Emaitzak: 51

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Gizarte eta kultura zerbitzuak (2)
Se debe a una infección del tracto gastrointestinal, que puede ser debida a bacterias, virus, hongos, parásitos o protozoos. Traktu gastrointestinaleko infekzio batek sortzen du; bakterioek, birusek, onddoek, parasitoek edo protozooek sor dezakete.

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Son enfermedades infecciosas típicas de la infancia, predominantemente víricas (también pueden estar causadas por bacterias, por hongos y por parásitos, aunque con menor frecuencia). Haurtzaroko ohiko gaixotasun infekziosoak dira, nagusiki, birikoak (bakteriek, onddoek eta parasitoek ere sor ditzakete, baina ez dira hain ohikoak izaten).

Materiala: Adierazpena eta komunikazioa

Garraioa eta ibilgailuen mantentze lanak (2)
El aire que entra dentro del habitáculo y que respiran los ocupantes, contiene polvo, polen, partículas contaminantes, hollín, bacterias, hongos, etc. Bidaiari-lekuan sartzen den aireak, bidaiariek arnasten dutenak, hautsa, polena, partikula kutsatzaileak, kedarra, bakterioak, onddoak eta abar ditu.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

La importancia del mantenimiento radica en la conservación adecuada y la no introducción de elementos que modifiquen las características con las que el calzado se ha homologado, o bien, por guardarlos en un sitio cuyas características favorezcan la formación de hongos o enfermedades infecciosas. Mantentzea oso garrantzitsua da, eta, horretarako, ondo zaindu behar dira, oinetakoak homologatu dituzten ezaugarriak aldatzen dituzten elementuak sartu gabe, edota onddoak edo infekzio-gaixotasunak sortzeko ezaugarri aproposak dituen lekuan gorde gabe.

Materiala: Segurtasuna ibilguen mantentze lanetan

Irudi pertsonala (13)
El reblandecimiento de la capa córnea producido por la humedad disminuye las propiedades protectoras de la piel y favorece la formación de grietas y la penetración de hongos o bacterias. Geruza korneoa bigundu egiten da hezetasunaren eraginagatik eta, horren ondorioz, larruazalaren babes-propietateak murriztu eta erroitzak atera daitezke, baita onddoak eta bakterioak sartu ere.

Materiala: Elektroestetika

Se deben a causas desconocidas, a traumas (golpes) o a infecciones por hongos. Kausa ezezagunek, traumek (golpeak) eta onddoek eragindako infekzioek sortzen dituzte.

Materiala: Elektroestetika

Existen múltiples alteraciones ungueales en las que participan hongos en su origen. Azazkalen patologia askoren jatorria onddoak dira.

Materiala: Elektroestetika

Los utensilios usados durante una manicura podrían servir de vehículos transportado res de hongos pudiéndose afectar otras uñas sanas. Manikura egiteko erabiltzen diren tresnek onddoak transmiti ditzakete eta osasuntsu dauden azazkalei eragin.

Materiala: Elektroestetika

Esta alteración puede deberse a psoriasis¡ hongos, eczema ... Asaldura hau psoriasiak, onddoek, ekzemek eta abarrek eragin dezakete.

Materiala: Elektroestetika

tóxicos, alérgenos,hongos, etc. toxikoak, alergenoak, onddoak, etab.

Materiala: Elektroestetika

Pueden aparecer además erosiones, ulceraciones por el roce o infecciones por hongos a causa de la sudoración en el surco submamario. Gainera, litekeena da, igurtzien ondorioz, higadura edo ultzerazioak sortzea, baita, bularpeko zimurrean izerdi egitearen ondorioz, onddoen ondoriozko infekzioak sortzea ere.

Materiala: Elektroestetika

Secar completamente los espacios interdigitalcs para evitar infecciones por hongos. Behatzarteko eremuak ongi lehortzea, onddoek eragin ditzaketen infekzioak saihesteko.

Materiala: Elektroestetika

El reblandecimiento de la capa córnea producido por la humedad disminuye las propiedades protectoras de la piel y favorece la formación de grietas y la penetración de hongos y bacterias. Hezetasunak geruza korneoa biguntzen du, eta larruazalaren babes-propietateak galdu egiten dira. Gainera, zartadurak sortu eta onddoak eta bakterioak sartzen dira.

Materiala: Elektroestetika

Después de unos minutos (dos o tres) se secarán los pies meticulosamente insistiendo en los espacios interdigitales, ya que la humedad en esta zona es un excelente caldo de cultivo para la proliferación de microorganismos (hongos). Bi edo hiru minuturen ondoren, oinak ongi lehortu behar dira, behatzen artean batez ere, hezetasunarekin toki horiek mikroorganismoen (onddoen) haztegi bikainak izan baitaitezke.

Materiala: Elektroestetika

Irudia eta soinua (3)
Psoriasis, hongos, eczema, etc. Psoriasia, onddoak, ekzema…

Materiala: Irudia

Por hongos. Onddoak.

Materiala: Irudia

tóxicos, alérgenos, hongos, etc. toxikoak, alergenoak, onddoak…

Materiala: Irudia

Zurgintza, altzarigintza eta kortxoa (12)
Así, las maderas de haya, roble, castaño, y abedul son atacadas por unos hongos, que, en lugar de descomponerlas, aumentan su densidad y duración si se han secado bien. Ildo horretan, pagoari, haritzari, gaztainondoari eta urkiari erasotzen dieten onddoek ez dute haien egurra deskonposatzen; aitzitik, ondo lehortu badute, haren dentsitatea eta iraupena handitzen dute.

Materiala: Egurraren teknologia

Estos hongos atacan toda clase de maderas, en especial las resinosas. Nolanahiko egurrari erasotzen diote mota honetako onddoek, eta, bereziki, erretxinadunei.

Materiala: Egurraren teknologia

Son causadas por hongos que descomponen la madera. Onddoek eragiten dituzte, egurra deskonposatzen baitute.

Materiala: Egurraren teknologia

Estos están constituidos por hongos, que se manifiestan por unas erupciones ocrosas, salpicadas de puntos oscuros y manchas vellosas. Onddoek eratzen dituzte lizunak, eta okre-koloreko erupzioak dira haien adierazgarri; gainera, tanto ilunak eta orban bilotsuak dituzte erupzioek.

Materiala: Egurraren teknologia

4.° Invasión de seres enemigos de los árboles, principalmente de una clase de hongo, que, asociado a bacterias, impide la cicatrización de las heridas, y descompone y hiende el tronco. 4. Zuhaitzen etsaiek haiek inbaditzea. Esaterako, onddo klase batek, bakterioekin kidetuta, zauriak orbaintzea galarazten du, eta enborra deskonposatzen eta pitzatzen du.

Materiala: Egurraren teknologia

Algunos rumiantes, como los ciervos, cabras, ovejas, etc., causan tales heridas que abren camino a la invasión de "hongos e insectos. Zenbait hausnarkarik ere (hala nola oreinak, ahuntzak, ardiak…) horrelako zauriak eragin ditzakete, eta onddoak eta intsektuak sartzeko bidea ireki.

Materiala: Egurraren teknologia

Es un defecto originado por la putrefacción de la savia bajo la acción de los hongos. Onddoen eraginez, izerdia usteldu egiten da, eta horrek eragiten du usteldura mota hau.

Materiala: Egurraren teknologia

Es producida por la descomposición de los cuerpos albuminoides de la savia, bajo la acción de los hongos. Onddoen eraginez, izerdia osatzen duten gorputz albuminoideak deskonposatu egiten dira, eta horrek eragiten du usteldura mota hau.

Materiala: Egurraren teknologia

Hay hongos que producen alteraciones en la madera, la cual, sin descomponerse, toma coloraciones azules y verdes. Onddo batzuek egurra aldarazten dute. Ez da deskonposatzen, baina urdindu eta berdetu egiten da.

Materiala: Egurraren teknologia

Las enfermedades más frecuentes y perjudiciales que ocasionan estos hongos, son las siguientes: Hauek dira lizunek eragiten dituzten gaixotasunik ohiko eta kaltegarrienak:

Materiala: Egurraren teknologia

Kimika (2)
Históricamente, la mayor parte de los principios activos derivan de fuentes naturales, como plantas, animales, hongos y otros organismos. Historikoki, printzipio aktibo gehienak iturri naturaletatik datoz, hala nola landare, animalia, onddo eta beste organismo batzuetatik.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Los líquidos orales se preparan mezclando los principios activos con un disolvente o conservante para inhibir el crecimiento de bacterias y hongos. Ahotik hartzeko likidoak prestatzeko,printzipio aktiboak disolbatzaile edo kontserbagarri batekin nahasten dira, bakterioak eta onddoak ez hazteko.

Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak

Nekazaritza (10)
Si las precipitaciones abundantes o riegos copiosos vienen en época de maduración de los frutos, o incluso después de la sequía sube la humedad ambiental, puede provocar el agrietamiento de los frutos, si la epidermis de los frutos no es suficientemente elástica (dependerá del especie y de la variedad), se producen grietas con extravasación de líquidos del fruto sobre los que se desarrollan hongos saprofitos, estropeándose en consecuencia aquéllos. Prezipitazio nahiz ureztapen handiak fruituak heltzen diren garaian gertatzen badira, edo lehortearen ondoren giroko hezetasunak gora egiten badu, fruituak zartatu egin daitezke, izan ere, fruituen epidermisa ez bada nahikoa elastikoa (espeziearen eta barietatearen araberakoa izango da hori), arrakalak aterako dira, fruituaren likidoen estrabasazioa gertatuko da eta bertan onddo saprofitoak haziko dira; ondorioz, fruituak hondatu egingo dira.

Materiala: Nekazaritza

Como pueden ser el moteado, oidio, mildiu,… En zonas o períodos húmedos, los hongos se convierten en muy importante factor de producción a controlar. Horien artean: pikartadura, zurina, gorrina... Gune eta aldi hezeetan, oso inportantea da, produkzio faktoreen artean, onddoak kontrolatzea.

Materiala: Nekazaritza

Pero por otro lado, a partir de cierta densidad, aparecen los problemas de falta de luz, aireación y nutrientes; que crean problemas de hongos, escasa inducción floral y pérdida de calidad. Baina beste alde batetik, dentsitate jakin batetik aurrera, argi, aireztatze eta mantenugai faltari loturiko arazoak agertzen dira, eta, horien ondorioz, onddo arazoak, lore indukzio eskasa eta kalitate galera.

Materiala: Nekazaritza

Tratamientos preventivos con productos autorizados (hongos, pulgones). prebentzio tratamenduak aplikatu behar dira baimendutako produktuekin (onddoak, zorriak).

Materiala: Nekazaritza

La madera se trata en autoclaves mediante vacío y presión con productos contra pudrición, hongos, ternitas… normalmente suelen ser postes redondos. Zura autoklabetan tratatzen da huts eta presio bidez eta ustelduraren, onddoen, termiten eta abarrekoen aurkako produktuekin. Normalean zutoin biribilak izaten dira.

Materiala: Nekazaritza

Si la semilla ha recibido algún tratamiento (por ejemplo contra hongos), se le da un colorante como aviso y se indica el producto en el envase. Haziari tratamenduren bat eman bazaio (esaterako, onddoen kontra), kolore bat jartzen zaio ohartarazteko eta ontzian zer produktu erabili den adierazten da.

Materiala: Nekazaritza

La humedad acorta la vida de las semillas o facilita el ataque de hongos que las estropean. Hezetasunak, hazien bizitza laburtzeaz gainera, haziok hondatzen dituzten onddo erasoak ahalbidetzen ditu.

Materiala: Nekazaritza

Si se planta en invernadero con acolchado, se debe dejar parte del taco sin enterrar, porque se garantiza mejor la humedad y para que la planta no crezca demasiado baja (mayor riesgo de hongos patógenos). Berotegian eta bigungarriz landatzen bada, zokorraren zati bat lurperatu barik utzi behar da, hezetasun hobea bermatzeko eta landarea ez dadin baxuegi hazi (onddo patogenoen arrisku handiagoa).

Materiala: Nekazaritza

El cultivo reiterado de una misma especie hace que aumenten las poblaciones de parásitos (insectos, ácaros, hongos, bacterias, virus y nematodos) asociados a ella. Espezie bera behin eta berriro hazten bada, espezie horri elkarturiko parasitoen populazioak (intsektuak, akaroak, onddoak, bakteriak, birusak eta nematodoak) handitu egiten dira.

Materiala: Nekazaritza

En esta línea inciden prácticas como la combinación de tres o cuatro variedades que tienen resistencia múltiple y genes diferentes, o el uso de variedades que poseen genes diversos que originan una resistencia horizontal respecto a diferentes patógenos (Wolfe, 1985). Es conocido el caso de una variedad de tomate del Perú, resistente frente al hongo Fussarium, que se ha venido utilizando como parental de la mayoría de las variedades que ahora se comercializan. Arlo honetan lantzen diren jardunbideen artean, aipatzekoak dira, batetik, erresistentzia anizkoitza eta gene desberdinak dituzten hiru edo lau barietate konbinatzea, eta, bestetik, hainbat patogenorekiko erresistentzia horizontala sorrarazten duten eta askotariko geneak dituzten barietateak erabiltzea (Wolfe, 1985). Hor dago Peruko tomate barietate baten kasua, Fussarium onddoarekiko erresistentea izaki, egun merkaturatzen diren barietate gehienen guraso gisa erabiltzen dena.

Materiala: Nekazaritza

Instalatze eta mantentze lanak (3)
Se produce en conducciones e instalaciones por la actuación de organismos microbianos (hongos, bacterias y microorganismos) ya sea porque estos fabrican substancias agresivas o porque actúan como iniciadores de las reacciones de corrosión. Mikrobioen jardunak (onddoenak, bakterienak, mikroorganismoenak) korrosioa eragin dezake hoditeriatan eta instalazioetan, dela substantzia erasokorrak sortzen dituztelako, dela erreakzioak abiarazten dituztelako.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

La sinergia entre el cobre y la plata tiene un poder bactericida más intenso que los compuestos aislados. Los iones Cu++ y Ag+ son agregados al agua en cantidades controladas, según los casos, por unos electrodos de cobre y plata o por un par de electrodos de una aleación cobre-plata-níquel, después de aplicar una diferencia de potencial muy baja entre estos electrodos. La cantidad de iones añadidos al agua es mínima, pero gracias a su sinergia, es suficiente para neutralizar la acción de las bacterias, virus, hongos y algas. Kobrearen eta zilarraren arteko sinergiak eraginkorrago egiten du desinfekzioa konposatuak isolatuta erabiltzeak baino. Cu++ eta Ag+ ioiak kontrolatutako neurrietan eransten zaizkio urari, kobre- eta zilar-elektrodo batzuen bidez edo aleazio bat baliatuz (kobre-, zilar- eta nikel-aleazio bat), elektrodo horien artean potentzial-diferentzia oso ahul bat aplikatuta. Urari erantsitako ioien kantitatea oso txikia da, baina, sinergiari esker, nahikoa bakterioen, birusen, onddoen eta algen eragina neutralizatzeko.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Geosminas: metabolitos producidos por ciertos hongos y cianobacterias inofensivos que confieren al agua olor y sabor característico a tierra mojada o humedad. Geosminak: zenbait onddok eta zianobakteria ez kaltegarrik eratutako metabolitoak, urari lur hezearen usaina eta zaporea ematen dietenak.

Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx

Ostalaritza eta turismoa (3)
eliminación de los microorganismos (bacterias, hongos) con un productos desinfectante. mikroorganismoak (bakterioak, onddoak) kentzea produktu desinfektatzaileekin.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

Provoca una elevación de la temperatura que provoca la destrucción de los agentes de deterioro, enzimas y, especialmente, microorganismos como bacterias, hongos y levaduras. Esterilizazioak, tenperatura igoz, eragileak eta entzimak suntsitzen ditu, bai eta mikroorganismoak ere, hala nola bakterioak, onddoak eta legamiak.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx

La esterilización es un método de estabilización cuyo fundamento es provocar una elevación de la temperatura que provoca la destrucción de los agentes de deterioro, enzimas y, especialmente, microorganismos como bacterias, hongos y levaduras. Esterilizazioa elikagaiak tenperatura igoz egonkortzeko metodo bat da, hondatzen dituzten eragileak, entzimak, suntsitzen dituena, bai eta mikroorganismoak ere, hala nola bakterioak, onddoak eta legamiak.

Materiala: LANEKI_Sukaldaritza.tmx