Emaitzak: 134

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Gizarte eta kultura zerbitzuak (8)
Según ha explicado el regidor de Bienestar Social del Ayuntamiento de Tortosa, Francisco Juan, fueron los vecinos quienes alertaron del mal estado en que se encontraba la vivienda, ya que se notaban unos olores muy fuertes. Francisco Juan Tortosako Udaleko Gizarte Ongizateko errejidoreak azaldu du bizilagunek etxebizitzaren egoera txarraz ohartarazi zutela, usain txarra sumatzen zutelako.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

El flujo constante de imágenes, de sonidos, de olores, de caricias, y, sobre todo, de palabras acompañadas de contacto visual y de emoción es lo que impulsa y determina la organización de la mente del pequeño. Irudien, soinuen, usainen, laztanen eta, batez ere, begirada- eta emozio-trukearekin lagundutako hitzen etengabeko etorriak bultzatzen eta zehazten du txikiaren garunaren antolaketa.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Materiales de colores vivos, materiales de tacto suave, materiales con olores distintos, materiales con sonidos diversos, espejo, pompones de lana, cajas, recipientes de distintos tamaños. Kolore biziko materialak, material leunak, hainbat usainetakoak, soinu egiten dutenak, ispilua, artilezko bolak, kaxak, hainbat tamainatako ontziak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

En las primeras horas después de dar a luz, por ejemplo, las madres pueden identificar a su propio bebé basándose únicamente en el olor o tocándole una mano o mejilla. Erditu ondorengo lehenengo orduetan, esate baterako, amek beren haurtxoa usaintze hutsarekin edo eskutxo bat edo masaila ukitze hutsarekin identifika dezakete.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Ayudan en el proceso de orientación si están presentes pero no tienen fiabilidad como referentes únicos (Ej.: olores de pastelerías, pescaderías, ruidos de locales públicos etc). Gako horiek baldin badaude, lagungarriak dira orientazio-prozesuan, baina ez dute fidagarritasunik erreferentzia bakar gisa (adibidez: gozotegietako edo arrandegietako usaina, lokal publikoetako soinuak, etab.).

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

En estos materiales, se ha de buscar la diversidad de formas, la sonoridad, la textura, los olores, etc.; sin embargo, dentro de esta diversidad, si se ponen objetos iguales el niño aprenderá a identificar iguales y a establecer diferencias cualitativas de los objetos. Forma, soinu, ehundura, usain… askotako objektuak izan behar dute; baina, aniztasun horren barruan, objektu berdinak jartzen baditugu, berdinak direnak identifikatzen eta objektuen artean desberdintasun kualitatiboak ezartzen ikasiko du haurrak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Para ello hay que cambiarse con frecuencia, ya que en la ropa se acumulan el sudor, las manchas, el polvo y los olores. Horretarako, maiz aldatu beharra dago, izerdia, orbainak, hautsa eta usainak arropan biltzen baitira.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

El cubo de la basura debe vaciarse a diario, especialmente si contiene pescado o restos de frutas (sobre todo melón o sandía) y verduras, ya que despiden muy mal olor. Zakarrontzia egunero hustu behar izaten da; batez ere, arrain- edo fruta- (bereziki meloia edo angurria) eta barazki-hondakinak baldin baditu, oso usain txarra botatzen baitute.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Garraioa eta ibilgailuen mantentze lanak (5)
Evitar la entrada de contaminantes y malos olores. Kutsatzaileak eta usain txarrak sar daitezen saihesteko.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Por otro, llevan carbón activo, que retiene los agentes contaminantes que hay en el aire, atrapando, además, los malos olores producidos por la condensación de humedad del evaporador. Bestetik, ikatz aktiboa daramate, aireko kontaminatzaileak atxiki ez ezik lurrungailuen hezetasun-kondentsazioak eragindako usain txarrak ere harrapatzen dituena.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Otra función de la recirculación es la de evitar la entrada al habitáculo de malos olores, polen o gases contaminantes procedentes del aire ambiental o del vehículo que nos precede. Birzirkulazioak honako funtzio hau ere badu: giro-airetik edo aurreko ibilgailutik datozen usain txarrak, polena edo gas kutsatzaileak bidaiari-lekuan sar daitezen saihestea.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Pero el conductor no activa esta función hasta que percibe el mal olor de los gases contaminantes, en cuyo caso ya es tarde, pues dichos gases están dentro del habitáculo. Alabaina, gidariak ez du funtzio hori aktibatzen gas kutsatzaileen usain txarra atzeman arte, eta ordurako berandu da jada, gas horiek bidaiari-lekuaren barnean daudelako.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Con la recirculación automática se evitan los malos olores. Birzirkulazio automatikoari esker, usain txarrak saihesten dira.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Irudi pertsonala (51)
Coincide en el tiempo con el aumento de tamaño y de la actividad de las glándulas sudoríparas, lo que modifica el olor corporal y, con menor frecuencia que en el varón, da lugar a la aparición de acné. Izerdi-guruinen tamaina eta jarduera orduan handitzen dira. Horrek gorputzeko usaina aldatzen du eta, gizonezkoen kasuan baino gutxiago gertatzen bada ere, aknea agertzen da.

Materiala: Elektroestetika

Otras características de las heces (color, consistencia, olor ... ) se deben a fenómenos de fermentación y putrefacción que ocurren en el propio intestino. Eginkarien beste ezaugarri batzuk (kolorea, trinkotasuna, usaina, etab.) hestean bertan izaten diren hartzidura- eta usteltze-fenomenoen ondorio dira.

Materiala: Elektroestetika

Un intento de dicha clasificación es la que considera como básicos los siete olores siguientes: Sailkapen-saiakera batek zazpi usain hauek hartzen ditu oinarrizkotzat:

Materiala: Elektroestetika

Por esto, personas expuestas durante mucho tiempo a un mismo olor no lo detectan. Hori dela eta, usain beraren mende denbora luzez egoten direnek azkenean ez dute usain hori hautematen.

Materiala: Elektroestetika

El olor, la consistencia y la temperatura de los alimentos desempeñan un papel muy importante en la sensación global del sabor. Elikagaien usaina, trinkotasuna eta tenperatura oso garrantzitsuak dira zaporearen sentsazio orokorrean.

Materiala: Elektroestetika

El hipotálamo es un centro nervioso situado en el encéfalo que recibe estímulos del exterior de nuestro cuerpo procedentes de los sentidos (calor, luz, sonido, olor, etc.) y de nuestro interior (cambios de presión, temperatura, etc.). Hipotalamoa entzefaloan dagoen nerbio-zentro bat da, eta zentzumenen bidez kanpo-estimuluak (beroa, argia, soinua, usaina eta abar) nahiz barne-estimuluak (presio- eta tenperatura-aldaketak eta abar) jasotzen ditu.

Materiala: Elektroestetika

R. No, por la misma razón de antes (además de por el olor). R: Ez, lehengo arrazoi berberagatik (eta usainagatik).

Materiala: Elektroestetika

? En personas que toman antibióticos u otros medicamentos, el perfume cambiará de olor. ? Antibiotikoak edo bestelako sendagaiak hartzen ari diren pertsonengan lurrinaren usaina alda daiteke.

Materiala: Elektroestetika

Si es seca o grasa, su grado de acidez o su capacidad de adsorción deter-minan, entre otras características cutáneas, que un mismo perfume adquiera un olor distinto en dos personas diferentes. Larruazala lehorra ala koipetsua den, azidotasun-mailaren edo adsortzio-ahalmenaren eta larruazalaren beste ezaugarri batzuen araberakoa da perfume batek pertsona batean izango duen usaina; izan ere, perfume berak usain desberdina izan dezake bi pertsonarengan.

Materiala: Elektroestetika

Otra vertiente del uso de los perfumes, además de por sí mismos como parte importante de la imagen personal, es como integrantes en la formula-ción de cosméticos, ya sea para aportar un olor agradable o bien para enmas-carar alguna nota, aportada por algún componente, que impediría el uso del preparado. Perfumeak berez irudi pertsonalaren alde garrantzitsu gisa erabiltzeaz gain, beste era batera ere erabil daitezke: kosmetikoen formulazioko osagai gisa, usain atsegina emateko zein prestakina erabiltzea eragotziko lukeen osagairen baten notaren bat ezkutatzeko.

Materiala: Elektroestetika

Ostalaritza eta turismoa (8)
Consistencia firme, aspecto fresco, brillo en el corte y olor propio de la carne. Itxura sendoa eta freskoa, distira ebakitzean, eta haragiaren berezko usaina.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Consistencia firme, aspecto fresco, brillo en el corte y olor propio de este tipo de carne. Itxura sendoa eta freskoa, distira ebakitzean, eta mota honetako haragiaren berezko usaina.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Consistencia adecuada nunca viscosa, aspecto fresco y olor característico. Itxura egokia, sekula ez lirdingatsua, itxura freskoa eta berezko usaina.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Consistencia firme, aspecto fresco, brillo de corte y olor propio de la carne. Itxura sendoa eta freskoa, distira ebakitzean, eta haragiaren berezko usaina.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Sin embargo en las conservas vegetales no las alteran en sabor ni olor aunque si produce gas, con lo que la lata suele abombarse. Landare-kontserbetan, berriz, ez dute zaporea eta usaina aldatzen, baina gasa sortzen dute. Hortaz, potoa sabeldu egin ohi da.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Comprobar sensorialmente el olor, color, viscosidad, residuos. Zentzumenen bidez egiaztatu behar ditugu usaina, kolorea, biskositatea, hondarrak.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Posteriormente se aclara con abundante agua hasta la total desaparición del olor a lejía. Ondoren, ur askorekin urberritu behar ditugu, lixibaren usaina guztiz joan arte.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

El almacenamiento y recogida de basuras, para su posterior retirada por los servicios de carácter público, deberá realizarse de forma que éstas no queden a la vista ni produzcan olores. Langile publikoak jasotzera etorri arte, zaborra begi-bistatik kanpo eta usain txarrik eragin gabe jaso eta bildu behar da.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Zurgintza, altzarigintza eta kortxoa (8)
Algunas tienen un olor característico; otras muy agradable, como el cedro, el ciprés, sándalo, alcanforero, palo rosa, etc. Izan ere, hainbat espeziek oso berezko usaina dute; beste batzuei, berriz, oso usain atsegina darie, hala nola zedroari, altzifreari, sandaloari eta kanforrondoari.

Materiala: Egurraren teknologia

1.° Pudrición, la cual se manifiesta generalmente por úlceras o huecos, que ponen al descubierto la madera descompuesta, alterando el color de los tejidos y desprendiendo un olor desagradable. 1. Ustelduta dago. Oro har, ultzerak eta zuloak izaten dira horren adierazgarri, eta egurra deskonposatuta dagoela agertzen dute, ehunen kolorea aldarazten dute eta usain txarra darie.

Materiala: Egurraren teknologia

Este defecto es ocasionado por trastornos en la circulación de la savia, lá cual, al fermentar, produce manchas rojas y negras, y despide un olor ácido. Izerdiaren zirkulazioan nahasmendua dagoenean sortzen da akats hau. Izan ere, hartzitzen bada, orban gorri-beltzak eratzen ditu izerdiak, eta usain azidoa dario.

Materiala: Egurraren teknologia

Se caracteriza por desprender un polvillo fino, negruzco, y de un olor ácido muy fuerte. eta haren ezaugarriak dira hauts xehe beltzaxka isurtzen duela eta oso usain azido bizia dariola.

Materiala: Egurraren teknologia

La madera atacada por esta enfermedad da un sonido sordo al golpearla; se agrieta, y despide un olor desagradable. Gaixotasun honek jotzen duen egurrak soinu isila egiten du jotzen dugunean, arraildu egiten da eta usain txarra dario.

Materiala: Egurraren teknologia

Se la reconoce fácilmente por su color claro, que luego se convierte en rojizo; su olor desagradable, y la putrefacción de sus fibras. Erraz ikusten da hori, kolore argia eta, gero, gorrixka baitu zati horrek; usain txarra baitario; eta zuntzak usteldu egiten baitira.

Materiala: Egurraren teknologia

El olor a veces denota el buen o mal estado de la madera. Hainbatetan, egurra egoera onean edo egoera txarrean dagoen adierazten du usainak.

Materiala: Egurraren teknologia

A menudo, una alteración de fibras por descomposición va acompañada de olor desagradable. Maiz, usain txarra sortzen da zuntzak deskonposatzearekin batera.

Materiala: Egurraren teknologia

Kimika (3)
Se entiende como cosmético toda sustancia o preparado destinado a ser puesto en contacto con las diversas partes del cuerpo, con el fin exclusivo o propósito principal de limpiarlas, perfumarlas y protegerlas para mantenerlas en buen estado, modificar su aspecto y corregir los olores corporales. Gorputzeko hainbat atalekin kontaktuan jartzeko eginak dauden substantzia edo prestakinei kosmetiko deritze, haien helburua bada gorputz atal horiek garbitzea, lurrintzea eta babestea egoera onean mantentzeko, itxura aldatzeko eta usainak kentzeko.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Y la nota superior es el primer olor que se experimenta en un aroma. Eta aroma bati hautematen zaion lehenengo usaia da goi-mailako nota.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Se utilizan para decoloraciones deazúcares, glicerina, cerveza, grasas, barnices, aceites, vinos, aguas, etc. También pueden emplearse para recuperación de disolventes y eliminación de olores. Azukreak, glizerina, garagardoa, gantzak, bernizak, olioak, ardoak, ura eta beste hainbat produktu koloregabetzeko erabiltzen dira. Disolbatzaileak berreskuratzeko eta usainak desagerrarazteko ere erabil daitezke.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (6)
Distribución y estado en que se halla la materia orgánica, olor: Materia organikoaren banaketa eta egoera, usaina:

Materiala: Nekazaritza

un olor a estiércol o a moho indica descomposición en medio aeróbico; por el contrario, el olor a ensilado indica que la evolución se desarrolla en medio anaerobio. simaur usainak eta lizun usainak ingurune aerobikoko deskonposizioa adierazten dute; aitzitik, siloko usainak adierazten du eboluzioa ingurune anaerobikoan gertatzen ari dela.

Materiala: Nekazaritza

Distribución y estado en que se halla la materia orgánica, olor: Materia organikoaren banaketa eta egoera, usaina:

Materiala: Nekazaritza

un olor a estiércol o a moho indica descomposición en medio aeróbico; por el contrario, el olor a ensilado indica que la evolución se desarrolla en medio anaerobio. simaur usainak eta lizun usainak ingurune aerobikoko deskonposizioa adierazten dute; aitzitik, siloko usainak adierazten du eboluzioa ingurune anaerobikoan gertatzen ari dela.

Materiala: Nekazaritza

La planta tiene pues menos vitalidad pero los olores, colores y sabores son más perceptibles. Landareak, bada, bizitasuna galtzen du, baina usainak, koloreak eta zaporeak hobeto antzematen dira.

Materiala: Nekazaritza

el olor del tomate y el apio mantiene alejada a la pulguilla de la col. tomatearen eta apioaren usainak aldendu egiten du azaren zorria.

Materiala: Nekazaritza

Komunikatzeko trebetasunak (4)
•Se perciben sensaciones de olor y calor de la otra persona. •Beste pertsonaren usain- eta bero-sentsazioak hautematen dira.

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak

•No se aprecia el olor ni calor corporal. •Ez da nabarmentzen gorputzaren usaina edo beroa.

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak

No hay nada peor que un olor a sudor, o un olor de lo que se ha comido o bebido. Ez dago izerdi-usaina edo jan-edanaren usaina baino okerragorik.

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak

Los olores neutros o de frescura suelen ser los más indicados. Usain neutroak, freskoak, dira egokienak.

Materiala: Komunikatzeko trebetasunak

Zehar-lerroa (8)
Reemplazar cuando se detecte olor o sabor del contaminante en el interior de la máscara o adaptador facial. Aldatu, maskararen edo aurpegi-egokigailuaren barruan kutsatzailearen usaina edo zaporea hautemanez gero.

Materiala: Sistemen integrazioa

De igual manera, se mostrarán otros peligros que no se tienen en cuenta para la clasificación, pero que pueden contribuir a la peligrosidad general de la sustancia o la mezcla, como la formación de contaminantes del aire durante el endurecimiento o la transformación, la generación de polvo, los peligros de explosión del polvo, la sensibilización cruzada, la asfixia, la congelación, la alta capacidad de generación de olor o sabor y los efectos medioambientales. Era berean, sailkapena egiteko kontuan hartzen ez diren baina substantziaren edo nahastearen arriskugarritasun orokorra handitu dezaketen beste arrisku batzuk ere azalduko dira; adibidez, aire-kutsatzaileak sortzea gogortzean edo eraldatzean, hautsa sortzea, hautsa lehertzeko arriskua, sentsibilizazio gurutzatuaren arriskua, asfixia-arriskua, izozteko arriskua, usaina edo zaporea sortzeko gaitasun handia eta ingurumen-efektuak.

Materiala: Sistemen integrazioa

b) No causarán incomodidades por el ruido o los olores. b) Ez dute deserosotasunik eragingo zaratarengatik edo usainengatik.

Materiala: Sistemen integrazioa

Que un olor agrade más o menos depende de cada persona. Usain bat gehiago edo gutxiago gustatzea pertsonaren araberakoa da.

Materiala: Sistemen integrazioa

Al elegir un aroma (ambientador) para el local, ten en cuenta que los olores intensos pueden resultar molestos y producir dolor de cabeza, y los muy dulces cansan enseguida. Lurrina hautatzean (aire-freskagarria), kontuan hartu usain biziek gogaitu eta buruko mina eman dezaketela, eta usain gozoek berehala nekatzen dutela.

Materiala: Sistemen integrazioa

El gusto se puede trabajar con olores y colores (el rosa sabe a fresa, pero si muerdes una zapatilla de color rosa es posible que descubras que no es verdad lo de que sabe a fresa). Dastamena usain eta koloreen bitartez landu daiteke (kolore arrosak marrubi zaporea du, baina zapatila arrosa bati hozka egiten badiozu, ziurrenik ohartuko zara marrubi-zaporearena ez dela egia).

Materiala: Sistemen integrazioa

—Ese olor es lo que garantiza que posee el principio activo extraído de la uva de jerez, por eso la gente que lo prueba luego ya no opina lo mismo, al final incluso les encanta. —Usain horrek bermatzen dizu Jerezko mahatsetik ateratako printzipio aktiboa duela. Horregatik, probatzen duen jendeak gero ez du iritzi bera; azkenean, ikaragarri gustatzen zaie.

Materiala: Sistemen integrazioa

Las más habituales son: el precio, algún componente, el desconocimiento del producto, el olor Ohikoenak hauek dira: prezioa, osagairen bat, produktua ez ezagutzea, usaina…

Materiala: Sistemen integrazioa

Instalatze eta mantentze lanak (18)
La insatisfacción relativa a los aspectos organolépticos, tales como el gusto, olor, color y turbidez que pueden provocar rechazo o la debida a contaminantes indeseables, siendo ocasionados unos por los tratamientos de desinfección con cloro en la planta potabilizadora y otros por la contaminación difusa provocada por: Ezaugarri organoleptikoak hobetzeko nahia (zaporea, usaina, kolorea edo uhertasuna) edo substantzia kutsatzaileen eragina arintzekoa. Kutsatzaile horiek kloro bidezko desinfektatze-tratamenduen ondorio izan daitezke, edo substantzia hauek eragindako kutsadura difusoa:

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Otras de las ventajas de la plata para el tratamiento del agua, además de la ya indicada es la de ser un antimicrobiano de amplio espectro que no produce sabor, olor ni color en el agua tratada y que no hay formación de productos adicionales. Zilarrak baditu beste abantaila batzuk aurrez aipatutakoez gain. Izan ere, mikrobioen aurkako espektro zabaleko substantzia bat da; ez ditu uraren zaporea, usaina eta kolorea aldatzen; eta ez du beste produkturik eratzen.

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Categoría 2: Fluido que no representa ningún riesgo para la salud humana. Fluido reconocido como válido para el consumo humano, incluida el agua tomada de una red de distribución de agua potable que, eventualmente, pueda experimentar algún cambio en su sabor, olor, color o temperatura. 2. kategoria: Giza osasunarentzat inolako arriskurik ez dakarten fluidoak, giza kontsumorako egokitzat aitortutakoak, edateko uaren banaketa-saretik hartu arren, noizbehinka zapore, usain, kolore edo tenperatura aldaketaren bat izan dezaketenak barne.

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Argumentos en contra: ofrece protección relativamente baja contra el Criptosporidium. Ofrece menor eficacia en aguas contaminadas con compuestos orgánicos y algunos compuestos inorgánicos, particularmente amoniaco. Deja un sabor y olor que algunos usuarios consideran inaceptable. Existen preocupaciones acerca de los efectos carcinogénicos a largo plazo. Aurkako argudioak: Criptosporidiumaren aurkako nahiko babes txikia. Eraginkortasun txikiagoa du konposatu organikoek eta zenbait konposatu inorganikok, batez ere amoniakoak, kutsatutako uretan. Zenbait erabiltzailek onartezintzat jotzen dituzten usaina eta zaporea ematen dizkiote urari. Epe luzera minbiziari lotuta izan ditzakeen ondorioek kezkak eragin dituzte.

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Argumentos en contra: mantenimiento y controles importantes, alteraciones organolépticas (olor y gusto) del agua. Aurkako argudioak: mantentze- eta kontrol-lana asko eskatzen dute. eta uraren ezaugarri organoleptikoak aldatzen dituzte (usaina eta zaporea).

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El empleo del ozono para el tratamiento del agua se ha convertido en una tendencia mundial, dado que es un poderoso agente oxidante que al aplicarlo al agua destruye la materia orgánica, eliminando gran parte del color y del olor cuando se aplica en dosis suficiente. Ura ozonoz tratatzeko joera mundu guztira zabaldu da. Izan ere, oxidatzaile bikaina da eta, urari dosifikazio egokiz eransten zaionean, materia organikoa suntsitu eta kolore- eta usain-arazo gehienak konpontzen ditu.

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Argumentos a favor: ablandamiento del agua y adsorción de substancias que afectan al olor y sabor. Aldeko argudioak: ura biguntzen du, eta usainari eta zaporeari eragiten dieten substantziak adsorbatzen.

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En el agua, los malos olores y también los malos sabores se deben a los compuestos derivados del crecimiento biológico, actividades industriales, tratamientos químicos, o a la misma fontanería, pero la causa más común es la vegetación descompuesta. El cloro puede reaccionar con estos organismos causando malos olores; por ejemplo, el olor a «huevos podridos» es típico del sulfuro de hidrógeno, un gas muy corrosivo, que reaccionará con el hierro para formar un lodo negro de sulfuro de hierro. La presencia de algas verde-azuladas puede dar lugar a un olor a hierba, moho o especias. El olor a pescado, a moho o a tierra es debido a materia orgánica, generalmente inocua, que con frecuencia se encuentra en las fuentes de agua superficial. El olor a cloro es debido a una cloración excesiva. Uraren usain eta zapore txarraren eragileak izan daitezke hazkuntza biologikoaren ondorioz eratutako konposatuak, industria-jarduerak, tratamendu kimikoak eta, zenbait kasutan, instalazioa bera. Alabaina, landareen deskonposizioa da arrazoi ohikoena. Organismo horiek kloroarekin erreakzionatu eta usain txarrak sorrarazten dituzte. Esate baterako, hidrogeno ­sulfuroak arrautza ustelen antzeko usaina sorrarazten du (oso gas korrosiboa da, burdinarekin erreakzionatzen du, eta burdina sulfurozko lohi beltz bat eratzen). Alga urdin-berdeek belar-, lizun- edo espezia-usainak sorraraz ditzakete. Materia organikoak arrain-, lizun- edo lur-usainak eragin ditzake (sarritan agertzen da azaleko uretan, baina, oro har, ez da kaltegarria izaten). Gehiegizko kloratzeak, berriz, kloro usaina sorraraz dezake.

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Geosminas: metabolitos producidos por ciertos hongos y cianobacterias inofensivos que confieren al agua olor y sabor característico a tierra mojada o humedad. Geosminak: zenbait onddok eta zianobakteria ez kaltegarrik eratutako metabolitoak, urari lur hezearen usaina eta zaporea ematen dietenak.

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La prueba se considerará satisfactoria cuando no se detecte presencia de humo y olores en el interior del edificio. Proba gainditu dela joko da eraikinaren barnealdean kerik eta usainik batere sumatzen ez bada.

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