siloetako irin gordina labe biratzaileetan sartzen da, eta, han, materiala errauts bihurtu eta erdi urtu egitean da labeko tenperatura altua dela eta (1.450 °C).

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Los ingenieros norteamericanos y germanos introdujeron los alambiques en cascada, sistema en que cada cilindro era mantenido a una temperatura constante. Ingeniari estatubatuarrak eta alemanak ur-jauzi tankeran ezarritako alanbikeak erabiltzen hasi ziren; zilindro bakoitzeko tenperaturari konstante eusten zitzaion sistema horri esker.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

El petróleo penetraba en el primero y una vez rescatado lo que podía evaporarse, pasaba al siguiente, que se encontraba a temperatura más alta y así sucesivamente hasta el último, desde el cual corría la brea. Petrolioa lehenengo zilindroan sartzen zen, eta, lurrundu zitekeena behin berreskuratu ondoren, hurrengora pasatzen zen; hurrengo hori tenperatura altuagoan egoten zen, eta horrela azkenekora iritsi arte. Azken horretan, brea agertzen zen.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

El crudo se calienta en una caldera y se hace pasar a la columna de fraccionamiento, donde la temperatura disminuye con la altura. Petrolio gordina galdara batean berotzen da, eta zatikapen-zutabe batera garraiatzen da; zutabe horretan, tenperatura garaierarekin murrizten da.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (37)
Si no se cumplen esas necesidades pueden surgir irregularidades; floraciones tempranas y largas, brotaciones irregulares, desprendimiento y caídas de yemas de flor…Las necesidades cambian entre especies y variedades; y para cuantificarlas se mide el número de horas con temperaturas inferiores a 7ºC. Premia horiek betetzen ez badituzte, irregulartasunak sor daitezke: loratze goiztiar eta luzeak, kimu irregularrak, lore ernamuinak askatu eta erortzea… Premiak aldatu egiten dira espezieen eta barietateen arabera, eta, kuantifikatzeko, tenperatura 7ºC-tik beherakoa izan deneko ordu kopurua neurtzen da.

Materiala: Nekazaritza

La floración se produce cuando una vez interrumpido el reposo invernal tiene lugar un número de horas con temperaturas superiores a 10ºC. Loratzea, behin neguko atsedenaldia eten eta 10ºC-tik gorako ordu kopuru jakin batera iristean gertatzen da.

Materiala: Nekazaritza

El ciruelo japonés se considera aparte porque parece que empieza a acumular temperaturas antes que las demás especies. Aranondo japoniarra alde batera uzten da, itxura denez gainerako espezieek baino lehenago hasten baita tenperaturak metatzen.

Materiala: Nekazaritza

Estos calores resultan desfavorables para la coloración de los frutos; la formación de pigmentos en éstos precisa un cierto contraste de temperaturas entre el día y la noche, siendo convenientes temperaturas altas durante el día y moderadas durante la noche. Halako beroak kaltegarriak izaten dira fruituen koloraziorako; pigmentuak osatzeko, tenperaturen kontraste bat egon behar da egunaren eta gauaren artean, izan ere, egunez tenperaturak altuak izatea komeni da eta gauez, berriz, ertainak.

Materiala: Nekazaritza

Los frutos, sobre todo a partir del envero, son los elementos del árbol más sensibles a valores excesivos de la temperatura. Fruituak, urtarriletik aurrera batez ere, zuhaitzaren elementurik sentiberenak dira tenperatura balio altuegiekiko.

Materiala: Nekazaritza

las principales zonas de producción tienen temperaturas medias en los meses de verano de 18 – 24ºC. produkzio gune nagusietako batez besteko tenperaturak, udako hilabeteetan, 18 – 24ºC bitartean ibiltzen dira.

Materiala: Nekazaritza

Las mejores zonas para cultivo de manzano son aquellas donde la temperatura de verano se considera demasiado baja para el óptimo desarrollo de otros frutales, quizá excepto el peral. Sagarrondoa landatzeko gunerik onenetan egoten den tenperatura baxuegitzat jotzen da beste fruta arbola batzuetarako, madariondoa salbuetsita, agian.

Materiala: Nekazaritza

En zonas donde prevalecen altas temperaturas durante el verano, sólo se recomiendan variedades de maduración temprana; las variedades más tardías en estas zonas detienen su crecimiento en verano y resultan generalmente de pequeño tamaño y pobre textura. Udan tenperatura altuak nagusitzen diren guneetan, goiz heltzen diren barietateak baino ez dira gomendatzen; halako guneetan, barietaterik berankorrenen haziera gelditu egiten da udan, eta, normalean, tamaina txikikoak eta ehundura pobrekoak izaten dira.

Materiala: Nekazaritza

Las mejores zonas tienen temperaturas sólo ligeramente superiores a las indicadas para el manzano, y para algunas variedades las mejores calidades se obtienen en lugares con temperaturas relativamente altas durante el verano gunerik onenetan, tenperaturak sagarrondoarentzako gune aproposenetan izaten direnak baino pixka bat altuagoak izaten dira, eta zenbait barietateri dagokienez, kalitaterik onena udako tenperaturak altu xamarrak izaten diren lekuetan lortzen da.

Materiala: Nekazaritza

Melocotones producidos en lugares con temperaturas de verano con media de 18ºC, no tienen la calidad de los de zonas con medias superiores a 24ºC Udan 18ºC-ko batez besteko tenperaturarekin ekoitzitako mertxiken kalitatea ez da batez beste 24ºC-ko tenperatura izaten den guneetako mertxiken kalitatea bezain ona.

Materiala: Nekazaritza

Fabrikazio mekanikoa (154)
Al elevar la temperatura y alcanzar los 768ºC el hierro deja de ser magnético, ya que en este punto sufre una transformación. Tenperatura igotzean eta 768 ºC-ra iristean, burdina ez da magnetikoa, puntu horretan eraldatu egiten baita.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Esta solución recibe el nombre de austenita, que sólo es estable a elevadas temperaturas. Disoluzio horri austenita deritzo, eta tenperatura altuetan soilik da egonkorra.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Hierro delta (δ) ( Lógicamente se formará a temperaturas comprendidas entre los 1400ºC y los 1539ºC. Delta burdina (δ) ( 1.400 ºC-tik 1.539 ºC-ra eratzen da.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Podemos definirla como una solución sólida de carbono en Fe γ, pudiendo encontrarse de forma estable a temperaturas elevadas. Burdinan disolbatutako karbono-soluzio solidoa da, eta tenperatura altuetan egonkorra da.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Al adicionarle ciertas cantidades de cromo (Cr) y níquel (Ni) la austenita logra estabilizarse a temperatura ambiente. Kromo (Cr) eta nikel (Ni) kantitate jakin batzuk gehitzean, austenita egonkortu egiten da giro-tenperaturan.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Favorece la resistencia a la corrosión y logra disminuir las temperaturas necesarias para realizar tratamientos térmicos. Korrosioarekiko erresistentzia errazten du eta tratamendu termikoetarako behar den tenperatura txikitzea lortzen du.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Aumenta la templabilidad, así como el intervalo de las temperaturas requeridas para los tratamientos térmicos. Tenplagarritasuna areagotzen du eta tratamendu termikoetarako behar den temperatura-bitartea handitzen du.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Se mejora la tenacidad, la dureza, la resistencia al desgaste y la resistencia mecánica a elevadas temperaturas. Zailtasuna, gogortasuna, urradurarekiko erresistentzia eta tenperatura handietarako erresistentzia mekanikoa hobetzen dira.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Favorece el revenido, evitando el crecimiento del grano al elevar considerablemente la temperatura, lo que implica un grano fino que genera buena tenacidad y resistencia al tratar térmicamente el acero. Iraoketa errazten du, tenperatura asko handitzean alea handitzea eragozten baitu, eta horren ondorioz, ale xeheko materiala lortzen da, altzairuari tratamendu termikoa aplikatzean zailtasun- eta erresistentzia-maila onak dituena.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

fundamentalmente logra grandes resistencias a elevadas temperaturas. Batez ere, erresistentzia-maila handiak lortzen ditu tenperatura altuetan.

Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea

Animazio turistikoa (2)
lMontar las luces en un escenario puede ocasionar caídas a distinto nivel si la escalera no está bien fijada, calambres o chispazos si el material eléctrico no está en buenas condiciones, cortes si los focos o bombillas se rompen o quemaduras si no se tiene en cuenta la temperatura que pueden alcanzar estos focos. lEszena bateko argiak muntatzean altueratik eror daiteke norbait eskailera ez badago ongi bermatuta, kalanbreak edo txinpartak gerta daitezke material elektrikoa ez badago egoera onean, ebakiak egin daitezke foku eta bonbillak apurtzen badira, eta erredurak egin daitezke ez bada kontuan hartzen fokuek har dezaketen tenperatura.

Materiala: Animazio turistikoa

En zonas de montaña, cuando cae el sol las temperaturas pueden bajar de cero grados, así que se evitarán actividades exteriores. Mendialdean, eguzkia sartu ostean, tenperatura zeropetik jaits daiteke; beraz, ez da kanpoko jarduerarik egingo ordu horietan.

Materiala: Animazio turistikoa

Komunikatzeko trebetasunak (3)
•Evitar cambios bruscos de temperatura. •Tenperatura-aldaketa bat-batekoak saihestea.

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak

El asesor también emplea el maquillaje para mitigar los reflejos causados por el sudor derivado del aumento de la temperatura del plató que provocan los reflectores. Aholkulariak, era berean, makillajea baliatuko du platoan sortutako izerdiaren islak saihesteko, erreflektoreek tenperatura-igoera eragiten baitute.

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak

•Maquillaje muy cargado, sobre todo en el colorete, ya que al estar en foro con las luces aumenta la temperatura corporal, lo cual te hará ver aún más rojo. •Makillaje oso kargatua, batez ere koloretea; argiekin gorputzaren tenperatura igo egiten baitu, eta are gorriago ikusiko baitzara.

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak

Instalatze eta mantentze lanak (285)
La temperatura es una magnitud que mide las sensaciones de frío o de calor que se experimentan al ponerse en contacto dos cuerpos. Bi gorputz elkarrekin kontaktuan jartzen direnean nabaritzen den hotz-sentsazioa edo bero-sentsazioa neurtzen duen magnitudea da tenperatura.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Para medir la temperatura se utilizan las escalas termométricas que se basan en el fenómeno físico de la dilatación. Tenperatura neurtzeko, dilatazioaren fenomeno fisikoan oinarritzen diren termometro-eskalak erabiltzen dira.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

La temperatura más baja que puede existir es -273,15oC. Egon daitekeen tenperaturik baxuena -273,15oC da.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Esta temperatura se llama cero absoluto. Tenperatura horri zero absolutu esaten zaio.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

El calor es una forma de energía mientras que la temperatura es una manifestación del calor. Beroa energia modu bat da; tenperatura, berriz, beroaren adierazpen bat da.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Por tanto, se puede afirmar que el calor y la temperatura son dos cosas diferentes. Beraz, esan daiteke beroa eta tenperatura bi gauza direla.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Dos cuerpos pueden estar a la misma temperatura pero tener contenido calorífico diferente. Bi gorputz tenperatura berean egon daitezke, baina bero-kantitate desberdina eduki dezakete.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

La expresión que permite determinar ladilatación linealse puede obtener experimentalmente si se tiene en cuenta que el incremento de longitud de una varilla resulta directamente proporcional a su longitud y al incremento de temperatura. Dilatazio linealazehaztea ahalbidetzen duen adierazpena esperimentalki lor daiteke, baldin eta kontuan hartzen bada hagaxka baten luzeraren gehikuntza zuzenki proportzionala da bere luzerarekiko eta tenperatura-gehikuntzarekiko.

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La termodinámica (determoque quiere decir calor ydinamisque significa fuerza) es una disciplina que estudia los estados de equilibrio de los sistemas físicos y, en consecuencia, se interesa por los cambios de presión, temperatura y volumen específicos de estos sistemas. Termodinamika –hitz hori honako hauek osatzen dute:termo(beroa) etadinamis(indarra)– sistema fisikoen oreka-egoerak aztertzen dituen diziplina da, eta, horrenbestez, sistema horien presio-aldaketak, tenperatura-aldaketak eta bolumen espezifikoen aldaketak aztertzen ditu.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak

Equilibrio térmico:ocurre cuando la temperatura del sistema es constante en todos sus puntos. Oreka termikoa:sistemaren tenperatura bere puntu guztietan konstantea denean gertatzen da.

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Irudia eta soinua (33)
- Kolore-tenperaturari buruzko informazioa: zuri-balantzea, alegia. Información de la temperatura color: es decir, el balance de blancos.

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2.1. Argiaren kalitate adierazgarria. Fotometria. Kolore-tenperatura 2.1.Calidad expresiva de la luz. Fotometría. Temperatura de color

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Kolore-tenperaturaren neurria, kelvinetan. Eszena zenbat eta altuagoa izan, orduan eta urdinxkagoa izango da, eta, zenbat eta baxuagoa izan, orduan eta gorrixkagoa. Medida de la temperatura de color en kelvin. De modo que cuanto más alta sea la escena, será más azulada, y cuanto más baja, más rojiza.

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Erabilitako argi-iturrien kolore-tenperaturaren balantzea. Argiztapen-gailuek kolore nagusi bat izaten dute. Askotariko kolore-gamak mugatzeko, kolore-tenperaturaren eskala dago, gorputz beltz bat tenperatura jakin batean berotzen delako suposizioan oinarritzen dena. Balance de la temperatura de color de las fuentes de iluminación empleadas. Los apa­ratos de iluminación presentan una dominante de color. Para poder delimitar las diversas gamas de color existe la escala de temperatura de color, que se basa en el supuesto calen­tamiento de un cuerpo negro a una determinada temperatura.

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Kolore-tenperatura oso garrantzitsua da eszena jakin batean nahi dugun argiztapen-eskema konfiguratzeko: hautatzen diren iturrien arabera, eszenaren kolore-tenperatura nagusi bat egongo da. Horregatik, oso garrantzitsua da liburu honen 1. unitatean zabal jorratu ditugun metodoak gogoratzea (kolorea sintetizatzeko metodoak). La temperatura de color es muy importante a la hora de configurar el esquema de iluminación que se desea dentro de una escena determinada, ya que en función de qué tipo de fuentes se seleccionen, marcará una predominante de la temperatura de color de la escena. En este aspecto es muy importante recordar los diferentes métodos de síntesis del color que se han tratado con más extensión en la Unidad 1 del presente libro.

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Hartu bideokamera bat, eta grabatu barrualdeko eszena bat. Gero, aldatu eszena hori, argi-iturriak aldatuta. Begiratu zein den kolore-tenperatura nagusia. Toma una cámara de vídeo y graba una escena en interior; después modifica la escena variando las fuentes de ilumina­ción. Comprueba la temperatura de color predominante.

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Termokolorimetroaren bidez, eszena batean erabilitako argi-iturrien kolore-tenperatura neurtzen da, balioak filtroekin orekatu ahal izateko (filtroekin, hutsuneak konpentsatzen dir. Balioak Kelvinetan edo Miredetan ematen ditu. El termocolorímetro es el dispositivo que se emplea para medir la temperatura de color de las fuentes lumínicas empleadas en una escena para poder equilibrar los valores mediante el uso de filtros que permitan compensar las deficiencias. Ofrecen valores en Kelvin o en Mired.

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Kolore-tenperaturari buruz ematen dituen balioak ez dira zehatzak, filtro kromatiko bat ala beste bat hautatzeari dagokionez. Horregatik, hobe da Mired desbideratze-balioa erabiltzea, konstantea baita eta filtro baten efektua leialki ezartzea ahalbidetzen baitu, baita filtroak konbinatzen direnean ere. Los valores ofrecidos de temperatura de color son inexactos a la hora de poder determinar la selección de un filtro cromático u otro. Por eso es mejor usar el valor de desvío Mired, que es constante y permite establecer fielmente el efecto de un filtro, incluso cuando se combinen.

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Hainbat kolore-tenperaturarekin grabatzea Grabación con diferentes temperaturas color

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Hartu bideokamera bat eta grabatu eszena bat, eguneko argia ematen duen leiho ireki batetik hurbil tungstenozko argi-iturri bat duena. Kolore-tenperatura argi-iturriaren arabera doitu. Begiratu zer gertatzen den bi iturriek argiztatutako tokietan. Toma una cámara de vídeo y graba una escena que tenga una fuente de iluminación de tungsteno cerca de una ventana abierta que te dé luz día. Ajusta la temperatura de color con respecto a la fuente de luz. Observa qué ocurre con las áreas de la escena iluminadas por ambas fuentes.

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Ostalaritza eta turismoa (220)
Modalidad de distribución: temperatura. Banaketa-modalitatea: tenperatura.

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Equipamiento específico para las elaboraciones terminadas: carros de expedición de diferentes tipos, hornos de convección que mantienen la temperatura deseada durante 90 minutos sin que se produzca merma alguna de la calidad, armarios térmicos. Elaborazio burutuetarako ekipamendu espezifikoa: janariak bidaltzeko askotariko orgak; konbekzio-labeak, 90 minutuz nahi den tenperaturari eusten diotenak kalitatea gutxitu gabe; eta armairu termikoak.

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Cámaras de refrigeración a + 3 ºC con una humedad relativa del 50% mediante sistemas centralizados de control y registro de temperaturas y humedad. +3 ºC-an dauden eta % 50eko hezetasun erlatiboa duten hozte-ganberak, tenperatura eta hezetasuna kontrolatzeko eta erregistratzeko sistema zentralizatuekin.

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Baños María termostáticos, hornos mixtos de convección-vapor, microondas, etc., provistos de programadores electrónicos para controlar los tiempos y las temperaturas adecuadas. Maria bainu termostatikoak, konbekzio- eta lurrun-labe mistoak, mikrouhinak, etab; programagailu elektronikoak dituzte, denbora eta tenperatura egokiak kontrolatzeko.

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El diseño ha de garantizar las condiciones de temperatura idóneas de las elaboraciones hasta el momento de su consumo para que eviten la proliferación de gérmenes patógenos. Diseinuak elaborazioen tenperatura-baldintza egokiak bermatu behar ditu, prestatzen diren unetik kontsumitzen diren unera arte, germen patogenoak ugaldu ez daitezen.

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Tiempo y temperatura de exposición. Eraginpean egondako denbora, eta tenperatura.

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El agua caliente con temperatura superior a +80 ºC se puede aplicar para desinfectar los utensilios después del lavado manual. +80 ºC-tik gorako tenperaturan dagoen ur beroa aplika daiteke tresneria desinfektatzeko, eskuz garbitu ondoren.

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utilizar agua a temperatura igual o superior a + 82 ºC durante 2 minutos como mínimo. + 82 ºC-an edo gehiagoan dagoen ura erabiltzea, bi minutuz, gutxienez.

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Mantenimiento de los alimentos a temperaturas óptimas para la proliferación bacteriana. Bakterioak ugaritzeko tenperatura egokienetan edukitzea elikagaiak.

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La limpieza de maquinaria y lavado del menaje se realiza después de cada servicio de comidas y ha de hacerse respetando tanto el método de limpieza, temperaturas y tipos de productos (detergentes y otros que aseguren la desinfección). Makinak eta sukalde-tresnak otordu bakoitzaren ondoren garbitzen dira, zehaztuta dauden garbiketa metodoa, tenperaturak eta produktu motak (detergenteak eta desinfektatzeko beste produktu batzuk) erabiliz.

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