Por ejemplo, cuando uno dice "la sal es dulce o el agua moja", en conjunto dice una verdad, ya que al menos una de las proposiciones conectadas poroes verdadera.
Adibidez, "gatza gozoa da edo urak busti egiten du” esatean, proposizio osoa egia da,edolokailuarekin lotutako proposizioetako bat egia baita.
Materiala: Logika digitala eta mikroprogramagarria
Gizarte eta kultura zerbitzuak (11)
Se encuentra en alimentos como la sal marina (yodada), mariscos y algas.
Besteak beste, elikagai hauetan topa daiteke: itsas gatza (iododuna), mariskoa eta algak.
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
Se encuentra en la sal de los alimentos y en las conservas.
Elikagaietako gatzetan eta kontserbetan egoten da.
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
Vitaminas y sales minerales
Bitaminak eta gatz mineralak
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
Se basa en la disminución de sodio (sal) y se recomienda en el tratamiento de la hipertensión arterial, en la insuficiencia renal y cardiaca, y en enfermos con retención de líquidos.
Sodioa (gatza) murrizten duen dieta da, eta honako tratamendu hauetan gomendatzen da: arterietako hipertentsioa, giltzurrunetako eta bihotzeko gutxiegitasuna eta likido-erretentzioa duten gaixoetan.
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
Los alimentos ya aportan sal a la dieta en proporción considerable, por ello es aconsejable reducir la ingesta de comidas precocinadas, conservas, embutidos, aguas con gas, aperitivos, quesos, bollería , mariscos, verduras como el apio, puerro y espinacas, y las sopas de sobre.
Elikagaiek proportzio handian izaten dute gatza, eta hori dela eta, gomendagarria da ondorengo hauek gutxi jatea: aurrez prestatutako janariak, kontserbak, hestebeteak, gasa duten urak, aperitiboak, gaztak, opilak, mariskoak, apioa, porrua, espinakak eta antzeko barazkiak eta sobreko zopak.
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
b. No excederse en el consumo de sal para no provocar sobrecarga renal e hipertensión.
b. Gatza gehiegi ez kontsumitzea, giltzurrunetako gainkarga eta hipertentsioa ez sortzeko.
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
Esta función la realizan las proteínas, las sales de calcio, algunas sales minerales, etc.
Funtzio hori proteinek, kaltzio-gatzek, zenbait gatz mineralek eta abarrek betetzen dute.
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
6 % de sales minerales.
% 6 gatz mineralek.
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
Salvo algunas excepciones (el agua, el azúcar, la sal…), cada alimento contiene diferentes nutrientes.
Salbuespen gutxi batzuk kenduta (ura, azukrea, gatza...) elikagai bakoitzak mantenugai ezberdinak izaten ditu.
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
Esta función la realizan fundamentalmente las vitaminas y algunas sales minerales.
Funtzio hori nagusiki bitaminek eta zenbait gatz mineralek betetzen dute.
Materiala: Adierazpena eta komunikazioa
Irudi pertsonala (29)
Las pérdidas del sodio en el líquido extracelular se deben habitualmente al aumento de las pérdidas (por el riñón, heces o sudor), ya que los ingresos con la dieta son habitualmente normales o elevados (personas con salero en la mano).
Sodio-galerak handitzean (gernua, eginkariak edo izerdia) galdu ohi da zelulaz kanpoko likidoko sodioa; izan ere, dietarekin sartzen den sodio kantitatea normala edo altua izaten da (gatza ugari hartzen duten pertsonak).
Materiala: Elektroestetika
Razona por qué se produce una doble absorción de sustancias como el agua o las sales minerales en el intestino grueso y delgado.
Azaldu zergatik xurgatzen diren bi aldiz substantzia batzuk (esaterako, ura edo gatz mineralak) heste meharrean eta lodian.
Materiala: Elektroestetika
El hígado segrega un líquido espeso, amarillo verdoso llamado bilis la cual está compuesta de agua, sales minerales, sales biliares, pigmentos biliares, ácidos biliares, grasas, colesterol y fosfatasa alcalina.
Gibelak kolore hori berdexkako likido lodia jariatzen du: behazuna. Behazunaren osagaiak ura, gatz mineralak, behazun-gatzak, behazun-pigmentuak, behazun-azidoak, gantzak, kolesterola eta fosfatasa alkalinoa dira.
Materiala: Elektroestetika
Aunque la función principal del intestino grueso es la de formar las heces, en él todavía se produce una absorción de sustancias que aún pueden utilizarse, como agua y sales minerales procedentes del quilo, o vitaminas y aminoácidos producidos por las bacterias que viven en él.
Heste lodiaren funtzio nagusia eginkariak osatzea den arren, oraindik ere erabil daitezkeen substantziak xurgatzen dira hor; esaterako, kilotik iritsitako ura eta gatz mineralak, edo hestean bizi diren bakterioek ekoitzitako bitaminak eta aminoazidoak.
Materiala: Elektroestetika
sustancia que envuelve las células y que está formada principalmente por una proteína (colágeno) que proporciona elasticidad a los huesos y por sales minerales (de fósforo, calcio y magnesio) que les aportan la dureza y rigidez características .
zelula inguratzen duen substantzia da. Bi dira osagai nagusiak: hezurrari elastikotasuna ematen dion proteina bat (kolagenoa) eta gogortasuna eta zurruntasuna ematen dioten gatz mineralak (fosforoa, kaltzioa eta magnesioa).
Materiala: Elektroestetika
En su composición existen más de 250 componentes de los que un 70% son proteínas, y también tie-ne vitamina B12, provitamina A y vitamina E, al igual que una gran cantidad de yodo, sales minerales (sobre todo hierro) y oligoelementos; su acción es sobre todo revitalizante (utilizada en productos antiarrugas) y, en el entorno de la Dietética adelgazante.
250 osagai baino gehiago ditu: % 70 proteinak dira, eta B12bitamina, A probitamina eta E bitamina ere baditu, baita iodo ugari, gatz mineralak (batez ere burdina) eta oligoelementuak ere. Indargarria da batez ere (zimurren aurkako produktuetan erabiltzen da), eta dietetikaren arloan, argaltzailea.
Materiala: Elektroestetika
Ricas en proteínas, yodo, sales mine-rales, oligoelementos, vitaminas y clorofila; de ellas se obtienen los algi-natos, con gran acción hidratante.
proteinetan, iodoan, gatz mineraletan, oligoelementuetan, bitaminetan eta klorofilan aberatsak. Alga hauetatik alginatoak lortzen dira (oso hidratatzaileak).
Materiala: Elektroestetika
El sol, el aire y las sales provocarían una mayor respuesta congestiva.
kongestio-erantzun handiagoa eragingo lukete eguzkiak, aireak eta gatzek.
Materiala: Elektroestetika
en esta situación, la vasopresina o DPH (hormona antidiurética) no reconoce la necesidad de reabsorber agua, por lo que se sigue eliminando en la orina junto a la urea, sales, etc., sustancias que también se están excre-tando mediante el sudor.
egoera horretan, basopresinak edo DPHak (hormona antidiuretikoa) ez du ura berriro xurgatzeko premiarik, eta urea, gatza eta abarrekin batera gernuan ezabatzen dira izerdiaren bidez ere iraizten diren substantziak.
Materiala: Elektroestetika
Tensión alta = MENOS SAL
Tentsio altua = GATZ GUTXIAGO
Materiala: Elektroestetika
Irudia eta soinua (1)
Este baño convierte los cristales de haluro de plata que no han reaccionado en sales que se eliminan con el agua.
Geruza horri esker, erreakzionatu ez duten zilarrezko haluro-kristalak urarekin desagertzen diren gatz bihurtzen dira.
Materiala: Irudia
Ostalaritza eta turismoa (10)
En Wyoming , de nuevo son los elementos naturales los que actuan como imán de las corrientes turísticas con el PN Gran Téton ,y el parque nacional más famoso de Estados Unidos, Yellowstone, con más de 250 geíseres,bosques, cataratas y lagos termales de coloreados contornos como consecuencia de la solidificación de las sales disueltas en las aguas , dan cobijo a las mayores manadas de bisontes y osos de las Rocosas.
Wyoming-en ere natura-elementuak dira erakargarri nagusiak: Gran Teton Parke Nazionala, eta Ameriketako Estatu Batuetako ospetsuena den Yellowstone parke nazionala. Yellowstonek 250 geyser baino gehiago, basoak, ur-jauziak eta uretako gatzak solidotzearen ondorioz ertz koloretsuak dituzten aintzirak ditu, eta Mendi Harritsuetako bisonte talde handienei eta hartzei babesa ematen die.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
La provincia de Orense concentra muchos de estos manantiales, aunque es el balneario y el Gran Hotel de La Toja (Pontevedra) el que ha conseguido mayor proyección debido a la mejora de las instalaciones, la aplicación de curas de salud, tratamientos de belleza y la venta de productos cosméticos a base de sales minerales.
Ourensen horrelako iturri asko daude, baina Gran Hotel de La Toja (Pontevedra) bainuetxea da ospetsuena, instalazioak hobetu dituelako, osabideak eta edertasun-tratamenduak eskaintzen dituelako eta gatz mineralez egindako kosmetikoak saltzen dituelako.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Los muslos una vez limpios y recortados de grasa, se sazonan con sal y pimienta a razón de 14 gramos de sal y 2 de pimienta por cada kg. de muslos.
Izterrak garbituta eta koipea kenduta daudenean, gatzez eta piperbeltzez ontzen dira, izter kilo bakoitzeko 14 gramo gatzekin eta 2 gramo piperbeltzekin.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
14 gr. de sal, 1 gr. de azúcar y 1,5 gr. de pimienta blanca por cada kg. de hígado.
14 g gatz, 1 g azukre eta 1,5 g piperbeltz zuri, gibel-kg bakoitzeko.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Al utilizar esta grasa por segunda vez hay que bajar la cantidad de sal del elemento que vamos a confitar a la mitad, ya que la grasa conserva parte de la sal añadida en el proceso de confitado.
Koipe hori bigarren aldiz erabiltzean, konfitatuko dugun elementuaren gatza erdira murriztu behar dugu; izan ere, konfitatzeko prozesuan gehitu diogun gatzaren zati bat du koipeak.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Produce una toxina que ataca al intestino y que no se desactiva ni a 140 grados, siendo también muy resistente a la acción de la sal y de los nitratos.
Hesteari erasaten dion toxina bat sortzen du, eta toxina hori ez da desaktibatzen 140 gradura jarri arren. Horrez gainera, oso ondo jasaten du gatzaren eta nitratoen eragina.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Puntos de la carne, u otros datos sobre los platos solicitados (salsa aparte, sin sal, etc.)
Haragiaren puntuak edo eskatutako platerei buruzko beste zenbait datu (saltsa bereiz, gatzik gabe...).
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Masa elaborada con carne picada de vacuno a la que se le añade algo de carne picada de cerdo ligada con huevos leche y miga de pan, sazonada con sal pimienta y condimentada con ajo y perejil.
behi-haragi txikituarekin egiten da orea, eta arrautzekin, esnearekin eta ogi-mamiarekin nahasitako txerri-haragi txikitu pixka bat botatzen zaio. Gatzez eta piperbeltzez ontzen da, eta baratxuriz eta perrexilez gozatzen da.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
A 10 km. de Cracovia, es conocida como la 'Ciudad de la Sal', donde se puede visitar la mina más antigua de Europa, Koplania Soli, de excepcional belleza y declarada Patrimonio de la Humanidad por la UNESCO.
Krakoviatik 10 km-ra dago, eta 'Gatzaren Hiria' deritzo. Europako meategirik zaharrena bisita daiteke han, Koplania Soli, aparteko edertasuna duena eta UNESCOk Gizateriaren Ondare izendatua.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
En su interior se encuentran galerías que guardan capillas excavadas en la sal con impresionantes esculturas y un museo de utensilios con instrumentos utilizados en la mina desde la Edad Media.
Barruko aldean, gatzetan induskaturiko kaperak dituzten galeriak daude, baita eskulturak eta Erdi Arotik erabilitako tresnen museo bat ere.
Materiala: Estatuko eta nazioarteko turismo produktuak eta lekuak
Zehar-lerroa (3)
La cosmética natural agrupa a los productos cosméticos elaborados con ingredientes naturales de origen vegetal ( extracto de plantas obtenidos de hojas, raíces, frutos, bayas, tallos, pequeñas ramas, corteza, flores…), origen mineral ( agua, arcillas, sal marina…) u origen animal ( cera de abeja, jalea real, lanolina…), evitando los ingredientes químicos y la experimentación con animales o su sacrificio.
Kosmetika naturalean sartzen dira landare-jatorriko osagai naturalekin egindako kosmetikoak (landareen hostoetatik, sustraietatik, fruituetatik, baietatik, zurtoinetatik, adar txikietatik, azaletik, loreetatik eskuratutako estraktuak), mineral-jatorriko osagaiekin egindakoak (ura, buztina, itsas gatza...) eta animalia-jatorriko osagaiekin egindakoak (erle-argizaria, erregina-jelea, lanolina...), osagai kimikorik erabili gabe eta animaliekin esperimentatu eta haiek hil gabe.
Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala
Se reducen a determinadas sales como por ejemplo cloruro sódico( Sodium chloride).
Zenbait gatz; esate baterako, kloruro sodikoa.
Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala
Es habitual que ofrezcan productos asociados como esencias, aceites esenciales, velas aromáticas, sales de baño y pindas.
Askotan, esentziak, olio esentzialak, kandela aromatikoak, bainurako gatzak eta pindak ere izaten dituzte.
Materiala: Lurringintza eta kosmetika naturala
Kimika (7)
Ciertas sales insolubles en agua
Uretan disolbatu ezin diren gatz batzuk
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
que no contienen metales en su composición como la sal, el azufre, el granito, la pizarra y el mármol.
Ez dute metalik konposizioan, esaterako, gatza, sufrea, granitoa, arbela eta marmola.
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
Empleados para el afinado final de las muestras químicas, ya sean materias primas, sales y otros productos.
Lagin kimikoei akaberako fintasuna emateko erabiltzen dira. Laginak lehengaiak, gatzak edo beste produktu batzuk izan daitezke.
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
En el laboratorio: humedades de carbón, yesos, productos químicos, deshidrataciones de sales químicas, secado de gases, etc.
Laborategian, ikatza, igeltsua, produktu kimikoak, gatz kimikoak, gasak, etab.
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
Son carbones de origen vegetal pulverizados y activados con sales químicas o bien sustancias orgánicas sin carbonizar.
Landare-jatorriko ikatz batzuk dira, hauts-bihurtuak eta gatz kimikoekin aktibatuak; ikatz bihurtu gabeko substantzia organiko batzuk ere izan daitezke.
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
Compara el resultado obtenido con el que se calcula a partir de los valores de energía reticular de la sal y de energía de hidratación de los iones correspondientes.
Alderatu emaitza gatzaren sare-energiaren eta dagozkion ioien hidratazio-energiaren balioetatik abiatuta lortzen denarekin.
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
De forma aproximada, el calor que absorbe el proceso de disolución de la sal lo toma del agua, con lo que:
Gutxi gorabehera esanda, gatza disolbatzeko prozesuak xurgatzen duen beroa uretatik hartzen da:
Materiala: Kimika-industriaren oinarrizko eragiketak
Nekazaritza (3)
Se ha utilizado tradicionalmente como combustible, también para la obtención de gas (fermentación metánica), como abono y enmienda para el suelo (por ser un mejorante para suelos degradados y un activador de la vida microbiana) para la alimentación de ganado (es rico en fibra, aunque pobre en sales minerales, proteínas y vitaminas) y para las camas de ganado.
Tradizioz erregai gisa erabili izan da, eta gasa lortzeko (hartzidura metanikoa), lurzorurako ongarri eta medeagarri gisa (lurzoru degradatuak hobetzen dituelako eta mikrobio bizitza aktibatzen duelako), ganadua elikatzeko (zuntz ugarikoa delako, nahiz eta gatz mineral, proteina eta bitamina gutxikoa izan) eta ganaduei azpiak egiteko.
Materiala: Nekazaritza
pendiente (y su grado), la pedregosidad, la profundidad útil del suelo, la textura, la presencia de agua edáfica o de sales en él.
malda (eta gradua), harritsua den, lurzoruaren sakonera erabilgarria, testura eta lurzoruan ur edafikorik edo gatzik dagoen.
Materiala: Nekazaritza
Beber con frecuencia agua o líquidos no alcohólicos y tomar sal en las comidas.
Ura edo alkoholik gabeko likidoak sarri edatea eta jatorduetan gatza hartzea.
Materiala: Nekazaritza
Fabrikazio mekanikoa (7)
Para lograr estos enfriamientos se puede introducir el elemento dentro de sales o dejarlo simplemente al aire.
Hozte horiek lortzeko, elementua gatzetan sar daiteke, edo airean utzi.
Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea
Para mejorar esta condición se pueden añadir sales; como ejemplo podemos decir que añadiendo un 10% de cloruro sódico y agitando vigorosamente se logran las mayores severidades de temple.
Baldintza hori hobetzeko, gatzak gehitu daitezke; adibidez, %10 sodio kloruro gehituz eta indar handiz astinduz, tenplaketa-zorroztasun handiak lortzen dira.
Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea
Metales y sales fundidas:
Metalak eta gatz urtuak.
Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea
El proceso se realiza introduciendo las piezas en un baño de cloruro, cianuro y carbonato sódico, a una temperatura de entre 800 y 900ºC.
Prozesu honetan, sodio kloruro, sodio zianuro eta sodio karbonato gatzen nahaste-bainu batean sartzen dira piezak, 800-900 ºC-ko tenperatura batean.
Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea
se puede llegar a emplear plomo, plomo y estaño,… así como ciertas sales, que, gracias a su gran conductividad térmica, logran disminuir la temperatura de la pieza que se sumerge.
Beruna, beruna eta eztainua… erabil daitezke, bai eta zenbait gatz ere. Izan ere, eroankortasun termiko handia dutenez, ingurune horietan sartzen den piezaren tenperatura jaistea lortzen dute.
Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea
Para lograr estos enfriamientos se puede introducir el elemento dentro de sales o dejarlo simplemente al aire.
Hozte horiek lortzeko, elementua gatzetan sar daiteke, edo airean utzi.
Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea
Seguidamente se enfriará rápidamente en un medio, como puede ser un baño de sales fundidas, hasta una temperatura ligeramente superior a la de la formación de la martensita; el acero permanecerá estable a esa temperatura hasta que toda la pieza presente la misma temperatura.
Ondoren, oso azkar hozten da (gatz urtuzko bainu batean, adibidez), martensita eratzeko tenperatura baino goraxeagoko tenperatura batera iritsi arte; altzairua egonkor mantentzen da tenperatua horretan, pieza osoak tenperatura bera izan arte.
Materiala: Mekanizazio, konformazio eta muntaia prozesuen gauzatzea
Instalatze eta mantentze lanak (9)
El agua de mar tiene aproximadamente 35 g de sal por litro de agua, al acabar el tratamiento descrito, se consiguen aproximadamente unos valores máximos de 4 g de sal por litro, valor perfectamente asumible para el consumo humano.
Itsasoko urak, gutxi gorabehera, 35 g gatz izaten ditu litroko; aurrez deskribatutako tratamendua amaitu ondoren, berriz, 4 g gatz litroko –giza kontsumorako kontzentrazio erabat onargarria–.
Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx
La dureza es una característica química del agua que está determinada por el contenido de carbonatos, bicarbonatos, cloruros, sulfatos y ocasionalmente nitratos de calcio y magnesio. La dureza es indeseable en algunos procesos, tales como el lavado doméstico e industrial, provocando que se consuma más jabón, al producirse sales insolubles.
Uraren ezaugarri kimiko bat da gogortasuna, karbonatoen, bikarbonatoen, kloruroen, sulfatoen eta, noizean behin, kaltzio eta magnesio nitratoen kontzentrazioaren mendekoa. Saihestu beharreko ezaugarria da zenbait prozesutan, hala nola etxeko zein industriako garbiketa-lanetan. Izan ere, gatz disolbaezinak eratzen ditu, eta ondorioz, xaboi-kontsumoa handitzen.
Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx
En soluciones acuosas la conductividad es directamente proporcional a la concentración de sólidos disueltos, por lo tanto cuanto mayor sea dicha concentración, mayor será la conductividad. Normalmente en la determinación de los TDS (Sólidos Disueltos Totales) en mg/l se utiliza un factor de correlación de 0,5 respecto del valor de la conductividad en μS/cm. Aunque no es exacto, se acepta este valor con el que la concentración de TDS es casi equivalente a la concentración del cloruro de sodio en aguas naturales. Sin embargo en la mayoría de las aguas naturales el NaCl no es la única sal disuelta en la solución, teniendo cantidades sustanciales de iones Ca, Mg, Na, Si, Cl, HCO3 CO3 cuya combinación nos da un factor más cercano a 0,64 que a 0,5.
Ur-disoluzioetan, eroankortasuna zuzenki proportzionala da disolbatutako solidoen kontzentrazioarekiko, hots, zenbat eta altuagoa izan kontzentrazioa, orduan eta handiagoa da eroankortasuna. Soluzio bateko solido disolbatuen guztizkoaren (ingelesezko TDS siglekin adierazi ohi dena, mg/l-tan) eta eroankortasunaren (μS/cm-tan) arteko korrelazioa zehazteko 0,5 koefizientea erabili ohi da, ia baliokide egiten baititu solido disolbatuen guztizkoa eta sodio kloruroaren kontzentrazioa ur naturalean. Alabaina, NaCl ez da ur naturaletan disolbatuta egon ohi den gatz bakarra. Ur naturaletan aipatzekoak izaten dira Ca, Mg, Na, Si, Cl, HCO3 eta CO3 ioien kontzentrazioak ere, eta horien guztien konbinaziotik ondorioztatutako koefizientea hurbilago dago 0,64tik 0,5etik baino.
Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx
Dureza permanente: constituida por todas las sales de calcio y magnesio excepto carbonatos y bicarbonatos. No puede ser eliminada por ebullición del agua y también se le conoce como dureza de no carbonatos.
Gogortasun iraunkorra: karbonatoak edo bikarbonatoak ez diren kaltzioaren eta magnesioaren gatz orok eragindakoa. Ezin da ura irakinez arindu. Ez karbonatoen gogortasun ere esaten zaio.
Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx
El agua una vez bombeada al interior de la planta, atraviesa diversas fases de filtrado, antes de pasar a las unidades de tratamiento por osmosis inversa. Para equilibrar los valores de dureza, acidez y también sus propiedades organolépticas, sometiéndose finalmente, a un tratamiento de remineralización, donde se dosifican las cantidades oportunas de sales (cal...) y dióxido de carbono, así como un último tratamiento de cloración, previo a su distribución final.
Behin tratamendu-instalazioetan, ura hainbat iragazkitan zehar igarotzen da alderantzizko osmosi bidezko tratamendu-unitateetara iritsi aurretik. Bukatzeko, gogortasuna, azidotasuna eta ezaugarri organoleptikoak orekatze aldera, birmineralizazio-prozesu bat abian jartzen da. Prozesu horretan gatzak (karea...) eta karbono dioxidoa eransten zaizkio urari, behar dituen neurrian, eta kloroz tratatzen da, banaketa-sarera bidali aurretik.
Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx
El agua potable posee en disolución una gran cantidad de sales minerales. En su mayoría, estas son sales carbonatadas de calcio. De acuerdo a la zona de donde procede el agua, estos contenidos de sales varían considerablemente.
Edateko uretan hainbat gatz mineral egon ohi da disolbatuta. Gatz horiek kaltzioaren gatz karbonatatuak izaten dira gehienetan. Urak zer jatorri duen, asko aldatzen da haren gatz-edukia.
Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx
Una pequeña corriente eléctrica que pasa por el agua cambia la estructura molecular de la incrustación moldeando los cristales, impidiéndoles constituir una capa. El calcio, el magnesio y otras sales minerales en disolución son en parte ionizados y por lo tanto sometidos a las influencias de la energía electromagnética.
Metakinen egitura molekularra aldatzen dute uretatik igarorazten den korronte elektriko txiki baten bidez. Kristalak modelatzen dituzte, geruzarik era ez dezaten. Uretan disolbatutako kaltzioa, magnesio eta beste gatz batzuk neurri batean ionizatzen dituzte, eta beraz, energia elektromagnetikoaren eraginpean uzten dituzte.
Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx
Anión: Ión cargado negativamente que resulta de la disociación de sales, ácidos o álcalis en solución acuosa.
Anioia. Karga negatiboa duen ioia, ur-disoluziotan gatzak, azidoak edo alkaliak disoziatzean sortu ohi dena.
Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx
• Dureza permanente, cuando las sales responsables de la misma son sulfatos y cloruros.
• Gogortasun iraunkorra; hots, gogortasuna eragiten duten gatzak sulfatoak eta kloruroak direnean.
Materiala: LANEKI_Itugintza.tmx
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