Se debe a una infección del tracto gastrointestinal, que puede ser debida a bacterias, virus, hongos, parásitos o protozoos.
Traktu gastrointestinaleko infekzio batek sortzen du; bakterioek, birusek, onddoek, parasitoek edo protozooek sor dezakete.
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
Son enfermedades infecciosas típicas de la infancia, predominantemente víricas (también pueden estar causadas por bacterias, por hongos y por parásitos, aunque con menor frecuencia).
Haurtzaroko ohiko gaixotasun infekziosoak dira, nagusiki, birikoak (bakteriek, onddoek eta parasitoek ere sor ditzakete, baina ez dira hain ohikoak izaten).
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
Garraioa eta ibilgailuen mantentze lanak (2)
El aire que entra dentro del habitáculo y que respiran los ocupantes, contiene polvo, polen, partículas contaminantes, hollín, bacterias, hongos, etc.
Bidaiari-lekuan sartzen den aireak, bidaiariek arnasten dutenak, hautsa, polena, partikula kutsatzaileak, kedarra, bakterioak, onddoak eta abar ditu.
Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan
La importancia del mantenimiento radica en la conservación adecuada y la no introducción de elementos que modifiquen las características con las que el calzado se ha homologado, o bien, por guardarlos en un sitio cuyas características favorezcan la formación de hongos o enfermedades infecciosas.
Mantentzea oso garrantzitsua da, eta, horretarako, ondo zaindu behar dira, oinetakoak homologatu dituzten ezaugarriak aldatzen dituzten elementuak sartu gabe, edota onddoak edo infekzio-gaixotasunak sortzeko ezaugarri aproposak dituen lekuan gorde gabe.
Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan
Irudi pertsonala (16)
El reblandecimiento de la capa córnea producido por la humedad disminuye las propiedades protectoras de la piel y favorece la formación de grietas y la penetración de hongos o bacterias.
Geruza korneoa bigundu egiten da hezetasunaren eraginagatik eta, horren ondorioz, larruazalaren babes-propietateak murriztu eta erroitzak atera daitezke, baita onddoak eta bakterioak sartu ere.
Materiala: Elektroestetika
Se deben a causas desconocidas, a traumas (golpes) o a infecciones por hongos.
Kausa ezezagunek, traumek (golpeak) eta onddoek eragindako infekzioek sortzen dituzte.
Materiala: Elektroestetika
Existen múltiples alteraciones ungueales en las que participan hongos en su origen.
Azazkalen patologia askoren jatorria onddoak dira.
Materiala: Elektroestetika
Los utensilios usados durante una manicura podrían servir de vehículos transportado res de hongos pudiéndose afectar otras uñas sanas.
Manikura egiteko erabiltzen diren tresnek onddoak transmiti ditzakete eta osasuntsu dauden azazkalei eragin.
Materiala: Elektroestetika
Esta alteración puede deberse a psoriasis¡ hongos, eczema ...
Asaldura hau psoriasiak, onddoek, ekzemek eta abarrek eragin dezakete.
Materiala: Elektroestetika
tóxicos, alérgenos,hongos, etc.
toxikoak, alergenoak, onddoak, etab.
Materiala: Elektroestetika
Es conocida la acción antimicrobiana y antifún-gica de esta semilla, pero además es vasodilatadora de los capilares periféricos y antirradicales libres, por lo que puede ser importante en tratamientos antienvejecimiento.
Ezaguna da hazi hori mikrobioen eta onddoen aurkakoa dela, baina, horrez gain, kapilar periferikoen hodiak zabaltzen ditu eta erradikal askeen aurkakoa da. Beraz, zahartzearen aurkako tratamenduetarako garrantzitsua izan daiteke.
Materiala: Elektroestetika
· Infección Local bacteriana, fúngica o vírica.
· Bakterioek, onddoek edo birusek eragindako infekzio lokala.
Materiala: Elektroestetika
Menstruación, herpes simple o zoster, conjuntivitis, debilidad inmunológica, embarazo, infiltraciones médico estéticas, intervenciones de cirugía estética, quimioterapia o radioterapia, infección local cicatrices no estabilizadas, afecciones de la piel en la zona de aplicación (dermatitis local, hematoma, quemaduras solares, úlceras de piel) e infecciones bacterianas, fúngicas o víricas.
hilekoa, herpes soila edo zoster, konjuntibitisa, ahulezia immunologikoa, haurdunaldia, infiltrazio mediko nahiz estetikoak, kirurgia estetikoko ebakuntzak, kimioterapia edo erradioterapia, egonkortu gabeko orbanen infekzio lokala, aplikatu beharreko guneko azaleko eritasunak (dermatitis lokala, hematoma, eguzki-erredurak, azaleko ultzerak) eta bakterioek, onddoek edo birusek eragindako infekzioak.
Materiala: Elektroestetika
Pueden aparecer además erosiones, ulceraciones por el roce o infecciones por hongos a causa de la sudoración en el surco submamario.
Gainera, litekeena da, igurtzien ondorioz, higadura edo ultzerazioak sortzea, baita, bularpeko zimurrean izerdi egitearen ondorioz, onddoen ondoriozko infekzioak sortzea ere.
Materiala: Elektroestetika
Irudia eta soinua (2)
Psoriasis, hongos, eczema, etc.
Psoriasia, onddoak, ekzema…
Materiala: Irudia
tóxicos, alérgenos, hongos, etc.
toxikoak, alergenoak, onddoak…
Materiala: Irudia
Zurgintza, altzarigintza eta kortxoa (7)
Así, las maderas de haya, roble, castaño, y abedul son atacadas por unos hongos, que, en lugar de descomponerlas, aumentan su densidad y duración si se han secado bien.
Ildo horretan, pagoari, haritzari, gaztainondoari eta urkiari erasotzen dieten onddoek ez dute haien egurra deskonposatzen; aitzitik, ondo lehortu badute, haren dentsitatea eta iraupena handitzen dute.
Materiala: Egurraren teknologia
Estos hongos atacan toda clase de maderas, en especial las resinosas.
Nolanahiko egurrari erasotzen diote mota honetako onddoek, eta, bereziki, erretxinadunei.
Materiala: Egurraren teknologia
4.° Invasión de seres enemigos de los árboles, principalmente de una clase de hongo, que, asociado a bacterias, impide la cicatrización de las heridas, y descompone y hiende el tronco.
4. Zuhaitzen etsaiek haiek inbaditzea. Esaterako, onddo klase batek, bakterioekin kidetuta, zauriak orbaintzea galarazten du, eta enborra deskonposatzen eta pitzatzen du.
Materiala: Egurraren teknologia
Algunos rumiantes, como los ciervos, cabras, ovejas, etc., causan tales heridas que abren camino a la invasión de "hongos e insectos.
Zenbait hausnarkarik ere (hala nola oreinak, ahuntzak, ardiak…) horrelako zauriak eragin ditzakete, eta onddoak eta intsektuak sartzeko bidea ireki.
Materiala: Egurraren teknologia
Los hongos nacen y se desarrollan, propagándose con preferencia en los sitios húmedos o mal ventilados, o sujetos a alternativas de calor y humedad.
Jaio eta garatu egiten dira onddoak, eta leku hezeak edo oker aireztatutako lekuak dituzte gogokoen ugaltzeko, edo, bestela, beroa eta hezetasuna ere izaten dutenak.
Materiala: Egurraren teknologia
La temperatura más favorable para su desarrollo es la comprendida entre 20° y 25°, decreciendo en temperaturas superiores, y muriendo a los 45°.
20 eta 25ºC artekoa da onddoak garatzeko tenperaturarik aproposena; altuagoa bada, txikiagotu egiten dira, eta, 45ºC-koa edo altuagoa bada, hil.
Materiala: Egurraren teknologia
3.° Hongos, que atacan la madera, coloreándola y originando su descomposición.
3. Onddoak daude. Egurrari erasotzen diote onddoek, eta koloreztatu eta deskonposarazi egiten dute.
Materiala: Egurraren teknologia
Kimika (2)
Históricamente, la mayor parte de los principios activos derivan de fuentes naturales, como plantas, animales, hongos y otros organismos.
Historikoki, printzipio aktibo gehienak iturri naturaletatik datoz, hala nola landare, animalia, onddo eta beste organismo batzuetatik.
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
Los líquidos orales se preparan mezclando los principios activos con un disolvente o conservante para inhibir el crecimiento de bacterias y hongos.
Ahotik hartzeko likidoak prestatzeko,printzipio aktiboak disolbatzaile edo kontserbagarri batekin nahasten dira, bakterioak eta onddoak ez hazteko.
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
Nekazaritza (10)
Si las precipitaciones abundantes o riegos copiosos vienen en época de maduración de los frutos, o incluso después de la sequía sube la humedad ambiental, puede provocar el agrietamiento de los frutos, si la epidermis de los frutos no es suficientemente elástica (dependerá del especie y de la variedad), se producen grietas con extravasación de líquidos del fruto sobre los que se desarrollan hongos saprofitos, estropeándose en consecuencia aquéllos.
Prezipitazio nahiz ureztapen handiak fruituak heltzen diren garaian gertatzen badira, edo lehortearen ondoren giroko hezetasunak gora egiten badu, fruituak zartatu egin daitezke, izan ere, fruituen epidermisa ez bada nahikoa elastikoa (espeziearen eta barietatearen araberakoa izango da hori), arrakalak aterako dira, fruituaren likidoen estrabasazioa gertatuko da eta bertan onddo saprofitoak haziko dira; ondorioz, fruituak hondatu egingo dira.
Materiala: Nekazaritza
Como pueden ser el moteado, oidio, mildiu,… En zonas o períodos húmedos, los hongos se convierten en muy importante factor de producción a controlar.
Horien artean: pikartadura, zurina, gorrina... Gune eta aldi hezeetan, oso inportantea da, produkzio faktoreen artean, onddoak kontrolatzea.
Materiala: Nekazaritza
Pero por otro lado, a partir de cierta densidad, aparecen los problemas de falta de luz, aireación y nutrientes; que crean problemas de hongos, escasa inducción floral y pérdida de calidad.
Baina beste alde batetik, dentsitate jakin batetik aurrera, argi, aireztatze eta mantenugai faltari loturiko arazoak agertzen dira, eta, horien ondorioz, onddo arazoak, lore indukzio eskasa eta kalitate galera.
Materiala: Nekazaritza
Tratamientos preventivos con productos autorizados (hongos, pulgones).
prebentzio tratamenduak aplikatu behar dira baimendutako produktuekin (onddoak, zorriak).
Materiala: Nekazaritza
La madera se trata en autoclaves mediante vacío y presión con productos contra pudrición, hongos, ternitas… normalmente suelen ser postes redondos.
Zura autoklabetan tratatzen da huts eta presio bidez eta ustelduraren, onddoen, termiten eta abarrekoen aurkako produktuekin. Normalean zutoin biribilak izaten dira.
Materiala: Nekazaritza
Si la semilla ha recibido algún tratamiento (por ejemplo contra hongos), se le da un colorante como aviso y se indica el producto en el envase.
Haziari tratamenduren bat eman bazaio (esaterako, onddoen kontra), kolore bat jartzen zaio ohartarazteko eta ontzian zer produktu erabili den adierazten da.
Materiala: Nekazaritza
La humedad acorta la vida de las semillas o facilita el ataque de hongos que las estropean.
Hezetasunak, hazien bizitza laburtzeaz gainera, haziok hondatzen dituzten onddo erasoak ahalbidetzen ditu.
Materiala: Nekazaritza
Si se planta en invernadero con acolchado, se debe dejar parte del taco sin enterrar, porque se garantiza mejor la humedad y para que la planta no crezca demasiado baja (mayor riesgo de hongos patógenos).
Berotegian eta bigungarriz landatzen bada, zokorraren zati bat lurperatu barik utzi behar da, hezetasun hobea bermatzeko eta landarea ez dadin baxuegi hazi (onddo patogenoen arrisku handiagoa).
Materiala: Nekazaritza
El cultivo reiterado de una misma especie hace que aumenten las poblaciones de parásitos (insectos, ácaros, hongos, bacterias, virus y nematodos) asociados a ella.
Espezie bera behin eta berriro hazten bada, espezie horri elkarturiko parasitoen populazioak (intsektuak, akaroak, onddoak, bakteriak, birusak eta nematodoak) handitu egiten dira.
Materiala: Nekazaritza
En esta línea inciden prácticas como la combinación de tres o cuatro variedades que tienen resistencia múltiple y genes diferentes, o el uso de variedades que poseen genes diversos que originan una resistencia horizontal respecto a diferentes patógenos (Wolfe, 1985). Es conocido el caso de una variedad de tomate del Perú, resistente frente al hongo Fussarium, que se ha venido utilizando como parental de la mayoría de las variedades que ahora se comercializan.
Arlo honetan lantzen diren jardunbideen artean, aipatzekoak dira, batetik, erresistentzia anizkoitza eta gene desberdinak dituzten hiru edo lau barietate konbinatzea, eta, bestetik, hainbat patogenorekiko erresistentzia horizontala sorrarazten duten eta askotariko geneak dituzten barietateak erabiltzea (Wolfe, 1985). Hor dago Peruko tomate barietate baten kasua, Fussarium onddoarekiko erresistentea izaki, egun merkaturatzen diren barietate gehienen guraso gisa erabiltzen dena.
Materiala: Nekazaritza
Instalatze eta mantentze lanak (1)
La sinergia entre el cobre y la plata tiene un poder bactericida más intenso que los compuestos aislados. Los iones Cu++ y Ag+ son agregados al agua en cantidades controladas, según los casos, por unos electrodos de cobre y plata o por un par de electrodos de una aleación cobre-plata-níquel, después de aplicar una diferencia de potencial muy baja entre estos electrodos. La cantidad de iones añadidos al agua es mínima, pero gracias a su sinergia, es suficiente para neutralizar la acción de las bacterias, virus, hongos y algas.
Kobrearen eta zilarraren arteko sinergiak eraginkorrago egiten du desinfekzioa konposatuak isolatuta erabiltzeak baino. Cu++ eta Ag+ ioiak kontrolatutako neurrietan eransten zaizkio urari, kobre- eta zilar-elektrodo batzuen bidez edo aleazio bat baliatuz (kobre-, zilar- eta nikel-aleazio bat), elektrodo horien artean potentzial-diferentzia oso ahul bat aplikatuta. Urari erantsitako ioien kantitatea oso txikia da, baina, sinergiari esker, nahikoa bakterioen, birusen, onddoen eta algen eragina neutralizatzeko.
Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx
Ostalaritza eta turismoa (5)
eliminación de los microorganismos (bacterias, hongos) con un productos desinfectante.
mikroorganismoak (bakterioak, onddoak) kentzea produktu desinfektatzaileekin.
Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx
Provoca una elevación de la temperatura que provoca la destrucción de los agentes de deterioro, enzimas y, especialmente, microorganismos como bacterias, hongos y levaduras.
Esterilizazioak, tenperatura igoz, eragileak eta entzimak suntsitzen ditu, bai eta mikroorganismoak ere, hala nola bakterioak, onddoak eta legamiak.
Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx
Carpaccio de presa ibérica con salteado de ceps
Iberiar presazko carpaccioa onddo salteatuekin
Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx
Boletus Edulis (Ceps)
Boletus Edulis (onddoa)
Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx
La esterilización es un método de estabilización cuyo fundamento es provocar una elevación de la temperatura que provoca la destrucción de los agentes de deterioro, enzimas y, especialmente, microorganismos como bacterias, hongos y levaduras.
Esterilizazioa elikagaiak tenperatura igoz egonkortzeko metodo bat da, hondatzen dituzten eragileak, entzimak, suntsitzen dituena, bai eta mikroorganismoak ere, hala nola bakterioak, onddoak eta legamiak.
Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx
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