Emaitzak: 22

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Gizarte eta kultura zerbitzuak (5)
La higiene corporal diaria reduce la cantidad de microbios que se reproducen en el cuerpo. Gorputzaren eguneroko higieneak gorputzean ugaltzen diren mikrobio kantitatea murrizten du.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

La contaminación cruzada se produce cuando se pasan microbios de un alimento a otro a través de utensilios, superficies o manos sucias. Kutsadura gurutzatua mikrobioak elikagai batetik bestera pasatzean gertatzen da, eta hori gerta daiteke tresna, gainazal edo esku zikinekin ibiliz gero.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Como se ha comentado, si se dejan a temperatura ambiente, los microbios pueden proliferar, si se guardan en la nevera (en frío) se retrasa esta proliferación, aunque no se destruyen: Aurretik aipatu bezala, giro-tenperaturan utziz gero mikrobioak ugaritu egiten dira eta izozkailuan (hotzean) gordeta ugalketa hori atzeratu egiten da, nahiz eta ez diren erabat ezabatzen:

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Entre los 10 y 60 ºC es la franja de temperatura donde los microbios se multiplican: 10 eta 60 ºC-ko tenperatura artean ugaltzen dira mikrobioak:

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

por eso, si se quiere comer algún alimento ya cocinado se deberá recalentar para destruir los microbios. horregatik, aurretik prestatutako elikagaiak jan nahi izanez gero, berriro berotu behar dira mikrobioak suntsitzeko.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (6)
Es conocida la acción antimicrobiana y antifún-gica de esta semilla, pero además es vasodilatadora de los capilares periféricos y antirradicales libres, por lo que puede ser importante en tratamientos antienvejecimiento. Ezaguna da hazi hori mikrobioen eta onddoen aurkakoa dela, baina, horrez gain, kapilar periferikoen hodiak zabaltzen ditu eta erradikal askeen aurkakoa da. Beraz, zahartzearen aurkako tratamenduetarako garrantzitsua izan daiteke.

Materiala: Elektroestetika

- antimicrobiano y regenerante - Mikrobioen aurkakoa eta erregeneratzailea.

Materiala: Elektroestetika

Como lubricante de la aguja y sellador de la implantación del pigmento, con acción antimicrobiana, calmante, emoliente y refrescante Orratzerako lubrifikatzaile gisa eta pigmentuaren ezarpena zigilatzeko erabiltzen da; mikrobioen aurkako propietateak ditu, eta lasaigarria, bigungarria eta freskagarria da.

Materiala: Elektroestetika

- antimicrobiano, por ejemplo, aceite del árbol del té - Mikrobioen aurkakoa, adibidez, te-arbolaren olioa.

Materiala: Elektroestetika

- antimicrobiano, hidratante y restructurante, fortalecedor del epitelio, nutritivo, - Mikrobioen aurkakoa, hidratatzailea eta berregituratzailea, epitelioa indartzen du, nutritiboa,

Materiala: Elektroestetika

Actúa formando una barrera después del tratamiento para evitar la expulsión del pigmento, también con poder antimicrobiano t barrera transpirable Tratamenduaren ondoren barrera osatzen du, pigmentua kanporatzea eragozteko; halaber, mikrobioen aurkako ahalmena dauka, eta barrera transpiragarria sortzen du.

Materiala: Elektroestetika

Nekazaritza (5)
En cuanto se refiere a los valores de pH, se adaptan bien en general en un intervalo bastante amplio, desde ácidos (6) hasta ligeramente alcalinos (7,8). Valores por debajo de 6 son desfavorables para la actividad radicular; el contenido de bases (calcio, magnesio, potasio) es bajo, y aunque la asimilación de los oligoelementos mejora, la actividad microbiana es menor, así como la asimilación de ácido fosfórico y la del nitrógeno descienden notablemente. pH balioei dagokienez, oro har, ondo egokitzen dira bitarte aski zabal batera, hasi azidoetatik (6) eta pixka bat alkalinoak direnetaraino (7,8). 6tik beherako balioak ez dira mesedegarriak sustraien jarduerarako; baseen edukia (kaltzioa, magnesioa, potasioa) baxua da, eta oligoelementuen asimilazioak hobera egiten badu ere, mikrobio jarduera txikia da; era berean, azido fosforikoaren eta nitrogenoaren asimilazioa nabarmen jaisten dira.

Materiala: Nekazaritza

2º- Se inician las labores con pases de 5 cm. de profundidad, con un apero ligero, para desenraizar y mezclar la vegetación con la tierra superficial, sin enterrarla completamente, comenzando, así, su humificación y la actividad microbiana. 2.- Lan2.- Lanei hasiera emateko, 5 cm-ko sakonerako pasaldiak emango dira lanabes arin batekin, desustraitzeko eta landaretza azaleko lurrarekin nahasteko, guztiz lurperatu barik; hala, hezetasuna eta mikrobio jarduera sortuko dira.

Materiala: Nekazaritza

Las sustancias tóxicas también pueden producirse como resultado de la acción microbiana sobre los residuos de los cultivos, inhibiendo la germinación y el crecimiento del nuevo cultivo. Substantzia toxikoak, halaber, laboreen hondakinetan mikrobioek duten eraginaren ondorioz sor daitezke, eta hori eragozpena da bai hazia ernetzeko bai labore berria hazteko.

Materiala: Nekazaritza

Se ha utilizado tradicionalmente como combustible, también para la obtención de gas (fermentación metánica), como abono y enmienda para el suelo (por ser un mejorante para suelos degradados y un activador de la vida microbiana) para la alimentación de ganado (es rico en fibra, aunque pobre en sales minerales, proteínas y vitaminas) y para las camas de ganado. Tradizioz erregai gisa erabili izan da, eta gasa lortzeko (hartzidura metanikoa), lurzorurako ongarri eta medeagarri gisa (lurzoru degradatuak hobetzen dituelako eta mikrobio bizitza aktibatzen duelako), ganadua elikatzeko (zuntz ugarikoa delako, nahiz eta gatz mineral, proteina eta bitamina gutxikoa izan) eta ganaduei azpiak egiteko.

Materiala: Nekazaritza

Potenciar la vida microbiana a través del compost y de otros medios de abonado orgánico. Konpostaren bidez eta ongarritze organikoko beste baliabide batzuen bidez mikrobio bizitza indartzea.

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (1)
Otras de las ventajas de la plata para el tratamiento del agua, además de la ya indicada es la de ser un antimicrobiano de amplio espectro que no produce sabor, olor ni color en el agua tratada y que no hay formación de productos adicionales. Zilarrak baditu beste abantaila batzuk aurrez aipatutakoez gain. Izan ere, mikrobioen aurkako espektro zabaleko substantzia bat da; ez ditu uraren zaporea, usaina eta kolorea aldatzen; eta ez du beste produkturik eratzen.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Ostalaritza eta turismoa (5)
La finalidad de la limpieza y desinfección es reducir hasta un número aceptable, de forma que no entrañe riesgos para la salud, la población microbiana que pueda encontrarse sobre las superficies de trabajo, los utensilios, los equipos, el ambiente, las manos o manipuladores, etc., en todos los emplazamientos donde se almacenan, manipulan y preparan los alimentos, para evitar las contaminaciones cruzadas. Garbiketaren eta desinfektatzearen helburua da ahalik gehien gutxitzea elikagaiak biltzen, manipulatzen eta prestatzen diren eremu guztietan, gainazalean, tresnerian, ekipamenduetan, ingurunean eta eskuetan egon daitezkeen edota manipulazioan aritzen diren langileek izan ditzaketen mikrobioen kopurua, osasunerako arriskutsuak izan ez daitezen eta kutsadura gurutzaturik gertatu ez dadin.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

La desinfección reduce la población microbiana presente en superficies, equipos, utensilios, etc., mediante el uso de ciertos productos químicos denominados desinfectantes. Desinfektatzean, gainazaletan, ekipamenduetan edota tresnerian dauden mikrobioen kopurua gutxitzen da, desinfektatzaile deritzen zenbait produktu kimiko erabiliz.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

La composición del producto (nutrientes disponibles para el crecimiento de mi-croorganismos, presencia de componentes antimicrobianos naturales, existencia de enzimas activas). Produktuaren osaera (mikroorganismoen hazkuntza eragiten duten mantenugaiak, mikrobioen aurkako osagai naturalak, entzima aktiboak).

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Si se pretende eliminar únicamente los microbios patógenos de un alimento; es el caso de la leche pasteurizada para hacer queso. Elikagaiaren mikrobio patogenoak soilik deuseztatu nahi badira; esaterako, gazta egiteko erabiltzen den esne pasteurizatuan.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

En las imágenes se puede observar el resultado obtenido en los ensayos in vitro. Se puede ver que al existir crecimiento microbiano en la placa, se ha producido un cambio de color en la etiqueta indicadora fácilmente detectable por el consumidor. Irudietan, in vitro saiakuntzetan lortutako emaitza ikus daiteke: plakan mikrobioen hazkuntza dagoenean, kolore-aldaketa nabarmena gertatzen da etiketa adierazlean, kontsumitzaileak erraz ikusteko moduan.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx