Emaitzak: 87

ES EU
Gizarte eta kultura zerbitzuak (6)
El período de mayor riesgo de contagio se establece hasta las 24 horas de iniciado el tratamiento y dura mientras el microorganismo se halla en la nasofaringe. Kutsatzeko arrisku gehien tratamendua hasi eta 24 ordu bitartean izaten da, eta mikroorganismoa nasofaringean dagoen artean iraungo du kutsatzeko arriskuak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Su función defensiva se centra, una vez identificada la existencia de microorganismos extraños, en la destrucción de células nocivas a través de la producción de lisis celular. Defentsa-zeregin hauxe du: mikroorganismo arrotzak daudela identifikatzea eta zelula-lisia ekoiztea zelula kaltegarriak desegiteko.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Cuando los microorganismos, toxinas o sustancias extrañas logran traspasar la barrera cutáneo-mucosa entran en juego otra serie de mecanismos de defensa inespecíficos, con el objetivo de eliminarlos o neutralizarlos, como son los fagocitos, macrófagos y el sistema de complemento. Mikroorganismoek, toxinek edo substantzia arraroek azal-mukosako barrera pasatzea lortzen badute, beste defentsa-mekanismo ez-espezifiko batzuk sartuko dira jokoan, hala nola, fagozitoak, makrofagoak eta sistema osagarria; helburua, mikroorganismo, toxina edo dena delako horiek deuseztatzea edo neutralizatzea dute.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

El grado de severidad de la infección puede variar de acuerdo con la agresividad del microorganismo y el estado inmunológico del paciente (defensas). Infekzioaren larritasuna desberdina izango da mikroorganismoaren agresibitatearen arabera eta gaixoaren egoera immunologikoaren arabera (defentsak).

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Como ya se ha dicho anteriormente las enfermedades infecciosas se producen cuando microorganismos patógenos invaden el cuerpo de un ser humano. Aurretik esan dugun bezala, mikroorganismo patogenoek giza gorputza inbaditzen dutenean sortzen dira gaixotasun infekziosoak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Las bacterias son microorganismos unicelulares que carecen de núcleo. Bakterioak nukleorik ez duten mikroorganismo zelulabakarrak dira.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (20)
De este modo limpian los tejidos de residuos (proteínas, restos celulares, microorganismos, etc.)que se forman o se encuentran en ellos. Horrela, ehunetan sortzen diren edo ehunetan dauden hondakinez (proteinak, zelula-hondarrak, mikroorganismoak eta abar) garbitzen dituzte ehunak.

Materiala: Elektroestetika

A través de las uñas se pueden transmitir microorganismos patógenos, sustancias tóxicas, Azazkalen bidez, mikroorganismo patogenoak, substantzia toxikoak eta abar transmiti daitezke.

Materiala: Elektroestetika

Se retiran después del tiempo indicado en cada caso, siendo susceptibles de reciclado, ya que las altas temperaturas a las que son sometidos para licuarlos de nuevo son suficien-tes para eliminar la mayoría de los microorganismos. Kasu bakoitzari dagokion denbora igarotakoan kentzen dira. Birziklatu egin daitezke; izan ere, berriro likidotzeko ezartzen zaizkion tenperatura altuak nahikoak dira mikroorganismo gehienak ezabatzeko.

Materiala: Elektroestetika

Puede realizarse con agua de mar directamente, o bien añadiendo al agua normal liofilizados de agua marina, mucho más cómodo y con mayores garan-tías de ausencia de microorganismos patógenos. Zuzenean itsasoko urarekin, edo ur arruntari itsasoko uraren liofilizatuak gehituz (askoz erosoagoa eta mikroorganismo patogenorik ez egoteko berme handiagoarekin).

Materiala: Elektroestetika

Des-tacan el sodio, cloro, sulfatos, bicarbonatos, magnesio, calcio, potasio, yodo, así como gases (oxígeno, hidrógeno y dióxido de carbono) y materia orgánica, como el fitoplancton, zooplancton, algas, y gran diversidad de microorga-nismos siempre más abundantes cerca de las costas. Hauek dira osagai nabarmenenak: sodioa, kloroa, sulfatoak, bikarbonatoak, magnesioa, kaltzioa, potasioa, iodoa, gasak (oxigenoa, hidrogenoa eta karbono dioxidoa), materia organikoa (fitoplanktona, zooplanktona, algak) eta itsasertzean ugariagoak diren mikroorganismo ugari.

Materiala: Elektroestetika

moluscos, nemátodos, larvas, etc., y los micro-organismos: moluskuak, nematodoak, larbak, etab. Bestalde, mikroorganismoak ere badaude:

Materiala: Elektroestetika

La alta concentración de minerales y, a veces, las altas temperaturas, sue-len impedir el desarrollo de muchos gérmenes en las aguas minero-medici-nales, pero no son estériles y pueden contener microorganismos (fauna y flora) directamente relacionados o dependientes de las características físicas y químicas de las aguas que los vehiculizan. Ur mineral-medizinaletako germen askoren garapena oztopatu egiten da mineralen kontzentrazio handiaren eta, batzuetan, tenperatura altuen ondorioz; baina ez dira esterilak eta garraiatzen dituzten uren ezaugarri fisiko eta kimikoekin zuzenean lotutako edo horien menpeko mikroorganismoak izan ditzakete (fauna eta flora).

Materiala: Elektroestetika

Periódicamente limpiaremos con alcohol también sanitario (no resulta igual el uso de alcohol de quemar), la parte externa de los envases y las cajas de los cosméticos, pues el polvo que sobre ellos se deposita puede contener microorganismos fáciles de transportar de un lado a otro con nuestra manipulación. Noizean behin alkohol sanitarioarekin (erretzeko alkoholak bestelako eraginak ditu) garbituko ditugu kosmetikoen ontziak kanpotik, eransten zaien hautseko mikroorganismoak erraz barreiatzen baitira gure erabilerarekin.

Materiala: Elektroestetika

Además de entrañar cierto riesgo ya de por sí, debido al uso indiscriminado en una y otra cliente, el hecho de ser utilizadas humedecidas en agua hace que el riesgo de ser colonizadas por microorganismos sea aún mayor. Berez arriskutsuak dira (bezero batean eta bestean erabiltzen baitira), eta, gainera, uretan bustita erabiltzen direnez, are handiagoa da mikroorganismoek kolonizatzeko arriskua.

Materiala: Elektroestetika

La fase sólida orgánica tiene su origen en los restos animales y vegetales de toda naturaleza transformados por los microorganismos del suelo (bacterias). Fase solido organikoak lurzoruko mikroorganismoek (bakterioak) transformatutako mota guztietako animalia- eta landare-hondakinetan du jatorria.

Materiala: Elektroestetika

Kimika (4)
Se fundamentan en el uso de microorganismos para transformar contaminantes orgánicos en compuestos más simples poco contaminantes. Kutsatzaile organikoak konposatu sinpleagotan, ez oso kutsatzailetan, transformatzean dautza. Horretarako, mikroorganismoak erabiltzen dira.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Se pueden generar microorganismos para cada contaminante a tratar. Tratatu nahi den kutsatzaile bakoitzak bere mikroorganismoa izan dezake.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

La fermentación es un proceso bioquímico en el que se utilizan Prozesu biokimiko bat da, produktu kimiko bat lortzeko hautatutako mikroorganismoak eta teknika mikrobiologikoak

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

bioquímica, se filtra el caldo de fermentación para retirar los microorganismos, o micelios. hartzidura-likidoa iragazi egiten da mikroorganismoak edo mizelioak kentzeko.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (3)
suelo, microorganismos y planta. lurzoruari, mikroorganismoei eta landareari dagokienez.

Materiala: Nekazaritza

Muchas de estas sustancias se comportan como antibióticos y bloquean la actividad de los microorganismos del suelo. Substantzia horietako askok antibiotiko gisa dihardute eta lurzoruko mikroorganismoen jarduera blokeatzen dute.

Materiala: Nekazaritza

unas físicas, como son la modificación de la estructura del suelo, de la permeabilidad, de la aireación, de la penetrabilidad de las raíces, etc. y otras biológicas, que corresponden a la eliminación de la vegetación preexistente, la mezcla o el enterrado de los restos de cultivos anteriores, el efecto sobre los microorganismos del suelo, etc. ondorio fisikoak, esaterako, lurzoruaren, iragazkortasunaren, aireztapenaren, sustraien sargarritasunaren eta abarren aldakuntza; eta ondorio biologikoak, zeinak aurrez egondako landaretza kentzearekin, aurreko laboreen hondarrak nahastu edo lurperatzearekin, lurzoruko mikroorganismoei eragindako ondorioekin eta abarrekin lotuta dauden.

Materiala: Nekazaritza

Zehar-lerroa (3)
Contra productos químicos y microorganismos. Produktu kimikoen eta mikroorganismoen aurkakoak.

Materiala: Sistemen integrazioa

Contra los productos químicos y los microorganismos Produktu kimikoen eta mikroorganismoen aurkakoa

Materiala: Sistemen integrazioa

Guantes de protección contra los productos químicos y los microorganismos. Produktu kimikoen eta mikroorganismoen aurkako babeskularruak.

Materiala: Sistemen integrazioa

Instalatze eta mantentze lanak (8)
Corrosión Microbiológica o corrosión inducida por microorganismos (CIM) Korrosio mikrobiologikoa edo mikroorganismoek eragindakoa

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

La difusión pasiva a través de una membrana semipermeable (membrana porosa que deja pasar el fluido pero no los sólidos disueltos minerales, materia orgánica, microorganismos, etc.) se le llama osmosis. Fenómeno que consiste en el paso del solvente de una solución de menor concentración (más diluida) a otra de mayor concentración separadas por una membrana semipermeable. Entendemos por presión osmótica, a aquella que sería necesaria para detener el flujo de agua a través de la membrana semipermeable. La difusión del solvente se detiene cuando se alcanza el equilibrio en la concentración o cuando la presión hidrostática es superior a la osmótica. Osmosia mintz erdiiragazkor batean zeharko barreiadura pasiboa da (fluidoei igarotzen uzten dien mintz bat, baina ez haietan disolbatutako solidoei, materia organikoari, mikroorganismoei...). Disolbatzaile bat mintz erdiiragazkor batean zehar igarotzea da, kontzentrazio txikiko edo diluitutako soluzio batetik kontzentrazio handiagoko batera. Presio osmotikoa, berriz, mintz erdiiragazkorrean zeharreko uraren fluxua geldiarazteko behar den presioa da. Disolbatzailearen barreiadura kontzentrazio-oreka lortutakoan gelditzen da, edo presio hidrostatikoa handiagoa denean presio osmotikoa baino.

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La probabilidad de contaminación del agua almacenada, junto al riesgo de proliferación de microorganismos y bacterias residentes en el agua, unido a una evidente sobrecarga de las cubiertas de los edificios, con volúmenes de agua considerables, han provocado que no sea una de las formas de suministro de agua contempladas en la actual normativa. Andeletan biltegiratutako urak kutsatzeko arriskua du, uretan bizi diren mikroorganismoak eta bakteriak ugaritu daitezke, eta gainera, agerikoa denez, kontuan hartzeko ur bolumenek gehiegi kargatzen dituzte eraikinen estalkiak. Horregatik guztiagatik, hornikuntza-metodo hau ez da jasotzen egungo araudian.

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Se produce en conducciones e instalaciones por la actuación de organismos microbianos (hongos, bacterias y microorganismos) ya sea porque estos fabrican substancias agresivas o porque actúan como iniciadores de las reacciones de corrosión. Mikrobioen jardunak (onddoenak, bakterienak, mikroorganismoenak) korrosioa eragin dezake hoditeriatan eta instalazioetan, dela substantzia erasokorrak sortzen dituztelako, dela erreakzioak abiarazten dituztelako.

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Las membranas planas están dispuestas paralelamente, con una separación entre ellas de 6 mm, para maximizar la superficie de filtrado. El agua es succionada a través de la membrana, dejando en el tanque tanto las substancias disueltas como los microorganismos. Una bomba de aspiración proporciona la pequeña presión transmembrana (0,1 bar) necesaria para el filtrado, minimizando así la colmatación de la misma. Mintz lauak paraleloki jarrita daude, elkarrengandik 6 mm-ra bereizita, iragazketa-azalera maximizatzeko. Ura xurgatzen denean, mintzean zehar igarotzen da, eta bai disolbatuta zeuden substantziak eta bai mikroorganismoak tangan geratzen dira. Iragazketa gertatzeko, mintzen artean presio txiki bat behar da (0,1 bar), lohiz bete ez daitezen; eta xurgapen-ponpa baten bidez lortzen da presio txiki hori.

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Desde el filtro el agua inicialmente se conduce a un depósito que actúa como reactor biológico, en el cual diversos microorganismos y bacterias se eliminan reduciendo al mismo tiempo la materia orgánica contaminante. Aipatu berri dugun iragazkia zeharkatu ondoren, erreaktore biologikoarena egiten duen andel batera eramaten da ura. Andel horretan, zenbait mikroorganismo eta bakteria deusez­tatzen dira, eta aldi berean materia organiko kutsatzailea gutxitzen da.

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Funcionamiento: En el equipo de la figura 9.25, las aguas grises se preparan biológicamente en el primer depósito gracias a la aireación. En este depósito también se produce la sedimentación de las partículas más pesadas. La misma suciedad que aporta el agua gris es la que permite la generación de los «fangos activados», los cuales contienen los microorganismos que digerirán las diferentes partículas disueltas en el agua. Los fangos activados actúan en los depósitos 1 y 2. Funtzionamendua: 9.20 irudiko ekipoan, lehenbiziko andelean ur grisak biologikoki prestatzen dira, aireztapenari esker. Partikularik astunenen sedimentazioa ere tanga horretan gertatzen da. Ur grisek dakarten zikinkeriak berak eragiten du lohi aktibatuak sortzea, eta hain zuzen ere lohi horiek dituzten mikroorganismoek digerituko dituzte, gero, uretan disolbatuta dauden hainbat partikula mota. Lohi aktibatuek 1. eta 2. andeletan jarduten dute.

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Desinfección: Proceso que reduce el número de microorganismos en un medio. Desinfekzioa. Ingurune batean mikroorganismoen kopurua gutxitzeko prozesua.

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Ostalaritza eta turismoa (34)
Para operaciones de limpieza profunda, se suele utilizar vapor a altas presiones ya que es un procedimiento muy eficaz para eliminar microorganismos e incluso algunas esporas bacterianas. Garbiketa sakonak egiteko, lurruna erabil daiteke presio handian, oso prozedura eraginkorra baita mikroorganismoak eta zenbait bakterio-espora deuseztatzeko.

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Son compuestos químicos capaces de reducir a niveles insignificantes el número de microorganismos presentes en superficies. Gainazaletan dauden mikroorganismoen kopurua ia ezerezera murrizten duten konposatu kimikoak dira.

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Estas sustancias no esterilizan ya que no destruyen esporas de microbios, pero reducen el número de microorganismos hasta un nivel que no es perjudicial para la salud ni para la calidad de los alimentos perecederos. Substantzia horiek ez dute esterilizatzen, ez baitituzte mikrobio-esporak suntsitzen; hala ere, mikroorganismoen kopurua hainbeste murrizten dute, gelditzen den kopuru hori ez baita kaltegarria ez osasunerako ez elikagai galkorren kalitaterako.

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La mayor parte de los desperdicios que se generan en restauración son materia orgánica, lo que facilita la aparición y proliferación de los microorganismos si éstos no se gestionan de manera adecuada. Sukaldaritza-establezimenduetan sortzen diren hondakin gehienak materia organikoa direnez, errazagoa da mikroorganismoak agertzea eta ugaritzea, baldin eta horiek ez badira behar bezala kudeatzen.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Diariamente, al finalizar un servicio o cada vez que sea necesario se sacarán las bolsas de basura y serán llevadas a una zona aislada donde los olores y microorganismos no afecten a los alimentos. Egunero, zerbitzu bat amaitzean edota beharrezkoa den bakoitzean, hondakinez betetako zorroak atera behar dituzte, eta isolatutako eremu batera eraman, usainek eta mikroorganismoek elikagaiei eragingo ez dieten leku batera, hain zuzen.

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El desarrollo de microorganismos en los alimentos después de cocinados sólo puede detenerse mediante el cumplimiento de unas determinadas condiciones de temperatura. Elikagaiak prestatu ondoren, haietan mikroorganismoak garatuz joaten dira; beraz, prozesu hori geldiarazteko bide bakarra zenbait tenperatura-baldintza betetzea da.

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Presencia de microorganismos, residuos de biocidas, insectos y restos de tierra en vegetales. Landare-jatorriko produktuetan mikroorganismoak, bioziden hondakinak, intsektuak eta lur-hondarrak egotea.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Supervivencia de microorganismos en vajilla o utensilios Sukaldeko baxeran edota tresnetan mikroorganismoek bizirik irautea.

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Presencia de microorganismos, residuos de biocidas, insectos y restos de tierra en vegetales. Landare-jatorriko produktuetan mikroorganismoak, bioziden hondakinak, intsektuak eta lur-hondarrak egotea.

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Supervivencia de microorganismos en vajilla y utensilios. Sukaldeko baxeran eta tresnerian mikroorganismoek bizirik irautea.

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