Emaitzak: 92

EU ES
Ehungintza, jantzigintza eta larrugintza (1)
1930etik 1968ra bitartean, aldatu egin ziren parpailetako osagaiak. Hasierako marrazki txikietako vermiccelles ondoren, fabrikatzaileak, gerraren ondoren, XIX. mendeko lanetan inspiratu ziren, Chantilly-ko parpailetan bereziki. Apaingarri begetal bateko arrosa bakartu edo sortekin batera, margaritak, pentsamendu handiak eta gari galburuak ikusten dira; eta osagai exotikoak eransten zaizkie horiei, hala nola peonia eta koloretako irudizko loreak, ohikoak XVIII. mendean. Zenbait pieza fin "modaz" baliatzen dira, esaterako XVIII. mendean: sareak, lore bihotzak, asko aldatzen dira batzuetatik besteetara. Diseinu berezien artean aipatzekoak dira dantzari bikoteak, "petits marquis", XVIII. mendeko jantziez apainduak (49. or. il.). Dekoratu horien multzoa soro, hostotza edo girlanda moduan jartzen ziren tradizioz. Motiboak ugaltzea izan zen azken bi hamarraldietan parpailen bilakaera estilistikoaren ezaugarri nagusia. Balenciaga maisu bat da kolorearen artean eta gustukoen ditu "...tauromakiaren koloreak: hori urre-kolorea, gorri bizia eta liturgiaren morea, beltz soila, zuria eta marroia...", baina baita ere "... ezki-berdea, zuria, zuri hautsia, artile kolorea, karamelu-kolorea, kafesnea, sator-kolorea arrosa biziarekin askotan, berde azidoa edo Sevresko urdina". Are gehiago, Balenciagak oso modu berritzailean nahasten ditu koloreak -mostaza horia eta beltza, limoi horia eta arrosa bizia-, nabarmentasuna emanez multzoari, prentsaren arabera espainiar nabarmentasuna. Tonu eztiak ere badaude jostunaren paletan, hala nola gris ondua edo zilarreztatua, beige gorritua edo gaztaina-kolorea, eta kafe -koloretik txokolate-kolorera igarotzen da, argazkigintzak hain nekez erreproduzitu dezakeen moduan. Jostunak parpaila zeharka erabiltzen du soineko eta berokietan, zerrendatan eta baita motibo moztuekin ere, bai inkrustatuta bai aplikatuta. 1935etik 1949ra, Balenciagak, Belle-Epoque garaian bezala, parpailezko medailoiak eta girlandak jartzen ditu hondo argi batean (23. eta 49. or. il.). Garai horretan bertan, parpaila estuko bolanteak soineko estuen gainean jartzen ditu, horizontalean; efektu hori ehunen fabrikatzaileek ere imitatu zuten. Desde los años 1930 hasta 1968, los motivos de encaje evolucionan. Tras los vermicelles de pequeños dibujos del principio, los fabricantes se inspiran tras la guerra en los trabajos del siglo XIX, en particular en los encajes Chantilly. Junto a las rosas aisladas o en ramo de un decorado vegetal, se aprecian margaritas, grandes pensamientos y espigas de trigo: también se introducen ciertos motivos exóticos como la peonía y flores imaginarias de colores, habituales en el siglo XVIII. Algunas piezas refinadas se benefician de las "modas", como en el siglo XVIII: los motivos de redes, corazones de flores, difieren, unos de otros. Entre los diseños excepcionales, caben destacar las parejas de bailarines "'petits marquis" con trajes del siglo XVIII (il. p. 49). El conjunto de estos decorados se disponía tradicionalmente en forma de siembra, follaje o guirnaldas. La evolución estilística de los encajes se manifiesta a través del aumento de los motivos a lo largo de las dos últimas décadas. Balenciaga es un maestro en el arte del color y tiene preferencia por los colores "... de la tauromaquia: el amarillo dorado, el rojo escarlata y el morado de la liturgia, un negro austero, el blanco y el marrón..." pero también "...tonos verde tilo, blanco, blanco roto, crudo, caramelo, café con leche, topo a menudo subido de rosa intenso, verde ácido, o de azul de Sévres". Mejor incluso, Balenciaga los conmina de manera innovadora, como el amarillo mostaza y el negro, el amarillo limón y el rosa intenso, atribuyéndoles una teatralidad, que la prensa califica de española. Los tonos suaves, sin embargo, forman parte de su paleta como el gris ahumado o plateado, el beige rosado o incluso los castaños, variando del café al chocolate y que la fotografía reproduce con dificultad. El modisto utiliza el encaje al bies para sus vestidos y sus abrigos, en bandas o incluso con motivos recortados, ya sean incrustados, o bien aplicados. De 1935 a 1949, Balenciaga, como en la Belle-Epoque, aplica sobre fondo claro medallones y guirnaldas de encaje (il. p. 23 y 49). En la misma época, se disponen pequeños volantes de estrechos encajes horizontalmente sobre vestidos tubo, efecto a su vez imitado por los fabricantes de telas.

Materiala: LANEKI_corpusak_elkartuta.csv.tmx

Elektrizitatea eta elektronika (1)
Pero la práctica de la termoterapia, no se reducía a las saunas, sino que también se aplicaba mediante el uso de otras substancias como aceites, arena o leche, para tratamientos generales, y ceras o aceites calientes para el tratamiento de patologías localizadas como los orzuelos. Baina termoterapia ez zen saunetara mugatzen; olioak, hondarra, esnea edo antzeko beste substantzia batzuk erabiliz ere aplikatzen zuten tratamendu orokorretan, eta argizari edo olio beroak erabiltzen zituzten zenbait patologia lokalizatu tratatzeko, bekatxoak, besteak beste.

Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria

Gizarte eta kultura zerbitzuak (25)
El mayor aporte hídrico de los alimentos está en las frutas y verduras, después en la leche y el yogur, seguido de pan y cereales y, por último y en menor cantidad, el grupo de carnes, pescados, huevos y legumbres. Elikagaien ur-ekarri handiena fruitu eta barazkietan dago. Ondoren, esne eta jogurtean; jarraian, ogi eta zerealetan; eta azkenik, kantitate txikiena haragi, arrain, arrautza eta lekaleetan.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se encuentra principalmente en los crustáceos, la levadura de cerveza, el germen de trigo, los huevos, la leche o las semillas de girasol. Batez ere hauetan aurki daiteke: krustazeoak, garagar-legamia, galorratza, arrautzak, esnea edo ekilore-haziak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se encuentra en la leche y derivados, en las sardinas de lata (especialmente en la espina) y en las verduras de hoja verde. Esnean eta haren eratorrietan, latako sardinetan (bereziki hezurrean) eta hosto berdeko barazkietan aurkitzen da.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se encuentra en proteínas animales y vegetales (leche, queso, carne roja, aves, pescado, frutos secos, cereales integrales). Animalia- eta landare-jatorriko proteinetan aurkitu daiteke (esnea, gazta, haragi gorria, hegaztiak, arraina, fruitu lehorrak, osoko zerealak).

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

si, por ejemplo, a la leche le toca la luz, ésta pierde rápidamente el contenido en riboflavina. argiak esnea ukitzen badu, adibidez, riboflabina-edukia galtzen du berehala.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Las personas bebedoras y fumadoras crónicas así como las vegetarianas estrictas (dieta sin leche ni huevos) que no toman levadura de cerveza o germen de trigo suelen tener carencias. Edale nahiz erretzaile kronikoek eta garagar-legamirik edo galorratzik hartzen ez duten eta begetariano zorrotzak direnek ere (esnerik eta arrautzarik gabeko dieta) gabeziak izaten dituzte.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se encuentra en la leche y derivados, en la carne, pescados y huevos. Esnetan eta haren eratorrietan, haragitan, arrainetan eta arrautzetan egon ohi dira.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Por ejemplo, añadiendo arroz a las legumbres o leche a los cereales se ingieren proteínas que proporcionan aminoácidos muy parecidos a los que aporta la carne. Esate baterako, lekaleei arroza edo zerealei esnea gehituta proteinak jaten dira, eta haragiak ematen dituenaren antzeko aminoazidoak eskaintzen dituzte proteina horiek.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Se caracteriza por un consumo elevado de legumbres, cereales, pastas, arroz, frutas, verduras, aceite de oliva, pescado y leche; un consumo moderado de carnes y derivados lácteos y un bajo consumo de mantequilla, margarina y azúcares refinados. Lekaleak, zerealak, pasta, arroza, fruta, barazkia, oliba-olioa, arraina eta esnea asko kontsumitzea; haragia eta esnearen eratorriak neurriz kontsumitzea eta gurina, margarina eta azukre finduak gutxi kontsumitzea dira ezaugarri nagusiak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

carne, pollo, pescado, huevos, leche y derivados. haragia, oilaskoa, arraina, arrautzak, esnea eta eratorriak.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Irudi pertsonala (32)
Comprueba que, dejando un vaso de leche durante varios días a temperatura ambiente y en reposo, la leche fresca se vuelve agria. Egiaztatu, basokada bat esne zenbait egunez giro tenperaturan eta geldirik utziz gero, esne freskoa mindu egiten dela.

Materiala: Elektroestetika

Las personas que la sufren tienen grandes dolores después de las comidas, que se calman tomando alimentos que no provoquen una secreción alta de ácido; por ejemplo, un vaso de leche, se les recomienda llevar una vida tranquila, no beber alcohol, café o excitantes, no tomar alimentos de difícil digestión y eliminar condimentos y picantes. Ultzera dutenek min handia izaten dute jan ondoren. Lasaitzeko, azido-jariaketa alturik eragiten ez duten elikagaiak hartzen dira (esaterako, esnea). Ultzera dutenei, bizimodu lasaia egiteko gomendioa ematen zaie, baita alkoholik, kaferik edo bizigarririk ez hartzeko, digestio zaila duten elikagairik ez jateko eta gozagarririk eta pikanterik ez hartzeko ere.

Materiala: Elektroestetika

Los primeros dientes, los de leche, se reemplazan posteriormente por dientes permanentes; hay 20 de leche y 32 permanentes. Lehen hortzak, esne-hortzak, erori egiten dira eta hortz iraunkorrek ordezkatzen dituzte; 20 esne-hortz eta 32 iraunkor daude.

Materiala: Elektroestetika

La neurohipófisis es la encargada de liberar la vasopresina (que permite la reabsorción de agua por los riñones y produce vasoconstricción) y la oxitocina (imprescindible en el parto y durante la secreción de la leche). Neurohipofisiak basopresina (horri esker ura birxurgatzen dute giltzurrunek, eta hodi-uzkurdura eragiten du) eta oxitozina (ezinbestekoa erditzean eta esnea jariatzean) askatzen ditu.

Materiala: Elektroestetika

La adenohipófisis es la que libera hormonas como la tirotropina (estimula la tiroides), la hormona del crecimiento, la hormona corticotropa (estimula la corteza suprarrenal), las gonadotropinas (regulan las glándulas y órganos sexuales), la prolactina (estimula la secreción de leche) y la hormona estimulante de los melanocitos (responsable de los cambios de coloración de la piel). Adenohipofisiak hormona hauek askatzen ditu, besteak beste: tirotropina (tiroidea estimulatzen du), hazkundearen hormona, hormona kortikotropoa (azal suprarrenala estimulatzen du), gonadotropinak (sexu-guruinak eta -organoak erregulatzen dituzte), prolaktina (esnea jariatzea estimulatzen du) eta melanozitoak estimulatzen dituen hormona (larruazaleko kolore-aldaketen arduraduna).

Materiala: Elektroestetika

Provoca las contracciones del útero durante el parto y estimula la eyección (expulsión) de la leche en las glándulas mamarias durante la lactancia. Erditzean, utero-uzkurdurak eragiten ditu; edoskitzaroan, berriz, ugatz-guruinetako esnearen eiekzioa (kanporatzea) estimulatzen du.

Materiala: Elektroestetika

moco, sudor, sebo, lágrimas, leche, saliva... mukia, izerdia, seboa, malkoak, esnea, listua, etab.

Materiala: Elektroestetika

algunos aceites pueden utilizarse con este fin, retirándose luego con agua; los japoneses han desarrollado algunas for-mulaciones que consiguen que el aceite, al tomar contacto con el agua, se emulsione y forme sobre el rostro una leche. helburu horretarako erabil daitezke olio batzuk, eta ondoren urez kentzen dira; zenbait formulazio garatu dute japoniarrek, eta, horien bidez, olioak ura ukitzen duenean emultsionatu egiten da eta esne bat eratzen dute aurpegian.

Materiala: Elektroestetika

También hay tónicos para después de la leche limpiadora que lle-van aceites esenciales en su composición. Konposizioan olio esentzialak dituzten tonikoak daude, esne garbitzailearen osterako.

Materiala: Elektroestetika

los tan famosos baños en leche de burra que habitualmente tomaba Cleoprata basaban su acción embellecedora en el ácido láctico que contiene. esneak duen azido laktikoaren ondorioz ziren edergarriak Kleopatrak asteme-esnetan hartu ohi zituen bainu famatuak.

Materiala: Elektroestetika

Ostalaritza eta turismoa (18)
Dos de las elaboraciones mas alabadas de la cocina balear son los quesos con denominación de origen Mahón a base de leche de vaca, y la sobrasada mallorquina que en su versión mas exquisita emplea como ingrediente el cerdo negro. Hauek dira Balearretako bi jaki estimatuenetakoak: Maó jatorri-izendapeneko behi-gaztak eta Mallorcako sobrasada, aldaera finenean zerri beltza osagai gisa erabiltzen duena.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Mayor aceptación han tenido los quesos como el manchego elaborado a partir de leche de oveja, o la miel de La Alcarria. Ospe handiagoa lortu dute Mantxako ardi-gaztek eta Alcarriako eztiak.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Tipo de leche y procedencia (de vaca, oveja, cabra...). Esne mota eta jatorria (behia, ardia, ahuntza...).

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Según el tipo de leche: Esne motaren arabera:

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

La urbe que centraliza todos los servicios es Rovaniemi, justo en la línea del Círculo Polar Ártico, centra sus atractivos en las tradiciones del pueblo lapón como las carreras de trineos de renos y perros, la gastronomía basada en la carne y leche de reno y el pescado. Zerbitzu guztiak Rovaniemi hirian zentralizatuta daude, zirkulu polar artikoko lerroan. Erakargarri nagusia laponiarren tradizioak dira, hala nola elur-oreinek eta txakurrek tiratzen dituzten leren lasterketak eta elur-oreinen haragian zein esnean eta arrainetan oinarritutako gastronomia.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Tipo de leche y procedencia (de vaca, oveja, cabra…). Esne mota eta jatorria (behia, ardia, ahuntza...).

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Según eltipo de leche: Esne motarenarabera:

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Llega a los alimentos, principalmente a los proteicos como carnes, pescados, leche y derivados de huevos, directa o indirectamente, de los excrementos de los animales. Animalien gorotzetatik iristen da elikagaietara, zuzenean edo zeharka, batez ere elikagai proteikoetara; besteak beste, haragietara, arrainetara, esnera eta arrautzaren deribatuetara.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Es una grasa sólida obtenida mediante el batido de la nata o crema de la leche. Esnearen gaina irabiatuta lortzen den koipe solidoa da.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Margarinas:Son grasas modificadas que están mezcladas en proporciones adecuadas , siendo de procedencia vegetal y/o animal , que se funden en calderas , se agitan y se les va añadiendo, leche descremada ( o no) , agua y sustancias que actúan como emulgentes, estabilizantes y antioxidantes. Margarinak: proportzio egokietan nahasita dauden koipe eraldatuak dira, landare- eta/edo animalia-jatorriko koipeak. Galdaretan urtzen dira, irabiatu egiten dira, eta produktu hauek gehitzen zaizkie: esne deskrematua (edo deskrematu gabea), ura eta emulgente, egonkortzaile eta antioxidatzaile gisa jokatzen duten substantziak.

Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak

Zehar-lerroa (1)
Habitualmente se especializan en productos cómodos y fáciles de usar como los productos dos en uno, los productos agrupados (leche limpiadora, tónico y exfoliante) o las toallitas con usos específicos. Normalean, produktu erosoak eta erabilerrazak izaten dituzte, bi produktu batean eskaintzen dituztenak, produktu multzokatuak (esne garbitzailea, tonikoa eta esfoliatzekoa) edo erabilera jakinetarako paper-zapi bustiak.

Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala

Nekazaritza (1)
Por este hecho puede convertirse en una alternativa a la soja, si bien algunos estudios indican que su excesivo uso puede causar problemas de mastitis, infertilidad y mal sabor de la leche. Hori dela eta, sojaren ordezkoa bihur daiteke; hala ere, zenbait azterketak adierazi duenez, gehiegi erabiltzeak mastitis eta antzutasun arazoak eragin ditzake; baita esnearen gustu txarra ere.

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (1)
Hay evaporadores que enfrían líquidos, como la leche y el vino, y refrigerantes secundarios, como agua u otras mezclas de agua que congelen por debajo de 0oC. Likidoak (esnea eta ardoa, adibidez) eta bigarren mailako hozgarriak (ura eta 0oC-tik behera izozten diren beste ur-nahaste batzuk, adibidez) hozten dituzten lurrungailuak daude.

Materiala: Ekipo eta instalazio termikoak