Emaitzak: 92

ES EU
Gizarte eta kultura zerbitzuak (23)
Ayuda a la formación y mantenimiento de la salud de los huesos, es necesario para liberar la energía de las células y para la absorción de muchos nutrientes. Hezurrak sortzen eta osasuntsu mantentzen laguntzen du, eta beharrezkoa da zeluletako energia askatzeko eta elikagai asko xurgatzeko.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Son nutrientes esenciales para el organismo y se obtienen a través de la dieta. Organismoarentzako ezinbesteko elikagaiak dira, eta dietaren bitartez eskuratzen dira.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

La glucosa es el más abundante y común de los monosacáridos y es el principal nutriente de las células del cuerpo, también son monosacáridos la fructosa y la galactosa. Glukosa monosakaridorik ugariena eta arruntena da, eta gorputzeko zelulen elikagai nagusia da. Fruktosa eta galaktosa ere monosakaridoak dira.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Los nutrientes tienen tres funciones principales en el organismo: Elikagaiek hiru funtzio nagusi dituzte organismoan:

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Como se ha visto, con frecuencia las personas mayores reflejan un menor apetito y falta de interés por la comida, sin embargo, necesitan un aporte mayor, en vez de menor, de vitaminas y determinados nutrientes. Ikusi dugun moduan, askotan adinekoek apetitu gutxi eta janariarekiko interes urria agertzen dute. Hala eta guztiz ere, zenbait bitamina eta elikagairen behar txikiagoa izan beharrean, handiagoa izaten dute.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

El cuerpo humano necesita un aporte constante de nutrientes y energía para satisfacer sus requerimientos básicos. Giza gorputzak etengabeko elikagai- eta energia-ekarpena behar du oinarrizko beharrak betetzeko.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Estos procesos son involuntarios e inconscientes y dependen de la digestión, absorción y transporte de los nutrientes de los alimentos hasta los tejidos. Prozesu horiek ez dira borondatezkoak, ezta kontzienteak ere, eta digestioaren, xurgapenaren eta elikagaietako mantenugaiak ehunetaraino garraiatzearen mendekoak dira.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Cuando estos nutrientes se queman para la obtención de energía no ensucian las células con residuos (como ocurre al quemar proteínas): Elikagai hauek energia lortzeko erretzen direnean ez dituzte zelulak hondakinekin zikintzen (proteinekin gertatzen den bezala):

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

A través del yeyuno y el ilion los nutrientes restantes pasan al intestino grueso donde se completa su absorción y asimilación. Gainerako mantenugaiak jejuno eta ilionetik heste lodira igaroko dira, eta hor bukatuko da xurgatzeko eta asimilatzeko prozesua.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Hay algunos nutrientes inapreciables porcentualemente en la composición del cuerpo humano, como son las vitaminas y los glúcidos. Ehunekoan ia atzeman ere egiten ez diren mantenugaiak ere badaude giza gorputzean, hala nola bitaminak eta gluzidoak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (28)
«El aparato digestivo es el encargado de realizar la digestión de los nutrientes, y el sistema circulatorio, el encargado de la absorción.» «Digestio-aparatua mantenugaien digestioaz arduratzen da, eta zirkulazio-sistema, xurgapenaz».

Materiala: Elektroestetika

La digestión es el proceso por el que los alimentos ingeridos reciben un tratamiento físico y químico con el fin de extraer de ellos los nutrientes para incorporarlos al organismo. Digestio-prozesuaren bidez, elikagaiek tratamendu fisikoa eta kimikoa jasotzen dute, elikagai horietatik mantenugaiak atera eta organismoari emateko.

Materiala: Elektroestetika

Como podemos deducir, la aplicación de técnicas estéticas que favorecen la circulación sanguínea (masaje, drenaje, técnicas electroestéticas...) mejoran el acceso y reparto de los nutrientes a los diferentes tejidos y órganos del cuerpo humano. Ondoriozta dezakegunez, odol-zirkulazioari laguntzen dioten teknika estetikoen bidez (masajea, drainatzea, teknika elektroestetikoak eta abar), errazago sartzen eta banatzen dira mantenugaiak gizakiaren ehunetan eta organoetan.

Materiala: Elektroestetika

Al mismo tiempo el hígado recibe el oxígeno y los nutrientes para sus células por medio de la arteria hepática. Aldi berean, bere zelulentzako oxigenoa eta mantenugaiak jasotzen ditu gibelak gibel-arteriaren bidez.

Materiala: Elektroestetika

El aparato digestivo dispone de los mecanismos que transforman los alimentos en nutrientes. Digestio-aparatuak elikagaiak mantenugai bihurtzeko mekanismoak ditu.

Materiala: Elektroestetika

La digestión es el proceso mediante el cual los alimentos ingeridos reciben un tratamiento físico y químico con el fin de extraer de ellos los nutrientes para incorporarlos al organismo. Digestio-prozesuan, elikagaiek tratamendu fisikoa eta kimikoa jasotzen dute, elikagai horietatik mantenugaiak atera eta organismoari emateko.

Materiala: Elektroestetika

El proceso de digestión transforma los nutrientes en sustancias más sencillas que pueden ser utilizadas por el cuerpo. Digestio-prozesuak substantzia soilago bihurtzen ditu mantenugaiak, gorputzak erabili ahal izan ditzan.

Materiala: Elektroestetika

En resumen, el aparato digestivo comprende los procesos que intervienen en el transporte, digestión y absorción de diversos nutrientes, asi como la regulación fisiológica de estas funciones. Laburbilduz, digestio-aparatuan mantenugaien garraio-, digestio- eta xurgatze-prozesuak gauzatzen dira, baita funtzio horien erregulazio fisiologikoa ere.

Materiala: Elektroestetika

La alteración en el sistema de vasos sanguineos de la corteza deja a las neuronas de esas zonas sin aporte de nutrientes ni de oxígeno, por lo que mueren rápidamente y no se vuelven a recuperar. Azaleko odol-hodien sistemaren asaldurak mantenugai- eta oxigeno-ekarpenik gabe uzten ditu eremu horretako neuronak, eta, horren ondorioz, berehala hiltzen dira, eta ez dira berreskuratzen.

Materiala: Elektroestetika

Suministran nutrientes y proporcionan un soporte mecánico a las neuronas. Mantenugaiak eta euskarri mekanikoa ematen dizkiete neuronei.

Materiala: Elektroestetika

Zehar-lerroa (3)
Una alimentación equilibrada proporciona los nutrientes necesarios para asegurar un normal funcionamiento del organismo, y en consecuencia una piel y anexos saludables. Elikadura orekatua eginez gero, organismoak behar bezala funtzionatzeko behar dituen nutrienteak eskuratzen dira, eta, beraz, azala eta haren anexuak osasuntsu egoten dira.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

Las altas dosis de nutrientes específicos en adultos de mediana edad durante un periodo de varios años no tienen un impacto biológico equivalente a la ingesta de toda la vida de un amplio número de nutrientes en una dieta equilibrada. Adin ertaineko helduek zenbait urtetan nutriente espezifikoen dosi handia hartzearen inpaktu biologikoa ez da bizi osoan, dieta orekatu bat eginez, nutriente ugari hartzearen parekoa.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

Los efectos adversos que pueden ocasionar los productos complementarios dependerán de la composición cualitativa y cuantitativa de nutrientes, la dosis ingerida y el tiempo de administración del producto complementario. Produktu osagarriek eragiten dituzten ondorio txarrak haien nutrienteen osaera kualitatibo eta kuantitatiboaren, hartutako dosiaren eta administrazio-denboraren araberakoak dira.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

Kimika (3)
Los nutrientes primarios que son esenciales para el crecimiento de plantas saludables y la producción de alimentos son: el nitrógeno, el fósforo y el potasio. Landare osasuntsuak hazteko eta elikagaiak lortzeko beharrezkoak diren oinarrizko elikagaiak honako hauek dira: nitrogenoa, fosforoa eta potasioa.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Se activan las esporas de la cepa microbiana con agua y nutrientes en condiciones de temperaturas elevadas y se desarrollan las células del cultivo en una serie de placas de agar, tubos y matraces de ensayo en condiciones ambientales controladas, obteniéndose una suspensión densa. Mikrobio-anduiko esporak urarekin eta elikagaiekin aktibatzen dira tenperatura altuak erabiliz, eta hazkuntzako zelulak agar-plaka, hodi edo saiakuntza-matraze batzuetan garatzen dira ingurumen-baldintza kontrolatuetan; horrela, esekidura trinko bat lortzen da.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Se añaden nutrientes esterilizados y agua purificada al recipiente para comenzar la fermentación. Elikagai esterilizatuak eta ur garbia gehitzen zaizkio ontziari, hartzidura has dadin.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (29)
absorber agua y nutrientes, servir de vía de circulación del agua y nutrientes, acumulación de reservas en sus tejidos. ura eta mantenugaiak xurgatzea; ura eta mantenugaiak zirkulatzeko bide izatea; bere ehunetan erreserbak biltzea.

Materiala: Nekazaritza

Contenido en nutrientes. Mantenugai edukia.

Materiala: Nekazaritza

El problema de los cortavientos vivos, es que hace competencia al cultivo en agua, nutrientes y luz. Haize babes bizidunen arazoa zera da: laboreei lehia egiten diete ura, mantenugaiak eta argia erakartzeko orduan.

Materiala: Nekazaritza

Contenido de nutrientes: Mantenugai edukia:

Materiala: Nekazaritza

El principal reparo que se plantea, el elevado coste que supone, queda claramente compensado por el mejor y más rápido desarrollo de las plantas y por la comodidad y perfección que se consigue en esta época en el reparto, enterrado en profundidad, y homogénea distribución de los nutrientes. Planteatzen den eragozpen nagusia kostua da, dakarren kostu handia, baina hori erabat konpentsatzen da landareen garapenean igartzen den hobekuntza eta bizkortasunarekin; bai eta dagokion garaian mantenugaiak sakonean lurperatu eta homogeneoki banatzeko orduan lortzen den erosotasun eta perfekzioarekin ere.

Materiala: Nekazaritza

La aportación de enmiendas y nutrientes en este momento tiene tres objetivos fundamentales: Medeagarrien eta mantenugaien ekarpenak, une honetan, oinarrizko hiru helburu hauek ditu:

Materiala: Nekazaritza

Crear una reserva de nutrientes que garantice ese nivel de fertilidad durante los primeros años de vida de la plantación. Landatutako sailaren lehen urteetan emankortasun maila hori ziurtatuko duen mantenugaien erreserba bat sortzea.

Materiala: Nekazaritza

El HE sirve para estabilizar la estructura y la MOFD es un aporte rápido de nutrientes para la planta. HEa baliagarria da egitura egonkortzeko eta EDMOa, berriz, mantenugaien ekarpen bizkor bat da landarearentzat.

Materiala: Nekazaritza

Son especialmente recomendables cuando el contenido de humus estable del suelo es elevado, pero su mineralización se encuentra bloqueada por diferentes causas; y en cultivos con alto requerimiento de nutrientes como los frutales. Bereziki gomendagarriak dira lurzoruak duen humusaren eduki egonkorra handia denean, baina, hainbat arrazoi tarteko, mineralizazioa blokeatuta dagoenean; eta mantenugai kantitate handia eskatzen duten sail landatuetan, esaterako, fruta arbolen sailetan.

Materiala: Nekazaritza

4- En base a los resultados del análisis del suelo, aportaremos los minerales necesarios. tanto para corregir el PH, como para equilibrar los nutrientes, tal como hemos comentado en el punto anterior. 4- Lurzoruaren analisiak emandako emaitzetan oinarrituz, behar diren mineralak emango dizkiogu lurrari, bai pH-a zuzentzeko bai mantenugaiak orekatzeko, aurreko puntuan adierazi dugun bezala.

Materiala: Nekazaritza

Ostalaritza eta turismoa (4)
Utilizando el abatidor de temperatura para congelación rápida se llega a una temperatura de –18 ºC en el corazón del producto en un tiempo inferior a 4 horas, evitando así la formación de macrocristales de congelación, que conducen a la rotura de las membranas intercelulares y a la pérdida de humedad (jugos) y nutrientes (figuras 4.1 y 4.2). Tenperatura-jaisgailua izozte azkarra lortzeko erabiliz gero, produktuaren barrualdeak –18 ºC-ko tenperatura hartzen du erdigunean, 4 ordu baino gutxiagoan. Horrela, makrokristalak eratzea eragozten da. Makrokristalek zelula arteko mintzak haustea eragiten dute, bai eta hezetasuna (saltsak) eta mantenugaiak galtzea ere (4.1. eta 4.2. irudiak).

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

La composición del producto (nutrientes disponibles para el crecimiento de mi-croorganismos, presencia de componentes antimicrobianos naturales, existencia de enzimas activas). Produktuaren osaera (mikroorganismoen hazkuntza eragiten duten mantenugaiak, mikrobioen aurkako osagai naturalak, entzima aktiboak).

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

En muchas ocasiones, el empleo de condiciones de esterilización produce graves deterioros y pérdidas de nutrientes, si no se realiza en óptimas condiciones y con sumo cuidado. Askotan, esterilizazio-prozesua baldintza onenetan eta arreta handiz egiten ez bada, elikagaiak asko hondatzen dira eta mantenugai asko galtzen dituzte.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

La cocción al vacío resalta las características organolépticas de los alimentos que conforman los platos, existe una mejora de la digestibilidad al poder cocinar con poca grasa, se conservan mejor los nutrientes que en los otros tipos de cocciones al no existir una oxidación de los mismos y se aumentan las condiciones higiénicas de los alimentos al recibir éstos poca manipulación y permanecer al vacío, es decir, en ausencia de aire. Hutsean egosteak zenbait alderdi onuragarri ditu: platerak osatzen dituzten elikagaien ezaugarri organoleptikoak nabarmentzen dira; janariak hobeto digeritzen dira, gantz gutxirekin presta baitaitezke; mantenugaiak hobeto kontserbatzen dira beste egosketa mota batzuetan baino, ez baitira oxidatzen; eta elikagaien higiene-baldintzak oso onak dira, gutxi manipulatzen direlako eta hutsean daudelako, airerik gabeko ingurune batean.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx